Разлог

Разлог е едно райско кътче, което може да предложи на своите гости красиви гледки, история, забележителности и гостоприемство. Градът е уютно разположен в Разложката котловина и грижливо пазен от най-красивите три планини в страната – Рила, Родопи и Пирин.

Градчето е желана и обичана дестинация за всички, които търсят спокойно, красиво и изпълнено със забележителности място. То е силен притегателен център и за гостите на Банско, които задължително го включват в списъка си за разходки из околността.

Все още не сте Разлог? Време е да попълните този пропуск, защото това място наистина си струва да се види!

Град Разлог в Разложката котловина

От Мео Мия, Махи Мия, Меомия и Мехомия до Разлог

Преди много години, още по времето на траките, на територията на днешния град Разлог се е оформило селище, което се е наричало Мехомия.

Името на селището според някой от историците идва от „мех” (торба от животинска кожа). Наричало се е така заради меховете, в които се е пренасял катрана, който се е добивал в околността.

Според други теории, името му няма нищо общо нито с добивания катран, нито с меховете, с които се е пренасял. Вместо това, то се свързва с една легенда, според която велик тракийски пълководец спечелил голяма победа над вражески войски и в чест на тази победа се е оформило селище, което първоначално се е наричало Мео Мия

Мео Мия или Махи Мия в превод от гръцки означава „моя победа”. След време името се трансформирало от Махи Мия на Мехомия, тъй като се произнася по-лесно.

За пръв път името на селището се споменава в дарствен документ, подписан от Василий II Българоубиец през 1019 г. В този документ селището е споменато като част от Велбъждката епархия.

Мехомия е спомената и в Рилската грамота от 1378 г. В нея цар Иван Шишман изброява подчинените на Рилския манастир селища и споменава и „разложките попове”.

По време на Османското иго, селището се споменава в документ от 1576 г. под името село Мехомия. Според този документ, селото е принадлежало към Разложката кааза, и в него са живеели основно джелепкешански фамилии (овцевъди).

През годините селището се разраства, занаятите се развиват и Мехомия се превръща в едно добре развито и процъфтяващо населено място.

В края на XVIII век в Разлог е създадено първото килийно училище. Същевременно се строят църкви и дюкяни, а неделният пазар в града става едно от най-посещаваните места за търговия в региона.

Градът е освободен от турско иго през 1912 г., а от 1925 г. носи името Разлог  – на името на Разложката котловина, която се намира в горното поречие на река Места между Рила, Пирин и Родопи.

Забележителностите на Разлог и околностите

Град Разлог е популярен както с красивата си природа, така и с множеството исторически забележителности, които са притегателен център за множество туристи. 

Повече за най-популярните забележителности в Разлог разказваме в следващите редове.

Църква „Свето Благовещение”

Християнският храм „Свето Благовещение” се намира в центъра на Разлог. Той е една от основните забележителности в Разлог, както и едно от първите места, които ви препоръчваме да посетите.

Църквата не е от най-старите църкви в района, тъй като е строена през първата половина на XX век). Въпреки това, тя е много внушителна като архитектура и е една от най-големите и красиви църкви в Неврокопската епархия.

Храмът впечатлява с интересни стенописи, красив олтар, добре оформено дворно пространство и с високата си 26 м. камбанария. Именно от камбанарията се разкриват невероятно красиви гледки към планината.

Църква „Свети Георги”

Църквата „Свети Георги” е построена през 1834 г. и е най-старата (и най-малка) църква в Разлог. Тя представлява трикорабна псевдобазилика, в която можете да видите както икони на Тома Вишанов, така и изографисания от непознат майстор иконостас.

Храмът се намира в стария гробищен парк на Разлог и е паметник на културата.

Исторически музей „Никола Парапунов”

В Разлог можете да разгледате над 40 къщи с Възрожденска архитектура. Ако обаче нямате толкова време, ви съветваме да разгледате поне Историческия музей в града, който се помещава в къщата на Никола Парапунов.

Къщата обявена е за паметник на културата и ще ви даде представа за типа къщи, които са се градили по време на Възраждането в Разлог.От 1957 г. в къщата на Никола Парапунов се помещава Историческия музей на града. Там можете да разгледате над 5000 експоната, които разказват за историята и бита на хората от Разлог и региона от древността до наши дни.

Слънчев календар в град Разлог

Слънчевият календар в Разлог

Слънчевият календар е една от най-големите атракции на Разлог, така че ви съветваме да не пропускате да го посетите – особено ако сте с деца. Календарът представлява 12 мраморни плочи с изсечени фигури на животни. Плочите са разположени в кръг и образуват древен слънчев календар.

Подобен календар действително е открит на територията на община Разлог през 70-те години на XX век. Според историците той е служел на нашите предци, за да се ориентират в пространството и времето векове наред.

Слънчевият календар, който днес се намира в парка на града е пълно копие на древния календар. По него можете и разберете как се изчисляват годините и на какво отговарят вашите години на раждане.

Панорамна алея „Стъпалата”

„Стъпалата” е най-новата атракция в Разлог, която бързо се превръща в една от най-посещаваните забележителности на града. Алеята е изградена по европейски проект и води до върха на хълма Голак. На върха на хълма се издига и основната атракция на алеята – дванадесетметрова кула, наречена „Стъпалата”.

