Рафтинг в Момина клисура

Рафтинг в Момина клисура

Източник снимка: unsplash.com

Рафтингът е един от най-вълнуващите, екстремни и приключенски спортове. Затова и никак не е чудно, че с всяка година почитателите му стават все повече и повече и у нас.

Ако и вие отдавна мечтаете поне веднъж да се спуснете по буйните, пенливи води на някоя от родните реки, предлагаме ви да опитате с рафтинг в Момина клисура.

Къде се провежда?

Рафтингът в Момина клисура се провежда по река Места. Това е един от най-живописните и вдигащи адреналина участъци, който предлага изключително добри условия за рафтинг. 

Каньонът е с дължина 30 км и при преминаване по трасето ще се насладите на всичко, за което душата и тялото ви копнеят – от бързо и екстремно спускане по пенливите води на реката, до спускане в тиха вода и възможност да се насладите с всичките си сетива на уникалната природа на дефилето. 

А тези от вас, които обичат историята могат да разгледат отблизо средновековната българска крепост Момина Кула, която се извисява в най-тясната част на пролома.

Рафтинг в Момина клисура

Източник снимка: unsplash.com

Кога се провежда?

Места е доста пълноводна през пролетта, което ще рече, че най-подходящите месеци, в които можете да се впуснете в приключението са март, април и май.

Но ако годината е дъждовна и реката остане достатъчно пълноводна, има възможност да се организира рафтинг в Момина клисура и в други месеци от годината.

Рафтинг в Момина клисура

Източник снимка: unsplash.com

Къде можете да се запишете за рафтинг по Места?

Реката минава в близост до :

  • Банско
  • Гоце Делчев 
  • Разлог 
  • Огняново 
  • Добринище 

Това означава, че ако искате да спуснете по трасето в Момина клисура, можете да го сторите, ако се свържете с някоя от местните рафтинг компании, които се намират в района. 

Можете да наемете рафтинг оборудване и инструктори както на място, така и от рецепцията на някой от хотелите като Лъки Банско или да направите резервацията си, като се обадите по телефона.

Рафтинг в Момина клисура

Източник снимка: unsplash.com

Каква екипировка ще ви е необходима?

Всъщност, от вас се иска единствено да носите със себе си добро настроение, желание да изживеете приключение  и… бански.

Екипировката, от която се нуждаете, за да практикувате рафтинг в Момина клисура се осигурява от рафтинг компанията, която наемете.

Всички лицензирани рафтинг компании включват в пакетните си услуги: 

  • Специализирано оборудване за спускане в буйни води (спасителна жилетка, предпазна каска, неопрен, боти и гребло)
  •  Застраховка
  • Инструктор – водач

Рафтинг в Момина клисура

Източник снимка: unsplash.com

Как протича едно рафтинг спускане в Момина клисура?

Първо ви трябва подходящата компания ентусиасти, тъй като рафтингът е екипен спорт. Обикновено надуваемите лодки са с капацитет между 6 и 24 души, като минималната група, която трябва да съберете, за да можете да се спуснете е 6 човека.

Готови ли сте с отбора се свързвате с рафтинг компанията и избирате удобна за вашия екип дата за спускане.

В уговорения ден отивате на “старта”, където инструкторите ще ви проведат кратък инструктаж, ще ви оборудват с необходимата екипировка и спускането ви по пенливите води в Момина клисура може да започне.

Спускането по водите на дефилето е с продължителност 3 – 4 часа, като през цялото време ще бъдете придружавани от водач, който да ви насочва и следи.

Рафтинг в Момина клисура

Източник снимка: unsplash.com

В началото на спускането водите на реката са спокойни и тихи, за да можете да свикнете с техниките на гребане и да се научите да следите командите на водача.

С навлизането в пролома, той се стеснява, а водите на реката стават все по-буйни и с по-голям наклон, което ще вдигне адреналина ви до небесата.

Малко преди края на няколко часовото спускане пред вас ще се открие една от най-красивите и скрити от човешко око средновековни крепости в България – Момина Кула.

За кого е подходящ този воден спорт?

Най-хубавото е, че за да практикувате рафтинг няма никакво значение нито на колко години сте, нито дали спортувате. Не се изисква и никаква предварителна подготовка, нито закупуване на специализирано оборудване.

