10+ вида групов спорт, които можете да практикувате в Банско

Почивните дни и летните отпуски обикновено са време за лежерни разходки и пълен релакс. Ако обаче сте от хората, които държат освен да отпочиват активно да могат и да спортуват, Банско е идеалната дестинация за активна ваканция.

5 спорта, които бихте могли да практикувате групово по време на почивка в Банско

Колоездене

Един от най-забавните и полезни начини да спортувате по време на почивката си в Банско е като практикувате планинско колоездене. Това е спорт, който носи наслада на сетивата, не натоварва и се грижи за здравето ви.

Карайки колело по време на ваканцията си, не само ще опознаете околностите на курорта, но и ще се върнете у дома в прекрасна физическа и душевна форма.

Колоезденето е спорт, който може да се практикува и самостоятелно, но когато сте с приятели и в групови занимания, това е много по-интересно и забавно.

Как да практикувате колоездене, докато почивате в Банско?

Ако искате да обикаляте колкото, когато и където решите с приятелите си, можете просто да наемете колела от хотела или от някой от колоездачните клубове в Банско.

Ако ви се иска да правите по-дълги преходи, тогава можете да се включите в някой от велосипедните турове, които се организират в Банско. Туровете се провеждат ежедневно, а по време на обиколките ще ви придружават водачи.

Ако колоезденето не ви е достатъчно като тренировка, можете да се включите в комбинираните турове, които съчетават планинско колоездене и скално катерене, каякинг, рафтинг или посещение на забележителности.

Конна езда

През последните години, практикуването на конна езда става все по-популярно и в почти всеки град има поне по няколко конни бази. Банско също не остава назад и в околностите му работят няколко много добре оборудвани конни бази.

Всяка една от базите предлага както индивидуално обучение на манеж за начинаещи, така и групови разходки из планината. Времетраенето на груповите обиколки с коне е между 3 и 5 часа, а теренът се определя според времето и възможностите на ездачите.

Практикуването на езда по време на почивката в Банско е не само добра тренировка на всички мускули на тялото, но и начин да изкарате един страхотен ден сред природата.

Как да организирате групово посещение в конна база?

Всеки един хотел в Банско работи с някоя от трите конни бази, които се намират в околността. Просто трябва да се обърнете към рецепцията на хотела, в който сте отседнали и оттам ще организират всичко останало вместо вас. 

След активната (и много приятна) тренировка в конната база, можете да си направите страхотен пикник сред красивата природа около Банско.

Йога

Щом стане дума за поддържане на добра физическа форма, практикуването на йога е един от най-предпочитаните видове групов спорт в Банско. Ако отдавна ви се иска да започнете упражнения по йога, но все не ви остава време, по време на почивката в Банско можете да положите основите.

За разлика от фитнеса, при който се набляга основно на оформянето на релеф и стегнато тяло, целта на йогата е постигане на баланс между тялото и ума.

По време на груповите упражнения по йога, вие не просто ще подобрите физическото състояние и гъвкавостта на своето тяло, но и да откриете душевния покой, от който се нуждаете.

5 спорта, които бихте могли да практикувате групово по време на почивка в Банско

Къде да практикувате йога в Банско?

Почти всички хотели в Банско разполагат с инструктори по йога, които предлагат курсове както за начинаещи, така и за напреднали. Ако сте отседнали в Апартхотел Lucky Bansko, упражненията се водят лично от индийския йога гуру Пракаш.

Пракаш е един от най-популярните йога инструктори в света. Гуруто ще ви помогне не само да усвоите асаните и техниките на йога до съвършенство, но и ще ви научи как да постигнете хармония между ума и тялото си.

Скално катерене

Катеренето е изключително експресивен, динамичен и вдигащ адреналина спорт. Предназначен е за хора, които обичат екстремното и не се страхуват да опитат нещо ново.

Това е и един от спортовете, които можете да практикувате заедно с приятелите или семейството си като част от организирани групови спортни тренировки.

Къде можете да практикувате скално катерене в Банско?

В околностите на града има няколко много добре оборудвани катерачни обекта. Единият се намира в местността “Пещерите”, а другите два – в близост до хижа Вихрен.

Ако сте опитни катерачи (не сте начинаещи), можете да наемете оборудване за скално катерене и да атакувате катерачните обекти самостоятелно и без инструктори.

Ако обаче не сте напълно уверени в катераческите си умения, по-доброто решение е да се обърнете към някой от клубовете по скално катерене, които работят в Банско. От клубовете по алпинизъм и скално катерене през цялото лято организират турове според нивото на подготовка на катерачите.

