Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Пирин Голф

Копнеете да се научите тънкостите на голф играта или вече сте достатъчно опитни и търсите голф игрище в близост до Банско, където да се отдадете изцяло на страстта си?

Голф игрища в Банско

След тези въпроси мислим, че ви стана кристално ясно, че ще говорим за голфа като спорт и игрищата, на които можете да го практикувате, ако сте избрали да почивате в Банско.

Да започнем от начало…

Какво представлява голфът като спорт?

Голфът е интелигентен, спокоен спорт, който може да се играе или индивидуално или от няколко на брой участника (обикновено броят участници в една игра е около 4). Играе се на специални голф игрища (като Пирин Голф), които представляват огромни отворени пространства, на които са разположени от 9 до 18 дупки. 

Основни правила при голфа

Както току-що споменахме, голф не може да се играе където и да е, а само на специални голф игрища. Играта започва от първа дупка, като целта на играчите е с минимални на брой удари да вкарат топката за голф във всяка една от дупките по терена, като следват тяхната строга последователност. Всеки кръг завършва, когато голф играчите успеят да преодолеят препятствията и вкарат топката във всички 9 или 18 дупки, разположени на различни места по игрището.

Ударите, с които се вкарва топката се извършват със специални стикове за голф, които могат да бъдат различни видове в зависимост от типа удари и разстоянието, което трябва да се преодолее.

Стиковете за голф са основни три вида (айръни, патъри и уудове) и всеки играч задължително борави и с трите вида по време на играта. Обикновено всеки голф играч има свой комплект стикове и топки и играе единствено с тях.

Един кръг може да се играе с часове, а тъй като разстоянието, което изминават играчите при преодоляването на всяка една от дупките е много голямо, се допуска придвижването да се извършва както пеш, така и със специални голф колички.

Голфърът може да бъде придружен от помощник, който се нарича кади. Кадито обикновено носи оборудването на голфъра, но има право също така да му дава насоки и да го съветва по време на играта.

Интересното при голфа е, че при него няма съдии както при останалите спортове. Липсата на съдии се обяснява с факта, че този спорт се счита за спорт на джентълмените, което означава, че се зачита честната дума на голфъра.

Кога може да се играе голф?

Този спорт може да се практикува през цялата година, но най-добрите сезони за практикуване са пролетта, лятото и есента.

За кого е предназначен този спорт?

Няма никакви възрастови ограничения за практикуване на голф, нито се изисква някакъв опит.  Този спорт е изключително подходящ както за напълно начинаещи, така и за аматьори, затова, ако сте в района на Разлог или Банско можете спокойно да се пробвате на някое от голф игрищата на голф комплекс „Пирин Голф & Кънтри клуб”, който е най-големият голф комплекс на територията на цяла Югозападна България.

Голф терени в Банско

Любопитна новина е, че от 2018 г. Пирин Голф е част от голямото семейство на European Tour Properties, което дава право на членовете на голф клуба да играят на всеки игрища на European Tour Properties.

Как да стигнете до Пирин Голф?

Без значение в кой хотел сте отседнали, можете лесно да стигнете до голф игрищата. Това, което трябва да сторите е да се обърнете към рецепцията и да заявите желанието си да играете голф. Почти всички хотели в Банско като Лъки Банско например, осигуряват на своите гости транспорт от и до голф игрищата.

С какви голф игрища разполага Пирин Голф?

Голф комплексът е разположен на площ от 150 хектара и разполага с две голф игрища – Iam Woosnam и Pirin Pine.

Iam Woosnam

Iam Woosnam е шампионско голф игрище, което е проектирано от легендата в голфа и капитан на европейския отбор по голф за Райдън Къп Иън Уснам. Игрището се простира на площ от около 900 декара, трасето за голф е с 18 дупки, а дължината на игралната зона е 6210 метра.

На „Иън Уснам” могат да практикуват голф както начинаещи, така и аматьори с опит и професионални играчи. Това е едно от любимите игрища на редица родни и чужди знаменитости като Даян Вюнш (телевизия RTL), Тиери Марк Брустен (състезател от Формула 1) и много други.

На шампионското голф игрище се провеждат и различни турнири, най-популярния сред които е Panther’s Journal Beginners Tournament, който се организира от Пирин Голф.

Pirin Pine

Pirin Pine е второто голф игрище, на което можете да практикувате този спорт. Към момента това игрище разполага с напълно завършени 5 дупки, които в най-скоро време ще бъдат увеличени до 18. Проектът на Pirin Pine е дело на млада компания по дизайн, а името си голф игрището дължи на красотата на Пирин.

