Вапски езера

Обичате да се любувате на красотата на планината и често поемате по някоя туристическа пътека из Рила. Обиколили сте немалко красиви кътчета из планината, но все още има какво да видите и не преставате да търсите интересни туристически маршрути, по които да тръгнете следващият път, в който сте на почивка в полите на Рила или Пирин.

Ако обичате красотата и спокойните води на езерата, ние ви предлагаме да поемете към Вапските езера.

Вапски езера

Къде се намират?

Вапските или както са наричани още – Вапешките езера са две уникално красиви езера, които се намират в централната част на Рила. Разположени са между върховете Вапа (2528 м.) и Среден връх (2531 м.), а най-близките населени места, от които може да се поеме към тях са гр. Белица и курортното селище Семково.

По-голямото от двете езера заема площ от 26,6 дка, има бъбрековидна форма, а надморската височина, на която е разположено е 2268 м. Площта на другото, по-малко езеро е близо 3 дка, формата му е почти кръгла, а височината, на която се намира е 2234 м.

И двете езера са ледникови, което означава, че са формирани вследствие стопяване на ледник и са подхранвани с вода единствено от естествените валежи.

Бреговете на Вапските езера са стръмни и са обрасли предимно с клек, а що се отнася до биоразнообразието, то и в двете езера не е особено голямо. Липсата на разнообразни форми на живот в езерата се дължи на факта, че не могат да се пречистват сами. Водите им са леденостудени, което убива бактериите, които могат да разграждат органичната материя.

Така на дъното на езерата се натрупва органична материя, която не може да бъде разградена, за да бъде усвоена от езерните микроорганизми и водните обитатели. С течение на времето, в натрупаните пластове тиня започват да текат процеси на разлагане без кислород, а това в крайна сметка превръща водите на езерата в негостоприемни за голяма част от езерните обитатели.

За щастие, Вапските езера не са съвсем без обитатели и в тях има популации от балканска пъстърва, лещанка и американски сивен.

Как се стига до Вапските езера?

Добрата новина е, че дори да не сте много на „ти” с планинските преходи, можете да стигнете до езерата без никакъв проблем. Маршрутът е с ниска до средна трудност, маркировката на пътеката е безупречна и няма да ви се наложи да се натоварвате почти никак. Но ще стигнем и до там…

Както споменахме в началото, най-близките населени места до Вапските езера са гр. Белица и намиращото се на около 17 км. над града курортно селище Семково. Ако решите да се насладите на красотата на езерата, това, което трябва да направите е първо да стигнете до Белица и Семково. (Ако сте на почивка в хотел в Банско, разстоянието от Банско до Белица е само около 20 км. и за да стигнете до там няма да ви отнеме и 20 минути).

Стигнете ли до Белица, продължавате до Семково, а щом стигнете курортното селище имате два варианта за действие – или да стигнете с кола до хижа Семково, или да започнете пътешествието си към Вапските езера още от курортното селище.

Хижата се намира на около километър от Семково и ще сте там буквално за няколко минути, ако сте с кола и за около 30 – 40 минути, ако сте пеш. От хижа Семково започва екопътеката „По следите на ледника”, а двете езера са крайната ѝ точка.

Маршрут хижа Семково – Вапски езера

След като стигнете до хижата трябва да продължите по черен горски път, който след около 10 – 20 минути ще ви изведе на пътя за кантон Вапа.

След кантона има тясна горска пътека, по която трябва да поемете. Пътеката е със съвсем малка денивелация, много приятна за ходене, а по дърветата ще откриете достатъчно на брой табели, които сочат пътя към Вапските езера.

В началото пътят преминава през гори от смърч и бял бор, а след като навлезе на територията на Национален Парк Рила масивите, които преобладават са от предимно от мура (в по-ниските части) и от клек (около езерата и в по-високите части).

Колкото по-нагоре върви пътеката, толкова по-красиви гледки се разкриват пред погледа. Ще минете през обширни, изпъстрени с планински цветя поляни, безкрайни гори, бистри поточета и ще се насладите на „пъстървовата зона” на реките, водите на които преминават в близост до екопътеката.

Маршрутът до езерата не е никак натоварващ и след около 2,5 часа умерен ход Вапските езера ще се разкрият пред вас в цялата си красота и блясък.

Първо пред погледа ви ще се разкрие по-малкото езеро – Долна Вапа. То е доста по-малко от голямото Вапско езеро, но голяма част от туристите го намират за много по-живописно и красиво. Погледнато от далеч, Долна Вапа изглежда наистина много живописно с меандрите, които се вият край него.

Малко над Долна Вапа ще видите и голямото езеро, което впечатлява с интересната си форма и уникалните си маслинено сини води, в които се отразяват обграждащите го върхове.

Стигнете ли до голямото Вапско езеро, значи сте стигнали до края на екопътеката „По следите на ледника”. Остава ви само да поседнете и да се насладите на красотата на езерата, след което да поемете по обратния път.

Вапски езера

Маршрутът е с дължина от около 7,5 км. и се изминава за около 3 часа умерен ход. Екопътеката е подходяща както за начинаещи и малки деца, така и за опитни планинари. Трудността на маршрута е ниска до средна, денивелацията е много малка, а най-подходящите сезони, за да направите прехода са пролетта, лятото и началото на есента.

Забележителности, които можете да посетите в близост до Вапските езера

Парк на танцуващите мечки

Така и така пътят към хижа Семково и езерата минава през Белица, ако още не сте били на „гости” на танцуващите мечки е редно да ги посетите преди или след като се насладите на красотата на Вапските езера.

Паркът е създаден през 2000 г. с една основна цел – да осигури безопасна естествена среда на всички регистрирани на територията на страната танцуващи мечки. Благодарение на община Белица и различни Фондации за закрила на животните като Фондация „Четири лапи” и Фондация „Бриджит Бардо”, днес танцуващите мечки живеят в условия близки до естествената им среда и за тях се грижат квалифицирани служители, които ги даряват с цялата си обич.

Парк Танцуващите мечки се намира на около 12 км. от Белица в местността Адрианов чарк и ако решите да му отделите от времето си, няма да останете разочаровани.

Семково

Курортното селище е не само едно от най-популярните за еко и зимен туризъм селища в страна, но е и място, на което можете да отпочинете както на вас ви харесва. Селището е разположено сред вековни гори и предоставя много добри условия за ваканция и туризъм.

От Семково тръгват много туристически пътеки, които ще ви изведат до близките върхове, до езера, водопади и панорамни гледки, от които дъха направо спира.

Вапски езера

Връх Суха вапа

Ако сте опитни планинари и жадувате за по-големи предизвикателства, можете да отделите ден от почивката си, за да покорите връх Суха вапа. До върха води туристическа пътека, която тръгва от местността Нехтеница, която пък се намира на около 16 км. от гр. Якоруда.

От Нехтеница трябва да поемете по маркираната пътека до Рибните езера, след което да се подготвите за преодоляване на по-стръмен, но кратък участък, който ще ви изведе право на върха.

Времето, което е необходимо за изминаването на трасето е около 3 часа. Преходът до Рибните езера е лек, но след това денивелацията се увеличава, което прави този маршрут немного подходящ за начинаещи планинари.