Кирилова поляна

На около 7,5 км. над Рилския манастир, на височина от 1465 м. се намира Кирилова поляна, едно от най-красивите кътчета в Рила планина.

Поляната е заобиколена от едни от най-страховитите, но и величествени върхове на Рила – Иглата, Двуглав, Злия зъб, Купените и Ловница, което я прави не само идеалното място за почивка и пикник, но и отправна точка за някой от най-интересните туристически маршрути в Рила планина.

Кирилова поляна | Lucky Bansko

И сами се досещате, че ще ви запознаем с някой от популярните маршрути, които тръгват от Кирилова поляна, но това ще стане малко по-късно. Защото преди това искаме да ви разкажем малко повече за Кирилова поляна, която не е просто едно обширно открито пространство, а местност, която има доста интересна история.

Преди доста години, още по времето на управлението на българския цар Борис III, неговия брат Кирил често идвал в Рила да ловува и обичал да се събира с приятели точно на тази поляна. Затова и местните започнали да я наричат Кирилова, а по-късно наименованието ѝ било официално признато.

След септември 1944 г. и след идването на власт на комунистическия режим в България, поляната била преименувана на Партизанска поляна. Комунистите сменили името на местността, тъй като по време на партизанското движение на Кирилова поляна са се криели партизаните от Рило – пиринския партизански отряд.

След смяната на режима и с идването на демократичните промени през 1989 г. местността отново сменя името си и от „Партизанска” става отново Кирилова.

Как да стигнете до Кирилова поляна?

Ако отправната ви точка е Банско, първо трябва от Банско да стигнете до Рилския манастир. Разстоянието е около 94 км., а времето, което ще ви е необходимо (ако не спирате никъде и при нормална скорост) е около час и половина.

Стигнете ли до манастира, вариантите ви са два – или да заобиколите манастира и да поемете по туристическата пътека до Кирилова поляна или да продължите с автомобила си.

Ако изберете втория вариант, то от манастира трябва да продължите по асфалтовия път, който ще видите зад обителта и той ще ви изведе право до поляната.

Стигането до Кирилова поляна е лесно, но какво да правите, когато вече сте там?

Ако не ви се разхожда, можете просто да си отпочинете добре. Местността предлага не само невероятни гледки към планината, но и има достатъчно обособени места, където можете да си направите пикник и да се забавлявате както ви харесва.

В близост се намират и няколко заведения за хранене, които освен вкусна храна предлагат и нощувки (ако изведнъж решите, че не ви се тръгва и ви се иска пренощувате).

Ако пък целта ви е направите преход из Рила, то тогава можете да изберете някой от туристическите маршрути, които както споменахме в началото тръгват точно от Кирилова поляна.

Популярни туристически маршрути

Кирилова поляна – Сухото езеро

Започваме първо в този маршрут, защото е най-популярен сред туристите и защото преходът е само около 2 часа.

Ако решите и вие да се отправите към Сухото езеро, трябва да потърсите маркировка в бяло – зелено – бяло и да поемете по пътеката, обозначена с тази маркировка. Преходът е със средна трудност, но на места има стръмни участъци, затова е добре да сте подготвени с удобни туристически обувки и яке, което да ви предпазва от вятъра или дъжда (ако случайно завали).

В началото пътеката е сравнително равна и без голяма денивелация, но след около половин час ще стигнете до местността Къркулиците, където ще ви се наложи да преодолеете по-голяма денивелация. Независимо, че Къкулиците са по-стръмни, гледката от местността към върховете на Рила и към Рилския манастир, която се разкрива оттам си струва усилията. Преминете ли през морените, отново пътеката става приятна за преход и след още едно малко усилие ще стигнете до долината на Сухото езеро.

Сухото езеро е най-ниско разположеното планинско езеро в Рила (1928 м.) То е ледниково езеро, формата му е почти правоъгълна, а ширината и дължината му са съответно около 270 м. дължина и около 120 м. ширина.

Нарича се Сухото езеро, тъй като е безотточно и се пълни само от топящите се ледове и снегове и от два малки потока, които се вливат в него през пролетта. Тъй като няма постоянен приток на вода, често през лятото езерото изчезва почти напълно и затова се нарича Сухото езеро.

Кирилова поляна – Сухото езеро е сред най-популярните туристически маршрути и защото по време на прехода могат да се видят многобройни растителни видове, които виреят само в този район на Рила. Затова и другото наименование на този преход е Ботанически маршрут.

Имате вариант, от Сухото езеро да продължите до местност „Кобилино бранище”, а оттам да поемете по маркираната пътека до някоя от хижите, които се намират в близост.

