Крепостта „Ситан Кале“

Ако сте предвидили да изкарате няколко дни в Банско, най-вероятно вече сте си направили планове какво искате да разгледате, докато си почивате. Предполагаме също така, и че в плановете сте включили разглеждане на забележителностите на града, разходки до популярни местности като „Свети Никола”, може би изкачване на връх Вихрен (ако сте планували посещение през лятото) или забавления по ски пистите (ако ще почивате по време на ски сезона в Банско).

Наистина, курортното градче има какво да ви предложи и вие по никакъв начин няма да скучаете, но нали не мислите, че няма с какво още да ви изненада?

Ако обичате приятните изненади, ние сме тук, за да прибавим още една страхотна забележителност към списъка ви за посещения, докато сте на почивка в Банско.

Крепостта Ситан Кале край Банско | Lucky Bansko

Крепост Ситан Кале

Разположена в местността „Калята”, само на около 5 км. югозападно от курортното градче, Ситан кале е сред най-големите по площ крепости, които са разкривани в този регион.

Крепостта е късноантична и според експертите е била издигната, за да охранява Разложката котловина и по-точно римският път, който минавал по долината на Места през Пирин и стигал до долината на река Струма.

Първите сведения за Ситан Кале са достигнали до нас благодарение на византийския хроникьор Георгий Кедрин, който я описва като „забележителен град”, което според археолозите говори за нейната голяма значимост и важната роля, която е изиграла за охраната на „пътя на керваните”.

Укреплението е разположено на стратегическо място, което дава възможност за бързо придвижване, наблюдение и охрана. Изградено е на хълм, заобиколен от стръмни, непристъпни склонове и е във формата на неправилен правоъгълник.

Още в началото на разкопките в местност Калята археолозите са изненадани не само от размерите на укрепеното селище, но и от големия брой монети, съдове, оръжия от различни периоди, които са открити тук.

Предвид датировката на откритите артефакти е установено, че селището е съществувало и е изпълнявало охранителни функции в периода от III век, чак до XIV век.

Експертите споделят, че са имали информация, че в близост до Банско се е намирала крепост, но са смятали, че това е малко укрепително съоръжение издигнато от местното население за отбрана.

От проведените разкопки обаче става ясно, че крепостта обхваща доста голяма територия от близо 10 декара, на която са били разположени множество жилищни и обществени сгради, храмове, отбранителни и наблюдателни кули, има предположения и че е имало дори затвор и митница.

Крепостните стени, които са опасвали мощната крепост са с дебелина до метър и половина, а на няколко метра от тях още могат да видят следите на рова, който е ограждал Ситан кале.

Проучванията на крепостта приключват през 2013 г. и ако решите да я посетите ще можете да разгледате разкритата цитадела, двете отбранителни кули (частично запазени), крепостните зидове, градени с ломени камъни, хоросан и счукани тухли, останки от множество сгради.

Вече споменахме, че в селището са открити и много артефакти от различни периоди, които можете да разгледате в уредената експозиция в Историко – етнографския комплекс „Радонова къща” в Банско.

Път до Ситан Кале от Банско | Lucky Bansko

Легендата за бан Банко

Българския фолклор е наситен с предания и легенди и никак не е чудно, че всяко дете в Банско знае легендата за бан Банко. Но тъй като не всички сме от този край, ето какво разказва тя…

По време на османското нашествие владетел на крепостта Ситан кале бил бан Банко. Той управлявал мъдро и справедливо и се грижел за населението, което живеело разпръснато на малки, отделни махали в близост до крепостта.

Когато над България надвиснала опасността от турско нашествие, предвидливият владетел изградил водопровод, с който да осигури достатъчно вода и напълнил складовете догоре с хранителни запаси. Всичко това било сторено, за да може да защити населението и крепостта да издържи на дълга обсада.

Когато османските орди стигнали до крепостта, населението било защитено и готово да издържи на няколко месечна обсада. Така и станало… турците обградили Ситан кале, но нямало как нито да я превземат със сила, нито да изкарат хората навън.

Минали няколко месеца, докато накрая на османците им идва идея как да се справят с непокорните българи. Намерили едно магаре и няколко дни го хранили, без да му дават да пие вода. След това го завели до крепостните стени на укреплението и го оставили. Магарето било толкова жадно, че скоро започнало да рови около крепостния зид и така турците открили откъде минава водопровода на крепостта и го прекъснали.

Останала без прясна вода, крепостта скоро паднала и много от защитниците ѝ били избити безжалостно. В неравна битка с османците паднал и самия бан Банко.

