Европейска нощ на музеите в Банско

Идеята за провеждането на културната инициатива Европейска нощ на музеите се заражда през 2005 година, като пръв път подобно събитие е организирано в Париж, Франция.

Организаторите стартират инициативата с една основна цел – да провокират интереса на повече млади хора и семейства към посещенията на музеи, галерии и други културни институции. За да успеят да предизвикат този интерес им хрумнало да предоставят на посетителите безплатен достъп до някой от музеите и галериите за една нощ.

Нощ на музейте в Банско | Lucky Bansko

Инициативата се оказала толкова успешна, че още на следващата година и други градове във Франция се включили и започнали да организират безплатни посещения на културни институции за ден. Лека – полека и градовете от съседните държави подели инициативата и станало ясно, тя се превръща в нещо глобално. 

В началото Европейската нощ на музеите се провеждала на различни дати и по веднъж или два пъти в годината, но когато в културната инициатива се включили повечето европейски страни се взело решение да се провежда веднъж в годината около датата на отбелязването на Международния ден на музеите – 18 – ти май.

Страната ни се присъединява към Европейската нощ на музеите през 2005 година, като началото е поставено в Пловдив. След успешния си старт в града под тепетата „Нощта на музеите” започва да се провежда първоначално в големите градове, а днес събитието се провежда в почти всички градове в страната. Европейската нощ на музеите вече няколко години поред се провежда и в Банско!

В курортния град Европейската нощ на музеите се отбелязва с провеждането на различни културни събития. 

Нощ на музейте в Банско | Lucky Bansko

Тази година на банскалии и гостите на града в Дома на изкуствата в Банско беше представена експозицията „За онези родолюбиви люде”, където за пръв път бяха показани документи и материали за живота и дейността на цяла плеяда видни банскалии.

Според традицията, в нощта на музеите културните институции работят с удължено работно време, така че всеки, който иска да се запознае с историята на Банско и неговите велики личности, да може да го направи напълно безплатно и в което време му е удобно.

Тази година музеите в Банско, които отвориха вратите си за посетители безплатно бяха:

Къща – музей „Никола Вапцаров

Музей в Банско на Никола Вапцаров | Lucky Bansko

По време на провеждане на инициативата музеят работи от 09 до 14 часа и от 17 до 23 часа, а желаещите да го разгледат бяха изключително много.

Никола Вапцаров е не само една от най-тачените личности, родени в Банско, но един от най-обичаните поети в България. В къщата – музей на поета посетителите успяха да се докоснат до живота и дейността на Вапцаров, да се запознаят с неговите стихове, да видят стаята, в която младия Вапцаров е прекарал първите години от живота си.

За улеснение на посетителите, по време на провеждането на Европейската нощ на музеите в Банско музейните служители изпълняваха ролята на екскурзоводи и разказваха малко известни факти от живота на Вапцаров и неговото семейство.

Къща – музей „Неофит Рилски

Неофит Рилски музей в Банско | Lucky Bansko

Бенината къща или къщата – музей „Неофит Рилски” работи от 09 до 14 часа и от 17 до 20 часа. Посетителите на музея можеха да разгледат всяко едно кътче от къщата на великия банскалия, да надникнат в килийното училище, да поседят на чардака и да разгледат музейната експозиция, която разказва на живота и просветната дейност на Неофит Рилски.

Постоянна иконна изложба

Постоянната иконна изложба работи с работно време от 09 до 14 часа и от 17 до 23 часа. По време на безплатното посещение на ПИИ посетителите се запознаха с творби на зографи и иконописци от Банската художествена школа.

ДИЦ „Св.Паисий Хилендарски”

Духовно – историческия център „Св. Паисий Хилендарски” работи с удължено работно време от 09 до 14 часа и от 17 до 23 часа. В ДИЦ посетителите се докоснаха до живота на Паисий Хилендарски. По време на безплатната обиколка посетителите разгледаха копието на килията на Паисий Хилендарски, в която е написал „История славянобългарска” и копие на параклиса „Св. Иван Рилски” от Хилендарския манастир. Макар, че духовно – историческия център е една от новопостроените сгради в Банско, музеят впечатлява и с архитектурна и безценни артефакти, които се съхраняват в него.

Веляновата къща

Архитектурния паметник работи от 09 до 14 часа и от 17 до 23 часа. Веляновата къща е един изключителен шедьовър на банската архитектура от края на XVIII и началото на XIX век. Подарена на майстор Велян Огнев, заради уникалната му работа по украсата на църквата „Света Троица”, той я преустройва и изографисва по начин, който буди възхита и днес. 

Посетителите на Веляновата къща имаха удоволствието да изслушат разказите на екскурзоводите, които не пропуснаха да разведат гостите из всички кътчета на Веляновата къща и да разкажат интересни истории за дома на майстор Велян Огнев.

ИЕК „Радонова къща”

Радоновата къща музей | Lucky Bansko

По време по време на Нощта на музеите в Банско, Историческо – етнографския музей работи с работно време от 09 до 14 часа и от 17 до 23 часа. В музея посетителите успяха да се запознаят отблизо с историята на града, с бита на хората и да се докоснат до малко известни документи, снимки, предмети и автентични носии. 

Европейската нощ на музеите в Банско се отбелязва вече няколко години и тенденцията е с всяка следващата година все повече музеи да бъдат включени в програмата. Целта на община Банско е да популяризира още повече забележителностите на града и да запознае жителите и гостите на града с историята му.

Как можете да се включите и вие в Европейската нощ на музеите в Банско?

Единственото условие е да се намирате в града, когато се провежда културната инициатива. Тъй като включените музеи работят с удължено работно време и са безплатни за посещение, можете да ги разгледате всички или се отбиете само в тези, които наистина искате да видите. 

Ако искате да разгледате всички музеи, а не просто да препускате от музей на музей, можете да попитате дали се организират турове и да се присъедините към някоя от групите, които се придружават от лицензиран екскурзовод.

Ако пък сте сигурни, че и сами ще се справите прекрасно и ще успеете да видите всичко, което ви интересува, просто трябва да си изберете време и да потеглите на безплатната обиколка на културните институции в Европейската нощ на музеите в Банско.