Хижа Яворов

Обичате планината и лете, и зиме и винаги, когато имате възможност отскачате до Пирин планина. Обиколили сте района на Банско, разгледали сте повечето от забележителностите, но дойде ли време за ски, вие си знаете – дестинацията ви е отново курортното градче.

Ние също обичаме зимата в Банско. Обичаме белите му писти, тихите вечери край камината, задушевните разговори с приятели на чаша червено вино в някоя от механите в курортното градче. Наслаждаваме се на невероятните уютни спа хотели, на топлите минерални води, на вкусната, домашна банска кухня.

Затова разбираме защо всяка зима избирате Банско за вашата ски ваканция

Ако и тази година вече сте планували да изкарате зимната си ваканцията в курортното градче и жадувате за нови предизвикателства, може би ще можем да ви изненадаме, като ви предложим да си отделите един ден, за да се насладите на красивите гледки, които се разкриват от хижа Яворов.

Хижа Яворов в Пирин планина | Lucky Bansko

 

Разположена на 1740 метра надморска височина, на западния склон на циркуса Разложки суходол и само на 7 км. от съседния на Банско град Разлог, хижа Яворов е една от най-популярните и добре оборудвани хижи не само в Пирин, но и в цялата страна.

Всъщност, хижите, които носят името Яворов са две – стара и нова.

Старата хижа е построена през 1933 г. по инициатива на Разложкото туристическо дружество. През 1929 г. членовете на Туристическо дружество „Пирин” в град Разлог се събират и решават да построят хижа, която да подслонява всеки, който иска да се наслади на красотите на Пирин планина. Парите за градежа се осигуряват от дарения, а постройката се издига с доброволен труд.

Когато я откриват официално през 1933 г. доброволците решават да ѝ дадат името „Пейо Яворов”, тъй като поета дълги години е живял в този край и като четник се е борил за свободата му.

Старата хижа съществува и днес и има капацитет от 20 места. В сградата има изградена канализация и течаща вода, електрифицирана е и към нея има туристическа кухня и стол. Единственото неудобство е, че санитарните възли са външни.

Новата хижа се намира в непосредствена близост до старата и разполага с капацитет от 70 места.

Строежът на новата сграда започва през 1976 година, а официалното ѝ откриване е през 1982 г. И тук, както при строежа на старата хижа Яворов се използва само доброволен труд, но във финансирането на проекта взима участие и държавата.

Новата сграда разполага с шест двойни стаи и един апартамент със собствен санитарен възел, четири тройни и общи стаи без собствен санитарен възел. Ако сте от типа хора, които не обичат да си готвят, когато са на почивка, хижата разполага с много приятен и уютен ресторант, където предлагат вкусни домашни ястия.

И старата, и новата хижа са отворени през цялата година и са готови да ви посрещнат, когато и да решите. Все пак е добре, преди да поемете нагоре да се свържете с хижарите, за да сте спокойни, че ако искате да пренощувате ще има свободни места.

Ако нямате намерение да нощувате, а само искате да се насладите на красивите гледки, които се разкриват от местността Поляните (където е разположена хижа Яворов) или сте решили да изпробвате силите си по някой от многото туристически маршрути, които минават през хижа Яворов, тогава можете просто да сложите обувките и раницата и да потеглите по планинските пътеки.

Популярни маршрути до и от хижа Яворов

Преди да започнем обиколката из маршрутите до хижата трябва да знаете следното: Макар, че пътят до хижата да може да бъде изминат и през зимата, ако не сте подготвени и тренирани за подобни преходи, по-доброто решение е да отложите похода за пролетта или лятото.

Маршрут до хижа Яворов Хижа Яворов в Пирин планина | Lucky Bansko

 

Ако сте запалени планинари и зимата в Банско и околностите не ви плаши, тогава ето няколко популярни маршрута, които можете да изпробвате още тази зима.

Маршрут Банско – хижа Яворов

Най-лесно можете да стигнете от Банско до хижата, ако след като излезете от града поемете към Симитли. Ще стигнете до разклон, на който има табела за Бетолово. Трябва да поемете натам и да следвате пътя. Ще стигнете до Информационните табели на Национален Парк „Пирин”, където ще трябва да оставите автомобила си и да поемете по маркираната в жълто пътека.

В началото изкачването върви край реката, след което просто трябва да следвате маркираната пътека, която след около час – час и половина ще ви изведе направо на хижа Яворов.

Този маршрут е с най-ниска степен на трудност и можете да го изминете без никакъв проблем и при зимни условия.

Маршрут Предела – хижа Яворов

Ако предходния маршрут ви се струва прекалено лесен за вашите възможности, разходката от Предела до хижа Яворов със сигурност ще вдигне адреналина ви.

