Лято в Банско

Покрай многото състезания по зимни спортове, които се провеждат в Банско – национални, европейски, световни – доста хора възприемат курорта повече като зимен.

В Банско обаче летният туризъм също е силно развит, като се предлагат многобройни атракции за свежо лято в Банско. С тях приятната, релаксираща ваканция е интересна, наситена с разнообразни летни активности в Банско, изпълнени с приятни преживявания.

Възможностите за незабравимо лято в Банско са най-разнообразни –  преходи, екскурзии, различни видове спорт – от класически до екстремни, риболов, лов, конна езда, минерални бани и т.н. По този начин Банско е предпочитан курорт не само през зимата, но и през лятото.

Ако търсите как да съчетаете лятната почивка сред природата, но и да отседнете в първокласен петзвезедн хотел – Лъки Банско СПА & Релакс е Вашето място. Тук ще намерите луксозно настаняване, петзвездно обслужване, комфортни студиа и апартаменти и безброй много развлечения и атракции, за всеки вкус и начин на живот.

Лято в Банско с преходи и екскурзии

Интересно лято в Банско предлагат многобройните видове пешеходни преходи. Маршрутите до езера, върхове, заслони, хижи, са сред дивната планинска природа и са пътуване в прекрасен, ободряващ и вдъхновяващ свят. При тези летни активности в Банско могат да се избират преходи с ниска трудност или средна, а има и маршрути с висока трудност. Времетраенето е от 50-60 минути до 17 часа.

Рилски манастир отвътре | Lucky Bansko SPA & Relax

Докато човек кара разпускащо лято в Банско, може също така да види красивия гръцки курорт Кавала, уникалния Рилски манастир, основан през 10 век и включен от ЮНЕСКО в културното наследство на света, прочутият с виното си Мелник – най-малкият град у нас, архитектурен резерват къщите и винарните, вкопани в специфичните пясъчници.

Това може да стане, като се избере измежду предлаганите еднодневни екскурзии, включително и до природни забележителности, като например Ягодинска пещера. Така една почивка в Банско дава възможности да се видят и много други забележителни места.

Лято в Банско с атрактивен риболов, лов, горски пейнтбол

Възможности за атрактивно лято в Банско има и за запалените въдичари, и ловци. В Банско и близките околности сред невероятно живописната природа рибарите могат да опитат късмета си на шаран, пъстърва и кефал. Не е нужно да носят такъмите си, могат да вземат всичко под наем.

Пейнтбол в гората в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Мястото може да се избира между комплекс „Рибарника“ с трите му езера, който е на 12 км. от Банско и има осигурен транспорт, и язовирите Кринец и Белизмата, които са в непосредствена близост до Банско.

Местата са пригодени за туризъм, на „Рибарника“ често се провеждат емоционални състезания по спортен риболов, тържества по лични или фирмени поводи и т.н. На Белизмата е идеално за пикник – с пейки и маси, има и огнище, детска площадка.  Независимо какъв ще е успехът от риболова, вкусна риба ще има – тук са майстори на приготвянето на жар и тиган, винаги са готови за посрещане на туристи и знаят как да допринесат за незабравимото лято в Банско на туристите.

Вълнуващата лятна почивка в Банско е гарантирана и за ловците. Богатият растителен и животински свят на Пирин дава възможност за уникални, неповторими кадри и емоции при фото лов.  Реалният лов се провежда в дивечовите стопанства Харами бунар, Вищерица, Батища Старият Дикчан. Сред най-многобройния дивеч могат да се посочат дивото прасе, благородния елен и муфлона.

Сред много емоционалните летни активности в Банско са предложенията на ИМИ Спортс за пейнтбол. Приключението е много вълнуващо, за игрите са приготвени три горски терена, за аматьори, за деца, за тиимбилдинг. Инструкторите са професионални играчи по пейнтбол от Българската лига, с множество национални и международни турнири, сертифицирани за рефери в европейски мащаб.

При тиимбилдинг с голям брой участници се прави специален терен – ограден, с надуваеми бункери, професионални рефери.

Лято в Банско с конна езда и планинско колоездене

Сред многото възможности за емоционално лято в Банско са и конната езда, и планинското колоездене. Всички оферти за лятна почивка в Банско включват и конна езда с допълнителни екстри.

Може да се избере преход на коне по екопътеките, като може и занимания на място на манежа или в района на базите – уроци за начинаещи, разходки по по-леки терени за неопитните.

Конете са обучени, осигурени са професионални инструктори. За опитните ездачи има почасови планински преходи с различни по сложност препятствия, като продължителността по желание може да е ден, два дни и повече с осигурена храна и нощувка.

Конните бази в Банско са „Русалиите“, която е на десетина километра от Банско,  “Peri Volas”, на 12 км. и „Дворене“ край Разлог.

Всеки летен сезон в Банско става все по-популярно планинското колоездене. За дошлите да колоездят има маркирани 200 километра атрактивни маршрути с различна трудност, които стигат до Рила. Маркировката е направена от английска организация съвместно с Парк Пирин.

