Къде да спортуваме в Банско?

През последните години се говори много за изключително големите ползи за здравето и фигурата от активното спортуване и за огромна радост все повече хора спортуват активно и редовно. В цялата страна се изграждат различни спортни съоръжения и площадки, на които всеки, който иска да излезе и поспортува да може да го направи сам или с приятели, без значение дали се намира в родния си град или е някъде в страната на почивка.

Ако и вие обичате да спортувате на открито, но в момента сте на почивка в хотел в Банско, сте щастливци, тъй като в града има достатъчно места, на които можете да спортувате не само активно, но и напълно безплатно.

Къде да спортувате в Банско?

Джогниг и фитнес в Градския парк

Парковете не само в Банско, но и във всички градове на страната предоставят възможност на жителите и гостите на градовете да се разхождат, да се забавляват, да седнат в някое кафене или ако обичат сутрешния джогинг да направят тренировката си без никакво притеснение.

Градският парк на Банско се намира в непосредствена близост до центъра на града и е разположен на около 20 дка площ. Тук ще откриете както добре поддържани алеи, по които можете да тичате, така и места за почивка, за кафе и детски площадки, където следобед можете да отидете с детето си, за да се забавлява и то.

Ако не си падате по тичането и предпочитате по-силовите тренировки, в парка има обособени спортни площадки за стрийт фитнес, оборудвани с напълно безплатни за ползване съоръжения.

Тенис на спортната площадка в кв. Център 

Площадката се намира в централната част над града (над поликлиниката) и разполага с два тенис корта и площадка с катерушки и други забавления за децата, ако решите, докато вие играете тенис да вземете със себе си и децата си.

Безплатната площадка за тенис е оборудвана със специално осветление и подходяща за тенис настилка и можете да практикувате любимия си спорт по което време да решите, че имате нужда да се поизпотите на тенис корта.

Тенис и футбол на безплатната площадка на улица „Драма”

Ако случайно има много желаещи да играят тенис на централната площадка, в Банско има още една безплатна спортна площадка, която разполага с два тенис корта, която можете да посетите. Площадката се намира на улица „Драма” и разполага освен с тенис кортове и с площадки за игра на волейбол и футбол

Към площадката има обособен и детски кът в много забавления за най-малките, така че ако сте с деца, ще можете да спортувате любимия си спорт и да наглеждате децата, докато си играят съвсем близо до вас на катерушките, люлките или пързалката.

Футбол, волейбол, баскетбол и други игри на две спортни площадки в града

Любителите на колективните спортове също няма да останат разочаровани, тъй като Банско разполага с две спортни площадки, които са подходящи за футбол, волейбол, баскетбол или други отборни игри. Ако и вие сте сред любителите на футбола и волейбола, безплатните спортни площадки се намират в кв. Глазене и в кв. Костей блата.

И двете площадки са с размери 18 на 36 метра, разполагат с модерна настилка, добро осветление и високи мрежи. Подходящи са за мини футбол, волейбол, баскетбол и други подобни спортни игри.

За тези от вас, които искат да съчетаят спорта с разходката, има още две допълнителни безплатни спортни площадки, от които можете да се възползвате извън Банско. Площадките се намират в Добринище и село Места и са подходящи за футбол, волейбол и баскетбол. И двете площадки се намират в училищните дворове, така че няма да имате никакъв проблем да го откриете.

Колоездене в града и планинско колоездене 

В Банско и околностите има обособени достатъчно на брой трасета, които ви очакват, ако сте любители на велосипедния спорт. В града можете да карате колело по маркираните за целта трасета, а ако искате да се насладите на любимия си спорт извън града, просто трябва да попитате в хотела на къде да се насочите.

Велосипедните трасета са напълно безплатни и можете да „въртите педалите” колкото ви душа иска (и колкото ви стигнат силите). Ако не сте предвидили да си носите велосипед, такъв можете да наемете такъв срещу символична сума във всеки хотел в Банско.

Риболов в язовири и реки

Ако обичате риболова и за вас това е най-страхотния спорт на открито и не сте си забравили въдиците (и имате редовен риболовен билет), около Банско има достатъчно водоеми и реки, където можете да практикувате любимия си спорт напълно безплатно и необезпокоявани от никой. 

Ако пък не си носите личните такъми или се притеснявате да не нарушите някое правило, можете да посетите някой от платените язовири в близост до града и срещу наистина минимална сума да си наемете въдица и да се насладите на цел ден край язовира.

