Язовир Кринец

Природните, културните и историческите места и забележителности, които можете да посетите и разгледате в района на Банско са много, но това вие го знаете отлично. Затова сега няма да ви разказваме за забележителностите на града, а ще ви запознаем с едно от най-популярните места за отмора и релакс, които хората от Банско много обичат да посещават.

Язовир Кринец до Банско

Кринец не е голям язовир. Той е разположен на площ от едва 18 дка и първоначално може да ви се стори, че не си струва да му отделите няколко часа или ден от почивката си в Банско. Но ако го направите, ако го посетите, ние ви гарантираме, че ще се влюбите в мястото, дори и да не сте заклети рибари.

Да започнем отначало…

Преди години язовир Кринец се е използвал основно за напояване, но през 2014 г. се взима решение да бъде зарибен, а прилежащата му територия да бъде облагородена, така че да се превърне в едно от предпочитаните места от банскалии и гостите на града места за почивка, риболов и релакс сред природата.

Само за няколко години първоначалните идеи са изпълнени, язовирът е зарибен с пъстървови и шаранови риби, обособени са места, на които заклетите рибари могат в усамотение да хвърлят въдиците си и да се наслаждават на истински релакс.

На брега на язовира отваря врати едно от най-добрите заведения за хранене в близост до Банско, където се предлагат рибни специалитети и традиционна българска кухня, такава, каквато само в Банско умеят да приготвят и поднасят.

Обособени са места, на които децата могат да играят, помислено е за удобството на всеки, който е решил да отдели от времето си, за да се наслади на няколко часа тишина и спокойствие извън града.

Къде се намира язовир Кринец?

Това е най-хубавото… Ако решите да се разходите до язовира, дори и само да му хвърлите един поглед, не е нужно да пътувате надалеч. Защото Кринец се намира в местността Гуровица на около 2,5 км. (около 30 минути) ходене пеш, ако сте намирате в центъра на града. Ако сте гости на хотел Лъки Банско ще са ви необходими около 45 минути ходене пеш (3,4 км.) Как да стигнете до язовира специални упътвания или GPS не са ви необходими, тъй като всеки банскалия, който попитате веднага ще ви насочи в правилната посока.

Разбира се, до язовира можете да стигнете и с личен автомобил или дори с такси, но ние горещо ви препоръчваме да се разходите пеш до там, тъй като няма нищо по-хубаво от една разходка сред природата на Пирин планина.

Какво можете да правите на язовир Кринец?

За рибарите…

Ако сте рибари, можете да си наемете въдица и да се насладите на един спокоен ден, изкаран сред тишината на природата. Язовирът е наистина много добре зарибен и уловът ви може да бъде повече от богат. Тук имате възможност да си уловите пъстърва, шаран, толстолоб, бял амур, сом и други видове топлолюбиви видове риба.

За любителите на слънчевите бани и мързелуването на чист въздух…

Ако не си падате много по риболова, можете да мързелувате край брега на язовира, удобно легнали на шезлонг, четейки книга, слушайки музика или просто съзерцавайки високите върхове на Пирин.

Снимка от язовир Кринец

За любителите на пикниците и хапването на вкусни традиционни гозби…

Помислено е и за тези от вас, които търсят спокойно и красиво място, на което да си организират един страхотен пикник с приятели. Около язовира има достатъчно места, на които можете да седнете с приятели и да си похапнете сладко, а децата ви да тичат на воля или да се забавляват на детската площадка към ресторант Кринец.

Ако пък търсите място, на което да похапнете току-що уловена от язовира риба или типична банска кухня, ресторант Крапец е изцяло на ваше разположение. Заведението разполага с места на открито и закрито, менюто му е богато, а цените – повече от приемливи. Можете да се разходите пеш до язовира и да похапнете нещо вкусно за обяд или да посетите заведението за вечеря, решението е изцяло ваше. Само трябва да знаете, че местата за вечеря в ресторанта често са заети предварително, затова ние ви препоръчваме да направите предварителна резервация.

Места, които можете да посетите, докато сте в района на язовир Кринец

Банско е начална точка на много туристически маршрути и е невъзможно да кажем кой най-много ще ви допадне. Все пак, имаме няколко идеи за разходки, които можете да съчетаете идеално с посещението си на язовира.

