Парк Банско

Отдавна обмисляте семейна почивка в Банско и ето, че най-накрая този момент е настъпил. 

Избрали сте времето за почивка, резервирали сте хотел в Банско и сега остава да съставите план на забележителностите и местата, които да посетите, докато сте гости на курортното градче.

Наистина, в Банско и региона има изключително много забележителности  (природни и археологически и архитектурни), които си струва да се разгледат. Но нашият съвет е, ако това е първото ви посещение, да започнете с разходка в градския парк.

Парк Банско

Източник на изображение: discoverbansko

Парк Банско – малко бижу, разположено в самото сърце на града

Препоръчваме ви да започнете опознаването на курортното градче тъкмо от градския парк. Паркът в Банско е едно от любимите места за разходка, отдих и спортуване както на жителите, така и на гостите на града.

История на парка в Банско

Историята на парка започва назад във времето, когато банскалии се нуждаели от място, на което да се разхождат и разпускат след дългия натоварен ден. 

През годините поддръжката му е поизоставена, но през 2018 година от Община Банско се заемат с неговата реновация и днес паркът е с напълно променена ландшафтна архитектура, на която могат да завидят немалко градове у нас.

Местоположение, географски факти и забележителности

Както повечето забележителности, и паркът на Банско се намира непосредствено до самия център на града, така че няма как да го пропуснете.

Паркът е разположен на площ от над 20 декара и разполага с всичко необходимо, за да ви осигури една приятна разходка сред спокойствие и тишина. 

Тук можете да се разходите по широките и добре оформени алеи, да седнете на някоя от много пейки на прохлада или да си направите пикник на местата за отдих. Можете и да се полюбувате на прекрасно оформените цветни лехи, да се порадвате на ефектния шадраван и да се разходите до най-голямата атракция на парка – изкуственото езеро. 

Ако пък сте с деца, те ще бъдат очаровани от страхотните детски площадки, оборудвани с любимите им люлки, пързалки и какво ли още не.

А след като се уморите от разходката или ако просто ви се иска да изпиете едно кафе и нещо освежаващо сред зеленината на парка, можете да седнете на някое от многото заведения и кафенета, които се намират на територията му.

В градския парк можете освен да релаксирате и да спортувате активно, тъй като на цялата му територия има изградени велоалеи за всеки любител на велосипедите, скейтбординга и ролерите.

Има и площадка за фитнес на открито, а в непосредствена близост до парка има стадион и тенис кортове, от които можете да се възползвате, докато сте гости на града.

Парк Банско

Източник на изображение: discoverbansko

Как да стигнете до градския парк в Банско?

За да стигнете до парк Банско не се нуждаете нито от GPS навигация, нито се налага да питате местните.

Достатъчно е просто да излезете от хотела в Банско, в който сте отседнали и да поемете към центъра на града.

Забележителности в близост, които можете да посетите

Около парка има множество забележителности, които може да посетите. Без значение дали сте заделили няколко дни за ски или СПА ваканция, градчето ще ви предложи повече от перфектната комбинация между природа, култура и туризъм на световно ниво.

Духовно – исторически център Паисий Хилендарски и паметника на Паисий Хилендарски

Само на около 100-200 метра от градския парк се намира паметник-мемориал на Паисий Хилендарски. 

Мемориалът е издигнат през 1976 година на мястото, на което според някой изследователи се е намирала родната къща на Отеца. Той една от най-посещаваните забележителности както жителите, така и от гостите на града.

Буквално няколко метра встрани от мемориала през 2008 година отваря врати Духовно-историческия център, носещ името на Паисий. 

В историческия център можете да разгледате точно копие на манастирската килия, в която Отеца е написал “История славянобългарска” и да се потопите във времената, в които е живял и творил. 

Организаторите са отделили място и за двамата братя на Паисий – Хаджи Вълчо (чийто бюст-паметник е поставен в градския парк) и игумен Лаврентий, които също като Паисий са били изключително достойни хора и родолюбци.

Църквата “Света Троица”

Дори и никога досега да не сте били гости на Банско, със сигурност сте чували за емблематичната църква.

Тази сграда е изградена през 1835 година с пари, дарени от всички банскалии и представлява архитектурен комплекс, състоящ се от трикорабна безкуполна сграда, висока камбанария и ограден с високи стени двор.

Освен с впечатляваща архитектура и история, храмът ще ви изуми с интериора си, който ще ви пренесе назад във времето. 

Уверени сме, че ще останете дълго в църквата, за да се насладите на уникалните стенописи и резбования иконостас, дело на Уста Велян Огнев.

Къща-музей Никола Вапцаров

Домът, в който е роден и израснал Никола Вапцаров също се намира недалеч от градския парк в Банско.

Къщата е превърната в музей през 1952 година и това е първият музей, който е официално отваря врати не само в Банско, но и в региона. Ако решите да отделите време, за да разгледате музея, ще го откриете в самия център на града, само на няколко метра от сградата на общината.

Тук, както споменахме е роден Вапцаров и посещавайки дома му, сега превърнат в музей, можете да се запознаете с живота и творчеството на поета, отишъл си от този свят без време.

Парк Банско

Източник на изображение: luckybansko.bg

Бенината къща

До църквата “Света Троица” се намира и прочутата Бенината къща или както е по-популярна къщата – музей Неофит Рилски

Това е родната къща на един от най-великите просветители, книжовници и основоположник на светското образование у нас – Неофит Рилски, дошъл на този свят със светското име Никола Поппетров Бенин.

В музея можете да се запознаете както с живота на този достоен банскалия, така и да  разгледате богата експозиция от оригинални документи, фотокопия на писма и ръкописи и много от личните вещи на великия просветител.

Веляновата къща

Разбира се, обиколката ви няма да е завършена, ако не отделите време да разгледате един от най-блестящите шедьоври на възрожденската архитектура – Веляновата къща.

Тя се намира на около 100-ина метра от църквата “Света Троица” и със сигурност ще я познаете още щом я зърнете. Къщата впечатлява както със специфичната си възрожденска банска архитектура, така и с уникалните си стенописи. 

Къщата е била дарена на Уста Велян Огнев в знак на благодарност за изографисването на църквата и напълно логично той я е превърнал в истинско произведение на изкуството. Това е единствената къща от времето на Възраждането, която е изографисана не само вътре, но и отвън.

Освен стенописите, Веляновата къща ще ви очарова и с невероятно красивите дърворезби, подредбата на стаите и с огромния си чардак.