Пещерите край Банско

Като един от най-популярните ни курорти, Банско е предпочитано място за почивка както през зимата, така и през всички останали сезони. Предполагаме и вие вече сте посещавали града, било за да карате ски, било за да изкарате една страхотна почивка в Банскo.

Сигурни сме, и че по време на престоя си сте се запознали с по-голяма част от забележителностите на курортното градче, но винаги има нещо, което да разгледате отново или което при предишни посещения сте пропуснали, нали?

Какво да разгледате в района на Банско при следващото си посещение?

Ако вече сте обиколили всички забележителности в Банско, ако сте надникнали в къщата – музей на Никола Вапцаров, църквата „Света Троица”, Веляновата къща, къщата – музей на Неофит Рилски, значи сте пътешественици, които търсят не само добър хотел в Банско, където да отседнат и да не излязат от него, а хора, които искат да се запознаят с историята и забележителностите, които се намират в близост до Банско.

Ако носите авантюристичен дух и не се плашите от предизвикателства, искаме да ви запознаем с пещерите край Банско.

Пещера „Хана”

Пещера Хана в Пирин | Lucky Bansko SPA & Relax

Хана” е неголяма пещера, с големината на ниша и ако очаквате да видите различни пещерни зали, изпълнени със сталактити, сталагмити и други пещерни образувания, ще се разочаровате. Пещера „Хана” наистина не може да ви предложи подобни изживявания, но тя ще ви компенсира с уникалните гледки, които се разкриват към планината.

Пещерата се намира над хижа Бъндерица в улея, който се спуска от Дамджиевите скали към хижата.

Как да стигнете до пещера „Хана”?

Най-лесно можете да стигнете до пещерата, ако следвате маркировката за хижа Вихрен. На около 80 – 100 метра от началото на маркировката ще забележите големи камъни. Достигнете ли ги, просто се обръщате надясно на около 90 градуса и тръгвате в тази посока.

Навлизайки в гората, от ляво ще останат няколко вековни мури, а пещерата трябва да я търсите в дясно. Ще откриете добре утъпкана (но без маркировка) пътека, която ще ви изведе до пещерата.

Макар да не е сред най-големите забележителности в Банско, пещера „Хана” ще ви изненада много приятно с гледките, които се разкриват от нея.

А ако търсите място за пикник, точно там, пред пещерата е вашето перфектно място да го направите.

Бански суходол 72

Пещера „Бански суходол” е недостъпна за туристи, тъй като не е обезопасена и е опасна. Ако обаче сте квалифицирани пещерняци и сте наясно какви мерки за безопасност да вземете и имате необходимото оборудване, тогава ето как можете да стигнете до пещерата.

Входът на Бански суходол 72 се намира в подножието на „Котешки чал”. За да стигнете до нея, трябва да стигнете до лагера в циркуса „Бански суходол”, да тръгнете в посока запад и да достигнете до основата на скалния венец.

Ще видите просека в клека, по която трябва да тръгнете. Следвайки просеката, тя ще ви изведе до голям брой скални отломки. Продължавайки напред ви очаква кратко изкачване, след което пред вас ще се разкрие входа на пещерата.

Местност „Пещерите”

Ако сте избрали да почивате в някой хотел в Банско през лятото и ви се иска да направите един немного тежък преход, тогава разходката до местност „Пещерите” ще ви допадне със сигурност.

Как да стигнете до местност „Пещерите”?

Езеро в планината Пирин | Lucky Bansko SPA & Relax

Началната точка, от която можете да стартирате обиколката си е входа на Национален парк „Пирин”, от където можете да получите и допълнителна информация.

От входа на парка ще навлезете сред красиви иглолистни гори и следвайки пътеката ще стигнете до ресторант „Мотиката”. Тук можете да отпочинете, а ако сте още със свежи сили можете да продължите до първия остър завой.

Достигнете ли до завоя, трябва да пресечете река Демяница (по моста) и да продължите към сграда, която е популярна сред банскалии като „Рибарника”. Следвайки пътеката ще достигнете до местността „Мъртва поляна”.

Малко след като достигнете до поляната, на първия остър ляв завой трябва да пресечете река Бъндерица и пред вас ще се открие добре поддържан кът за отдих, където можете да отпочинете, защото вече сте достигнали до крайната си цел… местност „Пещерите” са пред вас. Предполагаме се досещате, че местността е наречена така, тъй като тук се намират малки пещерни образувания, които можете да разгледате.

(Този маршрут можете да изминете пеш, на велосипед или на кон.)

Пещера „Нишата”

Ако се изкачите до хижа Бъндерица, не само ще се насладите на прекрасните гледки, които ще се разкрият пред погледа ви към планината, но и лесно можете да достигнете до пещера „Нишата”, която се намира на около 15 минути път пеш от хижата.