Рафтингът е подходящ за абсолютно всички – от 6 – 8 годишни малчугани до 108 – годишни достолепни дами и господа. 

Рафтинг в Момина клисура

Източник снимка: unsplash.com

Казано иначе, имате ли желание да се впуснете в приключение, което вдига адреналина и зарежда с енергия и много емоции, тогава рафтингът е точно за вас.

Къде да отседнете?

Както вече споменахме, живописното дефиле се намира в близост до Банско, Добринище, Разлог, Огняново и Гоце Делчев. Всички тези пирински градчета предлагат изключително много (и приятни) места за нощувки, така че можете да комбинирате рафтинга в Момина клисура и с няколко дни релакс или разходки в планината.

Всяко едно от тези градчета има с какво да ви изненада, но ако искате да се насладите на една наистина пълноценна почивка ви предлагаме да разгледате предложенията на хотелите и къщите за гости в Банско. 

Всъщност, ако трябва да сме напълно откровени, тъкмо от Банско е най-лесно и удобно да стигнете до началото на спускането по пенливите води с пролома Момина клисура.

Рафтинг в Момина клисура

Източник снимка: unsplash.com

Къде другаде можете да практикувате рафтинг в страната?

Горно течение на река Струма и Кресненското дефиле

Кресненското дефиле е може би едно от най-популярните места за рафтинг у нас. Трасето е с дължина 11 км, започва край Симитли и се преминава за около три часа.

По време на спускането рафтърите могат да се насладят на едни от най-живописните природни гледки, да вдигат адреналина си до небесата, преминавайки през бързеите в най-тесните участъци на реката и да се отпуснат и да се отдадат на спокойно гребане в тихите водни участъци. 

Трудността на трасето не е висока, поради което спускането е подходящо за рафтъри както с минимален, така и с голям опит.

Рафтинг в Момина клисура

Източник снимка: unsplash.com

Долно течение на река Струма

Рафтингът по долното течение на Струма се счита за един от най-безопасните начини за спускане с надуваема лодка.  Трасето е с дължина от около 10 км, започва от село Железник и приключва при Симитли. 

Реката в участъка е спокойна, няма големи бързеи и няма никаква опасност от преобръщане на лодката. Затова и това трасе е много подходящо за преминаване на малки деца и възрастни хора.

Спускания по Струма  се извършват както през пролетта, така и през лятото и есента.

Горното течение на река Арда

Спускането по горното течение на Арда започва от ВЕЦ на село Бели Извор. Трасето е с дължина около 50 км, затова адреналиновото приключение е двудневно. През първия ден рафтърите предприемат 4 – 5 часово спускане по буйните води на реката. 

Крайната точка на първия ден е достигането до Дяволския мост, където спускането за ден първи приключва. Рафтърите нощуват в близост до Дяволския мост, а на другия ден поемат отново по бързеите, за да достигнат до язовир Кърджали.

Адреналинът и натоварването при спускането по горното течение на Арда са по-големи, затова се препоръчва в него да се включват рафтъри с повече опит.

Спусканията по течението на Арда се извършват както цяла пролет, така и през есента, ако реката е пълноводна.

Рафтинг в Момина клисура

Източник снимка: unsplash.com

Рафтинг по Искър и Искърското дефиле

Спускането по Искърското дефиле и много подходящо както за съвсем начинаещи, така и за опитни рафтъри. Приключението по водите на Искър започва от гара Лакатник и преминава през един от най-красивите и живописни участъци на дефилето. Трасето е с дължина 12 км, а приключението по бързеите отнема около 1,30 – 2 часа. 

Спусканията по Искърското дефиле се извършват през пролетните и есенните месеци, ако реката е пълноводна.

Рафтинг по река Велека

Предполагаме, една голяма част от вас сте изненадани, че по една толкова спокойна река като Велека може да се практикува рафтинг, но това е наистина възможно. Разбира се, не очаквайте безумни спускания в тесни проломи и каньони. По Велека по-скоро ви очаква спокойно гребане по течението на реката. 

Ако имате нужда от релаксираща почивка сред природата, без да вдигате сериозно адреналина си, рафтингът по Велека ще ви допадне.