Pirin Pine е много подходящо както за аматьори и професионалисти, така и за съвсем начинаещи голфъри, които искат да усъвършенстват ударите си.

Освен с голф игрища на световно ниво Пирин Голф разполага и с голф стимулатор, където всеки, който иска да подобри ударите си или няма достатъчно време да изиграе един цял кръг на игрището, може да се наслади на любимия си спорт толкова, колкото пожелае.

Как да започнете уроците по голф, ако сте съвсем начинаещи?

Ако до сега никога не сте държали стик в ръка, но много ви се иска да се научите да играете голф, просто трябва да посетите Пирин Голф и да се запишете в голф академията. Уроците по голф се водят от професионални голфъри или голф инструктори и в зависимост от броя на часовете и вида на пакета, който ще закупите цените са различни.

Как да изиграете няколко игри по голф, без да сте член на Пирин Голф?

Ако имате опит с голфа и искате да пробвате техниката си на някое от голф игрищата на Пирин Голф, трябва да си закупите членска карта. Картите могат да бъдат целогодишни, за делнични дни, за уикенда, Зелена карта и други, а цените им отново зависят от пакета, който ще закупите.

Например, ако искате да изиграете една – две игри и имате Зелена карта, всеки път, когато решите да играете ще трябва да заплащате определена сума в зависимост от това на колко дупки сте решили да играете.

Какво оборудване ви трябва и задължително ли е да си го носите?

Ако сте начинаещи и тепърва навлизате в света на този невероятен спорт, на първо време ще са ви необходими единствено удобни обувки и подходящо спортно облекло. Останалото оборудване ще ви бъде предоставено от голф клуба, в който се учите на тънкостите на тази игра.

Ако обаче претендирате, че не само разбирате от голф, ами играете добре, тогава ще трябва да се снабдите със собствено голф оборудване, което включва: 

 • стикове
 • топки
 • чанта за голф
 • голф обувки
 • маркер
 • ръкавица
 • тийчета
 • Стиковете за голф, които можете да носите на игрището са общо 14 на брой, сред които трябва да има няколко за начални и по-дълги удари (ууодове), стикове за вкарване на топката (патъри) и за игра на феъруея (айръни).
 • Топките за голф са специални и от тях можете да си носите колкото искате.
 • На игрището за голф се носят голф обувки, така че ако смятате да играете на терен е добре да си осигурите поне един чифт удобни голф обувки.
 • Маркерът се използва, за да се маркира мястото, на което е паднала топката.
 • Голф ръкавицата е много важна част от голф оборудването, тъй като предпазва ръцете от появата на мазоли. Обикновено голф ръкавиците са от естествена кожа, тъй като този вид кожа пасва на ръката като втора кожа.
 • Голф чантата е нужна, за да можете да пренасяте лесно цялото оборудване за голф по трасето. Чантите могат да бъдат с презрамка и да се носят на едното рамо, а могат да бъдат и с колелца.
 • Тийчетата са малки подострени трупчета, които приличат доста на големи пирони, които се забиват в тревата. На тях се поставя топката, за да се улесни първоначалния удар.
Голф екипировка в Банско

Скъпо удоволствие ли е голфа?

Няма да си кривим душата – да играеш голф не е евтино занимание. Но цената е малка пречка, ако наистина искате да се занимавате с този спорт, тъй като той е наистина изключително интересен и завладяващ. 

Дългите часове, изкарани на игрището, вълнението при всеки пропуск или улучване на дупката е нещо, което не може да се опише с няколко изречения. То просто трябва да се изживее!

Кратка история на голфа

Като всички велики спортове и за възникването на голфа няма конкретни и точни данни. Някой историци твърдят, че игра, подобна на голф се е играла първоначално в Китай, други са на мнение, че голфът си е чисто европейска игра. 

Коя страна е измислила този спорт най-вероятно ще си остане загадка, факт е обаче, че за родина на съвременния голф се счита Шотландия. В тази страна, в един указ от 1457 г. издаден от крал Джеймс II за пръв път е споменат голфа като спорт. В този указ се казвало, че този спорт трябва да бъде забранен, тъй отвлича вниманието на хората от традиционните спортове като стрелба с лък и други класически за Шотландия игри.

Въпреки неодобрението на крал Джеймс II обаче голфът продължил да се практикува и развива и лека – полека завладява целия свят и става един от най-популярните спортове на заможните хора.

Днес голф се практикува от както от всички социални прослойки, така и хора от всякакви възрастови групи и пол.