Децата и карането на ски

Ако сте скиори, на 100% сме сигурни, че една от мечтите ви е да видите как детето ви се спуска по белите писти уверено и с голямо удоволствие. Сигурни сме също така, че си задавате и немалко въпроси, свързани с децата и карането на ски.

Децата и карането на ски

За да ви улесним, подготвихме специално за вас няколко съвета, които надяваме се ще ви бъдат от полза, когато решите, че е време да предадете на детето си любовта към ските.

Седем въпроса, отговорите на които търсите

На каква възраст детето е добре да започне обучението си върху ските?

 

Едва ли ще е изненада за вас като ви кажем, че това е най-често задавания въпрос от всички родители, без изключение. Отговорът е, че няма точно определена подходяща възраст, на която детето да се качи на ските.

Всичко зависи от мотивацията и желанието на самото дете. Все пак, специалистите са на мнение, че колкото по-рано малчугана се качи на ските, толкова по-бързо ще се научи да кара.

В този ред на мисли, по-голямата част от ски учителите препоръчват уроците да започнат на 4 – годишна възраст. На тази възраст децата вече могат да пазят добър баланс и да прехвърлят тежестта от единия крак на другия, което е от значение при ските.

Обучение от родител или от професионален ски инструктори?

 

Има родители, които предпочитат да се нагърбят с обучението на детето си сами. Ако и вие сте на мнение, че никой друг освен вас няма да успее да научи детето ви да кара, никой няма да ви забрани да пробвате. Ако обаче търсите нашият съвет, ние съвсем отговорно ви съветваме да оставите уроците на професионалните ски учители.

Защо? За разлика от вас, учителите са професионални скиори и са преминали през редица квалификационни обучения за ски инструктори. Те са наясно с нуждите на децата и знаят как да им предадат урока по забавен и интересен начин.

Инструкторите прилагат следните практики спрямо детето:

 • Прилагане на мотивационни игри.
 • Преценяване кога детето трябва да тренира.
 • Прецена кога да оставят детето просто да почива и да се забавлява в снега.

Групово обучение или индивидуален инструктор?

Изборът на подходящата форма на обучение зависи от индивидуалността на детето и от неговите нужди:

 • Ако то е срамежливо и се чувства некомфортно сред по-големи групи, по-подходящият вариант за него е да му наемете индивидуален инструктор
 • Ако пък е отворено и общително, тогава по-добрият избор е груповото ски обучение

Какво съветват експертите?

 

Мнението на специалистите е, че груповото обучение е за предпочитане особено за по-малките деца, тъй като едновременно с това, че се научават да карат ски малките създават приятелства и се забавляват заедно. Индивидуално обучение според експертите се налага единствено, ако детето трябва да бъде научено да кара ски в много кратки срокове.

Децата и карането на ски

Колко време отнема на детето да се научи да кара ски?

 

За да може не само да стои, но и да се пързаля уверено със ските, на детето му е необходимо време. За да стане това, то първо трябва да свикне със ски екипировката, да се научи да слага и сваля ските, да прави основните завои и рала, а това отнема време.

Обикновено основните уроци по ски децата усвояват след 3 – 4 урока. След това са готови да започнат да се обучават да правят паралелни завои и да се спускат по белите ски писти на Банско.

Какво включва ски оборудването за деца?

 

Стандартното ски оборудване се състои от:

Ски костюм (яке, панталон и ръкавици)

Ски костюмът, който ще изберете трябва да е топъл и да притежава характеристики като водоустойчивост и възможност за дишане. Задължително при покупката обърнете внимание на качеството на материала, на качеството на шевовете и дали якето, панталоните и ръкавиците притежават сертификат за качество и безопасност.

Ски

Когато избирате ски за дете, което тепърва ще се учи да кара ски, специалистите съветват да се съобразите с височината и теглото на детето. Всички магазини разполагат с таблици с размери, за да можете да се ориентирате по-лесно, но има един трик, който можете да приложите, ако не сте напълно уверени кой размер да изберете.

Вземете ските, изправете ги и ги “наложете” по височина на детето. Ако детето е начинаещо в ските, идеалните ски за него са тези, които му стигат до гърдите или под брадичката. Ако вече умее да кара ски, тогава за него идеалните ски са тези, които му стигат до нивото на очите, когато ги изправите.

 

Ски обувки

 • За начинаещи в ските деца, експертите съветват да изберете ски обувки с два размера по-големи.
 • За по-уверените подходящите ски обувки са с един размер по-големи.
 • За децата с най-високото ниво на подготовка обувките трябва да са с нормален размер (точно по мярка).

Щеки

Традиционните методи за избор на щеки са следните. Изправяте щеките, обръщате ги обратно (с дръжката надолу) и задържате с ръка. Правилната дължина на щеките на детето е тази, при която, когато то хване щеката, ръката заедно с лакътя образува ъгъл от 90 градуса.

Каска

Ски каската е абсолютно задължителна част от ски екипировката, тъй като предпазва главата на детето от наранявания. Каската, която изберете за детето си трябва да отговаря на размера на главата му (има таблици с размери, които ще ви помогнат да се ориентирате). Освен това тя трябва да е произведена от висококачествени материали, да притежава сертификат за качество и безопасност.

Очила

Ски очилата трябва да покриват добре очите и да прилягат върху лицето на детето, без да му причиняват дискомфорт. Ски оборудване можете да закупите, но е добре да знаете, че цените на ново оборудване са доста високи.

Затова експертите съветват, ако детето ви тепърва ще се учи да кара ски да не купувате, а да наемете ски оборудване. След като стане уверено на ските, тогава можете да помислите и за покупка на пълно ски оборудване.

Кои ски курорти са подходящи за деца?

 

Като скиори и сами знаете, че има курорти, пистите на които не са много подходящи за обучение на деца. Затова е добре внимателно да разгледате поне няколко ски курорта и да се насочите към този, който отговаря на нуждите на децата ви. Ако пък не ви се търси, ние ви предлагаме да помислите за ваканция в най-добрия ски курорт у нас Банско.

Банско може да предложи писти, подходящи както за професионалисти и напреднали скиори, така и за съвсем начинаещи. В курорта работят и няколко ски училища, в някое от които можете да запишете детето си.

Ски инструкторите, които работят в ски училищата на Банско са професионални скиори, които притежават невероятен усет и могат да научат дори и най-срамежливото дете бързо да се приобщи към групата и да се научи да кара ски с другарчетата си само след един – два урока.

Избирайки Банско няма да ви се налага да търсите и подходящото ски оборудване за детето си, тъй като почти всички хотели в Банско разполагат със собствени ски гардероби и предлагат оборудване под наем.

Децата и карането на ски

Допълнителни съвети за децата и карането на ски

 • Колкото и да ви се иска детето ви да се научи да кара ски, не го насилвайте да се качи на ските, ако не иска. Оставете го само да изяви желание и ще видите, че няма да мине много време и само ще ви помоли да го запишете на ски училище.
 • Никога не оставяйте без надзор детето си на пистата. Оставете му достатъчно пространство да се забавлява самостоятелно, но гледайте да сте наблизо, ако му потрябвате.
 • Не се скъпете за ски оборудване, защото то е изключително важно за безопасността на детето ви.
 • Винаги отделяйте поне един ден от почивката си, който да изкарате заедно с детето си на ски пистата.