Спортните клубове в Банско: пълно ръководство

Спортните клубове в Банско

Тези от вас, които вече са посещавали Банско, са се убедили, че курортът предлага за всекиго по нещо. Банско е един от най-популярните български зимни курорти, който освен красива природа и разнообразие от забележителности, предлага и множество развлечения за деца и възрастни през всеки сезон.

Освен алтернативи за пълноценна почивка. Банско предлага и разнообразни условия за практикуване на различни спортни дисциплини за малки и големи. Планинското градче разполага с отлична база, където деца и възрастни могат да практикуват своя любим спорт или да развият уменията си в изцяло нова дисциплина.ли да научат нов.

Спортните клубове в Банско

Спортният календар на Банско е пълен през цялата година, така че не е чудно, че именно тук се раждат едни от най-добрите български шампиони в различни дисциплини. В курорта развиват дейности множество спортни клубове с отлична база и всички пособия, необходими за тренировки. Или иначе казано: ако обичате спорта, то в Банско определено ще ви хареса.

Тук ще откриете множество спортни клубове с професионални инструктори, които да ви направляват и да ви помогнат да подобрите резултатите си – независимо дали ще посещавате клубовете краткосрочно или дългосрочно. А какво по-хубаво от практикуването на спорт на чист въздух?

Банско разполага и с двете. Затова не пропускайте да посетите този прекрасен български курорт и да поспортувате – сами, с приятели, със семейството си или със своето дете.

Какви спортни клубове има в Банско?

Макар и да е традиционно известен като скиорски град, Банско разполага с множество професионални клубове, които надскачат ски-алпийските дисциплини. По-долу ще откриете цялата необходима практическа информация, подправена с любопитни факти за дейността на клубовете по различни спортове в община Банско

Тенис клуб “Еделвайс”

Спортните клубове в Банско

Ако децата ви харесват тенис, Тенис клуб “Еделвайс” е едно отлично място, където да ги заведете да поиграят интересния и динамичен спорт. Провеждането на тренировките по тенис е на спортната площадка на Професионална лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров”. Няма проблем, ако децата ви нямат ракети, тъй като те се осигуряват от клуба.

Спортните клубове в Банско

По организационна структура, Тенис Клуб “Еделвайс” е сдружение с нестопанска цел, развиващо спортна дейност. Създадено през 2013 г., сдружението има за цел да подпомогне развитието на спорта в региона и да реализира участието на отбора по тенис в различни местни и международни турнири и първенства.

Благодарение на този детско-юношески клуб, Банско се радва на солиден интерес към тениса, а спортуващите деца всяка година са все повече и повече.

Спортните клубове в Банско

 Ски клуб – Банско

Спортните клубове в Банско

За всички , които обичат ските, Банско е може би най-доброто място, където да практикуват своя обичан спорт. Ски клуб Банско е отлично място човек да се научи да кара ски или да доразвие вече съществуващи умения в съответната ски дисциплина.

Ски клубът предлага различни направления:

 • Направление “Ски алпийски дисциплини”;
 • Направление “Биатлон”;
 • И направление “Ски бягане”.

Всяко едно от направленията работи с деца от различни възрастови групи, които се явяват на различни състезания. Например, през зимен сезон 2018, състезателите на Ски Клуб Банско печелят 6 златни, 10 сребърни и 11 бронзови медала, а също така и имат 52 класирания в призовата шестица.

Спортните клубове в Банско

Направление “Ски алпийски дисциплини”

Направлението работи с деца, които се разделят на три възрастови групи:

 • Начинаещи – записва се деца след 6 годишна възраст
 • Група за начинаещи – за деца след 6-годишна възраст;
 • Подготвителна група – за деца от 6 до 12-годишна възраст, които участват в състезания от спортния календар на БФСки;
 • Група за картотекирани състезатели – за деца от 14 до 16-годишна възраст, които участват в състезания от спортния календар на БФСки.
Спортните клубове в Банско

Тренировките по ски се провеждат през цялата година, като през зимния сезон тренировките са на ски пистите на Ски зона Банско. През останалото време се набляга на развиване на различни физически качества като сила, бързина, издръжливост и ловкост.

ТТози тип тренировки се провеждат обикновено на градския стадион и парка. Освен ски тренировки, клубът организира също така походи, различни интересни игри, класове по колоездене и плуване.

Спортните клубове в Банско

Направление “Биатлон”

Отборът по биатлон към Ски клуб – Банско също е разделен на 3 групи – начинаещи, подрастващи и професионални състезатели. Организират се тренировки с деца на 8-годишна възраст, по време на които децата се научават на различни умения. Освен, че се научават да карат ски, децата също така получават умението да боравят с въздушно оръжие.

Спортните клубове в Банско

Клубът за ски към Банско има една от най-добрите бази за ски подготовка. Децата, които са записани към клуба, вземат редовно участие в състезанията от програмата от национални спортни събития  на федерация „Биатлон”.

Редица професионални състезатели на клуба представят страната ни на Европейски и Световни първенства, а също и на Олимпийски игри. Това са известни имена като Михаил Клечоров, Димитър Парталов, Даниела Кадева и Дафинка Коева – някои от основните състезатели в националния отбор на България.

Участници в Ски клуб – Банско вземат участие в Зимни Олимпийски игри от далечната 1988 г. в Калгари, до Пьонгчанг 2018 г.

