Пирин Голф Клуб – спорт, релакс и забавление до Банско

Копнеете да се научите тънкостите на голф играта или вече сте достатъчно опитни и търсите голф игрище в близост до Банско, където да се отдадете изцяло на страстта си?

Голф игрища в Банско

След тези въпроси, вероятни у вас не устава никакво съмнение относно темата, по която ще говорим тук. А именно – за голфа като спорт и за избора на добър голф клуб, където можете да го практикувате, ако сте избрали да почивате в Банско.

Да започнем от там, от където започва всяка добра история. От началото…

Какво представлява голфът като спорт?

Голфът е интелигентен, спокоен спорт, който може да се играе или индивидуално или от няколко на брой Голфът е интелигентен и спокоен спорт, който може да се играе или индивидуално или от няколко на брой участника – обикновено броят участници в една игра е около 4.

Играе се на специални голф игрища (като Пирин Голф), които представляват огромни отворени пространства, на които са разположени от 9 до 18 дупки.

Кратка история на голфа

Като всички велики спортове, и за възникването на голфа няма конкретни и точни данни. Някой историци твърдят, че игра, подобна на голф, се е играла първоначално в Китай. Други са на мнение, че голфът си е чисто европейска игра. 

Коя страна е измислила този спорт, най-вероятно ще си остане загадка. Факт е обаче, че за родина на съвременния голф се счита Шотландия. В тази страна, в един указ от 1457 г. издаден от крал Джеймс II, за пръв път е споменат голфът като спорт. 

В този указ се казва, че този спорт трябва да бъде забранен, тъй като отвлича вниманието на хората от традиционните спортове като стрелба с лък и други класически за Шотландия игри.

Въпреки неодобрението на крал Джеймс II, обаче, голфът продължил да се практикува и развива и лека-полека завладява целия свят и става един от най-популярните спортове на заможните хора.

Днес голф се практикува от както от всички социални прослойки, така и хора от всякакви възрастови групи и пол.

Основни правила при голфа

Както уточнихме по-горе, голф не може да се играе където и да е, а само на специални голф игрища от типа на Pirin Golf.

Играта започва от първа дупка, като целта на играчите е с минимален брой удари да вкарат топката за голф във всяка една от дупките по терена, като следват тяхната строга последователност.

Всеки кръг завършва, когато голф играчите успеят да преодолеят препятствията и вкарат топката във всички 9 или 18 дупки, разположени на различни места по игрището.

Голф оборудване

Ударите, с които се вкарва топката, се извършват със специални стикове за голф, които могат да бъдат различни видове в зависимост от типа удари и разстоянието, което трябва да се преодолее.

Стиковете за голф са основни три вида (айръни, патъри и уудове) и всеки играч задължително борави и с трите вида по време на играта. Обикновено, всеки голф играч има свой комплект стикове и топки и играе единствено с тях.

Един кръг може да се играе с часове. И тъй като разстоянието, което изминават играчите при преодоляването на всяка една от дупките е много голямо, се допуска придвижването да се извършва както пеш, така и със специални голф колички.

Участници в играта

Както вече знаете, голф можете да играете сами или с различен брой съперници. 

Голфърът може да бъде придружен от помощник, който се нарича кади. Кадито обикновено носи оборудването на голфъра, но има право също така да му дава насоки и да го съветва по време на играта.

Интересното при голфа е, че при него няма съдии както при останалите спортове. Липсата на съдии се обяснява с факта, че този спорт се счита за спорт на джентълмените, което означава, че се зачита честната дума на голфъра.

Кога може да се играе голф?

Този спорт може да се практикува през цялата година, но най-добрите сезони за практикуване са пролетта, лятото и есента.

За кого е предназначен голфът?

Няма никакви възрастови ограничения за практикуване на голф, нито се изисква някакъв опит. Този спорт е изключително подходящ както за напълно начинаещи, така и за аматьори.