5 спорта, които бихте могли да практикувате групово по време на почивка в Банско

Рафтинг

Това е може би най-забавният, екстремен и вдигащ адреналина спорт, който задължително се практикува групово. Ако винаги ви се е искало да се спуснете по бързеите на реките, тъкмо по време на почивката в Банско можете да осъществите мечтата си.

За да практикувате рафтинг, не се нуждаете от специална подготовка, а само от желание да изживеете нещо наистина различно. Това е спорт, който се практикува само групово и за да е успешно спускането, всички участници трябва да работят заедно.

Освен, че е забавен и високо адреналинов, рафтингът е и спорт, който натоварва всички мускулни групи, намалява натрупаното напрежение и стрес и подобрява настроението.

Къде можете да се спуснете с лодка в Банско?

Банско е отлична начална точка за рафтинг, тъй като градът се намира в близост до две от най-подходящите за практикуване на този спорт реки – Струма и Места.

За да се спуснете по някоя от двете реки, трябва да заявите желанието си на рецепцията на хотела, в който сте отседнали. Оттам ще направят резервацията вместо вас.

А ако сте избрали да почивате в хотел Лъки Банско, оттам ще ви осигурят дори транспорт до началната точка. От вас се иска единствено желание и да имате поне 6 или 8 съмишленика, които искат да се впуснат в приключението заедно с вас.

В деня на спускането, от клуба по рафтинг, към който сте се записали, ще ви снабдят със задължителното оборудване и ще ви инструктират. Този спорт е подходящ за всички възрасти, затова е и един от най-предпочитаните от семействата, почиващи в Банско.

Почти всички рафтинг клубове предлагат освен страхотни емоции от спускането и допълнителни пакети, които включват посещение до забележителности, обяд и други.

Други спортове, които можете да практикувате по време на почивката си в Банско

Голф

Един от най-практикуваните спортове в света, без съмнение, е голфът. Според едно изследване на Golf Today, над 60 милиона души по света редовно практикуват голф.

Ако сте запалени голфъри и не ви се иска да пропуснете възможността да играете голф, докато сте в Банско, вие сте късметлии. Защото само на няколко километра извън града се намира един от най-добрите голф клубове както в близост до София, така и в цяла България.

Pirin Golf разполага с две голф игрища, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали в този спорт. Към голф клуба работи и голф академия, където квалифицирани инструктори преподават тънкостите на този аристократичен спорт.

Плуване

За да практикувате плуване, не се нуждаете нито от специална резервация, нито от оборудване. Няма нужда дори да излизате от хотела, ако не желаете. Достатъчно е просто да сложите бански и да се “топнете” в басейна на хотела.

Този спорт е изключително полезен както за цялостно подобряване на здравето, така и за укрепване на мускулатурата. Освен това, плуването зарежда с приятни емоции и действа благотворно на цялата нервна система.

Фитнес

Всеки хотел в Банско разполага с добре оборудвана фитнес зала, в която можете да тренирате активно – самостоятелно, с инструктор или групово.

Груповите тренировки се провеждат в определени часове, водят се от квалифицирани инструктори и могат да бъдат комбинирани с пилатес, йога или друг вид спорт.

5 спорта, които бихте могли да практикувате групово по време на почивка в Банско

Тенис, волейбол, баскетбол, футбол

Ако обичате отборните игри на открито, Банско разполага с няколко обществени спортни площадки и тенис кортове, които можете да ползвате когато поискате.

За да практикувате любимия си спорт, докато си почивате в Банско, просто трябва да се организирате с приятелите или семейството си и да заемете мястото си на спортната площадка.

Пейнтбол

Иска ви се нещо, което да вдигне адреналина в небесата и да ви зареди с много приятни емоции? Пейнтболът е идеалното решение за вас. В Банско работят няколко пейнтбол клуба, които организират пейнтбол игри на открито.

Пейнтболът е отборна игра, при която се изисква бързина, ловкост и добър мерник. Спортът е подходящ за хора от всички възрасти и зарежда с много адреналин.

Спортен риболов

Риболовът не е от най-натоварващите спортове, но е спорт, който можете да практикувате без усилие и в компанията на приятелите си. В околностите на Банско има няколко малки язовира, зарибени с различни видове риба, които ще задоволят страстта ви към спортния риболов.

А ако сте късметлии и докато сте на почивка в Банско се провеждат състезания по спортен риболов, можете да вземе участие и да се поздравите с победата.

Защо груповият спорт е по-добър от самостоятелния?

Разбира се, ако сте свикнали да спортувате самостоятелно, можете да тренирате и сами. Но вие сте на почивка със семейството или приятелите си. Това означава да сте повече време заедно и да правите неща, които допадат на всички ви.

Спортувайки групово по време на почивката в Банско, вие не само ще се погрижите на здравето си и ще поддържате стегната фигура, но и ще заздравите приятелските отношения в групата.