Всъщност основателите на тази организация са поставили тук началото на организираното планинско колоездене през 2009 година и продължават да го развиват. За ентусиастите се предлагат безплатни опознавателени турове. Поради различната трудност, има и „резервен вариант“ някои от колоездачите на определени места да ползват автомобилен транспорт.

За популярността на колоезденето тук допринасят и международните състезания, които се провеждат всяко лято в Банско и са включени в календара на  професионалната Федерация у нас.

Общината се включи в развиването на велотуризма и улесняването на колоездачите за различни летни активности в Банско на колоездачите, като направи 2250 метра  велоалея до „Свети Никола” – много интересен археологически комплекс с останки от селище, датирано към 2000 г преди новата ера и просъществувало до 17 век.

Екстремно лято в Банско

Любителите на супер екшъните могат да изкарат екстремен летен релакс в Банско. Сред многото летни активности в Банско са атрактивните маршрути за ATV и бъги екшън. Има различни терени и наклони, но при всички трасета панорамата е изключително живописна – минава се край реки, пресичат се планински проходи, виждат се редица природни феномени.

Офроуд бъгита в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Разбира се, при тези атрактивни летни активности в Банско трудността е по избор. Минаването по маршрутите може да е шоу, за чисто забавление на участниците – при ниска трудност, като развлечението е от 1 до 3 часа. Много са красиви гледките при панорамния тур през нощта край Банско и околностите.

Средната трудност на маршрутите вдига напрежението и адреналина, и там екшънът е от 3 до 5 часа. Високата трудност е само за майстори над 5 часа тур Банско – Предела. При тези летни активности в Банско офертите допускат и индивидуални трасета, ако туристите пожелаят.

Сред предлаганите екстремни летни активности в Банско е и скалното катерене. Най-близкото място до Банско, където се практикува скално катерене, е местността Пещерите. При желание може да се отиде към някои върхове – Каменица, Бъндеришки чукар, Бански суходол, Зъбът, Башлийски чукар и др. Много алпинисти ходят и на връх Вихрен, откъм северната му страна.

За хората, избрали екстремните летни активности в Банско с катерене по скали, организаторите са осигурили обезопасени скали, разполагат с професионални инструктори и целия необходим инвентар.

Полезно в Банско

Освен развлекателно, туристите могат да изкарат и полезен летен отдих в Банско. Само на 6 километра от града са минералните извори на Добринище. Те се използват от древността – до минералния извор  са открити селищни останки  от шестото хилядолетие преди новата ера.

Открити са също така специално направени басейни с римска основа на градежа.

Днес тук има 17 минерални извора с температура от 30 до 43 градуса, а в балнеоложкия курорт се лекуват различни заболявания – на бъбреците, стомашно-чревни болести, жлъчно-чернодробни проблеми, обменно-ендокринни, болести на горните дихателни пътища, кожни рани, невралгии, радикулит, заболявания на ставите и др. Водата се използва чрез бани и по лекарско предписание – и чрез пиене.

Комплексът има 2 басейна, открити барове, ресторант, детски кът с малък басейн. Мястото е изключително живописно, сред три планини – Пирин, Родопите и Рила, надморската му височина е 850 метра.

Лифтът работи не само през зимата, а и през лятото

Когато човек прекара лято в Банско, едно от първите неща е да се качи на кабинковия лифт до Бъндеришката поляна. Гондолата с 8 места разкрива неповторими гледки през трасето от 6,2 километра, емоцията е върховна. Възможностите са до 2400 души на час. През юни движението е по един път дневно нагоре и надолу – 8 сутринта тръгване от Банско и 16,30 набратно.

През юли и от 1 до 24 септември лифтът работи целодневно в двете посоки и без почивен ден през седмицата. Работното му време е от 8 до 16.30 часа. През целия август е с удължено работно време – от 8 до 18,30 часа, когато е последното към Банско. Разбира се, до лифта има редовен транспорт, който в уикендите през зимата е и до пистите.

Самите писти и лифтовете са отлично поддържани и се използват оптимално през зимата – неслучайно ски комплексът в Банско е предпочитан в Европа за европейски и световни състезания – ски, сноуборд, биатлон. Пистите общо са 75 километра, от тях 30 % са за начинаещи. За по-опитните скиори са 45% от трасетата, по 25 на сто от пистите могат да карат опитни скиори.

В Банско има и специално направен удобен ски път от 16 километра, който води от града до най-голямата писта в ски комплекса. Той е осветен, обезопасен, подсигурен с машини за изкуствен сняг, подходящ за скиори и сноубордисти, които са средно напреднали в уменията.   В ски комплекса има многобройни ски училища, предлага се цялостно ски оборудване, предлага се и параглайдинг, подобно на парапланеризма.

Седалковите лифтове в Банско са 13,2 километра, има 2,4 километра влекове. Всичко това прави придвижването до всяка писта бързо и удобно. Климатът, „подпомогнат“ от машините за изкуствен сняг – общо 230, правят зимният сезон активен от декември до май.