40 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
12+ годишни
Деца
0-11 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Разлог

Уютно разположено в Разложката котловина, грижливо пазено от три от най-красивите и живописни планини в страната – Рила, Родопи и Пирин, Разлог е едно истинско райско кътче, което може да предложи на своите гости и красиви гледки, и история, и забележителности, и гостоприемство.

Градчето е желана и обичана дестинация за всички, които търсят спокойно, красиво и изпълнено със забележителности място. То е силен притегателен център и за гостите на Банско, които задължително го включват в списъка си за разходки из околността.

Не сте посещавали все още Разлог? Време е да попълните този пропуск, защото градчето наистина си струва да се види!

 

Град Разлог в Разложката котловина

От Мео Мия, Махи Мия, Меомия, Мехомия до Разлог

Преди много, много години, още по времето на траките, на територията на днешния град се е оформило селище, което се е наричало Мехомия.

Името на селището според някой от историците идва от „мех” (торба от животинска кожа). Наричало се е така заради меховете, в които се е пренасял катрана, който се е добивал в околността.

Според други теории, името му няма нищо общо нито с добивания катран, нито с меховете, с които се е пренасял, а се свързва с една легенда, според която велик тракийски пълководец спечелил голяма победа над вражески войски и в чест на тази победа се е оформило селище, което първоначално се е наричало Мео Мия. (Мео Мия или Махи Мия в превод от гръцки означава „моя победа”). След време името се трансформирало от Махи Мия на Мехомия, тъй като се произнасяло по-лесно.

За пръв път името на селището се споменава в дарствен документ, подписан от Василий II Българоубиец през 1019 г. В този документ селището е споменато като част от Велбъждката епархия.

Мехомия е спомената и в Рилската грамота от 1378 г., която цар Иван Шишман при изброяването на подчинените на Рилския манастир селища споменава и „разложките попове”.

По време на Османското иго селището се споменава в документ от 1576 г. под името „село Мехомия”. Според този документ, селото е принадлежало към Разложката кааза, и в него са живеели основно джелепкешански фамилии (овцевъди).

През годините селището се разраства, развиват се занаятите и Мехомия се превръща в едно добре развито и процъфтяващо населено място.

В края на XVIII век в Разлог е създадено първото килийно училище, строят се църкви, дюкяни, а неделният пазар в града става едно от най-посещаваните места за търговия в региона.

Градчето е освободено от турско иго през 1912 г., а от 1925 г. носи името Разлог (на името на котловината, в която е разположено).

Забележителностите на Разлог и околностите, които впечатляват…

Църква „Свето Благовещение”

Християнският храм се намира в самото сърце на Разлог и е едно от първите места, които е добре да посетите.

Църквата не е от най-старите църкви в района (строена през първата половина на XX век), но е много внушителна като архитектура и е една от най-големите и красиви църкви в Неврокопската епархия.

Храмът впечатлява с интересни стенописи, красив олтар, добре оформено дворно пространство и с високата си 26 м. камбанария, от която се разкриват невероятно красиви гледки към планината.

Църква „Свети Георги”

„Свети Георги” е строена през 1834 г. и е най-старата (и най-малка) църква в Разлог. Църквата е трикорабна псевдобазилика, в която можете да видите освен изографисания от непознат майстор иконостас и икони, дело на Тома Вишанов.

Храмът се намира в стария гробищен парк на Разлог и е паметник на културата.

Исторически музей „Никола Парапунов”

В Разлог можете да разгледате над 40 къщи с Възрожденска архитектура, но ако нямате толкова време ви съветваме да отделите време, за да разгледате поне Историческия музей в града, който се помещава в къщата на Никола Парапунов.

Къщата обявена е за паметник на културата и ще ви даде представа за типа къщи, които са се градили по време на Възраждането в Разлог.

От 1957 г. в къщата на Никола Парапунов се помещава Историческия музей на града и ако решите да го посетите ще можете да разгледате над 5000 експоната, които разказват за историята и бита на хората от Разлог и региона от древността до наши дни.

 

Слънчев календар в град Разлог

Слънчев календар

Слънчевият календар е една от най-големите атракции на Разлог, така че ви съветваме да не пропускате да го посетите (особено ако сте с деца). Календарът представлява 12 мраморни плочи с изсечени фигури на животни. Плочите са разположени в кръг и образуват древен слънчев календар.

Подобен календар действително е открит на територията на община Разлог през 70 – те години на XX век и според историците е служел на нашите предци, за да се ориентират в пространството и времето векове наред.

