Каякинг в Банско: пълно ръководство за туристи

Каякът е приспособление, което за изненада на мнозина, не е технологична новост на 21-ви век, тъй като всъщност съществува от векове наред. 

По структура, то представлява малка лодка, която обаче има дребни ограничения, за разлика от стандартният тип плавателни съдове.

Според изследванията на учените, първите сведения за употреба на каяк се насочват към първите обитатели на арктическите региони. През този период те са го използвали основно за навигация по водните пътища или с други думи казано – за транспорт.

Ако преди каякът е бил практичен начин за риболов или превоз на пътници, то днес той се превърна във вълнуващо приключение за екстремни натури.

Хората по цял свят разпознават активността “каякинг” и се нареждат на опашки, за да изпитат това незаменимо приключение. 

Туристите в България далеч не правят изключение. Заниманието е подходящо за ентусиасти на всички нива, които притежават страст за изследването на откритите води. 

В зависимост от предпочитанията ви, неговата функционалност ще ви позволи да се насладите на тихи обиколки около плитките водоеми или на вълнуващ високоенергиен спорт в бързите потоци.

Какво е каякинг?

Каякингът е воден спорт, който включва гребане с гребло в малка лодка, по-позната като каяк. 

Плавателните съдове се предлагат в различни размери и видове в зависимост от тяхното предназначение. Повечето от тях обаче разполагат със затворено пространство, което покрива краката.

Лодката е изключително ниска и нивото на човек е над повърхността на водата. По отношение на капацитета, те побират максимално един пътник, но съществуват и видове, разполагащи с места за двама или трима човека общо.

Екстремният спорт е силно предпочитан, защото може да се практикува във всеки воден басейн, като в допълнение към това се свързва лесно и с други дейности. 

Най-често избираните са къмпинга и риболова, тъй като те дават на авантюриста възможност да се потопи във всяко приключение.

Друго нещо, което можем да добавим е, че каяците са специално проектирани да се справят с всичко. Едни са предназначени за спокойно и бавно спускане, докато други – за състезания. Без значение на избраният от вас водоем, каякингът е идеален за всеки, желаещ да добави капка авантюра в своята почивка, включително и в Банско.

Какво е каякинг в Банско ?

Може ли каякинг в Банско да се практикува  от хора без опит?

Независимо дали имате опит или не, шансът да се справите с каякинга е повече от отличен. Единственото нещо, което ще е необходимо, е да усвоите основните познания. Те са доста елементарни, така че не би ви отнело много време.

За всеки случай обаче е препоръчително да споделите вашето преживяване с експерт или доказан инструктор, който да ви насочва относно правилното навигиране на каяка по река Струма или Кресненското дефиле.

Наемането на водач, който предлага услугите си индивидуално или чрез клуб в Банско и региона, ще ви позволи да изпитате спускането по водите на реката като местен, научавайки всичко за флората и фауната. 

Освен това, ръководителят ще ви насочи към подходящо оборудване и техника, която да гарантира както вашето забавление, така и вашата защита.

Необходима екипировка за каякинг

Необходимата предпазна екипировка, за да се насладите на каякинг безопасно включва:

 • Каска: Тя е изключително важен елемент от оборудването, особено ако карате каяк в нетолкова спокойни води или в т.н.”бяла вода”. Каската е единственото нещо, което може да предпази главата ви в случай, че се преобърнете с каяка във водата.
 • Спасителна жилетка: Спасителната жилетка ви гарантира, че дори и да се преобърнете, да паднете във водата и да се дезориентирате за момент, ще продължите да плувате и ще останете на повърхността на водата.
 • Гребло: То е сред основните елементи от оборудването за каякинг и без него няма да можете да се спуснете по реката. Важно е да знаете, че ще ви е необходимо различно като вид гребло според това дали практикувате каякинг в язовир, в спокойните води на река или в бели води.
 • Каяк: Разбира се, за да практикувате този спорт ще ви е необходим и каяк. Той, както споменахме по-горе може да бъде както едноместен, така и двуместен и само от вас зависи на кой вид ще се спрете.
 • Водоустойчиво горнище и долнище: Добре е да носите водоустойчиво или поне бързо съхнещо облекло, а ако планирате гребането да е в по-студени води, тогава е силно препоръчително да използвате неопренов костюм.
 • Предпазни очила: Предпазните очила не са задължителни, но са силно препоръчително, особено ако сте начинещи в гребането с каяк.
 • Водоустойчиви обувки и чанта: Обувките ще предпазят стъпалата ви, ако по време на спускането се преобърнете с каяка във водата. Чантата пък ще ви еот полза, за да съхранявате в нея допълнително облекло, слънцезащитен крем и други аксесоари, които могат да са ви от полезни по време и след екстремно гребане.