Направление “Ски бягане” Банско

Спортните клубове в Банско

Разбираемо е, че ски бягането има традиции в град Банско. В това направление към ски клуба на Банско могат да се запишат да спортуват деца от 7 до 15-годишна възраст.

Тренировките се водят на различни локации, включително Бъндеришка поляна, ролбана, стадиона и т.н. Направлението работи през цялата година. Ски заниманията, ски екипировката, както и използването на съоръженията, са напълно безплатни.

 Таекуон-до клуб „Хоук – Банско”

Спортните клубове в Банско

Търсите спорт за децата си, който да развие редица техни способности? Таекуон-до е идеалното решение, съчетващо силата на тялото със силата на ума.

Неговата популярност продължава да расте в България и той вече се наложил като състезателна дисциплина. Практикуването на таекуон-до е интересно и предлага едно вълнуващо спортно преживяване от нов тип.

Спортните клубове в Банско

Таекуон-до е вид спорт, който се отличава с редица ползи за психологическото и физическото здраве. Той носи емоционален заряд и в същото време оказва положителен ефект върху двигателната система и допринася за развитието на морални и волеви качества.

Като спортна дисциплина, таекуон-до включва спаринг, който е основна част от тренировката на състезателите в бойните спортове. Таекуон-до включва също изпълнение на специални техники включващи скокове, серии от ефективни удари и разнообразие в техниките, изпълнявани с краката.

Спортът се счита за изключително атрактивен за малките деца, тъй като чрез него те изразходват голяма част от енергията си и се зареждат с позитивни емоции при тренировката. Таекуон-до клуб „Хоук – Банско” е чудесно място за усвояването на този спорт, а тренировките се провеждат в залата на клуба, която е оборудвана с всички необходими спортни принадлежности за този спорт: добоци, лапи, протектори и други.

 Спортен клуб “Джангал” – Банско

Спортните клубове в Банско

“Джангал” е още едно супер място, където детето ви да възпита любов към спорта. Към момента, основният фокус на клуба е тенисът на маса. На пръв поглед, тенисът на маса не изглежда като доста активен спорт, но всъщност може да бъде много забавен и  интересен за деца от всички възрасти.

Спортен клуб по тенис на маса “Джангал” – Банско представлява сдружение с нестопанска цел. Той има присъствие в различни спортни мероприятия и формати, както и организира спортни прояви.

Спортните клубове в Банско

Основан е през май 2005 г. и дейността му е свързана с подготовка и координация на различни проекти, свързани с развитието на спорта – както на местно, така и на регионално и международно ниво. Всички записани в клуба деца имат възможност да участват в национални и международни състезания, които отговарят на изискванията на Министерството на младежта и спорта, БСФС и отделните федерации.

В допълнение, спортният клуб предлага напълно безплатно използване на спортни съоръжения:

 • Спортна зала (400 м2) със санитарен възел;
 • 2 професионални и 4 любителски тенис маси;
 • Халки;
 • Топчета за тенис на маса;
 • И др.
Спортните клубове в Банско

Кикбокс клуб „Нестор” – Банско

Спортните клубове в Банско

Кикбоксът е боен спорт, който, преподаван по правилния начин, може да бъде не само безопасен, но и изключително интересен и полезен за двигателното развитие на децата и юношите. Община Банско, в партньорство с местните организации, оказва стабилна подкрепа за развитието на кикбокса като популярен местен спорт. Ако вашите деца мечтаят някой ден да станат състезатели, то кикбокс клубът на Банско има потенциала да им помогне да развият своите умения и да станат шампиони.

Спортните клубове в Банско

Кик бокс клуб „Нестор”- Банско е основан през 2007 г. Причина за това е повишеният интерес на младежите към този спорт в град Банско и региона. Тренировките по кикбокс се провеждат в модерната спортна база на хотел „Олимп”. Те са сравнително интензивни и носят добри резултати както за чисто физическото, така и за психо-емоционалното здраве на състезателите.

Спортните клубове в Банско

Записаните деца има възможност да станат активни състезатели в своята дисциплина. Клубът подготвя състезатели, които могат да се представят на държавни първенства, като всяка година участва в традиционни турнири и лагери.

Състезателите на “Нестор” – Банско са извоювали редица медали и отличия за своя клуб, и за самите себе си. Някои от известните имена, които можем да срещнем тук са например Владимир Тренчев, Тодор Тренчев, Иван Ковачев, Мартин Русков и Константин Керанджиев.

Ски училище “Пирин 2000”

“Пирин 2000” няма статут на официален спортен клуб, но развива дейността си в друга, не по-малко динамична сфера: обучението и оборудването на скиори по време на зимния ски сезон в Банско.

Обученията в “Пирин 2000” се провеждат с гъвкави организационни методи, като жителите и гостите на града могат да се включват във:

 • Групово ски и сноуборд училище за групи до 8 човека;
 • Индивидуално ски и сноуборд училище за един човек, едно семейство или група от няколко приятели;
 • Ски училище за деца;
 • Групи за начинаещи, средно напреднали и напреднали;
 • Полудневно или целодневно обучение;
 • Уроци на английски, руски и гръцки език.

Посетителите на апартхотел “Лъки Банско” могат да се възползват от преференциални цени за услугите на “Пирин 2000” – както що се касае до уроците, така и що се касае до наема на зимна екипировка.

Защото знаем, че спортът е здраве, здравето е щастие, а щастието – това е Банско!