Кирилова поляна – Рибни езера – Смрадливото езеро

Ако изберете този маршрут, той започва в източния край на поляната, където ще видите информационно табло с подробни указания. В началото маршрута се движи успоредно с дефилето на река Рилска. Трябва да вървите по пътеката, докато стигнете до железен мост.

След като минете моста ще видите отклонение, което води до красив водопад на Дяволска река. (Ако не бързате, съветваме ви да отскочите до водопада, който е наистина много живописен, особено когато е пълноводен).

Ако не искате да губите време, тогава продължавате да вървите, докато стигнете до кантон Тиха Рила. Стигнете ли до там, продължавате по горска пътека, която се вие покрай Рилска река и след няма и 20 минути (след като подминете кантона) ще стигнете до Долното рибно езеро.

Ако имате нужда да съберете сили, можете да поспрете в намиращата се в непосредствена близост до Долното рибно езеро хижа „Рибни езера” и да се подкрепите с храна или да изпиете по една чаша чай.

Хижа Рибни езера | Lucky Bansko

След като съберете сили преходът продължава към Горното рибно езеро, което се намира само на около 300 м. над хижата. За да продължите към Смрадливото езеро, ще трябва да се върнете до хижата и да поемете на северозапад по пътеката, която води до езерото.

Преходът Кирилова поляна – Рибни езера – Смрадливото езеро е със средна трудност, а продължителността му е около 5 часа.

Смрадливото езеро е най-голямото ледниково високопланинско езеро не само в България, но и на Балканите. Езерото е дълго около 900 м. и е широко около 260 м.

Легендата разказва, че преди много, много години се извила страшна буря, която разплискала водите на езерото и изхвърлила риба на брега, която се вмирисала. Оттогава и езерото носи името „Смрадливото езеро”.

Освен тези два популярни туристически маршрута от Кирилова поляна тръгват и немалко маршрути за изкачване на близките върхове, но ако не нямате достатъчно добра подготовка и екипировка е по-добре да не рискувате.

Вместо това, ако не ви е бил достатъчен прехода, можете да слезете от Кирилова поляна и да поемете по Дендрологичния маршрут, който започва от Рилския манастир.

Този маршрут е много приятен и лек и ако сте с малки деца ви го препоръчваме с две ръце. Пътеката започва от манастира и се движи по пътя, който води до пещерата и до гроба на Свети Иван Рилски. Нарича се Дендрологичен маршрут, тъй като тук могат да се видят много дървесни видове, характерни за Природен парк Рила като планински явор, ясен, ела, смърч, офика, леска и още много други дървесни видове.

Освен, че ще се насладите на голямото дървесно разнообразие, ще можете да отдадете почитта си към Иван Рилски, като посетите пещерата, в която е водил отшелническия си живот. Има предание, според което всеки, който премине през дупката на пещерата ще пречисти душата си.

Близо до пещерата можете да пиете от аязмото, за което се смята, че е лековито, а според местните водата в него никога не замръзва, дори и в най-лютата зима.

Пещерата на св. Иван Рилски | Lucky Bansko

Като стана дума за деца, забравихме да споменем, че докато вие си почивате на Кирилова поляна, децата ви могат да се опитат сами да поемат на кратка разходка по Пътеката на младия природолюбител.

Детският маршрут е много лек и приятен и няма никаква опасност децата да се заблудят сами в гората, но ако се страхувате да ги оставите сами, нищо не ви пречи да ги придружите.

Пътеката преминава от поляната в гората, върви край вековни гори, полянки с красиви цветя, преминава покрай обособени погледни места, край хранилки за птици, продължава към лечебния кът, където децата могат да се запознаят с различните видове лечебни билки, които виреят в Рила и за какво се използва всяка една от тях.

Освен Пътеката на младия природолюбител, децата ви могат да изминат и кръговия детски маршрут „В горския дом”. Маршрутът е изключително интересен за децата, които могат да научат нещо интересно за гората и горските обитатели и да получат основни познания по ориентиране.

Местност Кирилова поляна е красива през всички сезони от годината и когато и да решите да си направите една еднодневна разходка до там, няма да сгрешите.

Еднодневната ви разходка из парк „Рилски манастир” може да приключи с посещение на Рилския манастир. Светата обител място, което колкото и пъти да сте посещавали винаги ще има с какво да ви изненада.

Разгледайте още веднъж, качете се до върха на Хрельовата кула, насладете се на тишината и покоя в манастирската обител. После влезете и запалете свещичка в главната църква и да се помолите за здраве и щастие. Преди да си тръгнете не забравяте да си купите топли мекици и манастирски хляб, след което да поемете обратно по пътя към Банско.