От Банско до връх Ореляк в Пирин: маршрути и съвети

Пирин планина е една от най-красивите и богати на природни забележителности планини в България. Тя притежава уникални природни дадености, богато разнообразие на фауна и флора и куп курорти, които са любима дестинация за чуждите и родни туристи.

Към Пирин планина целогодишно са привлечени почитателите на планините, тъй като тя предлага куп възможности за пълноценен релакс и спорт.  

Една много предпочитана дестинация от любителите на планинарството е връх Ореляк, висок 2099 м. Богат на природни гледки, той ще ви остави без дъх от момента в който го покорите.

От Банско до връх Ореляк в Пирин: маршрути и съвети

Местоположение на връх Ореляк

Връх Ореляк, известен също като Орелек или Орльови скали (2098,6 метра) се намира на главното планинско било, простиращо се северно от връх Баба и северозападно от връх Чала, на 16 км от Гоце Делчев. Формата му е като триглав купол, чиято естетика ни напомня за природните чудеса, които Пирин притежава.

Билото е скалисто и голо, а окарстените мрамори му придават неповторим характер. Западните склонове се спускат стръмно и отвесно към долината на река Пиринска Бистрица, докато югоизточните към местността Добро поле са по-полегати.

По-ниските северни склонове са част от резервата Ореляк. Около върха се разпростират безименни връхчета, чиято височина достига около 2000 метра. Почти на самия връх е издигнат радио-телевизионен ретранслатор, който със своите 96 метра се вижда дори отдалеч.

Връх Ореляк е най-високият връх в Среден Пирин. Наречен е Ореляк заради орлите, кръжали над него и правили гнезда по стръмните му и недостъпни северозападни склонове.

Геоложки данни за върха

Пирин е с характерно гранитно ядро, което заема цели 62% от площта му. Тя е покрита предимно от стари метаморфни скали – шисти, гранити, гнайси и мрамори. Среден Пирин се формира предимно през стария терциер и кватернер, като вертикални геоложки движения допринасят за издигането на върховете му.

На мраморния връх Ореляк са много развити карстовите процеси и форми и има оскъдна тревна растителност. Всички останали по-ниски върхове са гористи, а почвите в района са тъмнокафяви горски.

Тази част на планината е покрита с гори от широколистни дървета и растения като:

  • Бук;
  • Обикновен воден гъбар;
  • Мъждрян;
  • Бяла мура;
  • Пиринска мащерка;
  • Шарпланинска рупа;
  • Македонска каменоломка;
  • Златист равнец;
  • Родопска телчарка;
  • Гризебахова теменуга и др.

Там процъфтява и тайнственият пирински чай – Sideritis scardica. Той е познат още като Мурсалски чай и е символ на живота и енергията, които природата ни предоставя.

От Банско до връх Ореляк в Пирин: маршрути и съвети

Кога е най-подходящото време за изкачване на връх Ореляк

Единственото време, в което е опасно да изкачвате и да бъдете на връх Ореляк са бурите. Там времето се променя буквално за броени минути, а телевизионната кула е магнит за мълнии.

Проблем е и това, че каменистият състав на планината не абсорбира мълниите и затова те пълзят като змии, докато искрите не изчезнат от самосебе си. 

Избягвайте да предприемате каквито и да са походи или да стоите на връх Ореляк, когато знаете, че метеорологичните условия са лоши и има опасност от гръмотевични бури

Маршрути за изкачване на връх Ореляк и какво ще видите по пътя

За изкачването на връх Ореляк съществуват няколко маршрута, като най-популярният започва от хижа Попови ливади. До хижата се стига с кола, като пътят е асфалтов и добре поддържан, а изходното място е град Гоце Делчев (на 16 км от хижата).

Хижа Попови ливади е разположена в едноименната седловина, разделяща Среден от Южен Пирин с 1412 метра надморска височина. Денивилацията, която ще трябва да преодолеете, е около 600 метра, а изборите за преход два.