Слънчевият календар, който днес се намира в парка на града е пълно копие на древния календар и по него можете и разберете как се изчисляват годините и на какво отговарят вашите години на раждане.

Панорамна алея „Стъпалата”

„Стъпалата” е най-новата атракция в Разлог, но вече се превърна в една от най-посещаваните забележителности в града. Алеята е изградена по европейски проект и води до върха на хълма Голак. А там, на върха на хълма се издига и основната атракция на алеята – дванадесетметрова кула, наречена „Стъпалата”.

Алеята е наречена „Стъпалата” на името на един от най-красивите и интересни природни феномени в Пирин – „Стъпалата”, който може да се види, ако се изкачите на върха на кулата.

„Писаната църква”

„Писаната църква” е една от забележителностите в близост до Разлог, които с всяка изминалата година привличат все повече туристи.

Дневният храм е открит преди няколко години, когато при проучване на терена в търсене на място, на което да бъде изграден информационен център работници се натъкват на останки от манастирски комплекс.

Така на бял свят се появяват останките от вписани един в друг два храма – раннохристиянска базилика от V – VI век и средновековен храм от XII – XIII век.

Съвсем близо до „Писаната църква” се намират останките още две църкви – „Бялата църква” и „Свети Никола”, а около тях са открити множество основни на сгради, керамика, монетни находки и други артефакти, които навеждат археолозите на мисълта, че в местността Круше, където се намират църквите е имало голямо средновековно селище.

„Писаната църква” се намира на около 7 км. от Разлог в югозападна посока.

Средновековна църква „Свети Никола”

На 3 км. от Разлог, по пътя между градчето и Банско се намират руините на средновековната църква „Свети Никола”. Кога е построен храма няма точна информация, но според специалистите е бил издигнат приблизително през XIII век и е бил разрушен по време на османското владичество.

От проведените през годините проучвания на църквата става ясно, че е триконхална кръстокуполна сграда, изградена от речни и ломени камъни.

 

Стар храм в град Разлог

„Муртина баня” (Турската баня ) в село Баня

Прочутото с минералните си извори село Баня се намира само на 7 км. от Разлог, така че няма да ви отнеме много време да се отбиете и да разгледате една от най-интересните забележителности на селото – Турската Баня.

Банята е строена през XVII век и е с типична за времето си ориенталска архитектура. Сградата има два входа, тъй като турците имали поверие да влизат в банята през лявата врата, когато отиват на баня и да излизат през дясната врата, когато са изкъпани.

Легендата разказва, че банята е построена от турската фамилия Муртазови с пари, които са добити по нечестен начин… По време на венецианско – турската война, двама братя от фамилията били зачислени към войската и взели участие във войната. Веднъж те изпратили по техен приятел на подарък на баща си – едно гюле от фронта. Бащата обаче се обидил на армагана и го захвърлил на бунището.

Прибрали се двамата братя след войната и попитали баща си къде му е подаръка. Бащата, все още обиден им казал, че го е изхвърлил. Братята отишли на бунището, открили гюлето и когато го отворили, от него се изсипали жълтици.

Бащата се досетил, че жълтиците не са спечелени честно и за да умилостиви Аллах и той да се смили над момчетата му решил да построи обществена баня с жълтиците. Синовете му се съгласили и така село Баня се сдобило с модерна за онези времена баня.

Църквата „Света Екатерина”

Знаете ли, че има само три църкви в страната, които носят името „Света Екатерина”? А знаете ли, че най-старата от тях се намира на 7 км. от Разлог в местността „Катарино”?

Православният храм е паметник на културата и днес е сред най-посещаваните от туристите забележителности, затова не пропускайте и вие да го разгледате. Църквата е строена най-вероятно в началото на XIV век, но според експертите мястото, на което е издигната е било свещено за траките.

Посветена на Света Екатерина, църквата е събирала християните няколко години, но след османското нашествие е била разрушена почти до основи. Въпреки това местните я издигат отново точно както е била. Днес малкият християнски храм е реставриран и вие можете да го разгледате такъв, какъвто е бил по времето, когато е бил построен.

Как да стигнете от хотел Лъки Банско до Разлог?

Ако сте сред гостите на хотел Лъки Банско и решите да изкарате един ден сред забележителностите на Разлог, няма да ви отнеме много време, за да стигнете до градчето, което се намира само на около 6 км. Табели по пътя има достатъчно и няма как да объркате посоката, по която да поемете.