Владетелят обаче имал дъщеря – Тодорка, която поела отбраната на Ситан кале до последно. Борила се момата яростно, но турците превъзхождали малкия ѝ отряд многократно. За да не попадне в ръцете на нашествениците, Тодорка яхнала коня си и препуснала към Пирин планина и скочила от един висок връх, който днес носи името Тодорка.

Защо ви разказахме легендата за бан Банко?

Защото според голяма част от банскалии именно на владетеля на Ситан кале е кръстен градът им. Дали е вярно? Не знаем! Но пък легендата е толкова романтична (и драматична), че е грехота да не я разкажем.

Как да стигнете до Ситан кале?

Ако отправната ви точка е Банско, трябва да поемете в посока хижа Вихрен. Щом излезете от града, вземете първия десен завой в посока ресторант „Пещерите”. Спокойно, указателни табели има. Стигнете ли до „Пещерите” карате още около километър и ще стигнете до моста на река Глазене. Тук трябва да оставите автомобила си и да продължите пеш.

Минавате по моста и след около 200 метра ще видите указателна табела за крепостта. Поемате по пътечката и след около 30 минути сте там.

Хубавото е, че пътеката, която води към Ситан кале е подсигурена с красиви дървени парапети, а за улеснение на туристите теренът е коригиран и са направени стъпала.

Разстоянието от хотел в Банско като Лъки Банско до моста, където трябва да оставите автомобила си е около 10 км. и ще ви отнеме около 20 минути. След което ви очаква пешеходен преход от около 30 минути, което означава, че само след най-много час ще можете да разгледате крепостта и да се насладите на гледките към Банско, които се разкриват от нея.

Крепостта е леснодостъпна за посещение както лятото, така и по време на ски сезона в Банско.

Легенда за Ситан Кале край Банско | Lucky Bansko

Забележителности, които може би ще ви е интересно да посетите, докато сте в Банско

Ако разходките из Пирин планина ви допадат или обичате да посещавате археологически обекти, тогава една разходка до Безименният град в местността „Свети Никола” ще ви допадне изключително много.

Безименния град

Интересното е, че и Безименният град, и крепост Ситан кале са естествено укрепени селища, които са изпълнявали охранителна роля.

Безименният град, за разлика от Ситан кале, за която е имало някакви предварителни сведения, е бил открит съвсем случайно по време на възстановяването на храма „Свети Никола”, който се е издигал на едноименния хълм.

Разкопките на града започват през 2003 година и изпод пръста пред очите на археолозите се разкрива огромен град, който е разположен на площ от 25 декара, в който е кипял живот повече от 3500 години.

По време на археологическите проучвания са разкрити масивни крепостни стени, базилика, множество сгради и най-интересното – гробове, в които са погребани хора с впечатляващи за времето си размери от 1.80 до 2.00 метра.

До Безименния град можете да стигнете, ако от Банско поемете в посока Добринище. След около 1,8 км. ще видите табела, която ще ви покаже посоката и която трябва да следвате. С автомобил можете да стигнете до подножието на Археологическия комплекс, след което трябва да повървите около 20 минути пеш.

Байкушевата мура

Без значение дали почивате лятото или сте дошли за ски сезона в Банско, ако досега не сте отделили от времето си да се разходите до величествената Байкушева мура, време е да го направите.

Байкушевата мура е на възраст от 1300 години, което я нарежда на второ място по възраст след 1650 – годишния Гранитски дъб в село Гранит.

Открито през 1897 г. от прочутия лесовъд Константин Байкушев, вечнозеленото дърво от вида черна мура впечатлява и до днес не само с възрастта си, но и с размерите си. Дълголетницата е висока цели 26 метра, диаметърът ѝ е 2.2 метра, а обиколката – 7.8 метра.

Ако решите да включите Байкушевата мура в списъка си за разглеждане на забележителност в близост до Банско, ето как можете да стигнете до там.

От Банско поемате в посока хижа Бъндерица. Стигнете ли до там, няма как да не видите величественото дърво, тъй като то се намира само на 300 – 400 метра над хижата. Разстоянието от Банско до Байкушевата мура е около 10 – 12 км. и ще ви отнеме само около половин час с автомобил.

Околностите на Банско крият още много изненади и ви очакват страхотни приключения, без значение дали обичате да посещавате курорта през лятото, когато всичко е зелено или предпочитате да съчетаете ски сезона в Банско с разглеждане на забележителности.

Когато и да решите да поемете към курортното градче обаче, отделете си време и посетете крепост Ситан Кале – определено си струва. Струва си да се изкачите до местност „Калята”, да походите покрай дебелите крепостни стени и да погледнете надолу града, който се разстила буквално под краката ви. Гледката е неописуема!