Якоруда – водопад и езера

География и местоположение на Якоруда

В близост до любимите ваканционни градове на всички българи, които са съответно Банско и Разлог се разполага друг емблематичен град, който несъмнено си заслужава да бъде посетен – Якоруда. Разкошното градче, разполагащо се в Югозападна България със сигурност може да ви остави доста изненадани. 

За да бъдем възможно най-точни, Якоруда се намира в област Благоевград и се разполага по горното течение на река Места, източно от град Разлог. Това, което наистина отличава градчето от всички други е факта, че то е напълно обгърнато от величествените Рила планина и Родопите. 

Ако по някаква вероятност чувате за пръв път тази планинска местност, не отделяйте поглед от следващите няколко реда, тъй като ще ви запознаем с най-популярните природни забележителности тук. В интерес на истината средната надморска височина, която е цели 1603 м. ще бъде началото на множеството интересни факти, с които разполага селището.  

История на Якоруда

Преди да продължим към съществената част е редно да ви запознаем с историята на това градче, която всъщност датира от много години назад. Сведения за съществуването на развита общност в местността около Якоруда датират още от траките, а пряко доказателство за това са развалините на тракийското светилище при връх Бабечка чука. 

Разбира се това не е краят, тъй като изследователите откриват, че именно тук се е намирал един от главните пътища на Римската империя. Ако ви е трудно да повярвате в тези твърдения, ви препоръчваме да посетите крепостните останки, доказващи съществуването на подобен римски път. 

Те от своя страна, са известни под наименованията :

 • Калята ( намираща се под града)
 • Градището ( разполагаща се край Черна Места) 

Силното влияние на Османската империя също не е пропуснало да окаже ефект и тук според повечето исторически сведения. Макар, Якоруда да е било най-голямото Разложко селище към средата на XVII век, през 1660 година натискът на османците предизвиква цялостното му опожаряване и изтребване на голяма част от жителите. 

След тежките османски погроми обаче не отне много време да се отбележи подобаващо развитие в селището особено около периода през Възраждането. Друг любопитен факт, който не трябва да се пропуска е, че по време на Априлското въстание през 1876 година тук се образува местен революционен комитет.

С настъпването на 1891 година, жителите на Якоруда могат гордо да заявят, че вече се намират в така нареченото ‘’ пазарно средище’’. Домовете наброяват над 500 макар че, половината са български и помашки. Въпреки това обаче с настъпването на XX век, Якоруда може да се похвали с общо 4490 жители.

Те от своя страна се делят на следните :

 • 2500 българи християни
 • 1900 българи мюсюлмани
 • 90 цигани

Заветната година – 1912, е моментът, когато селището бива освободено. Пряка заслуга за това има 27-ми Чепински полк на Втора пехотна тракийска дивизия, които са участвали в Първата балканска война. А в края на краищата, най-вълнуващото нещо за жителите на Якоруда настъпва през 1964 година, когато със закон тяхното местообитание е обявено за град.

Природа и демография

Дълбоко датиращата история, както и гордото население ( което наброяват до 10 000 хора) не са единствените впечатляващи неща, които ще научите за този град. Все пак местността около него разполага и с уникална природа, която определено си заслужава да бъде посетена през всички сезони на годината.

Благодарение на това туризмът е силно развит и привлича целогодишно редица посетители, които са почитатели на свежия въздух и дейностите на открито. От гледна точка на гостоприемството, туристите могат да посетят различните туристически хижи, спа хотели, ведомствени бази и много други. 

Пленителното очарование, което ще откриете тук ще създаде трайни спомени във съзнанието на вашето семейство, така че определено си заслужава да вземете отпуск и да се отправите на тук, за да се насладите на чистата природа. 

Едни от най-популярните забележителности около Якоруда са :

 • Якорудските водопади (на 3.5 км)
 • Комплекс танцуващите мечки (на 8 км)
 • Рила Фън Парк (на 7.5 км)
 • Якорудските езера ( на 11.7 км)
 • Храм Св. Георги – Джерджевенска църква ( 1.5 км)
 • Връх Суха вапа ( на 12 км)
 • Хижа Грънчар и много други ( на 13 км)

От всички обаче Якорудския водопад е най-отличителният. Този очарователен водопад с дължина от цели 15-16 метра ще ви накара буквално да останете без дъх. Той се намира до река Честна, която пък е в близост до град Якоруда. Може би вече се питате как да стигнете до там ?

Като за начало е важно да препупредим, че ще ви е необходим автомобил, тъй като е нужно да стигнете от Якоруда до курорт ‘’ Трещеник’’. – разстоянието е не повече от 8 км., така че няма да ви отнеме много време. 

Веднъж щом пристигнете ще откриете еко пътека, която започва непосредствено зад дървена беседка. Беседката е със свободен достъп, така че можете да отдъхнете на нея преди да е започнало ‘’ голямото ходене ’’. Когато навлезете в пътеката първо ще достигнете до първия от по-малките водопади на реката. 

След това е необходимо да продължите покрай коритото на реката, като за целта ще излезете от пътеката. Така вие ще достигнете до още няколко малки водопада, докато накрая не стигнете до огромния водопад познат още под наименованието ‘’Честненско усое’’.

Как да стигнем от хотел Лъки Банско?

Пътят от хотел Лъки Банско до Якоруда не е никак дълъг. Приблизителното разстояние е всъщност 30.6 км., така че личният ви автомобил ще ви свърши добра работа. Цялото пътуване отнема около 30 минутивсе пак ще шофирате по планински пътища, така че не очаквайте да бъдете там за 10-15 минути.  

Маршрутът ви ще бъде пресечен от следните селища :

 • Баня
 • Краище 
 • Дагоново
 • Юруково

Ако пък желаете да внесете малко разнообразие в пътуването винаги можете да се отклоните и да се насочите към популярния град Белица. Тук ще успеете да се насладите на най-различни природни забележителности и също така да опитате от традиционните ястия в техните заведения за хранене.

Силно ви препоръчваме никога да не пропускате възможността да посетите местността Якоруда. Знаем че почивката в Лъки Банско е страхотна, но вие може да я направите още по-невероятна, като посетите любопитната дестинация. Гарантираме ви че ще се влюбите, както в природата, така и в хората тук.