Маршрути за връх Вихрен от Банско

Връх Вихрен е най-високият връх на Пирин планина и втори по височина в България (след Мусала). Разположен между реките Бъндерица и Влахинска, с височина от 2914 м., Вихрен е предизвикателство и за любители планинари, и за хора с достатъчно опит.

Гледка от Банско към връх Вихрен | Lucky Bansko SPA & Relax

Маршрути за връх Вихрен от Банско
Планиране

База

Най-добрата „база”, от която можете да планирате и потеглите за върха е град Банско. От една страна курортното градче предлага достатъчно добри места за нощувки, заведения за хранене и атракции, а от друга страна се намира най-близко до хижа Вихрен (от където започва и маршрута за изкачване на върха).

Съвет: през летните месеци цените на хотелите в град Банско са прилично ниски, така че ако имате повече свободно време, добро решение би било да останете малко повече в града. Така ще имате време да разгледате забележителностите в Банско, да си отпочинете преди и след изкачването на връх Вихрен и ще си изкарате една страхотна почивка + екстремно изкачване на един от най-атрактивните върхове в страната ни.

Времето

Най-удачното време за изкачване на Вихрен е от юли до началото на септември, но дори и точно през този период да сте планували изкачването, преди да тръгнете се информирайте за времето. Ако прогнозите са за превалявания или мъгли, по-добре изчакайте един – два дни и се забавлявайте из града, посетете някой атракции в Банско или обиколете забележителностите.

Не предприемайте изкачване, ако времето не е подходящо!

Облекло

Екипирайте се добре – стабилни обувки подходящи за планина, блузи и панталони с дълъг ръкав, тънко яке, което да спира студения вятър, който е много упорит горе на върха. Запасете се и с достатъчно вода, нещо за хапване и да, с добър фотоапарат. Няма да ви навреди и ако в раницата си сложите една топла шапка и чифт ръкавици (повярвайте, на върха ще ви потрябват).

Изглед към връх Вихрен | Lucky Bansko SPA & Relax

Изкачване до връх Вихрен
Маршрутите за изкачване на връх Вихрен от Банско са два – от южната страна (класически маршрут) и от северната страна.

Класическият маршрут е за хора любители планинари и ако не сте на „ти” с изкачванията или физическата ви подготовка не е на достатъчно добро ниво ние ви го препоръчваме.

Маршрут до връх Вихрен (южна страна) – етапи

град Банско – хижа Вихрен

Отправната точка на маршрута е град Банско. От града трябва да стигнете с кола до началната точка на маршрута – хижа Вихрен.

Разстоянието между Банско и хижата е около 18 км., затова, ако сте предвидили еднодневно изкачване, трябва да станете по-раничко, за да имате достатъчно време за всичко, което сте предвидили.

Пътят до хижата е приличен, но има доста завои, затова ще са ви нужен поне половин час, за да достигнете. Паркирането в близост до х. Вихрен също е проблем, тъй като местата за паркиране са малко, затова ако с приближаването на хижата забележите, че в страни от пътя има паркирани коли, не влизайте по-навътре, а паркирайте и вие някъде там.

Ако имате туристическа книжка, в хижата можете да си сложите печат. Печат можете да си поставите и в Банско, но е добре да знаете, че двата печата са различни.

х. Вихрен – разклонението

Изкачването към върха започва буквално на метри от хижата. Следвайте маркировката, която за класическия маршрут е бяло – червено – бяло и след около 30 минути изкачване по тясна и камениста пътека ще стигнете разклон, който разделя пътя на две.

Пътят, по който трябва да поемете за класическия маршрут е в ляво. Десният преминава през Казаните и е доста по-стръмен и опасен, затова внимавайте да не сбъркате посоката.

разклонението – Кабата

Този етап е може би най-спокойния и красив етап от маршрута. Има места, които са доста стръмни и каменисти, но има и достатъчно места за почивка, а гледките са невероятно красиви. Без много бързане и натоварване, този етап се изминава за около час – час и половина.

Кабата – връх Вихрен

Стигнете ли до седловина Кабата, починете си малко повечко, защото ви предстои същинското изкачване чак до върха. Около 15 – 20 минути ще са ви необходими, за да стигнете до подножието на Вихрен, а оттам започва по-трудното. Пътят нагоре е стръмен, като има отсечки с наклон до 45 градуса, затова трябва да сте много внимателни. Напредвайте бавно, правете си кратки почивки и след около час ще стигнете крайната точка на маршрута – връх Вихрен.

Връх Вихрен

Веднъж стигнали до върха, всички несгоди по пътя до него ще ви се сторят незначителни. Гледките, които се разкриват оттук трудно могат да се опишат с думи. Ако времето е ясно, ще видите Пирин в целия му блясък, Кончето, Кутело, както и съседните планини Рила и планина Малашевска.