Затова, ако сте в района на Разлог или Банско, можете спокойно да се пробвате на някое от голф игрищата на голф комплекс „Пирин Голф & Кънтри клуб”, който е най-големият голф комплекс на територията на цяла Югозападна България.

Pirin Golf Club се намира само на пет минути от Банско, което го прави предпочитана дестинация за групов спорт за много от посетителите на планинското градче извън зимния сезон.

Голф терени в Банско

Любопитна новина е, че от 2018 г. Пирин Голф Клуб е част от голямото семейство на European Tour Properties, което дава право на членовете на голф клуба да играят на всеки игрища на European Tour Properties.

Как да стигнете до комплекс Пирин Голф?

Когато говорим за Пирин Голф, Банско традиционно се очертава като една от най-популярните начални точки към комплекса. 

Без значение в кой хотел в градчето сте отседнали, можете да стигнете до голф игрищата изключително бързо и лесно. Единственото, което трябва да направите, е да се обърнете към рецепцията и да заявите желанието си да играете голф. 

Почти всички добри хотели в Банско – включително и Лъки Банско – предлагат на своите гости организиран транспорт от и до голф игрищата. Там можете да откриете текущите за Пирин Голф оферти, актуална информация, цени и т.н.

С какви голф игрища разполага Пирин Голф?

Голф комплексът е разположен на площ от 150 хектара и разполага с две голф игрища – Ian Woosnam и Pirin Pine.

Голф игрище Ian Woosnam

Ian Woosnam е шампионско голф игрище, което е проектирано от легендата в голфа и капитан на европейския отбор по голф за Райдън Къп Иън Уснам. Игрището се простира на площ от около 900 декара, трасето за голф е с 18 дупки, а дължината на игралната зона е 6210 метра.

На „Иън Уснам” могат да практикуват голф както начинаещи, така и аматьори с опит и професионални играчи. На шампионското голф игрище се провеждат и различни турнири, най-популярния сред които е Panther’s Journal Beginners Tournament, който се организира от Пирин Голф.

Голф игрище Pirin Pine

Pirin Pine е второто голф игрище на Пирин Голф, на което можете да практикувате този спорт. Към момента, това игрище разполага с напълно завършени 5 дупки, които в най-скоро време ще бъдат увеличени до 18.айн, а името си голф игрището дължи на красотата на Пирин.

Проектът на Pirin Pine е дело на млада компания по дизайн, а името си голф игрището дължи на красотата на Пирин.

Pirin Pine е много подходящо както за аматьори и професионалисти, така и за съвсем начинаещи голфъри, които искат да усъвършенстват ударите си.

Освен с голф игрища на световно ниво, Пирин Голф разполага и с голф стимулатор. Там всеки, който иска да подобри ударите си или няма достатъчно време да изиграе един цял кръг на игрището, може да се наслади на любимия си спорт за толкова дълго, колкото пожелае.

Как да започнете уроците по голф, ако сте съвсем начинаещи?

Ако никога досега не сте държали стик в ръка, но много ви се иска да се научите да играете голф, просто трябва да посетите Пирин Голф и да се запишете в голф академията. 

Уроците по голф се водят от професионални голфъри или голф инструктори. В зависимост от броя на часовете и вида на пакета, който ще закупите, ще ви бъдат предложени различни, стандартни за услугите на Пирин Голф цени.

Как да изиграете няколко голф игри без да сте член на Пирин Голф?

Ако имате опит с голфа и искате да пробвате техниката си на някое от голф игрищата на Пирин Голф, трябва да си закупите членска карта.

Картите могат да бъдат целогодишни, за делнични дни, за уикенда, Зелена карта и други, а цените им отново зависят от пакета, който ще закупите.

Например, ако искате да изиграете една-две игри и имате Зелена карта, всеки път, когато решите да играете, ще трябва да заплащате определена сума в зависимост от това на колко дупки сте решили да играете.