Поддържането на подобаваща безопасност е от първостепенно значение за каякинга.

Все пак, водите могат да бъдат малко по-опасни, отколкото изглеждат, без значение дали се сблъсквате с екстремни или спокойни обстоятелства. Не забравяйте, че за да подобрите вашето изживяване, се нуждаете от сигурност.

Какво е каякинг в Банско ?

Опасен ли е каякингът по река Струма?

Най-големият ключ към предоставянето на безопасност по време на каякинг в Банско и по Струма е да знаете кога да запазите спокойствие. 

Бързата и точна преценка е доста важна, затова се постарайте да положите усилие в нея. Не се страхувайте от бързеи, само защото изглеждат предизвикателни – вместо това разберете как да реагирате правилно.

В голям процент от случаите, повечето ентусиасти не са подготвени за дадени условия. Инцидентите се случват, защото гребците потеглят във води, които не са предназначени за тяхното ниво или нямат необходимата физическа подготовка.

Професионалистите могат да направят спорта да изглежда лесен в груби условия, но ако ви липсва технически опит, същите тези условия могат да бъдат смъртоносни.

Други обстоятелства, от които отново трябва да се предпазвате, са следните няколко:

 • Дехидратация;
 • Твърде силна слънчева светлина;
 • Хипотермия и студен шок;
 • Подрязани скали.

Макар практикуването на каякинг да е в повечето случаи безопасно, бъдете винаги нащрек, тъй като рисковете са непредсказуеми и повече от възможни. 

От друга страна, вземането на адекватни предпазни мерки, които да са в съвкупност с разумно мислене, може да направи нещата много по-различни.

Какво е каякинг в Банско ?

Какви са цените на каякинга

За щастие, днес е възможно да откриете всякакви по вид и цена оферти за каякинг из цяла България, и то на най-красивите места. 

Цените обикновено те варират между 70  и 100 лв. в зависимост от клуба, към който ще се присъедините.

Към тази сума са включени абсолютно всички принадлежности, включително екипировка и застраховка. При някои дори се включват и професионални фотосесии. 

Колкото и да е достъпно развлечението, запомнете, че то винаги е в сезон. Идеалните сезони за каякинг са пролетта, лятото и есента.

По-голямата част от почиващите предпочитат да участват в организирани групи по каякинг през топлите месеци. Ако вие все пак предпочитате гребането в по-студени води, просто трябва да разгледате офертите, които клубовете по каяк предлагат в началото на пролетта. 

Каква е продължителността на спускането с каяк по Струма?

Спускането по водите на река Струма е с продължителност от около 3 часа, а дължината на обиколката е не повече от 10-15 км. 

Това е предостатъчно време, за да натрупате голям брой спомени, които след това да разказвате на приятели и познати.

Как да се запишете за каякинг?

Ако сте гости на нашия хотел в Банско единственото, което трябва да направите, е да се обърнете към рецепцията на хотела, да заявите предварително желанието си да се включите в група за спускане с каяк по Струма. 

Служителите на Лъки Банско ще ви изслушат и ще ви съдействат с организацията на мероприятието.

При желание от ваша страна, в определения ден, дата и час на провеждане на екстремното приключение, нашите екипи могат да ви осигурят транспорт до мястото на събирането на групата по каякинг.