Есен в Банско

Банско през есента | Lucky Bansko

Най-подходящ сезон да посетите Банско няма, тъй като през всички сезони градчето е очарователно и подходящо за посещения. В Банско винаги има какво да се прави, какво да се види и как да се забавлявате. 

През който и сезон решите да посетите Банско няма да съжалявате нито за миг, но нашият фаворит определено е есента. 

Есента в Банско не може да се сравни с нищо друго. Това е времето, в което градчето се отърсва от големите жеги, а планината лека – полека започва да облича своята пъстра премяна. Това е времето, в което можете да се насладите на всичките си любими активности на открито и да се заредите с нужната ви енергия за зимата. Това е и времето, в което можете да вземете участие в многобройните културни събития, които се организират в Банско.

Традиции, обичаи, активности и атракции през есента в Банско, в които можете да се включите и вие.

Банскалии умеят да се забавляват и го правят от сърце и душа. Ако посетите Банско по време на есенните културни прояви, които се организират тук, ще останете очаровани от симбиозата между традиции, обичаи и съвременните атракции и активности, които се провеждат от края на лятото чак до запалването на коледните светлини в първите дни на декември.

„Банско Балкан фест“ – Фестивал на Балканската музика

Началото на есента в Банско се отбелязва със станалия вече традиционен фестивал на Балканската музика „Банско Балкан фест”. Фестивалът се провежда в първите дни на септември на централния площад на града и в него взимат участие любими български и балкански изпълнители. Всяка година „Банско Балкан фест” събира хиляди фенове на балканската музика, а празникът продължава два дни. По време на фестивала купонът не спира, а цяло Банско се събира на площада и се забавлява до забрава с любимите изпълнители. 

Банско Балкан Фест в Банско | Lcuky Bansko

Решите ли да посетите Банско през септември, не пропускайте Фестивала на Балканската музика – ще се забавлявате страхотно. А и кой знае, може да се запознаете лично с някой от любимите си фолк изпълнители!

Културни вечери в Банско „Традиции и изкуство”

Вече няколко години поред в Банско се организира изключително успешния формат „Традиции и изкуство”. Форматът се провежда всяка събота, продължава от началото на юли до началото на септември и с всяка година събира все повече почитатели, които идват от всички краища на страната и чужбина, за да се потопят в българските традиции и да научат повече за традиционните български занаяти.

По време на вечерите на традициите и изкуството посетителите могат да се запознаят с позабравените умения като плетене, предене, тъкане, бродиране. Ако сте тази есен в Банско, и вие можете да се докоснете до тези почти непознати вече занаяти, да се научите на някой от тях и да си закупите ръчно плетиво или фина бродерия.

Освен участие в тези активности, можете да се включите в демонстративни уроци, да посетите изложби на местни творци, да разберете повече за местните фолклорни традиции или да се присъедините към провежданите от община Банско еднодневни туристически обиколки из най-големите забележителните на града и околностите.

Културни вечери „Традиции и изкуство” привличат интереса на все повече чужденци, които искат да научат повече за българските занаяти, кухня, фолклор и история. Провеждането на формата е идеален начин повече хора по света да се докоснат до българската култура и да популяризират страната ни като една добра туристическа дестинация.

Three mountains hard enduro Bansko

Ако обичате високите скорости и мощния рев на моторите, вече няколко поредни години Банско е домакин на един от кръговете на Българския екстремен ендуро шампионат. Състезанието се провежда в края на септември и в него взимат участие най-добрите ни състезатели по моторни спортове. 

Трасето, на което се провежда Three mountains hard enduro Bansko е доста тежко и сложно и адреналинът е наистина изключително голям – и за състезатели, и за зрители. Имате ли бензин в кръвта? Обичате ли екстремните състезания? Тогава си отделете няколко дни в края на септември и посетете Банско, за да проследите надпреварите на майсторите на екстремния мотоциклетизъм. А след състезанието можете да си закупите тениска или шапка за спомен от мото състезанието.

Празник на Банско

Датата, на която банскалии отбелязват празника на града си е пети октомври, но празниците започват няколко дни по-рано. Ако сте в Банско от 01 до 05 октомври, ще можете да вземете участие и вие в честванията по случай 107 години от Освобождаването на Банско от турско владичество

В рамките на тези няколко дни в града се организират множество концерти, изложби и спортни прояви. Всеки ден има много интересни културни прояви, фолклорни концерти, дегустации на традиционни бански специалитети, поетични четения, изложби и какво ли още не.

