Съвети за начинаещи скиори

Съвети за начинаещи скиори

Снимка:unsplash.com

Отдавна искате да се научите да карате ски и най-сетне сте взели решение да направите първите си опити в този толкова красив и вълнуващ спорт.

Ние ви поздравяваме за решението и за да сме ви полезни ви предлагаме няколко съвета за начинаещи скиори, които ще ви предпазят от грешки и ще направят спускането ви по белите писти незабравимо.

Изберете внимателно дестинацията

Ако наистина имате желание да се научите да карате ски, дестинацията, която ще изберете е от голямо значение. Затова нека нейния избор е първото нещо, което направите още преди да започнете с подготовката на ски екипировката.

Разгледайте внимателно ски курортите и се насочете към този, който разполага с добри писти за начинаещите скиори. Един такъв ски курорт например е Банско. Това е не само най-популярния ни зимен курорт, но дестинация, която може да ви предложи както страхотни и добре поддържани писти за начинаещи, така и многобройни места за отсядане. 

Съвети за начинаещи скиори

Снимка:unsplash.com

Подгответе ски екипировката

Докато не започнете уроците няма да сте сигурни дали този спорт е наистина за вас. Затова нашият съвет е да не прибързвате да купувате ски, за да ги наемете от хотела, в който сте отседнали. 

Почти всички хотели в Банско като Лъки Банско имат ски гардероби, от където можете да наемете както ски, щеки и каски, така и всичко друго, което ви е нужно, за да направите първите си стъпки в карането на ски.

Освен ски оборудването обаче ще имате нужда и от топло облекло, с което е добре да сте снабдите предварително.

Съвети за начинаещи скиори

Снимка:unsplash.com

Ски обувки

Обувки можете да наемете и в хотела, но не е препоръчително да го правите, тъй като ски обувките трябва да са ви удобни и да прилягат добре по крака ви. За съжаление много рядко могат да се открият обувки под наем, които да са наистина удобни. Затова е добре да закупите ски обувки предварително. 

Ски яке и ски панталон

Докато сте в планината времето може да се промени за минути, затова трябва да сте облечени в топли и водонепропускливи връхни дрехи. За да сте подготвени за всякакви ситуации в планината е добре да се снабдите предварително с топло яке и панталон. 

Гледайте връхните ви дрехи да са водонепропускливи, да спират вятъра и да могат да поддържат тялото ви сухо и топло независимо от условията на пистата.

Съвети за начинаещи скиори

Снимка:unsplash.com

Основен и среден слой дрехи

Дрехите, които носите под ски екипировката е добре да са или от синтетика, или от вълна, тъй като тези материали задържат топлината. Избягвайте да носите памучни дрехи, тъй като те нито задържат топлината на тялото, нито са водоустойчиви.

Ръкавици

Ръкавиците са много важна част от екипировката ви, тъй като предпазват ръцете ви от измръзване. При избора на този ски артикул се уверете, че можете да сгъвате пръстите си без проблем.

Чорапи

Заедно с ръцете, поддържането на краката ви сухи е от съществено значение, за да изкарате един чудесен ден на пистата. Чорапите, които закупите е добре да бъдат от вълна или от синтетични материали, за да могат да запазят краката ви топли и сухи. 

Купете си поне няколко чифта, тъй като никога не се знае кога може да се наложи да ги смените.

Очила

Очила можете да наемете заедно с каската и от гардероба на хотела.

Съвети за начинаещи скиори

Снимка:unsplash.com

Следвайте правилата за безопасност

Сигурни сме, че щом започнете ски уроците вашият инструктор ще ви запознае с правилата за безопасност на пистата. 

Но и ние ще си позволим да ви посъветваме нещичко:

  • Винаги преди да се спуснете по пистата се огледайте
  • Не спирайте на средата на пистата
  • Съобразявайте се с другите скиори
  • Не правите опити да карате над възможностите си

Показвайте уважение към планината

Никога не забравяйте, че планината е колкото красива, толкова може да бъде и опасна. Затова винаги, преди да се отправите към пистата проверявайте прогнозата за времето и ако се очаква промяна останете в хотела или си направете приятна разходка до някоя от многото забележителности около Банско.

Не пренебрегвайте препоръките на опитните скиори и не се опитвайте да пробвате наученото извън пистите или на писти, които са предназначени за напреднали скиори.

Съвети за начинаещи скиори

Снимка:unsplash.com

Забавлявайте се

Не правете грешката, която допускат голяма част от начинаещи скиори, които в желанието си да се научат по-бързо на техниките на каране претоварват тялото си изключително много.

Карането на ски е нещо, което не е учи с един или два урока. Затова вместо по цял ден да опитвате да научите правилната техника на каране,  давайте си от време на време почивка с чаша топъл чай, релакс в СПА зоната на хотела и с разходка из Банско.