Духовно – исторически център “Св. Паисий Хилендарски”

Безспорно Банско може да се похвали с многобройни забележителности, но днес решихме да ви запознаем с една от тях, която истински впечатлява.

Духовно - исторически център “Св. Паисий Хилендарски”

Източник снимка: luckybansko.bg

И не, не става дума за църквата “Света Троица”, за нито къщите – музеи на Никола Вапцаров и Неофит Рилски. Не става дума и за някоя от многото запазени Възрожденски къщи, изградени в уникалния бански архитектурен стил.

Не че всички забележителности, които току-що изброихме не си струват посещението, напротив. Всички те са символи на града и разказват неговата уникална история.

Но днес искаме да ви запознаем с една малко по-съвременна забележителност, която пази споменът за един от най-великите книжовници и народни будители – Отец Паисий Хилендарски:  Духовно – историческия център “Св. Паисий Хилендарски”.

Да започнем с историята

През 1922 година пожар унищожава до основи родния дом на Паисий Хилендарски.

И тъй като спомените избледняват, банскалии решават да сложат на мястото на изгорялата къща камък с паметен надпис, за да се помни къде е роден народния будител.

Паметният камък стои самотен до 2002 година, когато в близост до него започва изграждането на  Духовно – историческия център “Св. Паисий Хилендарски”.

Първата  копка от изграждането на центъра е посветена на 250 години от написването на “История славянобългарска” и на 290 години от рождението на Отец Паисий.

Изграждането на духовния и исторически мемориал продължава няколко години, а през 2008 година официално отваря врати за жителите и гостите на града.

Какво представлява центъра?

Макар, че на пръв поглед изглежда като музеен обект,  Духовно – историческия център е много повече от това.

Той е място, на което посетителите могат да пренесат във времената, в които е живял и творил Отец Паисий и да се докоснат до неговото велико дело.

Той е мястото, на което всеки българин може да се поклони пред паметта на един от най-великите българите, отдал живота си, за да върне гордостта и достойнството на цялата българска нация.

Предверието

Още с влизането си в обекта посетителите са посрещнати от изображенията на тримата братя – Паисий Хилендарски, Лаврентий и хаджи Вълчо.

А ако се питате защо, освен Отец Паисий са почетени и двамата му братя трябва да знаете, че и двамата имат огромен принос за пробуждането на българския народ през Възраждането.

Най-големият брат на Отец Паисий, Лаврентий е не само будител, но и игумен на Хилендарския манастир, а хаджи Вълчо е един от един от най-големите дарители не само в Банско, но и в страната по времето на Възраждането.

Монашеската килия

На централното място в обекта е поставено точно копие на килията в Хилендарския манастир, в която Паисий е живял и в която е написал “История славянобългарска”.

Тук посетителите могат да се върнат назад във времето, в Паисий е прекарвал нощите си събирайки парченце по парченце българската история с единствената цел да покаже на изстрадалия български народ, че и той е имал древно и славно минало.

Параклисът

Друг основен акцент в Духовния център е параклисът, който също като монашеската килия е точно копие на параклиса, в който се е молел Паисий Хилендарски в манастира.

Параклисът е малък и с много ниска врата точно, както е бил параклисът в Хилендарския манастир. Така всеки, който влиза в него трябва да преклони глава пред Господ.

Музейната експозиция

Освен копията на килията и параклиса в центъра има уредена малка експозиция, в която са подредени документи, снимков материал и различни автентични предмети.

Най-голям интерес експозицията представляват съд, пълен с пръст от Света гора, автентичен препис на “История Славянобългарска” и фотокопие от черновата на “Историята” (оригиналът се пази в Атон).

Към центъра има и обособена зала, в която се провеждат семинари, временни изложби и други културни мероприятия.

Духовно - исторически център “Св. Паисий Хилендарски”

Източник снимка: luckybansko.bg

Адрес и работно време

Духовно – историческия център се намира на адрес: ул. ”Отец Паисий” 21.

Ако решите да го посетите, докато сте на почивка в хотел в Банско, обектът е отворен за посещения от вторник до събота (включително) от 09.00 до 13.00 и от 14.00 до 17.30 часа.

Почивните дни на центъра са: Неделя и Понеделник, а всяка последна сряда от месеца посещенията са безплатни.

Интересни факти, някой от които може би не знаете

Знаете ли, че?

Паисий Хилендарски е роден през 1722 година със светското име Петър или Пенко. Той няма системно образование, но е буден младеж, жаден за знания.

През 1745 година става монах в Хилендарския манастир, където брат му Лаврентий е игумен. През 1758 година пътува като таксиод и при пътуванията си събира информация за историята на България.

Отецът започва да пише “История славянобългарска” в Хилендарския манастир, но я завършва в Зографския манастир през 1762 година.

Предполага се, че завършва земния си път по пътя към Света гора през 1773 година.

През 1962 година народният будител е канонизиран за светец.

Знаете ли, че?

Голям принос килията да е пресъздадена с абсолютна точност до най-малкия детайл имат проф. Михаил Енев, проф. Григори Григоров и арх. Георги Лабов.

Тримата години наред посещават Хилендарския манастир в Атон и описват с голяма точност както килията, така и параклиса, в който Паисий Хилендарски се е молел.

За съжаление днес от оригиналната килия няма и помен. Самият манастир през 1900 – та година става сръбски, а малко след това килията на Паисий Хилендарски е превърната първо в килер, а по-късно е зазидана.

Знаете ли, че?

Оригиналният параклис в Хилендарския манастир е изграден със средства дарени от брата на Паисий Хилендарски – хаджи Вълчо.

Както споменахме малко по-горе, хаджи Вълчо е един от най-щедрите ктитори по времето на Възраждането.

С негови собствени средства са построени мостове, къщи, цялото южно крило на Хилендарския манастир и източното крило на Зографския манастир.

Отново за съжаление параклисът или поне точно негово копие може да се види единствено в Духовно – историческия център в Банско, тъй като в Хилендарския манастир отдавна е занемарен и не се използва.

Знаете ли, че?

През лятото на 2019 година в Банско е поставено началото на нов уникален препис на “Историята”. 

Това, което отличава този препис от всички останали е, че се прави от посетителите на Духовно – историческия център. Казано иначе, всеки, който има желание може да препише една част от “Историята”.

След като преписът е напълно готов, от духовния център имат амбицията да направят едно фототипно издание.

Духовно - исторически център “Св. Паисий Хилендарски”

Източник снимка: luckybansko.bg

Знаете ли, че?

Почти в самия център на Банско, срещу най-големия символ на града – църквата “Света Троицапрез 1977 година е издигнат паметник на Паисий Хилендарски.
Монументът е изграден по проект на архитект Стойчо Тодоров и представлява скулптура в цял ръст на народния будител на фона на каменните страници от неговата “История славянобългарска”.