Какво е бобслей и къде в България можете да го практикувате

През 1888 година, в Санкт Моритз, Швейцария, английски турист, чието име днес не ни е известно, иска да се спусне по отрупаният със сняг хълм, но за негово огромно съжаление, не разполага с шейна. 

Креативността, авантюризмът и жаждата за забавления на туриста обаче не му позволяват да остави нещата така. Той решава да съедини чифт ски, като поставя между тях нещо като седалка, на която да успее седне и да се задържи лесно и удобно при спускането си. 

Така напълно неволно се слага началото на един от най-известните зимни спортове, познат и обичан от милиони хора по света и част от програмата на зимните олимпийски игри от самото им създаване през 1924 г. 

Това е бобслей.

Първата писта за бобслей на лед е изградена на мястото, където е проведено и първото спускане от туриста през 1903 година – Санкт Моритц, Швейцария. През следващите години, трасета за бобслей са създадени и в Австрия, Германия, Швейцария и Румъния.

Преди да добие световна популярност, бобслеят е бил любимо занимание основно на европейските благородници, които са се състезавали помежду си на шейни с дървени ски, по-късно заменени от познатите ни днес техни еквиваленти – металните. 

Правилата не са сложни, което прави бобслеят достъпен и разбираем за широката публика и е едно от многото му предимства.

Състезанията по бобслей се провеждат на специално създадена за целта писта, която в началото си е права и без завои и препятствия. Постепенно, с придвижването и избутването на шейната на състезателя напред, трасето се превръща в нещо подобно на водна пързалка от така любимите на всички атракциони по аквапарковете.

Преживяването включва резки завои, ледена писта и шейна, развиваща скорост над 90 километра в час, предназначена за от двама до четирима състезатели, с обща тежест не по-голяма от 630 кг. при четирима състезатели и 385 кг. при двама състезаващи се.

Всяка шейна разполага с четири състезателни кънки, като задните са статични, а предните две от тях се движат и са управлявани с кормило от състезателите в шейната. 

Времето, през което участниците, които могат да бъдат както мъже така и жени, се спускат, се измерва с изключителна точност при професионалните състезания. 

Спускането е бързо и бобслеят със сигурност се нарежда сред любимите спортове на всички любители на адреналина, високите скорости и силните усещания. 

Победителят в състезанието по бобслей е този, чията шейна първа пресече финалната линия.

Какво е бобслей и къде в България можете да го практикувате

Източник на изображението: Freepik.com

Какво е бобслей

В наши дни, бобслеят жъне огромни успехи и държи челно място  в класациите, като един от най-популярните зимни спортове. Практикува се на специално създадени за целта терени, снабдени със заледен улей, по който да се плъзгат шейните на участниците в бобслей надпреварата. 

Шейните за бобслей са проектирани за двама, или четирима състезателя. Имало е отделни случаи в историята на спорта, в които са създавани шейни за един състезател, или за петима и дори шестима, но бързо се е разбрало, че оптималният брой на състезателите е двама или четирима в шейна.

През 1923 година е създадена и Международната федерация по бобслей, която още през следващата година извежда състезателите си на първите в историята зимни олимпийски игри в Шамони, Франция. 

Спортът е приет мигновено и печели безброй фенове и последователи, които подражават на спортистите и искат да надминат резултатите им. 

От малки деца до възрастни, бобслеят печели огромна популярност и симпатии във всички, които имат шанса да станат свидетели на красотата и елегантността на изкуството на зимният спорт.

Бобслеят е изключително атрактивен за зрителите и става широко известен с невероятна за времето си скорост. Бързо печели верни почитатели и ентусиасти, желаещи да наблюдават състезателите и сами да практикуват спорта – професионално, или в повечето случаи – за забавление. 

Интересен факт е, че при зараждането си, когато бобслеят още не е бил широко известен като спорт и тепърва е набирал популярност, британците са били най-добрите състезатели и са печелили всички състезания с огромна преднина, като дори не е пресилено да се каже, че не са имали конкуренция. 

На по-късен етап обаче, те са изместени от най-успешните за дълъг период от време в олимпийските класации на този спорт – Швейцария и Германия

Швейцария и Германия са и страните с най-много спечелени златни медали в историята на зимните олимпийски игри.

Чак в наши дни, едни от първите места в класациите вече са заети от отбора на Ямайка, който има едни от най-високите резултати в бобслея в момента.

Днес, бобслеят е един от най-популярните зимни спортове в света и се практикува дори в страни като Ямайка, Япония и Нова Зеландия

Ямайският отбор по бобслей е и най-известният в света, въпреки, че бобслеят е зимен спорт, а температурите в Ямайка достигат до 40 градуса по Целзий.

Високите температури и меко казано неподходящите за зимен спорт метеорологични условия не са попречили на ямайските ентусиасти да практикуват този спорт и да се класират изключително успешно и на челни места в последните няколко проведени зимни олимпийски игри.

Какво е бобслей и къде в България можете да го практикувате

Източник на изображението: Freepik.com

На какви терени се практикува бобслей

Първоначално бобслеят е създаден като зимен спорт, практикуван само и изключително върху заледени писти и места с ниска температура

В днешно време бобслеят може да бъде практикуван навсякъде, където има пространство и желание за създаване на подходящите условия за бобслей ентусиастите и търсачите на силни усещания.. 

