Тренировка по йога в Банско

Умората и стреса от натоварения делник започват трайно да ви се отразяват? Тялото ви крещи за почивка, а ума ви за прояснение? Изгубили сте баланса между ума и тялото си и имате нужда да откриете отново хармонията вътре в себе си?

Подарете на тялото и ума си тренировка по йога в Лъки Банско.

Тренировка по йога в Банско

Каква тренировка по йога предлага хотел Лъки Банско?

Ако решите да потърсите така нужната ви хармония и посветите няколко дни на тренировки по йога в петзвездния хотел в Банско – Лъки Банско ще усвоите асаните от Ащанга йога.

Какво е представлява този стил йога?

Ащанга йога е стил, който е разработен от Шри К. Патабхи Джойс и Т. Кришнамачария в началото на 20 – ти век. През 70 – те години става популярен в Европа и оттогава до днес е един от най-практикуваните стилове на йога по света.

Тази форма на йога включва синхронизиране на дишането с набор от серии асани в стил “виняса”(поток). Чрез дихателни техники и физически упражнения се произвежда вътрешна топлина, което води до вътрешно прочистване, подобрена циркулация и подобряване на физическото състояние.

“Ащанга означава осем пътя на йога”

Счита се, че Ащанга йога произхожда от хатха йога, която е описана в древния текст “Йога Корунта”. За пръв път името на стила йога се споменава от древния индийски мъдрец Патанджали, който описва Ащанга като осемте пътя на йогата, които трябва да овладеем, за да преодолеем страданието и познаем истинската си същност.

Няколко са основните принципи на практиката Ащанга:

  • Яма (спазване на поведение или неща, които трябва да правите)
  • Niyamas (поведенчески ограничения или неща, които не бива да правите)
  • Асана (практикуване на физически пози)
  • Пранаяма (дихателни упражнения и техники за контрол на енергията и жизнената сила)
  • Пратяхара (отдръпване на сетивата)
  • Драхана (концентрация)
  • Dhyana (медитация)
  • Самадхи (трансада или йогийско състояние на свръхмедитация)

Основни асани в Ащанга йога

Ащанга йога в своята същност е динамичен стил йога, който свързва движенията на тялото с духа. Методът подчертава значението на ежедневната практика на набор от движения. По време на изпълнението на асаните ученикът ги изпълнява самостоятелно и прогресира със собствено темпо, а учителят само помага и следи за готовността ученикът да премине към следващото ниво.

При този стил йога има три основни серии асани и всеки ученик трябва да овладее всяка поза от първата серия, преди да премине към втората и третата серия асани.

Първата серия асани се наричат “Йога Чикитса”, което в превод означава “Йога терапия”. Серията започва със слънчеви поздрави, продължава с поредица от изправени пози и завършва с набор от обърнати и седнали пози със свързана последователност.

Изпълнението на сериите асани се съчетава с дихателни упражнения и техники за концентрация в определени точки. Целта на първата серия асани е да детоксикира тялото, да отстрани физическите проблеми и да се погрижи за всички групи мускули. Тази първа серия асани работи и на емоционално и психологическо ниво като влияе благотворно върху нервната система.

Втората серия асани от Ащанга практиката е междинна и асаните  се наричат “Нади Сходхана”. Тази серия асани се фокусират върху отваряне на чакрите, отварянето на енергийните канали и пречистването на духа и нервната система.

Третата серия се наричат “Стхира Бхага”. Тази последна серия се изпълнява по-трудно и поради това е за напреднали. Целта на тази серия асани е да се постигне обединение на физическата сила и духовната стабилност. Чрез сливането на физическото и духовното се постига пълен баланс и равновесие между тялото и ума.

Традиционно, Ащанга йога се преподава в стил Майсур. Това е стил, при който всеки ученик практикува последователността на асаните в зависимост от индивидуалния си капацитет. Практиката се основава на физическите способности на ученика.

Така по-неопитните в тренировките по йога започват с по-кратки и лесни асани, а след като свикнат да ги изпълняват учителят добавя допълнително пози. По този начин, тренировките по йога изграждат сила, издръжливост, гъвкавост и концентрация, без ученикът да се натоварва излишно и без риск от наранявания. С течение на времето тялото и духа укрепват, а Ащанга йога се превръща в медитация в движение.

Тренировка по йога в Банско

 Как може да ви бъде полезна Ащанга йога?

Тренировките по йога в този стил имат за цел да прочистят ума и тялото ви. Чрез динамични асани, техники на дишане и концентрация само за няколко дни в Лъки Банско, под вещото ръководство на един от най-популярните учители по Ащанга йога – Пракаш ще добиете сила и гъвкавост и ще откриете вътрешния си мир.

Защо тренировка по йога в хотел Лъки Банско?

Разбира се, индийския гуру Пракаш води практики по Ащанга йога и в София и при желание можете да се запишете за тренировки по йога и там. Ако обаче имате нужда от време само за себе си, по-доброто решение е да се включите в 4 или 5 дневната програма по йога в хотел Лъки Банско.

Тренировките по йога се провеждат два пъти на денсутрин и вечер и могат да се провеждат както в специалната йога зала на хотела, така и навън, на открито.

Курсовете се водят от учителя по Ащанга йога Пракаш и освен асаните, в курсовете са включени един или два масажа по избор и ежедневни разходки из най-красивите кътчета на планината.

По време на престоя ви в хотел Лъки Банско ще спазвате режим, ще се храните здравословно по Аюрведа и ще имате време само за себе си. Като прибавим и факта, че ще гостувате на един от най-добрите хотели в Банско и можете да се насладите на отличното обслужване, разнообразните СПА процедури и всички други екстри, които се предлагат от хотела, мислим, че става напълно ясно защо тренировките по йога в Лъки Банско ще са ви от огромна полза.

След 4 или 5 – дневния си престой в петзвездния хотел под грижите на индийския йога гуру Пракаш ще се върнете у дома пречистени, освежени и много по-силни физически и духовно.

Кой е йога гуру Пракаш?

Пракаш Чандра е роден в Индия, но от няколко години живее в България. Женен е за българка, с която се запознава в индийски манастир за йога. След пристигането си у нас Пракаш започва да преподава Ащанга йога, която до този момент не е много разпространена като практика у нас.

Днес, благодарение на гуруто в страната работят доста йога студия, в които се практикува този стил йога, а хората, които го практикуват се увеличават с всеки изминал ден. Да тренираш йога с учител като Пракаш е нещо, което не може да се случи на всеки.

Тренировка по йога в Банско

Митове за Ащанга йога

Ащанга е силов стил йога

Ако и вие мислите така и се страхувате, че започвайки тренировки по йога в този стил ще натоварите много тялото си, значи сте чували този мит. Истината е, че макар и доста динамични, упражненията не са силови. Да, работят с всички мускулни групи, но в никакъв случай след тренировка няма да се почувствате зле или прекалено натоварени.

Трябва да си млад, за да практикуваш  Ащанга

Всеки, без значение от възрастта си може да започне с упражнения по Ащанга. В своята същност, Ащанга е дихателна практика. Щом можете да дишате, можете и да тренирате. И възрастта няма никакво значение.

Ащанга е трудна за усвояване практика

Напротив. Този метод на йога залага на последователност по изпълнението на асаните и и едва след усвояването на най-лесните пози се преминава към следващото ниво на трудност. Тренировките са строго индивидуални и сложността им зависи от физическите възможности и степента на усвояване от ученика. При Ащанга йога няма прекомерно натоварване, нито задължително усвояване на асаните. Всичко става постепенно и и без излишно напрежение.