Писаната църква

Имате ли път към Банско или Разлог, отделете малко от времето си, за да разгледате Писаната църква. Обектът все още се изследва, но вече привлича много туристи, които идват само, за да го разгледат.

Писаната църква

Писаната църква – край на забвението

През 2006 година от община Разлог решават да направят сондажно проучване на терен в близост до града, за който смятат, че е подходящ за изграждане на информационен център. Екипите започват проучването, но още в началото им се налага да прекратят работа, защото се натъкват на останки от стар градеж.

На терена са повикани археолози от РИМ – Благоевград, които установяват, че откритите останки всъщност са част от манастирски комплекс. Откритието навежда специалистите на мисълта, че само на няколко метра под краката им може да се крие изключително важна за региона находка. От община Разлог не губят никакво време, а сформират екип, който започва археологично проучване на терена.

Разкопките на археологическия обект в местността Бетоловото започват през 2006 година, а ръководител на проучването е н. с. Цветанка Комитова. Проучването е финансирано от община Разлог, а в разкопките вземат участие както експерти, така и доброволци от града.

Откритието

Още през първите дни на разкопките археолозите разкриват част от стена, която при по нататъшно проучване се оказва част от средновековен храм, построен най-вероятно в началото на XII – XIII век. Църквата е малка, триконхална и първоначално се е състояла само от едно помещение.

На по-късен етап към нея е добавено още едно, много по-обширно помещение и така църквата е разширена с още 13 метра. Близо до входа на храма археолозите откриват голямо количество натрошени стенописи, което им дава основание да смятат, че църквата е била богато украсена.

Заради откритите парчета от стенописи местните започват да наричат археологическия обект Писаната църква и с това наименование е познат и днес.

 Но това е само едната част на историята. По време на работата около входа на средновековния храм специалистите с изненада откриват, че под него се намират руините на още по-стара църква. По-старият храм се оказва раннохристиянска базилика от V – VI век, а най-изумителното е, че средновековната църква е изцяло вписана в раннохристиянския храм.

Проучването на Писаната църква продължава от 2006 до 2008 година, след което спира за няколко години, за да бъде подновено отново през 2016 година. По време на повторното проучване са открити:

  • множество средновековни и антични монети
  • кръст от XI век
  • части от керамика
  • два гроба на деца
  • два гроба на възрастни, погребани в раннохристиянския храм и други

Писаната църква през погледа на археолозите

Вписаните един в друг два храма, както и артефактите, открити на терена дават основание на археолозите да смятат, че на това място е кипял бурен живот по време на Второто Българско Царство. За това свидетелстват и намиращите се наблизо останки от още две средновековни църкви – “Бялата църква” и “Свети Никола”. Затова експертите са на мнение, че теренът трябва да продължи да се изследва и проучва, защото където има църкви, там най-вероятно има и цял град.

Писаната църква днес

Проучването на терена и вписаните храмове продължава, затова можете да разгледате Писаната църква малко по-отдалеч (през оградата). От община Разлог обаче работят усилено в посока създаване на малък археологически парк, в който посетителите могат да разгледат не само Писаната църква, но и останалите два храма – “Бялата църква” и “Свети Никола”. Надяваме се паркът да стане съвсем скоро достъпен, за да можем всички да се докоснем това късче история.

Къде се намира Писаната църква?

Археологическият обект се намира на около 7 км. от град Разлог в местността Бетоловото. Посоката е югозапад. Ако сте гости на хотел в Банско като Лъки Банско, до обекта най-лесно можете да стигнете като поемете в посока Pirin Golf & Country Club . Писаната църква се намира само на 700 метра от голф игрището.

Писаната църква

Интересни места и по-слабо познати обекти, които можете да разгледате в близост до Разлог и Банско

 Популярните забележителности, които можете да разгледате, докато сте на почивка в Банско или Разлог са доста и сигурни сме, че и вие си ги знаете. Затова искаме да ви запознаем с някой не много познати, но много интересни места, които можете да посетите докато сте в района.

Тракийско светилище в местността Столоватец

 Ако се разходите в центъра на Разлог, със сигурност впечатление ще ви направят няколко големи каменни къса с орнаменти по тях, които са разположени в кръг, наподобяващ Слънце. Всъщност, това са точни копия на откритите плочи в тракийското светилище в местността Столоватец.

Светилището е открито през 1971 – 1972 година на около 5 км от Разлог.