Банско празненства | Lucky Bansko

Денят на Банско се отбелязва изключително тържествено, като на самия ден (05.10) тържествата започват със звън от камбаните на църквата „Света Троица” и с отслужването на тържествена литургия в храма. Традицията по този начин да се възвестява началото на празника се спазва от деня, в който Банско се е освободило от поробителите. На този ден в Банско влиза четата на Христо Чернопеев, а Пейо Яворов произнася пламенно слово в църквата, което завършва с думите: „Долу фесовете, вече сте свободни”.

През целия ден в Банско се организират множество културни прояви като ден на отворените врати на музеите, поднасяне на венци и цветя паметниците на видни банскалии, а вечерта на площада банскалии и гостите на града празнуват заедно с едни от най-известните български изпълнители, които изнасят невероятен концерт. Краят на празника се ознаменува с пищна заря в небето над Банско

(Ако сте по това време в Банско ще можете да посетите концерт – спектакъла „Светилник под гордия Пирин”).

Международен фолклорен фестивал за танцови клубове „Шарена стомна 2019”

Само няколко след приключване на празненствата за празника на Банско, можете да се заредите с много добро настроение и енергия като посетите Международния фолклорен фестивал на танцовите клубове „Шарена стомна”, който се провежда в Добринище. Фестивалът се провежда в рамките на един ден (12.10.2019 г.) и в него традиционно взимат участие много български и чуждестранни танцови групи. Ще се насладите на феерия от носии, ще си потанцувате под звуците на фолклорната музика на различните нации, ще се запознаете с много нови хора и със сигурност ще се забавлявате страхотно по улиците на Добринище.

Фолклорен фестивал в Банско | Lucky Bansko

Месец ноември почти целият е изпълнен с различни чествания в Банско. В зависимост от желанието си, можете да присъствате на честването на Деня на народните будители, да посетите открит урок „Будителите на Банско”, да отбележите заедно с банскалии 270 години от изграждането на Рилския метох, 175 години от рождението на Георги Молеров (потомък на зографския род Молерови и виден представител на прочутата Банска художествена школа) и т. н.

Ако искате да присъствате на някое от тези чествания, в официалния сайт на община Банско има подробна информация за деня и мястото на провеждането им.

Международен Банско филм фест

Фестивалът на планинарския филм се провежда вече почти 20 години в Банско и е едно от най-големите и чакани есенни културни събития в града. Всяка година в края на ноември (от 20 до 24 – ти) курортното градче посреща не само изключително много гости, които идват, за да се насладят на повече от 100 филма за планинарството и екстремните спортове, но да се запознаят лично с някой от най-добрите скиори, катерачи, алпинисти, сноубордисти, планинари, фрирайтъри, сърфисти, гмуркачи, екстремни колоездачи и други любители на екстремните спортове. Екстремните спортисти разказват за своите преживявания, дават насоки на всички, които искат да се занимават с екстремен спорт или планинарство, отговарят на всеки зададен им въпрос. 

Банско филм фест 2019 | Lucky Bansko

Ако случайно почивката ви в Банско е в края на ноември и имате още малко свободни дни, можете да посрещнете и началото на зимните празници в Банско, които започват в началото на декември със запалването на коледните светлини. 

Макар, че това не е есенно събитие, ние горещо ви препоръчваме, ако имате възможност да присъствате, тъй като ще станете свидетели на един наистина страхотен празник. На площада пред Общината се събира цялото население на Банско и заедно пеят и танцуват около коледното дърво до малките часове на нощта.

Активности, в които можете да вземете участие самостоятелно

Както споменахме в началото, есента е изключително приятна в Банско и е един от най-подходящите сезони, през които можете да си отпочинете и да се забавлявате по възможно най-много начини. Можете например да се опитате да си организирате еднодневен тур по някой от многото туристически пътеки и маршрути, които тръгват от Банско. 

Или да се изкачите до Бъндеришка поляна и да се възползвате от хубавото време, за да опитате от забавленията, които спортно – развлекателния комплекс, който е изграден там предлага.

Ако сте група, можете да се забавлявате заедно в горите на Банско като си организирате някоя игра на пейнтбол. Или да отидете до някоя от многото конни бази и да се научите да яздите кон, да карате велосипед из тесните горски пътечки, а можете да се впуснете в приключение в някоя от escape rooms на хотел Лъки Банско.

Възможностите ви за забавления през есента в Банско са наистина много и само от вас зависи по какъв начин ще изкарате почивката си курортното градче.

Банскалии знаят как да се забавляват и го правят от сърце и душа. Знаят и как да забавляват гостите си и го правят с много голямо желание.