Спортните състезания в Банско

Банско предлага не само спокойствие, тишина и прекрасни гледки, но и разнообразни забавления и спортни активности за любители и професионалисти. С всяка изминала година в курорта се провеждат все повече спортни национални и международни състезания, които привличат интереса на любителите на различни спортове от целия свят.

Спортните състезания в Банско

Банско – център на редица спортни състезания

Ако и вие обичате спорта и искате да присъствате на някое от спортните състезания, провеждани в Банско, предупреждаваме ви, че списъкът е изключително дълъг.

Световна купа по ски алпийски дисциплини за мъже

Въпреки, че COVID пандемията наложи отмяна или промяна на стартовете на редица световни спортни събития, от ФИС гарантират, че Банско ще бъде домакин на Световната ски купа за сезон 2020/2021. Предстоящото домакинство е пето поред за Банско, което е изключително признание за родния ни курорт. Събитието ще се проведе на 27 и 28 февруари и участие в него се очаква да вземат всички топ световни ски състезатели.

Най-популярният ни ски курорт е домакин на стартове от различни зимни спортни дисциплини от най-висок ранг от 2009 насам. Тогава по белите му писти се провеждат три старта от Световната купа по ски за жени. През 2011 година най-популярния ни курорт приема няколко старта от Световната купа по ски за мъже, а през 2012 – стартовете за Световната ски купа за мъже и за жени. През 2015 година по ски пистите на Банско отново мерят сили мъжете, а през 2017 и 2018 градът е домакин на стартовете за  Световната купа по сноуборд. През 2019 стартовете за Световната ски купа за мъже се провеждат отново в Банско, а през  2020 в курорта се провеждат стартове за Световната купа по ски за жени.

Световна купа по ски алпийски дисциплини за младежи

Веднага след като приключи състезанието за мъже, Банско ще бъде домакин и на стартовете за младежи. От ФИС все още уточняват датите на стартовете, но най-вероятно международното спортно събитие ще се проведе  в началото на март (между 2 и 11 март).

Freeride

Карането на ски или сноуборд във фрирайд стил става все по-популярно по света, а Банско има перфектните условия, за да бъде домакин на състезания от световната верига FWT (Freeride World Tour). В началото на 2020 година най-добрият ни ски курорт бе избран да бъде домакин на състезанията по фрирайд, но пандемията попречи състезанието да се проведе в предвиденото време. Надяваме се през 2021 година състезанията по Freeride да бъдат подновени и Банско отново да бъде сред елитните курорти, домакини на стартовете от състезанията на световната верига FWT.

Пирин Рън

Ако искате да сте не просто наблюдатели, но и участници в спортните събития организирани в Банско, можете да вземете участие в Пирин Рън, който се провежда вече няколко години подред. Спортното събитие се организира традиционно през юни, а организатори са Община Банско и Сдружение “Маратон”. Състезанието се провежда в три дисциплини:

  • планинско бягане
  • планинско колоездене
  • планински дуатлон.

В Pirin Run няма възрастови ограничения и за да участвате в него единствените условия са да имате желание и да се запишете предварително.

Спортните състезания в Банско

Състезание по планинско колоездене “Път за никъде”

Създадено от англичанина Джеймс Хюз през 2009 година, състезанието по планинско колоездене “Път за никъде” се провежда всяка година и отдавна е намерило място в официалния спортен календар на Банско. Спортното събитие е изключително популярно и участие в него взимат както родни, така и байкъри от цял свят. Надпреварата тази година се проведе на 30 и 31 юли, а участие взеха повече от 85 байкъри от страната и чужбина.

Колоездачно състезание “По стъпките на римляните”

“По стъпките на римляните” е едно от най-атрактивните спортни състезания, които се очакват с голямо нетърпение и от участници, и от зрители. Колоездачното състезание се организира вече няколко години подред, а целта на организаторите му да популяризират  с. Баня, Разлог и Банско не само като сезонни, но и като целогодишни туристически дестинации. Тази година спортната надпревара се проведе на 25 и 26 юли, а участие в атрактивното колоездачно събитие взеха професионални отбори от България, Великобритания, Сърбия, Полша, Италия, Швейцария, Гърция, Франция, Словения и други.

“По стъпките на римляните” е състезание с международен статут и е част от Международната колоездачна обиколка на Европа. Състезанието е кръг за Купа Долчини.  Част е и от календара на Европейския колоездачен съюз и носи точки за ранглистата.

Републиканско състезание по спортно ориентиране

Ако обичате спортното ориентиране и искате да присъствате на едно от най-популярните и състезания в тази спортна дисциплина, можете да го направите като посетите Банско през есента. Републиканското състезание по спортно ориентиране, домакин на което е Банско се провежда всяка година в края на лятото и началото на есента и е разделено в два състезателни дни.

Участие е него можете да вземете и вие, ако сте картотекиран състезател и сте на възраст от 12 до 55 години. Ако пък не сте, можете да присъствате като зрител и да се насладите на уменията на състезателите и да поздравите победителите за успеха им.

Национално състезание по канадска борба

Ежегодно, след края на Международния джаз фестивал, в Банско се провеждат състезания на регионално ниво по канадска борба. В състезанията могат да вземат всички, които желаят да участват в надпреварата. Наред с многото регионални състезания по канадска борба обаче, Банско неведнъж е бил домакин на Национални състезания в тази атрактивна и за зрители, и за участници спортна дисциплина.

И тази година Федерацията по канадска борба избра курорта за домакин на 24 – тото Държавно състезание по канадска борба. Зрелищната надпревара се състоя на 15 -ти и 16 – ти август и в нея взеха участие повече от 300 професионални състезатели в няколко различни категории: мъже, жени, юноши, девойки, момчета, момичета.

Ако сте пропуснали тазгодишното състезание, планирайте следващото си посещение в Банско в края на лятото, за да си намерите място на първите редове на следващото регионално или национално състезание по канадска борба. А ако успеете да се подготвите, можете и лично да се впуснете в надпреварата и да покажете на съперниците си нови техники по канадска борба.

Традиционен голф турнир за Купата на Президента

В края на есента на голф игрищата в  Пирин Голф §Кънтри Клуб се провежда традиционният голф турнир за Купата на Президента. Тази година турнирът се състоя на 07.11 и участие в него взеха участие няколко отбора по двойки, които мериха сили във формат “бетърпол”. Надяваме се през следващата 2021 година в турнира за Купата на Президента да вземат участие още по-голям брой голфъри.

Спортните състезания в Банско

Голф турнир Panther` s Journal Beginners Tournament

В Пирин Голф Кънтри Клуб всяка година се провежда и Panther` s Journal Beginners Tournament, който събира ВИП гости и световни знаменитости от света на спорта и шоубизнеса. Този ежегоден голф турнир е една от спортните активности, по време на които в Банско могат да се видят популярни личности като:

  • Тиери Марк Бустен (състезател от Формула 1)
  • Франсис Гоя (китарист и продуцент)
  • родни популярни личностию
  • знаменитости от Монако, Бенелюкс, Великобритания, Франция, Италия, Русия и други.

Състезания по биатлон

В Банско обичат биатлона и имат добри състезатели както в зимния, така и в летния биатлон. Това е и причината всяко лято в курортното градче да се провежда летен шампионат по биатлон, в който взимат участие едни от най-успешните български състезатели в тази спортна дисциплина. Тази година градчето бе и домакин на лятното издание на Държавното първенство по биатлон, което се проведе от 25 до 27 септември на Бъндеришка поляна.