Турската баня в Разлог и още няколко интересни забележителности

Разположено в Разложката котловина и само на около 6 километра от Банско се намира Разлог – едно от най-китните и красиви градчета у нас.

През последните години градчето се превърна в доста популярна туристическа дестинация и това е напълно логично.

Турската баня в Разлог и още няколко интересни забележителности

Източник снимка: razlog.bg

Макар да е сравнително малък град, Разлог очарова с прекрасна природа, чист въздух и с древна история и всеки, който реши да го посети може да открие нещо за себе си.

Защо ви казваме всичко това? Защото в следващите редове ще се опитаме да ви разкажем накратко за някой от най-големите забележителности на Разлог.

Турската баня

Макар да не е толкова популярна както са Римската и Старата турска баня в село Баня, Турската баня в Разлог е една от най-ярките забележителности на градчето.

Банята е построена през 1903 година по инициатива на каймакамина в Разложко – Таксим бей.

Турският управник бил високо образован и изключително ерудиран мъж, който в годините на своето управление допринася доста за развитието на Разлог и региона.

По негова инициатива, освен банята са построени нова джамия и конак в града, училище в Якоруда и много други.

Турската баня в Разлог и още няколко интересни забележителности

Източник снимка: bg.wikipedia.org

Архитектурният стил на Турската баня следва стила на баните, градени в периода XVII – XVIII век.

Сградата е на един етаж, който е разделен на едно голямо кръгло помещение и две по-малки. И трите помещения завършват с красиви куполи, които са служили и като отдушници.

Въздухът в сградата се е затоплял  чрез димоотводите на котела за подгряване на водата, а пода чрез  “подово отопление” (система от тръби, през които водата се е изтичала след къпане).

В централното, най-голямо помещение се е намирала мраморната плоча за теляците, а в преддверието на банята е имало специални помещения за обличане и събличане.

Турската баня е била действаща до 1945 година, след което до края на 70 – те години на миналия век е изпълнявала функциите на пералня.

През 2004 година е реставрирана по европейски проект и е възстановена в целия си блясък.

Днес в централното помещение на сградата е разположена постоянна експозиция от фотоси, които представят фрагменти от историята и бита на Разлог през вековете и разказват за местната флора и фауна.

В непосредствена близост до сградата на банята, буквално в пристройка към нея  намира едно от най-популярните в Разлог етно заведения, в което можете да хапнете вкусна регионална кухня, ако след кратката обиколка ви се прииска да си отпочинете.

Турската баня в Разлог е и дом на Информационния център на града, така че можете след разходката и хапването да потърсите информация за други забележителности, които можете да посетите, докато сте гости на града.

За малко да забравим. Банята се намира на територията на градския парк на Разлог, а ако трябва да сме още по-точни, ще я откриете на улица “Свети Климент Охридски” 1.

Други забележителности, които можете да посетите, докато се разхождате из Разлог

Възрожденските къщи

Точно както в Банско, така и в Разлог можете да се разходите в централната част на града и да разгледате Стария град и запазените над 41 къщи, строени по време на Възраждането.

Разликата между възрожденските къщи на Банско и тези в Разлог е, че докато къщите в Банско са строени в бански възрожденски стил (къщи – крепости), в Разлог те са в разложко – чепински възрожденски стил.

Този стил се нарича още “братов архитектурен стил” и се счита, че е продължение на станалите популярни през втората половина на 19 – ти век “симетрични къщи”.

Историческият музей

Музеят на Разлог се помещава в една от възрожденските къщи, за които ви разказахме току-що.

Кога точно е строена самата къща няма конкретни данни, но се знае, че е изгоряла по време на въстанието от 1903 година и е построена отново по старите планове през 1905 година.

От 1957 година до 2000 година музеят работи  като къща – музей на Никола Парапунов и в него са представени основно животът и дейността на полковник Парапунов и ръководеният от него партизански отряд.

През 2000 година с решение на Община Разлог къщата – музей сменя основната си функция и се преобразува в Исторически музей.

Днес в музея се съхраняват над 5000 експоната, които разказват за историята, бита и традициите на града от създаването му до днес.

Освен постоянните експозиции, към музея има и зала за временни експозиции и лекционна зала, където през цялата година се представят нови книги, провеждат се обучителни семинари и лекции, провеждат се срещи и други.

Ако решите да посетите музея на Разлог, той се намира на улица “15 – ти Септември 1903”.

Работното му време е от 8.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа от понеделник до петък. В събота и неделя работи с намалено работно време от 11.00 до 16.00 часа.

След посещението на музея можете да отдадете почит към загиналите по време на Кръстовденското въстание на Крапата махала.

Паметникът на убитите се намира в непосредствена близост музея и няма как да го пропуснете.

Царската чешма на Симеон Велики

Мраморната чешма или царската чешма на Симеон I Велики има много интересна история. Съградена е по инициатива на правителството на Андрей Ляпчев през 1927 година. 

С изграждането на подобни обекти правителството на Ляпчев цели да повдигне самочувствието и националния дух след войните и кръвопролитията вътре в страната.

Мраморната чешма – паметник в Разлог е посветена на 1000 години от смъртта на Симеон  I Велики и първоначално е била поставена в самия център на града, а по-късно (вероятно след откриването на музея през 1957 година) е преместена на сегашното си място (пред Историческия музей).

Турската баня в Разлог и още няколко интересни забележителности

Източник снимка: bg.wikipedia.org

Слънчевия календар

Древният слънчев календар е една от най-големите забележителности и атракции на Разлог, затова ви съветваме да не пропускате да го разгледате.

Календарът се намира в градския парк и представлява разположени в кръг 12 мраморни плочи. Върху всяка от плочите има фино издялана фигура на различно животно.

Слънчевият календар всъщност е прецизно изработено копие на древен български слънчев календар амулет, открит в землището на Разлог и датиран от XVIII век.

Панорамна алея “Стъпалата”

Панорамната алея е едно от любимите места за разходка и на местните, и на гостите на града.

Тя започва от края на града и след 20 – 30 минути ненатоварващо ходене се стига до хълма Голак, където се намира и най-голямата атракция на Разлог, а именно 12 – метровата Панорамната кула.

Кулата има много интересна конструкция, която пресъздава човешкото ДНК, а ако се питате дали можете да се изкачите до върха ѝ, отговорът е “да”.

Не само можете да се качите, но дори ви съветваме задължително да го направите, за да се насладите на уникалните гледки, които се разкриват  Пирин, Рила и Родопи.