Планинско колоездене в Банско

Планинско колоездене в Банско – все по-популярна атракция

Планинско колоездене в Банско е сред атракциите, които курортът предлага на туристите. При което – разбира се, не е нужно гостите на града да отиват до там с колелета – велосипеди се дават  под наем, осигурява се и водач.

Освен това предлаганото атрактивно забавление включва 3-4-часова безплатна опознавателна обиколка. Маршрутът се избира на място, а туристите води опитен планински велосипедист, който много добре познава терените.

Планинско колоездене | Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

Всичко това не е случайно. Когато е започнала преди години организацията на планинско колоездене в Банско, е отчетено, че този адреналинов спорт у нас печели все повече почитатели.

Показателно е, че Българският колоездачен съюз гледа на планинския велосипедизъм съвсем сериозно: в Съюза има специално направление за планинското колоездене, което организира национални състезания за юноши, девойки, жени, мъже, жени и мъже Елит и Мастър.

Тези състезания се включват в официалния спортен календар на Съюза, има и формулирани критерии за влизане в националния отбор по тази дисциплина.

А миналата година наш национален отбор от 7 души, изпратен от Съюза,  участва в Световното по планинско колоездене в дисциплините спускане и форкрос в Италия. В него по труден терен, изискващ много техничност, се състезаваха 250 изявени майстори, повече от половината от които бяха изпреварени от българите.

Естествено, планинско колоездене в Банско има не само за напреднали, но и за аматьори, за което са подбрани определени  маршрути в Банско.

В района дори се правят състезания за аматьори – например – например по спускане или кънтри крос. Тук трябва да се отбележи, че има силен интерес, включително и от жени. Това е още един довод да се развива планинско колоездене в Банско.

В организацията пък се включват ръководства на общини, основно със спонсорство за наградния фонд на състезанията, БЧК, Спасителни служби заради планинските пътеки в маршрута, горски стопанства, тъй като трасетата минават и през гористи местности, и т.н.

Англичани дават началото на организираното планинско колоездене в Банско

Вече има традиции в организираното планинско колоездене в града. То е атракция за туристите, като са подбрани различни маршрути за планинско колоездене в Банско и това позволява да се включат както дългогодишни активни велосипедисти, така и хора с неголям опит. Освен това редовно се провеждат и международни състезания с повишена трудност.

Велосипедист в планината снимка | Lucky Bansko SPA & Relax

Интересно е обаче, че тази традиция води началото си от чужденци – тук основите на планинското колоездене като спорт поставят англичани през  2009 година, начело с Джеймс Хюз.

Ентусиастите създават  Организация за планинско колоездене Банско и започват сътрудничество с ръководството на „Пирин“ – националният парк, който от 1983-а е под защитата на ЮНЕСКО.  Целта е маршрути в Банско да минават и през парка, заради красивите местности и естествените планински терени, и в същото време да не се нанася вреда на природата.

Съвместно се маркират маршрути, по които да се практикува планинско колоездене. Маркировката е очертание като колело на велосипед, а в него се поставя цветна точка. През годините от 2009-а до сега организацията е обозначила над  200 километра маршрути за планинско колоездене в Банско  до различни места в Разложката котловина. Някои от тях преминават в Рила и Родопите.

В развитието на популярното вече планинско колоездене в Банско се включва и Общината. През 2011-а се открива парков колоездачен комплекс, като трасетата са със различни препятствия и съоръжения, като целта е да има масов достъп, обучение, тренировки, състезания.

По-късно – 2012-а – Общината по спечелен проект прави  велоалея до комплекса „Свети Никола”, която е с дължина от 2250 метра и която се включва в многобройните маршрути в Банско.

Междувременно проличава, че децата много се увличат по планинското колоездене – това показва практиката на ЛъкиКидс – международният детски лагер в Банско за обучение по английски език.

Доброто възприемане от туристите на планинското колоездене като атракция отваря пред този спорт широки перспективи за развитие, тъй като в Банско има всички условия, а останалото е въпрос на организация – нещо, което тук също имат.

Защо туристите харесват колоезденето в Банско

Планинското колоездене е с разнообразни маршрути в Банско, които минават през много красиви местности. Това пряко вълнуващо общуване с природата естествено допада на хората, които днес масово са подложени на градския стрес. Те се наслаждават на невероятни гледки, докато карат колело.

Каране на колело в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Този досег с природата – вековни гори, величествена планина, ухаещи пъстри поляни, красиви езера –  зарежда енергийно.

Човек разтоварва, отърсва се от напрежението и тревожността във всекидневието, вдига си настроението, релаксира. Това е чудено „лекарство“ срещу различните сезонни разстройства и депресията не само защото разсейва от негативни мисли, но и защото се отделя хормонът на щастието – ендорфин.

Положителен психологически ефект има и усещането за лична победа, личен успех, след като на изпитание са били подложени издръжливост,  качества, умения и маршрутът е завършен.

