Панорамната кула

Високо, високо над Разлог се издига Панорамната кула – една от най-големите атракции, които можете и вие да посетите, ако сте гости на града или сте избрали почивка в Банско.

Панорамната кула

Източник снимка: luckybansko.bg

Панорамната кула – атракция за всяка възраст 

Кулата се издига на връх Голак и от нея се разкрива 360 градусова панорамна гледка към цялата Разложка котловина и към три от най-красивите ни планини – Пирин, Рила и Родопи.

Като конструкция атракционът представлява 12 – метрова кула с интересна форма, която имитира човешкото ДНК. 

Във вътрешността ѝ има изградени стълби, по които може да се достигне до самия ѝ връх, където има построена панорамна тераса.

Панорамната кула е част от изградената по европейски проект Панорамна пътека Стъпалата. 

Мястото, на което да бъде изградена пътеката (и разбира се кулата) не е избрано случайно. То е много важно за жителите на Разлог, тъй като е свързано с историята на града.

Пътека, символ на свободата

До връх Голак водят много пътеки, но една от тях се е превърнала в символ на свободата на жителите на градчето.

По нея, през 1912 година от връх Голак към града слизат четници предвождани от Георги Чапкънов.

Те застават горе на върха, дават няколко изстрела и слизат по пътеката към Разлог.

Жителите излизат от домовете си и когато четниците влизат в града се присъединяват към тях. 

Четниците стигат до църквата, където Георги Чапкънов бие камбаната и обявява, че Разлог е свободен.

След това заедно с множеството четниците стигат до конака, влизат вътре и го превземат. 

По този начин, на 12.10.1912 година Разлог получава свободата си.

През 80 – те години на миналия век от община Разлог изграждат по пътеката стълби, които да водят право до върха.

Така мястото се превръща в едно от любимите места на разлогчани и гостите на града за разходки, пикници и дори за семейни събирания на открито.

През 2015 година по европейски проект на община Разлог е открит туристически атракцион, наречен Панорамна алея Стълбите, чиято кулминационна точка е Панорамната кула, която се издига на връх Голак.

Панорамната кула

Източник снимка: luckybansko.bg

Панорамната алея Стълбите – най-обичания атракцион на Разлог

Като дължина Панорамната алея не е много дълга и за да стигнете до върха и Панорамната кула няма да ви отнеме повече от 20 – 30 минути.

Това, което прави разходката по пътеката толкова атрактивна за туристите и жителите на града са поставените по цялото трасе информационни табла, които разказват за историята, бита, културата и обичаите на Разлог.

Не липсват и образователни табла, които дават полезна и много интересна информация за животинските и растителните видове, които могат да се видят в региона и много други.

Много интересни са и интерактивните табла, които често се използват от преподавателите в училищата в града за провеждане на интерактивни уроци на открито.

На различни места по пътя към кулата има поставени пейки за релакс и отмора, няколко са и обособените места за игра на най-малките.

След кратко и ненатоварващо изкачване по стъпалата на пътеката се стига до кулминационния атракцион, а именно Панорамната кула.

В близост до кулата са поставени пейки, които освен за отмора и релакс се използват и за провеждане на интерактивни уроци на открито, уъркшопове, кратки дневни семинари, представяне на книги, филми и провеждането на други културни и образователни събития.

Само на няколко метра от кулата и театрално подредените пейки се намира и симпатичен детски кът, оборудван с всичко необходимо за забавлението на децата.

А докато децата се забавляват на люлките и пързалките и тичат наоколо, за мама и тате има поставени дървени пейки и шезлонги, където те могат да си отпочинат и да се насладят на красотата и тишината на природата.

На самия връх, както вече споменахме се издига кулата, изкачването по която е възможно и от която се разкриват уникални гледки, които наистина спират дъха.

Знаете ли, че?

Връх Голак е залесен две години след освобождението на града

До освобождението през 1912 година връх Голак е бил напълно обезлесен (откъдето идва и името му). По него е нямало нито дървета, нито храсти, а само скали и камъни. 

Това представлявало голям проблем за града и по-специално за намиращия се наблизо квартал Вароша, тъй като при проливни дъждове се образували свлачища, които достигали до къщите на хората.

За това, две години след освобождението под ръководството на лесничея Симеон Петеларов са предприети мерки за залесяването на Голак.

Алеята не се нарича “Стълбите” заради изградените стълби по пътеката

Всъщност, Панорамната алея носи името на природния феномен в Пирин, който представлява седем на брой зъбера, оформени като стълба в планинските скали.

Други забележителности, които си струва да посетите в Разлог

Ако решите да отскочите до Разлог, за да се насладите на гледките, които се разкриват от Панорамната кула и ви остане време, нашият съвет е да не пропускате да разгледате някой от следните туристически обекти.

Слънчевия календар

Намира се в парка на града е една изключително интересна атракция. Представлява разположени в кръг 12 каменни плочи, върху които са изобразени различни животни.

Панорамната кула

Източник снимка: opoznai.bg

Историческият музей “Никола Парапунов”

Музеят се помещава в родната къща на Никола Парапунов. Къщата е обявена за паметник на културата, а от 1957 година е превърната в Исторически музей.

Ако решите да посетите музея ще останете очаровани от многобройните експонати, които разказват за история и бита на жителите на Разлог от античността до днес.

Църквата “Свети Георги”

Храмът е построен през 1834 година и е най-старият в града.

Като архитектура представлява трикорабна псевдобазилика, но това, което истински впечатлява в храма са иконите, които са дело на Тома Вишанов – Молера.

Църквата е паметник на културата, който наистина трябва да се види. Ако решите да ѝ отделите малко от времето си, тя се намира на територията на Гробищния парк на града.

Църквата “Свето Благовещение”

Тази църква се намира в самия център на града и е една от най-големите църкви в Неврокопска епархия.

За разлика от “Свети Георги” тя не е толкова стара, тъй като е построена е през първата половина на миналия век.

За сметка на по-малкото си години обаче храмът впечатлява с архитектурата си, с високата си 26 метра камбанария и с прекрасните си стенописи.В случай, че решите да я посетите няма как да я пропуснете, тъй като както вече споделихме се намира в самия център на Разлог.