Този маршрут е по-труден и отново повтаряме, ако нямате тренинг за зимни преходи, не го предприемайте.

Ако все пак решите да стигнете до хижата през Предела, от Банско трябва да поемете в посока местност Кулино. Оттам трябва да продължите пеш. Очаква ви доста стръмно изкачване до седловината между Безименен и Даутов връх.

Успеете ли да се справите с натоварването, след като преминете седловината следва доста по-приятно спускане към долината на река Окаденска. Пътеката следва пътя на реката, но на места се губи, така че трябва да не отслабвате вниманието си. Следвайки маркировката за около 6 часа ще стигнете до хижа Яворов.

Хижата е и начална точка на много от маршрутите за обхождане на северното било на Пирин планина, но тъй като няма да ни стигне времето да ви запознаем с всички популярни маршрути избрахме един от тях – от хижа Яворов до хижа Вихрен.

Този маршрут е труден (да не кажем екстремен), затова дори и през лятото се препоръчва само за хора, които са добре тренирани. Ще го споделим с вас само информативно (за да го имате предвид, когато дойдете в Банско през лятото).

Хижа Яворов – хижа Вихрен

Дължината на маршрута е около 12 км., а времето, което отнема да се измине е около 10 часа. Трудността, както споделихме преди малко е доста висока.

Разложки Суходол | Lucky Bansko

 

 

От хижа Яворов маршрутът върви към билото на планината, следвайки пътека, маркирана в червена и жълта маркировка. В началото пътеката е с поносима денивелация и изкарването не е особено трудно. След около час нормален ход се стига до заслон Бункера, а след още час се стига до Суходолското езеро.

Подминете ли езерото, пътеката става доста стръмна и на места с големи участъци от морени (ако сте изкачвали Връх Черни връх, тогава сте наясно колко неприятни и трудно преодолими могат да бъдат морените). Изкачването от езерото до Окаденски рид отнема около час и стигнете ли до него трябва да се огледате много внимателно на къде да поемете. Потърсете и следвайте маркираната в червено пътека, тъй като тя води към заслон Кончето.

На този етап пътеката върви по Мраморното било, подсича Разложки Суходол и връх Байюви дупки и след доста трудно изкачване ще стигнете до заслон Кончето.

Това е най-красивата част на маршрута и точно на това място обикновено всички си почиват, наслаждават се на гледките и разбира се – правят си снимки.

След заслужената почивка ще трябва да станете и да поемете към последния етап от маршрута – хижа Вихрен. Трябва да стигнете до връх Бански Суходол, но много внимавайте, тъй като на места маркировката се губи и можете лесно да объркате пътя. Стигнете ли до върха, гледките към седловината Кончето, които ще се разкрият пред вас ще ви оставят без думи. Колкото и да се прехласвате обаче, внимавайте къде стъпвате и не се отделяйте от групата си.

Спускането е стръмно и на моменти опасно, но ако внимавате всичко ще е наред. Така, следвайки маркировката ще подсечете връх Кутело и ще стигнете до седловина Премката. Оттук можете вече спокойно да си отдъхнете, защото пътеката е по-лесна и равна.

Съберете сили, защото ви очаква едно последно стръмно изкачване до връх Вихрен (така и така сте дошли до тук, можете да отделите още 30 мин., за да покорите най-високия връх в Пирин).

Стигнете ли върха си дайте почивка и можете да поемете надолу към хижа Вихрен. До хижата можете да стигнете по няколко маршрута, но най-добрият вариант е да поемете по класическия маршрут, следвайки туристите, които ще срещнете със сигурност по пътя си.

Възможностите, които предоставя хижа Яворов за пълен релакс са наистина много и само от вас зависи дали ще се разходите от Банско до хижата, за да изпиете чаша чай, дали ще пренощувате, дали ще се спуснете по ски пистата или ще изпробвате силите си, избирайки да преодолеете някой от много маршрути, които тръгват от хижа Яворов.

По-важното е, че избирайки и тази година да изкарате зимата в Банско имате още една възможност да се забавлявате истински и както на вас ви харесва.

Ако пък не си падате по няколкочасовото катерене по билото на Пирин планина, около хижа Яворов има достатъчно места, до които можете да стигнете в рамките на час като:

  • маршрут хижа Яворов – Хайдушка чешма (40 мин.), „Стъпалата” (60 мин.), изворът на Бяла река (2 часа) и много други.

Зимата в Банско си е цяло приключение. Тук ви очакват много нови предизвикателства, места, които все още не сте посетили, писти, по които не сте се спуснали, върхове, които не сте изкачили, хижи като Яворов, до които не сте стигнали…

Време е да промените това! Банско ви очаква и тази зима!