40 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
12+ годишни
Деца
0-11 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Рафтинг и каякинг в Банско: пълно ръководство за туристи

Каякът е приспособление, което, за изненада на мнозина, не е технологична новост на 21 век, тъй като всъщност съществува от векове наред. По структура, то представлява малка лъскава лодка, която обаче има дребни ограничения, за разлика от стандартният тип плавателни съдове.

Според изследванията на учените, първите сведения за употреба на каяк се насочват към първородните обитатели на арктическите региони. През този период, те са го използвали основно за навигация по водните пътища или с други думи казано – за транспорт.

Ако до преди каякът е бил практичен начин, с който да се извършва риболов или превоз на пътници, то днес той се превърна в блестяща развлекателна дейност за екстремни натури. Хората по цял свят разпознават активността “каякинг” и се нареждат на опашки, за да изпитат това незаменимо приключение. Туристите в България далеч не правят изключение.

Заниманието е подходящо за ентусиасти на всички нива, които притежават страст за изследването на откритите води. В зависимост от предпочитанията ви, неговата функционалност ще ви позволи да се насладите на тихи обиколки около плитките водоеми или на вълнуващ високоенергиен спорт в бързите потоци.

 

Какво е каякинг?

Реално погледнато, дейността представлява и се категоризира като воден спорт, който включва гребане с гребло в малка лодка, по-позната под наименованието каяк. По принцип, плавателните съдове се предлагат в различни размери и видове в зависимост от тяхното предназначение.

Повече от тях обаче разполагат със затворено пространство, което покрива краката. Лодката е изключително ниска и нивото на човек е буквално над повърхността на водата. По отношение на капацитета, те побират максимално един пътник, но съществуват и видове, разполагащи с места за двама или трима човека общо.

Многостранният спорт е силно предпочитан, защото може да се практикува във всеки воден басейн, като в допълнение към това се свързва лесно и с други дейности. Най-често избираните са къмпинга и риболова, тъй като те дават на авантюриста възможност да се потопи във всяко приключение.

Друго нещо, което можем да добавим е, че каяците са специално проектирани да се справят с всичко. Както казахме, едни са предназначени за спокойно и бавно спускане, докато други – за състезания. Без значение на избраният от вас водоем, каякингът е идеален за всеки, желаещ да добави капка авантюра в своята почивка, включително и в Банско.

 

Какво е каякинг в Банско ? 

Може ли каякинг в Банско да се практикува  от хора без опит?

Предполагаме, че този въпрос е доста интригуващ, тъй като не всеки може да се похвали със сериозен опит в тази сфера. Ако планирате туризъм в райони, изискващи водни пътувания, каякът е отличен инструмент за вас. Независимо дали имате опит или не, шансът да се справите е повече от огромен.

Единственото нещо, което ще е необходимо на пръв поглед е да усвоите основните познания. Те са доста елементарни, така че не би ви отнело много време. За всеки случай, обаче, е препоръчително да споделите вашето преживяване с експерт или доказан инструктор, който да ви насочва относно правилното навигиране на каяка по река Струма или Кресненското дефиле.

Наемането на водач, който предлага услугите си индивидуално или чрез клуб в Банско и региона, ще ви позволи да изпитате спускането по водите на реката като местен, научавайки всичко за флората и фауната. Освен това, ръководителят ще ви насочи към подходящо оборудване и техника, която да гарантира както вашето забавление, така и вашата защита.

Необходимата предпазна екипировка, за да се насладите на каякинг безопасно, се основава на следните няколко продукта:

 • Каска
 • Спасителна жилетка
 • Гребло
 • Каяк
 • Водоустойчиво горнище и долнище
 • Предпазни очила
 • Водоустойчиви обувки и чанта

Поддържането на подобаваща безопасност е от първостепенно значение за всяка дейност. Все пак, водите могат да бъдат по-опасни, отколкото изглеждат, без значение дали се сблъсквате с екстремни или спокойни обстоятелства. Не забравяйте, че за да подобрите вашето изживяване се нуждаете от сигурност.

Какво е каякинг в Банско ? 

Опасно ли е спускането по Струма?

Възприемането на риска и опасността не винаги са точни при повечето хора. Рискът представлява концепция, изобразяваща колко опасно изглежда дадена ситуация, докато действителната опасност е съвсем друго нещо. В който и от двата случаи да се намирате, не ги подценявайте.

Най-големият ключ към предоставянето на безопасност по време на каякинг в Банско и по Струма е да знаете кога да запазите спокойствие. Бързата и точна преценка е доста важна, затова се постарайте да положите усилие в нея. Не се страхувайте от бързеи, само защото изглеждат предизвикателни – вместо това разберете как да реагирате правилно.

В голям процент от случаите, повечето ентусиасти не са подготвени за дадени условия. Инцидентите се случват, защото гребците потеглят във води, които не са предназначени за тяхното ниво. Професионалистите могат да направят спорта да изглежда лесен в груби условия, но ако ви липсва технически опит, същите тези условия могат да бъдат смъртоносни.

Други обстоятелства, от които отново трябва да се предпазвате, са следните няколко:

 • Дехидратация
 • Твърде силна слънчева светлина
 • Хипотермия и студен шок
 • Подрязани скали

Макар активността да е напълно безопасна, бъдете винаги нащрек, тъй като рисковете са непредсказуеми и повече от възможни. От друга страна, вземането на адекватни предпазни мерки, които да са в съвкупност с разумно мислене, може да направи нещата много по-различни.

Какво е каякинг в Банско ? 

Цени

За щастие, днес е възможно да откриете всякакви по вид оферти за каякинг из цяла България и то на най-красивите места. Ако съвсем случайно сте отседнали в хотел Лъки Банско и изявявате желание да се запишете на подобно мероприятие, определено сте попаднали на точното място.

Град Банско е един от най-предпочитаните за тази дейност в продължение на доста години подред. Главната причина за това е, че реките Струма и Места са в близост до великолепният курорт. Водоемите са превъзходни през всеки един сезон от годината, така че това не трябва да представлява пречка.

Колкото и да е достъпно развлечението, запомнете, че то винаги е в сезон. Идеалните сезони да се насладите на едно комфортно пътуване са:

 • пролетта
 • лятото
 • есента

Почиващите винаги предпочитат топлото време пред студеното, но всичко зависи до вашите лични предпочитания.

Тук вие ще разполагате с възможността да разгледате красивите природни дарове за цели 3 часа. Също така, дължината на обиколката е не повече от 10-15 км, което е предостатъчно, за да натрупате голям брой спомени, които след това да разказвате на приятели и познати.

Относно цените, искаме предварително да информираме, че обикновено те варират между 70-100 лв. в зависимост от клуба, към който ще се присъедините.

Към тази сума са включени абсолютно всички принадлежности, като:

 • екипировка
 • застраховка
 • много други

При някои дори се включват и професионални фотосесии. Заповядайте в Банско, за да повдигнете адреналина си и да усетите силата на природата – не като наблюдател, а като пряк участник!