Единият е по заобиколен макадамов път с дължина около 9 км, а другият – по пряка пътека, дълга около 4,5 км.

Пътеката излиза за малко на пътя точно пред бившата станция на БТК, но скоро пак се навлиза в гористата част.

Още в началото на маршрута ще стигнете до беседка, която предоставя чудесна гледка към върховете Свещник, Муторок, Ушите и към равнините около Гоце Делчев.

Малко след кокетната беседка ще стигнете до място, където път и пътека се разделят, а вие ще трябва да решите по кой от двата ще продължите.

По пътеката

Пътят през пътеката има своите преимущества и недостатъци. Той минава през местността Сарпдере и е по-кратък, като в първата си половина е скрит в сянката на гората, а другата половина е на открито. 

Когато излезете на открито, първите планини и върхове се откриват зад гърба ви – Славянка и Беласица. Отдясно на вас пък са пропастите на Сарпдере.

Малко по-нататък от пътя ще преминете през трафопост и ще трябва да се изкачите по каменист улей към пътя за автомобили. Щом излезете на него, ще забележите отсреща дърво с окачена табела за връх Ореляк по продължение на каменистия улей. Той продължава с голям наклон, а след няколкостотин метра ще излезете на широк и прав път.

Недостатък на този маршрут е че е доста по-стръмен от самия път. Теренът е смесен, като на места е мек почвен, на други каменист, но като цяло опасности няма.

От Банско до връх Ореляк в Пирин: маршрути и съвети

По пътя

По този маршрут се върви през повечето време по каменист път. По него само първите няколко метра са по-лесна горска пътека, а останалата част е по пътя. 

По този път маркировки почти няма, но съвсем не означава че ще се загубите. След като сте преминали бившата станция на БТК и сте продължили по асфалтовия път, след 1-2 километра ще излезете на единствената беседка по този маршрут, описана по-горе.

Тогава продължавате направо, като пропускате разклона, където започва маркирана пътека (туристическия, червен маршрут).

През повечето време докато вървите, ще усетите как всъщност обикаляте връх Баба, като постепенно ще се откриват невероятни гледки пред вас. Пътят е доста криволичещ, докато не се озовете пред местността Добро поле. Там вече спокойно ще видите и вашата крайна цел – връх Ореляк и кулата.

Ходенето е почти водоравно и ще ви отведе до върха, където се разкрива всичко в околовръст. От хижа Попови ливади до връх Ореляк ще стигнете за около 2 часа.

Как да стигнете от хотел Лъки Банско до началната точка на маршрута

Курортът Банско се намира на 62 км от хижа Попови ливади, което е около 1 час и 10 минути с кола.

Ако сте отседнали в петзвездният хотел Лъки Банско СПА & Релакс и имате желание да посетите хижа Попови ливади е необходимо да тръгнете в посока Добринище.

Селото се намира на 7 км от курорта или на 5 минути с кола. След него би следвало да преминете през селата Места, Господинци и Баничан, а оттам да стигнете до град Гоце Делчев. 

Когато карате по главния път от Гоце Делчев към Кулата, той ще ви отведе за нула време до хижа Попови ливади. Пътят от града до крайната дестинация е около 15 км или иначе казано, на 25 минути път с кола.

От Банско до връх Ореляк в Пирин: маршрути и съвети

Често задавани въпроси

Какъв е най-подходящият сезон за изкачване на връх Ореляк в Пирин?

Пролетта и лятото обикновено са най-подходящите сезони за изкачване на връх Ореляк, когато времето е по-стабилно и условията са по-благоприятни.

До кои други върхове можем да стигнем от хижа Попови ливади?

Хижа Попови ливади е изходен пункт за изкачването на върховете Свещник, Ушите и Муторог.

Може ли да се стигне до връх Ореляк с кола?

Да, има автомобилен път по който се стига до кулата на върха, но той не е подходящ за всякакъв тип коли.