Какво е каньонинг в Банско?

Веднъж щом стане въпрос за приключенски спортове, съществува огромно разнообразие от стилове, които са перфектни за всяка индивидуална личност. Без значение от формата на пейзажа има активности, позволяващи ви да притиснете зоната си на комфорт, същевременно наслаждавайки се на естествената красота на природата.

Каньонингът е типичен пример за това, макар и не толкова известен в територията на България. За щастие обаче през последните години той започна да добива все повече и повече популярност. Развлекателният спорт позволява на хората от всяка възраст да изследват места, където никой не се осмелява да пристъпи.

С него вие несъмнено ще съчетаете адреналина и живописната красота. Преминавайки през клисури, водопади и гигантски скални басейни, дейността ще ви сблъска лице в лице с нашата природа, като вие ще го изживеете по съвсем нов начин. Каньоните се посещават рядко и съставляват последното непознато нещо за авантюристите.

Това което се вижда там е уникално и специално по свой собствен начин. Ето защо, ако търсите поредната доза екшън или нещо разнообразно от типичното ви ежедневие, смеем да твърдим, че конкретната активност е повече от идеална за вас. Останете с нас, за да научите малко повече относно нея.

 

Какво е каньонинг?

Трудно произнасяният екстремен спорт всъщност представлява пресичането на проломи или скални формирования чрез комбинирането на:

 • плуване
 • катерене
 • спускане

Като цяло дейността изследва труднодостъпните области на природните пейзажи, следвайки воден път, който е издълбан през каменните образувания.

Когато ентусиастите преминават по пътеки край различните потоци, както и водопади, те ще трябва да скачат или да се катерят, често използвайки техническо оборудване за безопасност. Голям процент от хората го считат за развлечение, докато други са в нужда от предизвикателствата, които отправя екстремното забавление.

Приливът на адреналин, изпълващ телата им по време на прекосяване е несравним и по принцип не изисква много напреднали умения. Това от своя страна означава, че дори и да сте новак отново ще можете да усетите всичко.

Реално погледнато съществуват изключително много нива на каньонинг, именно поради което вашата възраст не е от значение, както споменахме в самото начало. Обикновено броят на препятствията и количеството вода са факторите, определящи трудността на конкретният обект.

Пластичността на спорта идва точно тук, тъй като някои от по-трудните фази могат да бъдат съществено модифицирани чрез техника или изобщо избягвани. Така маршрутът по който сте поели ще бъде по-приспособим и приятен.

Какво е каньонинг в Банско?

 

Може ли да се практикува от хора без опит ?

Макар напълно възможно, специалистите препоръчват да имате поне малка представа относно активността и винаги да сте на групи. В крайна сметка каньонирането може да бъде доста опасно, така че не си позволявайте да го подценявате дори за секунда. Колкото и да са красиви планинските пейзажи, толкова са и отмъстителни.

С организираните туристически групи вие на 100 % ще си подсигурите едно безопасно прекарване. Все пак, когато ви е за първи път това е най-добрият начин да опипате новата почва без да се нараните, тъй като те ще се погрижат за вас във всяко едно отношение.

Ако евентуално пък сте напреднали и планирате самостоятелно пътешествие, уверете се, че сте прочели всичко относно местната зона преди да достигнете до нея. По този начин ще бъдете възможно най-запознати с всички странности и опасни места. Друга идея е също да проверите и метеорологичната прогноза.

Най-същественото нещо е да имате основно ниво на фитнес, защото ходенето по дефилетата заимства от няколко други дейности в едно. След като навлезете, често ще можете да се измъкнете само като завършите пътуването си до речното корито, така че силата и енергията са вашите най-добри приятели.

Не забравяйте да вземете със себе си енергийни закуски и винаги да си давате нужната почивка. Това не е състезание и няма нужда да се надпреварвате с времето. Загубата на концентрация, поради изтощеност не е препоръчителна, тъй като определено ще доведе до сериозни наранявания в някои случаи.

Какво е каньонинг в Банско?

 

Необходими помощни средства

Има богато разнообразие от съоръжения, които могат да ви бъдат от полза по време на приключението, в зависимост от това къде се намирате и колко е труден преходът. Освен спецификата им някои от тях са повече от задължителни и е препоръчително да ги притежавате.

Уверете се, че винаги имате със себе си следните няколко вида :

 • Каска
 • Здраво въже
 • Специализирана спасителна жилетка
 • Екип за плуване
 • Раница
 • Комплект за първа помощ

Хипотетично споменатите от нас комплекти могат да ви бъдат предоставени от съответната група или пък наети на място. Въпреки това не се изключва вероятността някои програми да изискват, участниците да разполагат със собствено оборудване. Затова колкото по-рано се снабдите с тях, толкова по-добре.

Какво е каньонинг в Банско?

 

Опасно ли е ?

Каньонингът споделя много рискове подобно на някои други екстремни спортове. Голяма част от рисковете могат да бъдат смекчени от подходящата подготовка със специална екипировка. Но за съжаление има и такива, които са неизбежни като:

 • падащи камъни
 • внезапни наводнения

Дори с водач, вашето пътешествие отново не е напълно гарантирано, че ще мине по план. Ако нещата евентуално се объркат може да отнеме много време, за да избягате или пък да бъдете спасени. Именно поради това е от изключително значение да осъзнаете и научите непрестанно грозящите опасности.

При най-лошият сценарий ще се изправите срещу следните неприятности :

 • Падане
 • Давене
 • Хипотермия
 • Скални отломки
 • Внезапни наводнения
 • Загуба на ориентация

Не възнамеряваме да ви плашим, но статистически погледнато почти всяка години се подават сигнали за пострадали по време на заниманието. Често те се дължат на:

 • наводнения,
 • падания,
 • други извънредни ситуации.

Поради отдалеченият и изолиран характер на спорта спасителните операции са трудно изпълними.

Какво е каньонинг в Банско?

 

Цени

Въпреки всичко вашият дух е непреклонен и вие сте твърдо решени, че искате да опитате предизвикателството. Ако по някаква вероятност сте отседнали в град Банско, не се тревожете, защото се намирате на правилното място.

Всяка година тук се организират каньонинг турове, привличащи авантюристи от цяла България. Най-популярната точка за осъществяването на събитието е маршрутът водещ до река Влахина. Той се състои от всякакви скални неравности и образувания, които са идеални за онези търсещи  завладяващо преживяване.

Преди да се запишете обаче ви съветваме да се подготвите, както психически, така и физически. Цялостната дължина на трасето е 2,5 км. и макар да изглежда кратко не забравяйте, че вие ще се движите по всичко, но само не и прясно формирана пътека. Продължителността варира от 2 до цели 4 часа.

По отношение на цените в зависимост от клуба към който ще се насочите, билета за един човек може да започва от 50 до 90 лв. Към него са включени всички необходими принадлежности, както и допълнителни услуги. Без значение от сезона тръпката си заслужава, така че резервирайте билет още сега.