За тези от вас, които не обичат много преходите предлагаме един не точно маршрут, а по-скоро разходка до язовира със спирки за посещение на най-големите забележителности на Банско. Еднодневната ви разходка може да започне от къщата – музей на Никола Вапцаров, която се намира в самия център на града, после да посетите църквата „Света Троица” и Веляновата къща, а после спокойно да продължите пеш към язовира, където да похапнете вкусно на обяд., а защо не да останете и за вечеря.

Язовир Кринец – Бъндеришка поляна

Ако си падате по преходите и искате да се поразтъпчете и да се насладите на невероятната природа на Пирин планина, можете да се изкачите пеш от язовира до Бъндеришка поляна. Разстоянието между двата туристически обекта е около 9 км. и за да стигнете до Бъндеришка поляна ще са ви нужни около 2 часа.

На Бъндеришка поляна има много забавления и за възрастни и за деца, така че една разходка до там ще допадне на цялото ви семейство. Ако сте с деца, те ще останат силно впечатлени от 350 – метровата водна пързалка, по която могат да се спускат на воля.

В местността има изграден цял развлекателен комплекс, в който освен спускане по пързалката можете да поиграете на футбол на малки вратички, да се пробвате на мини голф, да постреляте на стрелбища, да се спускате по улей за тубинг, да наемете колело и да покарате из тесните планински пътеки или и т. н., и т. н.

Когато решите да се връщате в града можете да използвате лифта, който тръгва точно от там и да се насладите на прекрасните гледки към планината и града от високо.

Ако пък да се разхождате пеш не ви допада много (особено ако сте си хапнали преди това добре в ресторант Кринец), до поляната можете да стигнете и с автомобил. Разстоянието между обектите е само 13 км. и ще ви отнеме около 30 минути. Разбира се, спрете ли се на този вариант няма да можете да се възползвате от опцията да се върнете с лифта, но пък винаги можете да оставите пътуването с лифт за друг път.

Язовир Кринец – язовир Белизмата

Ако сте страстни любители на риболова, посещението на два язовира за един ден със сигурност ще ви допадне.

Белизмата е малък язовир, който се намира в местността Палигоден съвсем близо до Банско. Също като Кринец, и Белизмата в миналото се е използвал за напояване, но днес е зарибен с пъстърва, шаран, кефал и други видове риби и е сред предпочитаните от местните рибари водоеми. Ако ви иска да пробвате къде рибата кълве повече, разстоянието между двата язовира с автомобил е около 5 км., така че лесно и бързо можете да се преместите от единия на другия язовир.

Докато сте на Белизмата можете да си организирате пикник, да се разходите до намиращата се в близост местност Палигоден и да разгледате манастира, който се намира там. А можете и да наемете велосипед или ATV и да се впуснете във вдигащо адреналина приключение из горите около Банско.

Ако тези идеи не ви допадат или търсите някакво друго приключение, можете просто да се обърнете към представителите на язовир Кринец и те ще организират за вас и вашите приятели планински преходи с осигурен транспорт и водач.

На язовира можете да наемете велосипед или да пояздите, ако си падате по тези спортни активности. През цялото време до вас ще бъде водач, така че дори и да не познавате добре планината и местността, няма никаква опасност да се изгубите.

Възможностите за забавления, които ви предоставя Банско през всички сезони са изключително много, а най-хубавото е, че дори и посетите града през зимата, можете да включите и язовир Кринец с ежедневните си разходки. Гледките, които се разкриват през зимата към езерото и снежните върхове на Пирин не могат да бъдат описани с думи… трябва да ги видите с очите си.

Защо точно язовир Кринец?

Избрахте да ви запознаем с този язовир, защото смятаме, че заслужавате да се заредите с положителни емоции и да си отпочинете добре сред тишината и красивите гледки, които Кринец предлага. Язовирът наистина не е голям, не е сред най-популярните места в България, но е едно прекрасно малко кътче, където можете поне за ден да забравите за света около себе си и да се насладите на пълен релакс.

Място за отдих край язовир Кринец

Тук не е задължително непременно да сте рибари и да ловите риба. Можете да дойдете с приятели, семейство, деца и винаги ще откриете как да се забавлявате. Макар и само на 2 – 3 км. от центъра на Банско, Крипец е идеалното място за бягство от трафика, шума и сивотата на града.

Банскалии отдавна за оценили предимствата на местоположението му и са го поставили в Топ 3 на най-любимите си места за почивка и релакс след натоварения делник.

Защо и вие да не се присъедините към местните и не изкарате един спокоен ден в мързелуване, разходки, риболов или хапване в местния ресторант?