Ако сте авантюристично настроени, можете да останете да пренощувате на Бъндерица или да си устроите палатков лагер, а на сутринта да разгледате пещерата.

Пещера „Нишата” е малка и е нея няма да откриете пещерни образувания, но разходката до там е много приятна и си заслужава.

Под Бъндерица се намира една от най-дългите пропастни пещери в България, която обаче е труднодостъпна и не ви препоръчваме да се опитвате да я достигнете дори и през лятото.

Пещерняците споделят за тази пещера, че е не само най-дългата пропастна пещера в страната, но и че е една от най-красивите пещери по цялото протежение на която преминава подземна река, която образува няколко красиви водопада.

Пещера „Свети Иван Рилски”

Пещера Св. Иван Рилски | Lucky Bansko SPA & Relax

Ако не си падате по тежките преходи, не сте и подготвени пещерняци, тогава можете да отделите един ден, за да разгледате Рилския манастир и пещерата Свети Иван Рилски.

Разстоянието от вашия хотел в Банско до Рилския манастир е около 100 км., което ще изминете за около час и половина, но пък всяка минута изкарана в Рилския манастир и околностите си струват.

Разгледайте спокойно манастира, хапнете от прочутите топли мекици, които се продават там и после без много бързане можете да достигнете до пещерата, която е обитавал Иван Рилски, когато се е заселил по тези места, за да заживее като отшелник.

Пещерата се намира на около половин час път от манастира, указателни табели не липсват, така че няма как да се объркате.

Пещера „Лепеница”

Ако сте обиколили забележителностите в Банско и ви се иска да разширите малко периметъра на разходките си, можете да включите в списъка си посещение в пещера „Лепеница”.

Пещерата се намира в Западни Родопи, на около 11 км. от Велинград, но няма да ви отнеме и два часа, за да стигнете до нея.

„Лепеница” е с дължина от 1525 метра, простира се на три нива (етажи). През първия етаж преминава подземна река, на втория етаж могат да се видят няколко езера, а третият е недостъпен за посетители.

Ако предприемете разходка до пещерата е добре да знаете, че можете да я разгледате единствено с водач и със специална екипировка.

Пещера „Бойчова дупка”

Пещерата се намира на около 19 км. от Симитли и на около 70 км. от Банско. Ще я откриете в местността „Бойчова скала” в района на село Логодаж. За съжаление, все още не е достъпна за туристи, макар че е изследвана и картографирана, но това не ви пречи да отделите един ден, за да се разходите из местността и околностите.

Пещерата е обявена за природна забележителност и в момента се изгражда инфраструктура, която да я направи достъпна за посещения от туристи.

Пещера „Снежанка”

Пещера Снежанка в Родопите | Lucky Bansko SPA & Relax

Стигнете ли до пещера „Лепеница”, не пропускайте да посетите една от най-красивите пещери в България – „Снежанка”.

Пещерата се намира в близост до град Пещера и ще са ви нужни около 2 часа, за да стигнете от Банско до „Снежанка”, но пък никога няма да забравите посещението си там, повярвайте.

И така, ако решите да разгледате пещера „Снежанка”, ето какво трябва да знаете още преди да излезете от своя хотел в Банско и да се впуснете в приключението.

Пътят до пещерата не е проблем. Е, на места има доста завои, но ако шофирате внимателно, дори ще можете да се насладите на прекрасните гледки, които се разкриват пред вас. С приближаването до крайната дестинация ще видите достатъчно указателни табели, които ще ви изведат до паркинга в подножието на пещерата. До тук беше лесното…

За да стигнете до пещерата трябва да се изкачвате около 30 – 40 минути, но внимание – наклонът е доста голям. Дори и да сте подготвени, със сигурност ще ви се наложи да спирате, за да си поемете дъх.

По целия път до пещерата има обособени места, където можете да приседнете за няколко минути, докато сърцето ви спре да препуска лудо, така че няма нищо страшно. Докато се изкачвате с мъка нагоре, ще видите много табели, които закачливо ви подканят с: „Остана още малко”, „Вижда се вече” и други, които ще ви накарат да продължите с усмивка нагоре.

Пещера „Снежанка” е една от най-красивите пещери в страната ни, която е събрала в себе си почти всички видове скални образования, за които се сетите.

Състои се от няколко зали, в които можете да видите уникални скални образования, които пещерняците са нарекли с имена като Джуджетата, Папагала, Делфинчето, Статуята на свободата и разбира се Снежанка. Тук живеят и колонии от поне четири вида прилепи, които е трудно да забележите, но понякога се случва някой да прелети близо до вас.

В „Снежанка” се влиза на всеки 15 минути с екскурзовод. Макар че температурата в пещерата е постоянна и е около 10 градуса, добре е имате и някоя връхна дреха в себе си.