Алеята е наречена „Стъпалата” на името на един от най-красивите и интересни природни феномени в Пирин – „Стъпалата”, който може да се види, ако се изкачите на върха на кулата.

Писаната църква

Писаната църква е една от забележителностите в близост до Разлог, които с всяка изминалата година привличат все повече туристи.

Древният храм е открит преди няколко години, когато при проучване на терена в търсене на място, на което да бъде изграден информационен център, работници се натъкват на останки от манастирски комплекс.

Така на бял свят се появяват останките от вписани един в друг два храма – раннохристиянска базилика от V-VI век и средновековен храм от XII-XIII век.

Съвсем близо до „Писаната църква” се намират останките още две църкви – „Бялата църква” и „Свети Никола”. Около тях са открити множество основни на сгради, керамика, монетни находки и други артефакти. Те навеждат археолозите на мисълта, че в местността Круше, където се намират църквите, е имало голямо средновековно селище.

Писаната църква се намира на около 7 км. от Разлог в югозападна посока, а ние ви препоръчваме да я включите във вашата разходка.

Средновековна църква „Свети Никола”

На 3 км. от Разлог, по пътя между Разлог и Банско, се намират руините на средновековната църква „Свети Никола”. Кога е построен храмът няма точна информация, но според специалистите е бил издигнат приблизително през XIII век и е бил разрушен по време на османското владичество.От проведените през годините проучвания на църквата става ясно, че тя е триконхална кръстокуполна сграда, изградена от речни и ломени камъни.

Стар храм в град Разлог

„Муртина баня” (Турската баня ) в село Баня

Прочутото с минералните си извори село Баня се намира само на 7 км. от Разлог. Това означава, че няма да ви отнеме много време да се отбиете и да разгледате една от най-интересните забележителности на селото – Турската Баня.

Банята е строена през XVII век и е с типична за времето си ориенталска архитектура. Сградата има два входа, тъй като турците имали поверие да влизат в банята през лявата врата, когато отиват на баня и да излизат през дясната врата, когато са изкъпани.

Легендата разказва, че банята е построена от турската фамилия Муртазови с пари, които са добити по нечестен начин. По време на венецианско-турската война, двама братя от фамилията са зачислени към войската и вземат участие във войната. Веднъж те изпращат по техен приятел на подарък на баща си – едно гюле от фронта. Бащата обаче се обижда на армагана и го изхвърля на бунището.

След войната двамата братя се прибират и питат баща си къде му е подаръка. Бащата, все още обиден, им казава, че го е изхвърлил. Братята отиват на бунището, откриват гюлето и когато го отварят, от него се изсипват жълтици.

Бащата се досеща, че жълтиците не са спечелени честно и за да умилостиви Аллах и той да се смили над момчетата му, решава да построи обществена баня с жълтиците. Синовете му се съгласяват и така село Баня се сдобива с модерна за онези времена баня.

Църквата „Света Екатерина”

Знаете ли, че има само три църкви в страната, които носят името „Света Екатерина”? А знаете ли, че най-старата от тях се намира на 7 км. от Разлог в местността Катарино?

Православният храм е паметник на културата и днес е сред най-посещаваните от туристите забележителности. Църквата е построена най-вероятно в началото на XIV век, но според експертите мястото, на което е издигната, е било свещено за траките.

Посветена на Света Екатерина, църквата е събирала християните няколко години, но след османското нашествие е била разрушена почти до основи. Въпреки това, местните я издигат отново точно както е била. 

Днес малкият християнски храм е реставриран и вие можете да го разгледате такъв, какъвто е бил по времето, когато е бил построен.

Обидимски манастир “Свети Пантелеймон”

Ако ви допада разходката из богатия за забележителности разложки край и не ви се прибира в хотела, препоръчваме ви да се отклоните малко от пътя си, за да посетите Обидимски манастир “Свети Пантелеймон”.

Обидимски манастир “Свети Пантелеймон” е един от най-красивите манастири около Разлог, който ще ви впечатли не само като архитектура, но и като история. Той е разположен на около 6 км от Банско в посока Добринище и на около 13 км от Разлог.

Светата обител е строена в началото на XX век, а градежът ѝ започва след един пророчески сън на Димитър Вишов от село Обидим. В този сън му било “казано”, че на това място трябва да бъде издигнат манастир.

С много труд и жертви, през 1956 година градежът на манастира приключва, но не и чудесата, които се случват в него.

Легендата разказва, че дълги години в манастира нямало вода и монасите ходили всеки ден до близката река, за да пълнят вода. Тогава, в една много студена зима през 1963 година, на помощника в разложкия манастир дядо Георги му се присънил монах, който му казал да тръгне с него, ако иска да си налее вода. На другия ден монасите поели по пътя, който монахът показал на дядо Георги и наистина открили вода.

Как да стигнете от хотел Лъки Банско до Разлог?

Ако сте сред гостите на хотел Лъки Банско и решите да изкарате един ден сред забележителностите на Разлог, няма да ви отнеме много време, за да стигнете до градчето, което се намира само на около 6 км. 

Табели по пътя има достатъчно и няма как да объркате посоката, по която да поемете.