Централен Рилски резерват – един от най-големите в Европа

Резерватът, наречен Централен Рилски е част от Национален Парк Рила. Като територия той е най-обширният резерват у нас и на Балканите и се нарежда сред резерватите в Европа с най-голяма площ.

Централен Рилски резерват

Кога и с каква цел е създаден?

През 1992 година Министерството на околната среда издава Заповед № 114, според която на територията на Национален Парк Рила се създава Централен Рилски резерват. Основната цел за създаването на този резерват е екосистемите в субалпийските и алпийските части на планината да бъдат опазени в първоначалния им вид.

Къде се намира?

Резерватът обхваща високите части на Средна, Източна и Северозападна Рила, а общата площ, на която е разположен е 12393,7 хектара.

На негова територия попадат множество върхове, сред които е и най-високият връх на Балканите – връх Мусала, както и върховете Голям Скаквец, Дено, Малък Скакавец и връх Манчо.

В границите му попадат също така долините на реките Бели Искър, Марица и Леви Искър, Скакавишките, Мурсаленските и Маричините езера, както и множество природни забележителности като пещери, скални образувания, водопади и други.

След създаването на Централен Рилски резерват в общата му площ попадат и няколко резервата – „Скакавец”, „Голям Скакавец” и „Маричини езера”, който е в списъка на ЮНЕСКО „Биосфера и човек” за биосферни резервати.

Релеф, флора и фауна

Както споменахме малко по-горе, резерватът обхваща високите части на Рила и поради това релефът му е предимно алпийски. Преобладаващите скали са гранитни или гранито – гнайс, а почвата е разнообразна и в зависимост от височината варира от планинско – ливадна и планинско – горска до кафява горска почва.

Почти 2/3 от площта на резервата се заети от скални зъбери, а останалата му площ е заета от обширни иглолистни гори (в по-ниските му зони) и клек (в по-високите му зони).

Най-големи са формациите от бяла мура, смърч, ела и бял бор, но освен тези дървесни видове могат да се видят и много редки ценни представителни на флората като крайснежно звънче, петниста тинтява, златовръх, български омайник, червена боровинка, картъл, хвойна, рилска иглика, пролетно котенце и изключително красивата, вечнозелена алпийска роза.

Фауната, чието местообитание е резерватът също е изключително богата и разнообразна. В Централен Рилски резерват намират свой дом представители на фауната като дива коза, мечка, златка, вълк, сърна, дива свиня, червен кълвач, глухар, лещарка, живороден гущер, зелен гущер, усойница и много други.

Дейности, които могат да бъдат извършвани на територията на защитената територия

За да се опазят горските, субалпийските и алпийските екосистеми, всички дейности на територията на резервата са забранени.

Изключение правят:

  • охранителните дейности по опазване на резервата
  • посещенията с научна цел за изследване на флората и фауната
  •  преминаването на хора по маркираните туристически пътеки

Разрешените за преминаване зони са по туристическите маршрути:

  • Хижа Мусала – Курортен комплекс „Боровец”
  • Хижа Мусала – Маришки връх – връх Манчо – хижа „Заварчица”
  • От хижа „Грънчар” до хижа Мусала (през връх Овчарец – Маришки връх – връх Мусала)

Движението по тези маршрути се извършва единствено по точно установени и добре маркирани пътеки.

Забележителности на територията на Централен Рилски резерват

Резерватът е благословен не само с изключително красиви гори и разнообразна флора и фауна, но и с много природни забележителности, едни от най-атрактивните от които са:

Връх Мусала

Едва ли има българин, който не е чувал за връх Мусала и който да не си мечтае някой ден да го посети. И няма как да е иначе. Със своите 2925 м. височина Мусала не само се извисява над останалите си побратими у нас и на Балканите, но е и седмият по височина връх на Стария континент.

Добрата новина за начинаещите туристи, които искат да го покорят е, че макар, че е най-висок, връх Мусала далеч не е толкова труден за изкачване.

Популярните маршрути за изкачване на върха са доста, но най-популярния от тях е с начална точка: Курортен комплекс „Боровец” до хижа Ястребец с лифт и оттам пеш до връх Мусала. Този маршрут е много подходящ и за съвсем начинаещи, и за по-напреднали в планинските преходи. Дължината на трасето е около 7 км., времето за изкачване е около 4 часа, а денивелацията е 571 м.

Централен Рилски резерват

Природна забележителност Черната скала

В защитената територия на Централен Рилски резерват, само на около 4 км. от курорта „Боровец” се издига 135 метровата природна забележителност Черната скала. Скалното образувание е обявено за природна забележителност през 1974 година и оттогава до днес е една от най-посещаваните от туристите забележителности в резервата.

Черната скала има доста мрачна слава и тя не се дължи единствено на черния ѝ цвят и страховития ѝ вид. Легендите разказват, че по времето на османското робство, от нея турците са хвърляли всеки, който се е бунтувал срещу тях. Скалата е инструмент за терор и след 09.09.1944 г., когато според свидетели, неудобните за социалистическата власт хора от близките населени места просто са били водени на скалата и блъскани оттам, за да намерят смъртта си.

Въпреки зловещата си слава, днес Черната скала е място за разходки, пикници и за отмора, далеч от шума на града. До природната забележителност се стига по добре маркирана пътека, а по пътя има достатъчно указателни табели, маси и пейки за отдих и погледни места.

Маричини езера

Маричините или Маришките езера формират група от четири ледникови езера. Езерната група е разположена в Маричинския циркус, който пък е разположен между върховете Малък и Голям Близнак, връх Манчо, и връх Маришки чал.

Маричините езера са едни от най-красивите Рила планина, а това, с което са популярни е, че две от тях дават началото на река Марица (най-голямата река в страната ни). Езерата се намират на територията на едноименния резерват „Маричини езера”, който от 1992 година е част от Централен Рилски резерват.

Централен Рилски резерват

Как се стига до Централен Рилски резерват?

Най-близките населени места до резервата са град Самоков, курортен комплекс „Боровец” и селата Бели Искър и Мала Църква. Достигнете ли до едно от тях, то на практика почти сте стигнали и до резервата. Най-бързо и лесно може да се стигне до него обаче от курорта Боровец, който пък се намира само на няколко километра от Самоков.

Ако пътувате от София, първо трябва да отидете до Самоков, след което да продължите към курорта Боровец, което ще рече, че трябва да изминете 43 км. в посока София – Самоков и след това още 4 км. до курорта. Оттам можете да поемете по някоя от туристическите пътеки или да вземете лифта до най-близката хижа.

Ако сте на почивка в хотел в Банско, тогава ще трябва да изминете около 60 км., докато стигнете от курортното градче до Боровец и оттам да продължите към Централен Рилски резерват.

За посещението на резервата си струва да отделите поне един ден от почивката си. Казваме го не просто, защото сме длъжни да кажем нещо, а защото сме убедени, че ще останете напълно омагьосани от красотата, която ще се разкрие пред очите ви.

Дали ще се спрете на изкачване на някой от върховете, които се намират на територията му, дали ще предпочетете да се разходите до някоя от природните му забележителности или ще си направите пикник в близост до някой водопад, скала или езеро, Централен Рилски резерват ще ви накара да се влюбите до живот в него.

Сигурни сме, че веднъж посетили го, ще продължите да го посещавате, защото на територията на резервата винаги ще има по нещо, което ще ви изненадва и очарова.