Скално катерене извън града

В околностите на Банско има и достатъчно места, на които можете да практикувате скално катерене, ако това е вашият вид екстремен спорт. Ако сте достатъчно опитни в скалното катерене и си носите екипировка, можете и сами да се катерите, но ако не сте напълно уверени в силите си, по-добрият вариант е да заплатите за екипировка и водач.

Фитнес

Ако сте фитнес маниак и си мислите, че да откриете безплатна фитнес зала, докато сте на почивка в Банско, лъжете се. За да можете да се възползвате от фитнес зала, без да плащате допълнително, просто преди да резервирате почивката си обърнете внимание дали в хотела, в който сте решили да отседнете има подобна зала и дали посещението ѝ е включено в цената на почивката. 

Като стана дума за безплатно ползване на спортни съоръжения в хотелите, в Банско повечето хотели разполагат освен със зала за фитнес и със собствени игрища за мини футбол, волейбол, баскетбол и тенис, голяма част имат открити и закрити басейни и други спортни съоръжения, които се предоставят за безплатно ползване на гостите на хотела (ако са включени в цената на резервацията).

Ако вие сте пропуснали да обърнете внимание какво е включено в цената почивката и се окаже, че тези зали и площадки не са, тогава можете просто да заплатите минимална такса, която ще ви даде възможност да ползвате залите, площадките и съоръженията на хотела.

И сами виждате, че в Банско има достатъчно места, на които можете да спортувате напълно безплатно и по което и време на денонощието решите.

Без значение дали обичате да спортувате сами или в отбор, безплатните спортни площадки и съоръжения в града са не само достатъчно, но и разположени стратегически в четирите краища на града, за да можете да изберете площадка, която се намира най-близо до хотела ви.

Преходи в планината

Това е един от най-предпочитаните начин за спортуване в Банско и няма турист, който да не е опитал да направи някой планински преход самостоятелно или в група. Този вид активност е напълно безплатна и можете да я практикувате колкото и когато пожелаете.

Къде да спортувате в Банско със заплащане?

Ако безплатните съоръжения и площадки не са ви достатъчни, нищо не ви пречи да се включите в някой от платените спортни активности като:

Kонна езда

Ако винаги сте искали да се научите да яздите, в Банско е идеалният начин да го направите. В близост до града има достатъчно на брой конни бази, където срещу малка такса можете да се научите да яздите на манеж или да се включите в обиколка на местността на кон. Преживяването е наистина уникално, а цената е много достъпна.

Надпревара с АТВ

АТВ – тата са за хора, които искат да усетят тръпката от офроуда. Ако и вие сте от тях, тогава можете да си наемете АТВ и да се забавлявате колкото искате из горите извън Банско. 

Вярно е, че за да вкусите от адреналина, който ви предоставя този спорт ще трябва да заплатите определена такса, но тръпката, която ще усетите, докато шофирате шеметно из околностите на Банско си струва всяка стотинка.

Рафтинг

Това е още един наистина вълнуващ и вдигащ адреналина спорт, който си струва да опитате поне веднъж в живота си. Ако ви е интересно дали ще ви допадне рафтинга и решите да опитате, просто трябва да попитате в хотела, в който сте отседнали дали организират подобни спортни мероприятия. 

Обикновено почти всички хотели работят съвместно с рафтинг и каякинг клубове, които предлагат спускане по реките Струма и Места, така че няма да е проблем, ако решите да тествате силите си, опитвайки този нов спорт.

Пейнтбол

Изключително атрактивна игра, подходяща за хора от всички възрасти. В Банско можете да откриете достатъчно фирми, които разполагат с площадки за пейнтбол, така че ако това е спортът, който обичате, лесно можете да откриете подходяща площадка, на която да премерите силите си с приятелите си и да се забавлявате истински сред красивата природа на Банско.

Това са само някой от начините за спортуване, които ви представихме, но и само те са напълно достатъчни, за да изберете Банско за място, на което да изкарате почивката си.

В града има достатъчно места, на които да спортувате напълно безплатно и колкото ви се иска. Като прибавим и платените активности и напълно безплатните разходки и пикници, които сами можете да си организирате, както и многобройните възможности за пешеходни планински преходи, посещенията на различни природни и исторически забележителности, можем категорично да заявим, че без значение дали търсите място, на което да почивате активно или място, което да ви осигурява възможност да продължите да спортувате активно, Банско със сигурност ще отговори на всичките ви очаквания.