15 изпробвани идеи за атрактивен летен туризъм в Банско

Банско е най-популярният ски курорт в България това е безспорен и абсолютен факт. По време на активния зимен сезон, курортът е посещаван от хиляди туристи от цял свят, които обичат белите, снежни спортове. 

Но градчето не заспива “летен” сън щом зимния сезон приключи. Напротив. През пролетта, лятото и есента, Банско може да ви предложи много и изключително приятни начини за релакс и атрактивен туризъм.


По-долу ви предлагаме списък с 15 от най-впечатляващите летни дестинации, предлагащи на гостите на Банско нов поглед върху историята, културата и природата на едно от най-вълнуващите планински градчета на Пирин.

Excluded ideas for attractive off-season tourism in the winter capital of the Balkans

Изпробвани идеи за туризъм в Банско и околностите извън активния зимен сезон

№1. Къща-музей Никола Вапцаров

На централния площад на градчето, само на метри от сградата на Общината се намира къщата, в която е роден на един от най-великите български поети – Никола Вапцаров. Отделете ѝ малко време и я разгледайте, защото тя остава сред водещите идеи за атрактивен туризъм не само в Банско, но и в цяла България

Къща-музей Никола Вапцаров

StefkaVasileva, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Това е първият музей, открит в Банско. Отворен е за посетители през 1952 година, а при подредбата на музейните експонати, активно участие взимат майката и сестрата на поета. Това отрежда на музея специално място. Не само в сферата на развитие на туризма на територията на Банско, но и като принос към местното културно-историческо наследство. 

№2. Църквата “Света Троица”

В началото на Стария град се намира символът на Банско – църквата “Света Троица”. Храмът е построен през 1835 година с пари от дарения и с труда на всички банскалии. Архитектурният стил на църквата е повлиян от времето, в което е строена.

Excluded ideas for attractive off-season tourism in the winter capital of the Balkans 

Това, което обаче я отличава от всички останали църкви у нас, са стенописите и пищният дърворезбован иконостас (дело на Уста Велян Огнев, майстор от Дебърската художествена школа).

№3. Бенината къща

Непосредствено до църквата се намира Бенината къща.  В тази къща, през 1793 година се ражда един от най-великите български възрожденски книжовници – Никола Поппетров Бенин (Неофит Рилски). 

Вътрешен двор на Къща-музей „Неофит Рилски“ (6)

Nikolay Vasilev, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Къщата е строена в типичния бански възрожденски архитектурен стил и ако я посетите можете да се запознаете както с живота и дейността на великия българин, така и с неповторимия архитектурен стил на възрожденско Банско.


Бенината къща е превърната в музей на Неофит Рилски през 1981 година, когато са се навършили 100 години от смъртта на възрожденския книжовник.

№4. Веляновата къща

В сърцето на Стария град, на тиха, малка уличка се намира Веляновата къща. Къщата е дарена от банскалии на майстор Велян Огнев и неговата любима съпруга, в знак на признателност към майстора, който е изографисал църквата “Света Троица”. 

Като архитектура къщата е изпълнена в типичния Бански възрожденски стил. Това, което впечатлява най-много в нея обаче са стенописите ѝ, които са дело на майстор Велян.

Веляновата къща Банско

BeshevI, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Веляновата къща е първата изцяло изографисана къща в Банско. Майсторът изографисва всички стаи в дома си, дори и скривалището. Тук можете да видите уникални рисунки на градове, животни, цветя, които и до днес греят в искрящи цветове.

№5. Писаната църква

Този археологичен обект се намира само на няколко километра извън Банско. Открит случайно, по време на проучване на терена, днес е едно от най-посещаваните от гостите на града места и любимо място на туристите.

Писаната църква представлява обект, в който са вписани една в друга две църкви. По време на разкопките, археолозите разкриват останките на стар християнски храм от V – VI век, който през XIII век е вписан в по-голяма и нова църква.

За да стигнете до Писаната църква, трябва да излезете от Банско и да поемете в посока Разлог (към Pirin Golf). Обектът се намира на 700 метра от голф игрището в местността Бетоловото.

№6. Безименният град

Градът без име или Безименният град е обект с историческа и археологическа стойност. Представлява руини от голям град на възраст от близо 3500 години. Археолозите, които проучват обекта считат, че на това място са живели представители на тракийското племе Даи, които са описани в произведенията на Омир като силни хора с великански размери.


Обектът се намира на около 4 км от Банско в посока Добринище. Разположен е на малкото възвишение “Свети Никола” , до началото на което можете да стигнете с автомобил. След това трябва да тръгнете по пътеката, която ще ви изведе право горе.

№7. Водопад “Свети Никола”

Както може би се досещате, водопадът, носещ името “Свети Никола” се намира в непосредствена близост до възвишението, носещо същото име. Всъщност, докато разглеждате руините на града и се заслушате, можете да чуете шума на водопада.

Изпробвани идеи за атрактивен туризъм извън сезона в зимната столица на Балканите

“Свети Никола” е малък, но много красив каскаден водопад, който си струва да посетите, след като разгледате Безименният град. Най-лесно можете да стигнете до него, като поемете по обособената екопътека. Тя пък започва от дървената беседка. Просто трябва да следвате табелите и след около 15 минутно ходене ще се изправите пред падащите води на водопада.

№8. Ситан кале

Ситан кале е една от най-големите късноантични крепости строени в региона. Основната задача на крепостта била да охранява важния римски път, който свързвал долината на Места с долината на Струма.

