Минерални извори в и около Елешница

Минерални извори в и около Елешница

Елешница несъмнено е едно от местата, които не бива да пропускате да посетите, когато сте в региона на Банско. Живописни гледки, лековити минерални води, забавления за малки и големи –   разложкото село предлага на всеки разнообразни опции за спокоен отдих.

Въпреки че не  е в списъка с най-популярните планински дестинации в България, Елешница е място, което също заслужава да се посети от всеки любител на планината и красивите и спокойни природни гледки. 

Минерални извори в и около Елешница

Въпреки че е малък по размери, районът на село Елешница се поддържа чист и в добро състояние. Привлича български и чуждестранни туристи със своите природни богатства и чист въздух.Ако обичате планината и селския туризъм, не пропускайте да посетите село Елешница. 

Факти за Елешница

Минерални извори в и около Елешница

Интересен е фактът, че България има две населени места, които носят името Елешница. Едното е в района на Разлог, а другото в Софийска област.

Село Елешница се намира в точката, където се срещат Рила, Пирин и Родопите в долината на река Златарица. Намира се на 16 км от курорта Банско, на 18 км.източно от Разлог на 761 м. надморска височина. 

Разположено е на двата бряга на долното течение на река Златарица и южното подножие на северозападния родопски масив Белаките.  Климатът на село Елешница е основно планински, а на юг е полупланински.

Река Златарица се влива в река Места, по чиято долина идва топъл въздушен фронт от Бяло море.  В Елешница живеят 1342 души.

Минерални извори в и около Елешница

В района на село Елешница има общо 4 минерални извора с различен състав на водата и температура между 20°С и 70°С градуса.

В Елешница има изградени два балнеоложки центъра, спортен комплекс с игрища и тенис кортове, плувен басейн с  минерална вода и със 7-метрова кула за скачане.

Разложката Елешница преди се е славела като уранов център, но в момента е популярна главно заради лековитите си минерални извори. Всъщност именно поради наличието на минерални извори регионът е бил предпочитано място за обитаване още от  древни времена.

По отношение на инфраструктурата си Елешница е център на държавно лесничейство и има развит дърводобив. В селото ще откриете археологическа музейна сбирка и читалище с фолклорен състав.

Елешница притежава свое ценно културно наследство. Край селото са открити останки от антично и средновековно селище, както и останки от селище, което датира от първия етап на ранния неолит. В покрайнините на Елешница са открити тракийски съдове и предмети.

Друг интересен факт за Елешница е, че там през 1985 г. екип от археолози на БАН започва проучвания на селище от новокаменната епоха, датиращо от 7-6 хилядолетие пр.хр. Това сочи, че древните жители на селището през този период са съществували по същото време, по което и Шумерската цивилизация.

По земите на село Елешница са открити на различни точки древногръцки монети (филипки), които са дело на Филип Македонски (бащата на Александър Велики). Това е знак, че земите на Елешница са били част от владенията на древна Елада и Македонската империя.

В по-късен етап мястото е било населявано от меди и дий (тракийски племена). Историците предполагат, че е възможно това да е родното място на тракийския певец Орфей.

Минерални извори в и около Елешница

Какво можем да видим в село Елешница?

Минерални извори

“Елешница”

Минерален извор “Елешница” е с дебит 18 литра в секунда и изворна температура на водата 36°С градуса. По своя химичен състав водата от минералния извор спада към клас актотерми и съдържа аргон (вид газ). По вид е сходна с водата от минералните извори в Девин, Хисар и Песнопой. 

На съдържанието на аргон във водата се дължат отчасти лечебните свойства на водата. Едно от тези свойства е благоприятното влияние върху белодробни заболявания чрез инхалация. 

Минералната вода от живописното село се характеризира с висока чистота и не съдържа нитрати, нитрити и амониеви йони.

Баните с минерална вода от Елешница оказват лечебно въздействие върху редица други заболявания като:

 • дископатия
 • шипове на гръбначния стълб
 • ишиас
 • ставни и костни увреждания
 • кожни заболявания
 • рани

А лечението с питейна минерална вода от Еленица помага при: 

 • чернодробно-жлъчни
 • бъбречно- урологични и стомашно-чревни заболявания
 • диабет
 • подагра
 • други

Минерални извори в и около Елешница

Минерален извор “Света Варвара”

 Другият термален извор се намира край местността Света Варвара. Този извор е каптиран и разполага с 10 сондажа и каптажа с общ дебит 22 литра в секунда и температура на изворната вода 58 °С градуса при постоянно черпене на вода. 

Минералният извор се намира на 2.4 км. в западна посока от село Елешница по пътя към гара Ген.Ковачев. Водата , извираща от него, е по-малко съдържание на сяра в сравнение с води на село Баня, което е друга дестинация за водолечение в региона.

Минерални извори в и около Елешница

Минерален извор “Златарица”-Елешница

“Златарица”-Елешница  е минерален извор с 39,6°С градуса при постоянно водочерпене. Общият дебит на термалния извор е 28 литра в секунда.  

Дебитът на термалния извор е 35 литра в секунда при отворена система на дебит и сондаж на самоизлив. Водата от извора се черпи с помощта на обсадна сондажна тръба от дълбочина 450 м.