Състоянието на обекта не е много добро, но от малкото запазени артефакти става ясно, че находката е уникална не само за региона, но и за страната. Експертите са на мнение, че светилището е съществувало от края на бронзовата до началото на желязната епоха и най-вероятно в него са се извършвали жертвоприношения в чест на Слънцето, което траките са издигали в култ.

По време на изследването на обекта археолозите се натъкват на една от най-големите загадки, откривани някога в страната ни. На известно разстояние една от друга са открити 3 големи мраморни плочи с богата орнаментика по тях. Плочите са датирани от II век пр. н.е., а релефите са свързани с култа към Слънцето и светилището, в което са открити.

Църква “Света Екатерина”

Църквите, които носят името на предвестницата на зимата – Света Екатерина са само три на брой у нас. А най-старата от тях се намира на около 7 км западно от Разлог, в местността “Катарино”.

Според запазени сведения, храмът е издигнат  в началото на османското нашествие (XIV век) и първоначално е изпълнявал единствено функциите на параклис, в който местните идвали да се молят на своя БОГ далеч от турските погледи. За съжаление, само няколко години по-късно, поради неясни причини храмът е разрушен до основи и престава да съществува. Но въпреки, че го няма, хората от Разлог не са го забравили и след време събират средства и го възстановяват още по-красив и по-голям.

Днес църквата “Света Екатерина” е напълно реставрирана и действаща и местни и гости я посещават, за да запалят свещичка и да се помолят за здраве.

Съществува поверие, че ако девойка се помоли в църквата, ще открие много скоро своя избраник.

Писаната църква

Средновековна църква “Света Троица”

На около 3 км. от Разлог, в посока Банско се намират руините на средновековната църква “Света Троица”. За разлика от храма в Банско, който носи същото име, разложкият храм има доста злощастна съдба.

Кога точно е строена разложката “Света Троица” няма сведения, но въз основа на плана и градежа експертите предполагат, това е станало най-вероятно през 13 – ти век, малко преди страната ни да падне под турско робство. Разрушена е почти до основи след турското нашествие и насилственото помохамеданчване на населението от региона.

 Църквата е триконхална, кръстокуполна, с дължина от близо 10 метра и ширина от почти  7 метра. От запазените руини се вижда, че е строена от ломен камък на места пресечен с няколко реда тухли.

До този момент средновековният храм не е възстановен и реставриран, затова всичко, което можете да видите от него са руини, но повярвайте, дори и само като руини обектът си струва да се види. А ние се надяваме в скоро време от община Разлог да предприемат някакви мерки за възстановяване на уникалния средновековен храм, за да можем да го видим в пълния му блясък.

Крепост “Калята”

“Калята” се намира на около 19 километра от Разлог, в посока Якоруда. Крепостта е късноантична и средновековна и според специалистите най-вероятно е била изградена в края на IV и началото на V век. Основната функция на твърдината е била да служи като укрепление и за защита на славянското население от аварското нашествие.

Разположена на силно денивелиран терен и обградена от дебели външни стени, в крепостта е кипял бурен живот в продължение на около два века. През VI век обаче е разрушена почти до основи. Малко след това е възстановена, за да бъде отново разрушена през XII век. Повторното ѝ разрушаване най-вероятно се е случило по време на конфликтите между България и Византия. Населението напуска крепостта и тя повече не се възражда на живот.

Ако решите да разгледате “Калята” е добре да знаете, че крепостта е труднодостъпна поради голямата денивелация на терена. До началото на възвишението можете да стигнете с автомобил, след което да се изкачите по стръмна пътека до крепостта.

Ако стръмното изкачване не ви плаши, можете, след като разгледате крепостта да продължите разходката си до карстовия извор Бабина вода, който се намира на около 2 км от “Калята”.

Писаната църква

 Църква “Свети Димитър” в Долно Драглище

Село Долно Драглище се намира на 18 км от Разлог, в посока Белица. А там можете да разгледате една малко позната, но много красива възрожденска църква.

 Църквата “Свети Димитър” в Долно Драглище е строена през 1835 година. В архитектурен план храмът е трикорабна базилика с полукръгла абсида. Трите кораба на православната църква са разделени с колони, а таваните са изографисани според тогавашните традиции. Иконостасът в храма е впечатляващ – двуреден, резбован, а в централната му част има ажурна резба.

Голяма част от иконите са рисувани от представители на Тревненската зографска школа, сред които са Досю Коев, майстор зограф Димитър и други. Интересен е и фактът, че “Свети Димитър” е изградена по подобие на църквата в Рилския манастир, а средствата за градежа са събрани от населението на селото.