Естествено, официално е прието професионалните състезания по бобслей да бъдат провеждани на заледени писти, но извън професионалната страна на спорта, можете да откриете писта за бобслей дори в тропическите местности, където са изградени изкуствени такива.

Съвременните писти за бобслей са направени от бетон, който се покрива с лед, ако съоръжението се създава за професионална подготовка на състезатели. 

Дължината на пистата за професионален бобслей трябва да бъде между 1200 и 1300 метра и да има поне 15 остри завоя.

Задължителните елементи при бобслей пистите са три:

  • Стартова площадка, където един от състезателите избутва шейната и с подходящата техника се уверява, че тя е набрала нужната скорост преди да скочи в нея при останалите си съотборници.
  • Пързалка за спускане, на която се редуват леки и по-остри завои, които състезателите преминават чрез ловко управление на шейната и се стремят въпреки завоите и препятствията да наберат достатъчно скорост за да успеят да финишират първи.
  • Финал.

Източник на изображението: Freepik.com

Какво оборудване е нужно за практикуване на бобслей

Задължително изискване както при бобслея е да носите каска и защитна екипировка по време на спускането си.

Професионалните спортисти разполагат и с нужната професионална екипировка. Тя включва специално създаден за всеки състезател аеродинамичен бобслей екип, който намалява въздушното съпротивление при спускане и позволява на състезателите да се движат свободно с шейната си. 

Като спорт, в който бързото придвижване от старта към финала е най-важното условие, спортната екипировка на професионалните бобслейтисти е с изключително нисък коефициент на триене между повърхността на шейната и състезателя. Това помага за по-лесни и бързи движения от страна на състезателите по време на спускането. 

Движенията, които състезателите по бобслей извършват може да изглеждат малки и незначителни за страничния наблюдател, но истината е, че съвсем не са такива.

Техниката и вниманието към детайла са от огромно значение и точно затова, екипировката трябва да позволява свобода на движението и ниско съпротивление с околната среда.

В зимните спортове всяка секунда от решаващо значение и само няколко стотни могат да определят победителят в състезанието. Поради тази причина подходящата и съобразена с индивидуалните нужди на бобслейтиста екипировка е от изключителна важност.

Практикува ли се бобслей в България

Бобслеят без съмнение е популярен и обичан спорт в България. 

Спомнете си някоя своя почивка през зимата, когато докато се разхождате по заснежените писти, а малки деца играят в снега около вас. Колко от тези деца, които извикахте в спомените си, се пързалят върху малка, пластмасова шейна с кормило или дръжка отпред?

Това е детският вариант на бобслей шейните и е широко разпространен у нас, което от своя страна показва, че спортът е известен у нас и обичан от малки и големи.

Интересна информация е, че за пръв път страната ни взима участие в зимните олимпийски игри, с представители в дисциплината бобслей през 1988 година в Калгари. Тогава изпращаме петима състезатели и се състезаваме в категориите с двама и четирима участници.

Българските състезатели по бобслей днес срещат много предизвикателства и затруднения в професионалното си развитие, понеже в България няма действаща база за бобслей тренировки

Въпреки това отбора и състезателите ни постигат изключително добри резултати, и ни дават поводи за гордост.

На непрофесионално ниво, бобслеят в България се практикува по всички зимни курорти и заснежени местности. Разновидностите му са любимо развлечение на малките деца и техните родителите по време на ски сезона.

Какво е бобслей и къде в България можете да го практикувате

Източник на изображението: Pexels.com

Бобслей трасета в Банско

В зимния курорт Банско се намира небезизвестния атракцион “Фън Парк – Банско”

Там любителите на адреналина и зимните спортове могат да открият и единствената по рода си на територията на страната ни бобслей писта, пригодена и безопасна за използване от деца и възрастни.

“Фън Парк – Банско” се намира в непосредствена близост до хотел Лъки Банско и е първият увеселителен парк на територията на курорта. Той разполага с разнообразни атракциони, а преживяванията и спомените, които ще имате след посещението си, със сигурност ще бъдат незабравими.

Често задавани въпроси

Кой е най-известният бобслейтист?

Пилотът от Ямайка Уинстън Уотс е едно от най-известните имена в бобслея в наши дни. Взел е участие в три олимпиади и е един от най-титулуваните и опитни състезатели в този спорт.

Кой е най-успешният бобслей отбор?

Тук отново Ямайка държи първите класации с много победи и силни състезатели в отбора си и участие в почти всички зимни олимпийски игри до момента.

Кой произвежда красивите шейни на бобслей състезателите?

Mclaren, Ferrari и Nissan са едни от небезизвестните имена в производството на бобслей състезателните шейни.

Къде можем да открием бобслей писта в България?

Най-подходящото място е “Фън Парк – Банско”, който се намира в непосредствена близост до апартхотел Лъки Банско и разполага с разнообразен списък от атракциони, сред което и писта за бобслей подходяща за малки и големи.