Какво оборудване ви трябва и задължително ли е да си го носите?

Ако сте начинаещи и тепърва навлизате в света на този невероятен спорт, на първо време ще са ви необходими единствено удобни обувки и подходящо спортно облекло. Останалото оборудване ще ви бъде предоставено от голф клуба, в който се учите на тънкостите на тази игра.

Ако обаче претендирате, че не само разбирате от голф, ами играете добре, тогава ще трябва да се снабдите със собствено голф оборудване.

Стикове за голф

Стиковете за голф, които можете да носите на игрището са общо 14 на брой, сред които трябва да има няколко за начални и по-дълги удари (ууодове), стикове за вкарване на топката (патъри) и за игра на феъруея (айръни). 

Топки за голф

Топките за голф са специални и от тях можете да си носите колкото искате. Разбира се, такива са налични и на място в комплекса Пирин Голф, където има цялостно професионално оборудване за нуждите на играчите. 

Голф обувки 

На игрището за голф се носят специални голф обувки. Така че, ако смятате да играете на терен, а не на голф симулатора, е добре да си осигурите поне един чифт удобни голф обувки, с които да ви е удобно в периода на играта.

Голф ръкавица

Голф ръкавицата е много важна част от голф оборудването, тъй като предпазва ръцете от появата на мазоли. Обикновено, голф ръкавиците са от естествена кожа, тъй като този вид кожа пасва на ръката като втора кожа.

Чанта за голф

Голф чантата е нужна, за да можете да пренасяте лесно цялото оборудване за голф по трасето. Чантите могат да бъдат с презрамка и да се носят на едното рамо, а могат да бъдат и с колелца.

Тийчета

Тийчетата са малки подострени трупчета, които приличат доста на големи пирони, които се забиват в тревата. На тях се поставя топката, за да се улесни първоначалния удар.

Маркер

Маркерът се използва, за да се маркира мястото, на което е паднала топката. Това е изключително важна част от хода и оценяването на играта, без която резултатите не биха имали валидност. 

Голф екипировка в Банско

В случай, че се колебаете от какво точно ще имате нужда на място, можете лесно да се свържете на общите за Пирин Голф контакти, публикувани на сайта на комплекса. Екипът ще ви помогне да организирате голф игра, в която няма да ви липсва нищо – от правилното оборудване, до правилното настроение.

Скъпо удоволствие ли е голфът?

Няма да си кривим душата – да играеш голф не е евтино занимание. Но цената е малка пречка, ако наистина искате да се занимавате с този спорт, тъй като той е наистина изключително интересен и завладяващ.

Дългите часове, изкарани на игрището, вълнението при всеки пропуск или улучване на дупката е нещо, което не може да се опише с няколко изречения. То просто трябва да се изживее!

Какво още ще откриете в комплекс Пирин Голф?

Освен професионално изживяване от висок клас за запалените голф играчи, Пирин Голф предлага и множество различни екстри за отсядащи и външни посетители.

Сред тях ще откриете:

  • Четиризвездни Пирин Голф апартаменти и петзвезден хотелски комплекс
  • Вътрешния Пирин Голф басейн, допълнен с термална зона и шест външни басейна
  • Избор от над 20 предложения за хранене в Пирин Голф ресторант, бар, супермаркет или магазин
  • Бърз достъп до Флаш клуб Банско за доза високи децибели, парти вечери и диджей сетове.

Хотел, Пирин, Банско, голф… Вече имате всички неизвестни от уравнението и ви остава само едно – да се насладите на почивката, която наистина заслужавате!

Известни личности, които посещават Пирин Голф

Някои популярни личности, които обичат да прекарват време в спорт и отмора в комплекс Pirin Golf са например:

  • Даян Вюнш – телевизия RTL
  • Тиери Марк Брустен – състезател от Формула 1
  • Рам Бергман – продуцент на „Междузвездни войни“
  • Рени Харлин – създателят на “Умирай трудно 2” и др.