Времето, което ще ви е необходимо да стигнете до върха е около три – три и половина часа в зависимост от физическата ви подготовка.

Ако сте опитни планинари, можете да се спрете на изкачване по северната страна.

Връх Вихрен - северна стена | Lucky Bansko SPA & Relax

Маршрут до връх Вихрен (северна страна) – етапи

Началната точка и на този маршрут е хижа Вихрен. Идентичен е с класическия маршрут до разклона, където вместо наляво, трябва да поемете надясно „През Казаните”.

Разклонение – Джендемов ръб

Имайте предвид, че за разлика от класическия маршрут, където пътеката заобикаля върха и е доста по-лесно, тук ще ви се наложи да преминавате през доста стръмни места, затова наистина трябва да сте добре подготвени за този преход.

Веднъж достигнали края на етапа (за преминаването на който ще ви е нужен поне час) ще трябва направите остър завой, да преминете през стръмна пътечка изсечена в скалите, по която ще стигнете до заслон Казана.

Тук можете да си направите кратка почивка и да се насладите на гледките към постоянния снежник, стената на връх Вихрен и на циркуса Казаните.

Казаните са два циркуса Малък и Голям, които да разположени между седловина Премката и върховете Вихрен и Кутело. Наричат се по този начин, защото приличат на огромни казани. Слоновете им са стръмни, а на дъното на Големия Казан има постоянен снежник.

Пътеката продължава през Казаните. Имайте предвид, че има отсечки, които ще трябва да се изкачвате почти отвесно, а понякога да включите в действие и четирите си крайника. След около 10 – 20 минути ще стигнете до седловината, която разделя връх Вихрен от Кутело.

Тук имате право на избор – или да продължите към Вихрен или да се отклоните и да стигнете до другия връх – Кутело и до Кончето.

Ако целта ви е Вихрен, ще трябва да поемете на югозапад и да започнете същинското изкачване до върха. Теренът е стръмен, а камъните и мрамора са хлъзгави, затова трябва да сте много внимателни. Продължете по пътеката и след около 40 – 50 минути ще стигнете до крайната си цел – връх Вихрен.

Ако се чувствате физически добре подготвени, можете да направите и по-голяма обиколка, като изберете изкачване до връх Вихрен по класическия маршрут (южната страна), и спускане по северната страна – през Казаните, до връх Кутело и Кончето и да слезете отново до хижа Вихрен.

Кончето, Пирин планина | Lucky Bansko SPA & Relax

Маршрут х. Вихрен – връх Вихрен – връх Кутело – Кончето – връх Бански Суходол

Този маршрут не е подходящ за хора, които не са опитни планинари или които имат страх от височини. Преходът е около 5 – 6 часа, а теренът е доста труден. Ако не се чувствате напълно подготвени, е по-добре да го пропуснете.

Ако все пак решите да направите прехода, етапите са следните:

Отправната точка е хижа Вихрен. Следвате маркировката на класическия маршрут и след около 3 часа сте на върха.

Връх Вихрен – Премката

Седловина Премката е дълга повече от километър и на места преминаването е доста трудно. Има отсечки, които са стръмни и ще се наложи както да се спускате, така и да се изкачвате под голям наклон. Седловината ще ви изненада с наличието на едно от най-красивите планински цветя – еделвайс. Можете да си направите кратка почивка и да поснимате на воля (не късайте еделвайсите – защитени са).

Връх Кутело – Кончето

Прехода след връх Кутело към Кончето не е никак лесен, затова не го подценявайте. Пътеката е изключително тясна и е доста страховито на моменти. На стръмните участъци има поставени метални въжета, които много помагат, но е добре да бъдете особено внимателни.

След около час – час и половина ще стигнете до връх Бански Суходол.

Достигнали до върха, можете да се слезете по няколко маршрута – до хижа Бъндерица, до хижа Яворов или до хижа Вихрен.

Ако изберете да слезете на хижа Вихрен и са ви останали сили, можете да отделите още малко време и да посетите Байкушевата мура, която се намира само на около 200 метра от хижата.

За да стигнете до нея, огледайте се около хижата и ще видите табела и пътека, по която да стигнете до там.

Байкушевата мура е на около 1300 години и макар да не е част от маршрута до връх Вихрен си струва да се посети.

Леко отклонение…

Ако екстремното не ви стига даже и с преодоляване на Кончето, можете да пробвате да минете през Котешки чал. Котешки чал е перпендикулярен на Кончето и преминаването му е много екстремно. Преминаването на Котешки чал е възможно и без екипировка, но си е наистина опасно, затова обмислете добре идеята, преди да го направите. Ако не сте добре подготвени, нашият съвет е да не се впускате в това екстремно преживяване.