Според специалистите, твърдината е била използвана в доста голям период от време (от III до XIV век). Предполага се, че е престанала да съществува след нахлуването на османците в страната ни.

Ситан кале отстои на около 5 км от Банско в местността “Калята”. За да стигнете до крепостта, трябва да излезете от града и да поемете в посока хижа Вихрен

Малко след като излезете от града, ще стигнете до един мост над река Глазене, където трябва да оставите автомобила си. От мостчето до крепостта, времето за изкачване е около 30 минути.

№9. Добърско

И само по себе си, село Добърско впечатлява с възрожденската си архитектура и красивата си природа. Това, което най-често привлича туристите в него, обаче, е един невероятен обект – църквата ”Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат”.

Християнският храм е построен през 1614 година и в архитектурен план е семпла трикорабна базилика вкопана в земята. На външен вид църквата не впечатлява особено, но всичко се променя, още щом прекрачите прага ѝ, където започва истинското изграждане на незабравими впечатления. 

Sts. Theodore Tyron & Theodore Stratelates, Dobarsko 2021 06

Spasimir Pilev, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Отвътре храмът е изографисан с 460 образа на светци. Тук се намира и един от най-изненадващите и все още неразгадани от експертите стенописи, който изобразява Христос, който сякаш слиза от космическа ракета.

Добърско отстои  на 21 км от курортното градче и на 18 км от Разлог. До селото можете да стигнете по удобен, асфалтов път, след което да се насладите на пищната природа, богата на туристически забележителности. 

№10. Байкушевата мура

Това е може би един от най-посещаваните обекти извън активния зимен сезон в Банско. Байкушевата мура е най-старото дърво в страната ни (на около 1300 години). Наречено е така на името на откривателя си – Константин Байкушев. 

Дървото е обект на огромен интерес от страна на туристите не само заради изключителната си възраст, но и заради впечатляващите си размери (височина – 26 метра, обиколка – 7,6 метра и дебелина – 2,6 метра).

Байкушева мура

Meandrova, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Байкушевата мура се намира в близост до хижа Бъндерица на около 1930 метра надморска височина. За да стигнете до най-старото дърво, трябва да излезете от Банско и да поемете в посока хижа Бъндерица. Паркирате пред хижата и поемате пеша нагоре. След няма и 5 минути ще стигнете до дървото. 

№11. Летни атракции на Бъндеришка поляна

През лятото, Бъндеришка поляна се превръща в сърцето на туристическия бизнес в града и е една от най-посещаваните и популярни летни атракции в близост до Банско

Тук се намира най-дългата надуваема пързалка в Европа, по която можете да се спуснете цялото семейство. В атракциона има още мини футбол, мини голф, както и доста заведения, където можете да похапнете вкусно и на добри цени.

До летните атракции на Бъндеришка поляна можете да стигнете с лифт, който ще ви изведе право горе. Лифтът можете да вземете от началната станция в Банско.

№12. Еднодневен преход от хижа Безбог до Попово езеро

Ако обичате разходки из природата, които да съчетаете с пикници, разходката до Попово езеро ще ви допадне със сигурност. Този природен обект е най-посещаваното през летните месеци място от местните.

Началната точка на туристическия маршрут започва от хижа Безбог. Маршрутът е сравнително лек и почти през целия път пътеката, която трябва да следвате, е без голяма денивелация. По трасето има само един по-стръмен участък, наречен Душевадката.

Изпробвани идеи за атрактивен туризъм извън сезона в зимната столица на Балканите

Преминете ли го, оттам до езерото няма да изпитате никакви затруднения. Маршрутът е с дължина 3,5 км е едната посока, с денивелация от 181 метра и за да стигнете от хижата до Попово езеро ще ви отнеме около 1 – 1,30 часа.

№13. Минерален плаж в Добринище

Добринище е един от най-големите и популярни балнеолечебни курорти в страната. На територията на градчето има 17 минерални извора, водите на които лекуват различни заболявания. Това го прави предпочитана дестинация в туризма, свързан с превенция и лечение на различни здравословни състояния.


Освен, че в града идват хора, за да се лекуват, през лятото Добринище е посещавано от гостите на Банско и заради двата открити басейна на Минералния плаж. За да се разхладите във водите на някой от басейните на Минералния плаж, трябва от Банско да потеглите към отстоящото на около 8 км Добринище.

№14. Парк на танцуващите мечки в Белица

Паркът за реадаптация на танцуващите мечки е създаден през 2000 година с единствената цел да защити и осигури спокоен живот на кафявите танцуващите мечки в България. Разположен е на площ от 120 000 кв. м., разделен е на 7 сектора и в него живеят около 20 мечки.

Парк за реадаптация на танцуващи мечки гр. Белица

v2187, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Паркът се намира в близост до Белица, в местността Андрианов чарк. За да стигнете до него трябва от Банско да поемете към Белица. Разстоянието от курортното градче до Парка е около 12 км.

 

№15. Водопад “Демянишки скок”

“Демянишки скок” е изключително красив водопад, на  който можете да се насладите, докато сте на почивка в Банско. Разположен е на река Демяница, на височина от 1750 метра, а водите му падат от 11 метра. Обявен е за природна забележителност.


До водопада можете да стигнете като от курортното градче поемете към хижа Вихрен. На около 3 км ще видите отбивка за хижа Демяница, където трябва да отбиете. След още малко ще видите табела за водопада. Оставяте автомобила и поемате по туристическата пътека, която ще ви изведе направо пред водопад “Демянишки скок”.