От Банско до хижа Малина: маршрути и съвети

Ако планирате романтично пътуване, уикенд с децата или може би забавление за цялото семейство, най-важното е да намерите подходящото място.

Казват че когато човек обича планината, обича и душата си. С красивите си борови гори, слънчеви поляни и безбройните песни на горските птички, хижа Малина в Пирин планина ще ви омагьоса.

Къде се намира хижа Малина?

Хижа Малина, или наричана още Калугера (старо име), се намира в община Сандански, местност Долен Калугер, в подножието на Бойков връх в Среден Пирин. 

Село Пирин е изходен пункт за достигането до хижа Малина. Пътят позволява да се стигне с кола, като почти целият маршрут до там е асфалтов, без последните 3 км, които са черен път.

Постройката е разположена на 1674 метра надморска височина в красивите и богати прегръдки на Пирин планина и представлява масивна двуетажна сграда. 

Хижата се стопанисва от Туристическо дружество „Еделвайс“, Сандански.

От Банско до хижа Малина: маршрути и съвети

Как се стига до хижа Малина

Освен наличните пешеходни маршрути, х. Малина може да бъде достигната и с автомобил. 

Нека разгледаме няколко популярни туристически маршрути от град Банско и други населени места до хижа Малина:

  • Маршрут от Банско до хижа Малина чрез село Пирин: Този маршрут обикновено започва от центъра на град Банско. Първо ще трябва да стигнете до село Пирин, което е най-близкото населено място до хижа Малина. От селото започва горският път, който води към хижата. Пътят е около 19 километра с кола и преминава през местности с красива горска природа.
  • Маршрут от Банско към село Баня до хижа Малина: Ако сте в село Баня, което е на около 5 километра от Банско, можете да използвате този маршрут. Той представлява комбинация от пешеходен и горски път. Маршрутът преминава през горист терен и предлага невероятни гледки към планината.
  • Маршрут от Банско към село Добърско до хижа Малина: От малкото село Добърско можете да започнете този маршрут, който също води към хижа Малина. Той включва преход през гори и поляни, предоставяйки ви възможност да се насладите на природната красота на планината.
  • Маршрут от Банско към Разлог до хижа Малина: От Разлог, който е на кратко разстояние от Банско, също можете да стигнете до хижа Малина. Този маршрут обикновено включва преминаване през Градево, Симитли, Черниче, Кресна, Долна Градешница, Сандански, Ново Кономлади, Капатово, Кромидово, Хърсово, Враня, Катунци, Горно Спанчево и Пирин. Пътят е една идея по-заобиколен но за около 2 часа и 10 минути с кола ще пристигнете до хижата.

Изберете най-приятния, лесен, познат и интересен маршрут за вас. По пътя определено има какво да разгледате и да се наслаждавате.

От Банско до хижа Малина: маршрути и съвети

Какви природни забележителности можете да видите по пътя към хижата?

Хижа Малина е началната точка на няколко туристически маршрута. 

Хижа Пирин е най-близката точка. Тя се намира на около 7 километра от хижа Малина и пътят до там е около час и половина до два часа по път със синя маркировка. Има и друга синя маркировка, която излиза на международния туристически път Е4, който е с червена маркировка. Тя води до хижа Попови ливади, като пътят до там е около 5 часа и половина.

Има друга по-пряка синя маркировка от хижа Малина до хижа Попови ливади, която излиза пак на Е4 на местността Суватя. По червената маркировка, наричана още алпийската част, има много интересни местности, като Тодорова поляна и връх Ореляк. На връх Ореляк се намира и старата телевизионната кула.

Интересни природни забележителности, които ще видите по пътя, са:

  • Водопад “Св.Никола”: Водопадът се намира в подножието на високите скали в източната част в полите на Пирин. Водопада не е голям и отдолу му има малко езерце. Водите му падат на две големи струи от височина около 6 метра по отвесна скала.
  • Скалното образувание “Сватбата”: Природното образувание представлява скален комплекс и заема 31,1 хектара площ. То се състои от различни по форма и големина скални образувания, наподобяващи животински и човешки фигури. Тези причудливи форми са придобити от силните ветрове и корозирането на варовиковите скали.
От Банско до хижа Малина: маршрути и съвети

Какво ви очаква в хижа Малина

Хижа Малина представлява масивна двуетажна сграда, която притежава 11 стаи за нощувки. Общият ѝ капацитет е 56 места, като на първия етаж има 5 стаи, на втория етаж – 4 стаи и 2 стаи в таванската част.

Разположението на стаите е както следва:

  • Първи етаж – 1 тройна стая, 1 двойна стая, 1 стая за шест души и 2 четворни стаи;
  • Втори етаж –  1 двойна стая, 1 тройна стая, 1 стая за шест души и 2 стаи за по осем човека;
  • Таванска част – 2 стаи за по седем човека.

Хижата притежава ресторант с камина, който предлага прясно приготвена храна с продукти от местни производители. Може да се насладите на кафе и чай, палачинки, качамак, топли супи и много други традиционни ястия. Освен това има и туристическа столова.

Хижата е електрифицирана и водоснабдена, а отоплението е с локално парно, което е на твърдо гориво. Разполага с два общи вътрешни санитарни възела и бани.

Пред хижата има широка поляна, където могат да паркират коли и обособени няколко места за палене на огън. Барбекюто също не липсва, а къмпингуването около хижата е разрешено, като се плаща такса 4 лева на палатка за вечер.

От Банско до хижа Малина: маршрути и съвети

Често задавани въпроси

Колко е пътя от Банско до хижа Малина с кола?

Целият път от Банско до Хижа малина е 92 км или на 2 часа път с кола.

Какви други забележителности има по пътя?

По пътя са мостът над река Места, Дурмановите скали и други.

Какви близки забележителности може да видим около хижа Малина?

Някои от местата които може да посетите на около 6-10 км от хижа Малина са водопад Скока, връх Зъбът, заслон Тевно езеро и др.