Фолклорните групи и състави на Банско

Фолклорните групи

Ако търсите автентична фолклорна музика и хубаво настроение, то Банско е точното място, където да ги откриете. В Банско имате супер възможността да се насладите на разнообразие от фолклорни ритми и да усетите истинския дух на българските народни традиции във фолклорното музикално изкуство. Регионът на Банско е с наистинабогат фолклор и си заслужава да се посети от всеки ценител на народната музика.

Банско омайва българи и чужденци не само със своята живописна природа, но и с пъстро разнообразие от звучни народни песни и красиви народни носии. Тези от вас, които ценят българските народни традиции и фолклор, не бива да пропускат да посетят Банско. В зимния курорт можете да чуете местни песни на различни фолклорни групи от Банско и региона, които разказват за отминали времена и сякаш възкресяват българските бит и култура.

Банско е изключително място за изява на музикални фолклорни таланти не само от региона, но и от други части на страната.

Фолклорните групи

Освен че очароват публиката със своите изпълнения, те също така печелят редица награди за своето участие на различни фестивали за народна музика и културни събития. Няма съмнение, че имат важен принос за фолклорното и етнографското наследство на региона. Благодарение на тях се есъхранил автентичния пирински фолклор за Банско, който е все още жив в сърцата на банскалии.

Банската песен е известна със своята звучност. С красотата на своите песни фолклорните групи радват от години многобройната публика в България и зад граница. Чрез своята завладяваща  музика голяма част от тези групи представят България на световната музикална сцена и Фолклорните състави и изпълнители на Банско вземат редовно участие на различни фестивали и събори, които се организират в Банско. Техните най-известни песни са останали в сърцата на хората и са прославили България на различни точки по света.

В района на Банско има общо 50 самодейни групи и състави, които заемат важно място на музикалната сцена за народна музика в България. Фолклорните групи предлагат изнасяне на фолклорни програми при предварителна заявка. Някои от талантливите фолклорните групи, които ще ви представим в тази статия,  изпълняват своята народна музика в стил Пирински двуглас.

При този стил мелодията се пее от един главен певец, който “води”песента , а вторият глас се пее от останалите певци от групата, които го наслагват към първия. Обикновено  се без музикален съпровод, а хороводните песни понякога са съпроводени с гайда или тамбура.

Фолклорни групи и състави на Банско:

“Бански Старчета”

Фолклорните групи

Фолклорна група „Бански старчета“ е основана преди 30 години и е една от най-старите и известни фолклорни групи в банския регион.

Първоначално са били самодейна група, а в по-късен етап стават професионална. Техният стил е пирински двуглас. При него водещият певец започва сам песента и задава тона, ритъма, мелодията, а гласът на втория певец го допълва.

Атанас Янчовичин е ръководител на групата. С многобройните си изяви в България и чужбина групата представят страната ни на световната сцена и популяризират нейната уникалност. “Бански старчета” имат всекидневни изпълнения при посрещане на чужденци и гости на Банско.

Фолклорните групи
Състав

Група „Бански старчета“ се състои от следните членове:

 • Атанас Янчовичин – тамбура, тарамбука и вокал
 • Славчо Янушев – акордеон, тамбура, вокал
 • Тодор Малчов – акордеон, тамбура, вокал
 • Лазар Катеринин – гайда, тъпан, вокал
 • Михаил Гроздин – кларинет, тарамбука, вокал
 • Павел Янчовичин – вокал, дайре
 • Костадин Бърдарев – акордеон, кларинет, саксофон, гайда и вокал
Албуми

“Пуста младост“ и “Расти боре“ са едни от най-известните им песни. Групата  има издадени  общо шест самостоятелни албума на CD и DVD:

 • “Бански старчета 2002”
 • “Хайдушки”
 • “Незабравими македонски песни”
 • “Най-доброто от Бански старчета”
 • „Що ме моме залуде“
Фолклорните групи

Във всеки един албум на групата си личи характерния за Банско фолклорен музикален стил. Дори по-възрастните жители на курорта се затрудняват да разпознаят някои от песните на знаменитата фолклорна група. Това са например песните от третия им албум: „Песен за Гоце Делчев“, „Сбогом, майко“, “Бърдаревата”, “Седи Данка” и други.

Групата е печелила повече от една награди в надсвирвания на сватбарски оркестри в Благоевград,  Дълбок Извор, Перник,  Кюстендил, Ямбол, Гоце Делчев.  Имат награда от републиканския фестивал в Стамболово, както и  златен плакет от международният фестивал “Рожен 2005”.

След 2005-та получават покани за участия в  чужбина. Група “Бански старчета” също така взема участие на Девети фестивал на мъжките фолклорни групи и на втория фолклорен фестивал Фолклорна среща в село Елешница.

Бъдещи проекти и турнета

В момента на фолклорната група й предстои даиздаде свой седми самостоятелен албум. Той ще включва и авторски песни на групата и композитора Димитър Янев. Предстои и турне в Германия, Англия и Бразилия, където ще участва в семинар за изучаване на балканския фолклор, с чиито организатори групата работи от 10 години.

За репертоара на групата много помагат едни от най-добрите изпълнители на бански песни в града – покойният Иван Мацурев, Иван Амиджев, Перинка Осевичина, Надка Дуркова, Иван Рошков и др.