Цялото водно количество си транспортира от сондажа към село Елешница чрез изолиран тръбопровод. Минералният извор може да се открие на 2 км от Елешница по пътя между населеното място и Черешово.

Освен минерален извор в село Елешница има и минерални басейни за деца и възрастни с температура на водата 32-36 градуса, както и заведения за хранене.

Водата, която извира от изворите, влияе благоприятно върху лечението на белодробни и кожни заболявания,  травматични увреждания на кости и стави, както и ускорява заздравяването на рани.

Местността Света Варвара

Край минералния извор е имало древно езическо селище, което след това бива превърнато в християнско оброчище. С местността са свързани някои легенди.

Други интересни забележителности от региона на Елешница

Минерални извори в и около Елешница

Добринище

Добринище е друг известен планински курорт подходящ за балнеолечение и зимен туризъм в региона на Благоевград. В него има 17 минерални извора, които се намират в северната част на града край Добринишка река.

Водата в Добринище е хидрокарбонатно-сулфатно-натриево-флуорна. Тя е годна за пиене с приятен вкус, няма мирис и не образува утайка. Температурата й варира между 30°С-43°С градуса.

Минерални извори в и около Елешница

Водата от минералните извори в Добринище притежава лечебни свойства и може да помогне за лечението на различни заболявания. Лечебните й свойства могат да се използват чрез пиене или чрез бани.

В Добринище се намира обществена баня със пералня, чийто басейни се пълнят с минерална вода директно от извора. Тъй като водата е с постоянна температура и не изисква да се затопля или охлажда допълнително, нейните свойства се запазват максимално.

Посетителите на града ще открият също басейн с плаж и малък открит басейн в древен римски стил с името “Римското банче”.

Минерални извори в и около Елешница

Баните с минерална вода от Добринище имат благоприятно действие върху здравословни проблеми като: 

 • хроничен ставен ревматизъм
 • заболявания на костите
 • мускулите и сухожилията
 • хронични заболявания на периферната нервна система
 • кожни заболявания и други 

Тя помага и при възстановяване от:

 • контузии
 • счупвания
 • мускулни схващания

Огняново

Минерални извори в и около Елешница

Огняново е още една известна дестинация в региона, която е подходяща както за балнеология, така и за планински туризъм. Курортът е разположен на 40 км. от Ламбиеви колиби по посока град Гоце Делчев.

В Огняново също има минерални бани, които са захранвани от общо 24 термоминерални извора. Всички те са напълно чисти от бактерии и в тях няма санитарно-химическо замърсяване. Селото привлича не само български, но и чуждестранни туристи със своята красива природа и лечебна минерална вода.

Минерални извори в и около Елешница

Минералните извори в Огняново са със сумарен дебит  102 литра в секунда и средната температура на водата им е 39°С-40°С градуса. Най-големият извор в Огняново се нарича Мирото и е част от извор Крайречно, като двата образуват минерален възел. От него се захранват Градските бани, които се намират на 1,5 км. от Огняново, и балнеохотел Профилакториум Огняново.

Извор Мирото се състои от 17 извора и два открити минерални басейна с температура на водата 42°С-45°С градуса, което ги прави най-горещите в района. Край извор Мирото е открита и стара римска баня, която е обявена за паметник на културата.

Другият минерален възел в Огняново се намира близо до местността Крайселско, който е разположен на 600 м. от Огняново в северна посока близо до Селски бани

Крайселско се състои от 7 извора и един сондажен кладенец с общ дебит 17 литра в секунда, които са оформени от природата. Температурата на изворната вода варира между 35°С и 39, 5°С градуса.

Минерални извори в и около Елешница

Минералната вода на изворите е бистра и без цвят, има лека миризма на сероводород. Водата на Крайселско по своя физико-химичен състав се категоризира като хипертермална и слабо минерализирана. Минералната вода от този регион притежава лечебни свойства и може да повлияе благоприятно върху голям брой заболявания.

Лечебните процедури с минерална вода от Огняново се препоръчват при проблеми с: 

 • опорно-двигателния апарат
 • дихателната и храносмилателната система
 • сърдечно-съдовата система
 • ендокринната система
 • обмяната на веществата

Якоруда

Минерални извори в и около Елешница

Якоруда е още един планински курорт, който предлага условия за балнеология и приятна почивка в планината. В него се намират два минерални извора, един сондажен кладенец, минерален басейн с плаж.

В Якоруда извира минерална вода с температура 42°С градуса, която е хипертермална и слабоминерализирана. По състав се определя като сулфатно-хидрокарбонатна натриева с високо съдържание на флуорид.

Минерални извори в и около Елешница

Характеризира се с лечебни свойства и е подходяща при различни болести:

 • заболявания на опорно-двигателната система
 • нервната система
 • кожни и бъбречни заболявания
 • стомашно-чревни болести

Кукерски карнавал

Ежегодно на Великден в Елешница се провежда кукерски карнавал, който е част от фолклорните традиции на региона. Освен карнавални маски и кукерски танци той включва и традиционни обреди и фолклорна музика.