От Банско до местност Голак – пешеходен маршрут

Като един от най-популярните ни планински курорти, Банско целогодишно се радва на интереса на родни и чужди туристи.

И ние ви поздравяваме, че сте избрали тъкмо него за своята семейна или индивидуална почивка.

Защото Банско има с какво да ви изненада и може да ви осигури ваканцията, за която сте си мечтали.

Тук ви очакват многобройни природни, исторически и културни забележителности, вкусна регионална кухня, изобилие от активности и разнообразни зони за СПА релакс.

Но в този материал искаме да дадем една идея за разходка не из забележителностите на Банско, а до местност Голак над Разлог.

Спряхме се на Голак, тъй като е една много популярна дестинация, която се намира в близост до курортното градче и която можете да посетите, ако решите да опознаете района около Банско по-добре.

От Банско до местност Голак - пешеходен маршрут

Източник на изображение:opoznai.bg

Какво представлява местност Голак и къде се намира?

Разположено в Разложката котловина, само на няколко километра от Банско се намира едно от най-китните планински градчета – Разлог.

А точно над Разлог се извисява немного високия хълм Голак. Предполагаме вече се досещате, че местност Голак се намира на най-високата точка на този хълм.

Как можете да стигнете до местност Голак от Банско и региона?

До връх Голак и едноименната местност можете да стигнете изключително лесно. Просто трябва от своя хотел в Банско да поемете с автомобила си към Разлог.

Разстоянието от Банско до Разлог е около 7 км, което на практика означава, че до градчето ще стигнете буквално за няколко минути. 

А щом влезете в него ще видите достатъчно указателни табели, които ще ви упътят до началната точка на пешеходния маршрут до местност Голак.

В случай, че загледани в красивите, малки улички и прекрасната природа около вас не видите табели или ако gps – а реши да ви прави номера, просто се ориентирайте по 12 – метровата кула, която се извисява най-отгоре на билото на Голак и която се вижда от пътя.

От Банско до местност Голак - пешеходен маршрут

Източник на изображение: luckybansko.bg

Пешеходният маршрут до местност Голак започва от подножието на хълма, а маршрутът е изключително лек и приятен за изминаване както за възрастни, така за семейства с малки деца.

За да стигнете до кулата (респективно до върха и местността)  ще ви отнеме не повече от 15 минути, ако не спирате да се наслаждавате на гледките и около 20 – 30 минути, ако се изкачвате бавно, опитвайки се да запечатите в паметта си красотата, която се разкрива пред очите ви.

Екопътеката, по която трябва да поемете се нарича “Стъпалата” и е едно от любимите места за разходка и отдих както на местното население, така и на гостите на града.

Пътеката или Панорамната алея “Стъпалата” е изградена от община Разлог през 2015 година и оттогава до днес е една от най-големите атракции за местните и е сред най-посещаваните места от гостите на града.

По пътя нагоре към местността има обособени над 50 места за отдих, които са оборудвани с пейки, удобни маси и дървени шезлонги за отмора.

Освен кътовете за почивка и отдих, на различни места има разположени и 30 погледни площадки, от които се разкриват уникални гледки към Разложката котловина.

Най-атрактивният обект обаче ви очаква, когато се изкачите на върха и достигнете крайната точка на пешеходния маршрут.

Точно там, на най-високата точка на хълма Голак се издига 12 – метрова кула, от която се разкрива уникална панорамна гледка към Рила, Пирин и Родопи.

Стигнете ли до тук, съветваме ви да направите като местните, които след като се насладят на природата и гледките към Родопите, Рила и Пирин си организират пикници и се отдават на пълен релакс.

Видео: Панорамната кула над Разлог, местност Голак

Природни и културни забележителности, които можете да видите наоколо

Ако разходката по екопътеката Панорамна алея “Стъпала” не ви умори достатъчно и имате сили за разходка в Разлог, градчето има достатъчно красиви места и забележителности, които можете да посетите.

Можете например да се разходите в градския парк, с който жителите на града се гордеят.

Разбира се, стигнете до парка е задължително да видите Слънчевия календар, който е една от най-големите атракции на Разлог.

Сигурни сме, че ще ви е интересно да разгледате и Турската баня, която е сред най-големите културни забележителности на града. Банята е строена през 1903 година и впечатлява както с размери, така и с архитектура.

Разлог се гордее и със своя Исторически музей “Никола Парапунов”, и със запазените си автентични възрожденски къщи, които също не са за пренебрегване.

В музея се съхраняват над 5000 музейни експоната, които разказват историята на града от дълбока древност до днес.

От Банско до местност Голак - пешеходен маршрут

Източник на изображение: wikipedia.org

Възрожденските къщи пък ще ви впечатлят с уникалния си архитектурен стил, който специалистите наричат “братов архитектурен стил”.

Разходката ви може да продължи към село Баня, където да разгледате прочутата “Муртина баня” (Турската баня).

Банята е строена през 17 – ти век от турската фамилия Муртазови. Днес Турската баня е реставрирана в автентичния си вид и е един от най-посещаваните обекти от туристите, които посещават селото.

Популярни маршрути около Голак

Маршрутите около Голак не са никак малко и само от вас зависи какво искате да видите.

Така например, ако сте с опит в планинските преходи и скалното катерене, можете да се пробвате да стигнете до скалното образувание “Стъпалата”, което е дало и името на Панорамната алея “Стъпалата” в местност Голак.

Изходната точка за скалното образувание е хижа Яворов, до която се стига от местност Бетоловото.

Ако пък обичате културни забележителности, тогава можете след разходката до местността и Разлог можете да посетите църквата “Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в село Добърско. Църквата е строена през 17 – ти век, но това което изумява са библейските образи, които са изографисани по стените ѝ.

А ако сте отседнали в хотел Лъки Банско, можете да се възползвате от безплатните маршрути, които от мястото за настаняване организират за своите гости.

Туристическият пешеходен маршрут от Банско до хълмът Голак над Разлог, както и още много други популярни дестинации са включени като безплатна услуга за всички гости на хотела.

За да се включите с разходката единственото, което трябва да направите е да попитате на рецепция и да се присъедините към групата.

Като гости на хотела не се налага да правите предварителна резервация или да заплащате каквото и да е. Това, което се изисква от вас и от гостите на хотела е само желание за приключения и добро настроение.