При всичко до тук, колоезденето е увлекателен начин да се поддържа физическата форма на ниво и да се подобри здравословното състояние. Много хора вече го приемат като част от здравословния начин на живот. На практика това е спорт със сравнително малко рискове за травми – по-малко, отколкото при бягането например.

Планинското колоездене е спорт, който тренира сърцето, намалява холестерола и риска от инфаркт. Колкото повече се тренира, толкова сърцето работи по-добре и се  подобрява кръвоснабдяването, подобрява се и дишането, снабдяването с кислород. Според специалистите, подобрява и костната плътност.

Освен това е комплексен спорт, натоварва цялото тяло, укрепват се не само мускулите краката, но и на корема, на гърдите, ръцете. Така със сигурност се избягва наднорменото тегло и затлъстяването.

Интересно изследване  в тази насока са направили английски учени. Оказва се, че колоездачите  на възраст от 55 до 79 години физически са много по-млади от останалите на тяхната възраст.  Благодарение на колоезденето, и мускулите им, сърцето, и способностите на мозъка били почти като при далеч по-млади участници.

Маршрути в Банско за планинско колоездене

Планинското колоездене има маршрути в Банско, които на практика обхващат всички степени на трудност. Това е така, защото са подбрани трасета за всякакви случаи – и за туристи, които са решили „да опитат“, и за участниците в редицата международни състезания, които се организират в Банско.

Планински преход с велосипед | Lucky Bansko SPA & Relax

Велосипедната  алея до „Свети Никола” например е чудесна разходка с колело. Край нея са оформени места за отдих, има барбекю и стойки за велосипедите.

Има и други маршрути  в Банско с улеснения за туристите. Така например по-неопитните велосипедисти могат да бъдат извозени с кола до местността Тодорова орница над Банско, откъдето да се тръгне към комплекса „Свети Никола“, до Добринище и обратно към Банско.

При този маршрут за връщането към Банско може да се избира  между теснолинейката и земеделски път, който е в ниското, в подножието на планината.

Въпросният маршрут се нарича „Мъртво куче“. Това не е единственото атрактивно наименование сред колоездачните маршрути в Банско.  Всъщност повечето са такива: „Летящият шотландец“, „Хитра Дама“, „Кална баня“ и др. Очевидно Организацията за планинско колоездене /британската МТБ група около Джеймс Хюз/ са проявили английско чувство за хумор.

Между другото, техният принос наистина е много голям. Така например, още през 2009 г., когато организацията  обозначава първите маршрути,  Джеймс Хюз създава състезанието „Път за никъде“. Днес то е международно, ежегодно и е включено в официалния спортен календар.

Същото се отнася и за „Три планини ултра 120”, като групата англичани дава началото му през 2012 година.

„Път за никъде“ е маршрут, който тръгва от хижа „Безбог“ към Добринище и после към Банско, движението е само слизане.

Друг маршрут с атрактивно име – „Летящият шотландец“, също е само слизане. Тръгва се от хижа  „Безбог“, слиза се до местността Мочарата по стар път в гората и се стига до Добринище. Може да се продължи до Трионска поляна и да се слезе в Банско.

Kолоездене в Банско и мащабни замисли

Замисълът за развлекателно-обучителен център по планинско колоездене в Банско е отново на британците от групата МТБ за планинско колоездене. Това всъщност са англичани, заселили се навремето у нас.

Идеята е била доста мащабна. На откриването на центъра – най-големият у нас за тогава – през 2011 Джеймс Хюз коментира, че се надява този малък парк да е стъпка към голям проект за атрактивните спортове, които Банско предлага в планината – катерене, колоездене, алпинизъм.

Екстремно колоездене в байк парк | Lucky Bansko SPA & Relax

Хюз казва също, че планинското колоездене в Банско възпитава у децата ценни качества. На този фон се отчита голям интерес към парка сред младите. Идеята е колоездачният парк да даде тласък на планинското колоездене и да се развие като най-голям не само в България, но и на Балканите, за да се привличат участници от чужбина.

Идеята за центъра предизвиква широк обществен интерес, за изграждането на колоездачния парк  от цялата страна идват доброволци. Те над месец работят по трасетата. Направени са различни съоръжения и препятствия, които да приближават пистата до реалните планински условия.

Пряк консултант е бил Диди Шнайдер, който е известен с изграждането на такива паркове не само в Европа, но и на други континенти. За него в бранша коментират, над 90 на сто от добрите байкър паркове са негово дело.

Паркът отваря врати с безплатен достъп  за любителите на планинското колоездене в Банско, веднага започват да се замислят състезания и обучения. Ентусиастите си пожелават в Банско да се наредят сред най-добрите байкъри така, както са сред най-добрите скиори.

Плановете за развитие на Банско и района са да дейностите в курорта да се съобразят с търсенията и очакванията на туристите, да се допълнят и разширят летните активности за целогодишната посещаемост.