Любопитни факти

Някои от песните на групата присъстват в каталог, който е специално издание на ЕС. С негова помощ ще се популяризира Банско на Стария континент. Групата си има и девиз е:“ Музиката не е съревнование, музиката е почерк! Колкото почеркът е по-различен и четлив, толкова по-реален е успехът!”

 Мъжка фолклорна група

Фолклорните групи

Тази група води началото си от 1969 и благодарение на нея се е съхранило уникалното по рода си мъжко пеене на Банско. Ръководителят е Георги Гюмов, чийто баща Атанас Гюмов му предава тайната за характерните за Банско двугласни песни. “Планино Пирин”, „Расти боре”, „ Пуста младост” са едни от известните им песни, които са се превърнали в символ на Банско. Те са били изпълнявани в редица страни, от които Гърция, Македония, Германия, Русия,Испания.

Ансамбъл за автентичен бански фолклор

Фолклорните групи

Този сравнително нов ансамбъл тепърва ще прославя региона на Банско с красивата си музика. На своя пръв спектакъл „Де гиди,село комитско” в читалище “Никола Вапцаров“ на Банско през 2009-а ансамбълът показва присъствие на музикалната сцена и популяризира своето име.

Женска фолклорна група

Фолклорните групи

Раждането на групата е през 1978 г., когато изпяват повече от 100 народни песни. Настоящ ръководител на групата е Йорданка Кехайова, а водеща певица е Елена Глушкова. Групата е лауреат на различни музикални фолклорни фестивали:

 • “Музикална нощ” в Любляна
 • Словения, МФФ в Битоля и Македония
 • МФФ в гр. Алкантария, Испания и други

Друго събитие, на което групата взема участие, е XV-ят събор на народното творчество “Пирин пее”.

Женска фолклорна група „Глазненски напеви”

Групата се появява през 1975 г. и е  с ръководител Надежда Хаджиласкова при читалище „Никола Вапцаров 1894“ . В песните на групата се отличава характерния за Глазне уникален музикален фолклорен стил. Групата участва също така на фолклорния фестивал в Разлог и на втория международен фолклорен фестивал“Сапарева баня -2016“, където над 800 участника представят своето изпълнение на амфитеатър Гейзера.

Мъжка фолклорна група „Стар мерак”

Фолклорните групи

“Стар мерак“ е официално група от 1989 г. с ръководител Борис Хаджипопов. Групата е награждавана на редица фестивали и събори. Един от тях е фолклорния фестивал за автентичен и обработен фолклор “Лазурни вълни” през 2013-та в Гърция, където заедно с женските фолклорни групи “Глазненски напеви” и “Пирински здравец” “Стар мерак” печелят престижна награда от журито.

Младежка ВИГ „Атмосфера“

Фолклорните групи

Тази младежка група с ръководител Юлия Рускова води началото си от 2009 г., която е юбилейна за Банско. Със своята музика в стил поп, рок и метъл, групата продължава една позабравена традиция в музикалното изкуство в Банско.

Състав за народни танци „Пиринско настроение“

Фолклорните групи

Съставът продължава традицията за банско танцово изкуство. Ръководителите на състава са Десислава Баханова и Райна Асева.

Детски фолклорен оркестър със солисти „Банска младост”

Фолклорните групи

Благодарение на усилията на отец Георги Касапинов и се постига приемственост в народното творчество на Банско и дава уникална възможност за изява на млади таланти в народната музика.

Зурнаджийски оркестър

Фолклорните групи

Ръководител на оркестъра от млади свирци е отново отец Георги Касапинов. Музиката им създава весело настроение и добавя пъстрота към музикалните празници на Банско.

 Младежка Фолклорна група “Банскалии”

Фолклорните групи

Ръководителят на тази мъжка фолклорна група е Димитър Касапинов. Основаната  през 2004-та година група изпълнява песните си акапелно и под съпровод на народни инструменти. Нейната главна цел е приобщаване на младото поколение към българската народна музика.

Заедно с  женска фолклорна група „Глазненски напеви” и фолклорна група “Бански старчета” взема участие на фолклорния фестивал в Разлог, както и на заключителния гала концерт на XV-я събор на народното творчество“Пирин пее“.

Младежко театрално студио

Създадено е през 2009-та студиото прави своя дебют с авторския спектакъл на родения в Банско Георги Юнчов. Актьорите от младежкото театрално студио отправят специално послание към младежите на Банско – „ Любов и дрога, дрога и смърт…”, с което подкрепят живот без дрога и наркотици.  Театърът е една от най-старите самодейни дейности, което го прави важна част от живота на Банско.

 Мажоретен състав

Фолклорните групи

Мажоретният състав на Банско, който се ръководи от Силвана Ханджийска, взема участие на всеки празник на града и е задължителен елемент от празничната програма на Банско. Грациозните момичета носят красота и настроение на всяко празнично събитие.

Женска фолклорна група “Пирински здравец”

Фолклорните групи

Фолклорната група се ръководи от Йорданка Маркова. Групата не живее в Банско, но музиката им е характерна за края на Банско.

Бански фукли

Фолклорните групи

Танцовият състав “Бански фукли” е един от най-талантливите фолклорни състави на Банско. Те очароват своята публика с уникални танци и красиви народни носии. Групата участва на международния фолклорен фестивал Перлата на Дунав, който се състоя през юли в унгарската столица Будапеща през юли 2014-та.