Разликата между шорттрек и спийд скейтинг

Олимпиадата е най-голямото международно състезание в целия свят, което събира спортисти над 200 страни да се състезават за златни, сребърни и бронзови медали и се провежда на всеки 4 години.

В курортния град Шамони, Франция, през 1924 година е дадено началото и на състезанията по зимни спортове в рамките на Зимните олимпийски игри, като се включват състезания в 15 спорта.

Някои от тези спортове може да изглеждат еднакви, но това съвсем не е така. Например шорттрек и спийд скейтинг. Те са динамични и вълнуващи, успяват да държат почитателите си в напрежение и определено се различават един от друг.

Единият разчита на бързина, а другият – на стратегия и ловкост.

Какво е шорттрек?

Шорттрекът е зимен олимпийски спорт, който се провежда на скъсена кръгла писта (на игрището за хокей на лед) с дължина 111 м. На двата ѝ завоя се подреждат по седем гумени маркера, които я очертават.

Във всяка серия при индивидуалните състезания се надпреварват от 4 до 8 състезателя. При по-късите са по-малко, а при по-дългите са повече, като само първите двама или трима продължават в следващия етап.

По време на състезанието, на завоите, състезателите се опират с ръка на леда за по-добра стабилност и за да запазят равновесие при развитата висока скорост.

Борбата за първо място е трудна и това налага най-различни стратегии – забързване, изпреварване и забавяне. Състезателите прилагат най-различни и интересни тактики за да победят. А победителите се определят след поредица от състезателни серии, в които само класиралите се на челните места продължават в състезанието.

В Световното първенство по шорттрек, състезателите се състезават в четири дистанции – 500 м., 1500 м., 3000 м. Има и щафета, която е 3000 м за жени и 5000 метра при мъжете.

Разликата между шорттрек и спийд скейтинг

Какво е спийд скейтинг?

Спийд скейтингът, наричан още кънки бягане или бързо пързаляне с кънки е един от най-старите зимни спортове, основан през 1892 година, но навлязъл  в програмата на Олимпиадата през 1924 г.

Този спорт се провежда на 400-метрова овална ледена писта и състезателите се състезават по двойки за време, като единият бяга от вътрешната страна, а другият от вътрешната страна на овала.

Всички докосвания с противника или преминаване в чуждото поле се наказват с директна дисквалификация, като се прави изключение само след последния завой в дистанцията. Тогава състезателите могат да навлязат в полето на противника си, с условието да не му се пречкат.

Главни разлики между двата спорта

Шорттрекът и спийд скейтингът са два различни спорта, които си приличат, но не са еднакви и имат някои основни разлики помежду си.

Писта

Една от основните разлики между шорттрек и спийд скейтинг е дължината на пистата. 

Както споменахме по-горе, пистата при шорттрека пистата е доста по-къса, докато на спийд скейтинга е по-дълга. 

Кънки

Друга съществена разлика са кънките. За шорттрека те са моделирани по специфичен начин, за да могат състезателите да поддържат високата скорост и да осъществяват добър контрол на завоите.

Кънките за шорттрек са изработени от стъклопласт, по подобие на тези за спийд скейтинга, но овалът им е по-голям и са изместени наляво, тъй като бяганията се провеждат по посока, обратна на часовниковата стрелка. Така състезателите могат по-лесно и ефективно да лягат на завоите и да се оттласкват без да подпират обувките в леда. 

Разликата между шорттрек и спийд скейтинг

Ръкавици

Една много важна част от екипировката на шорттрека са ръкавиците на кънкьорите. Те са специално разработени, за да могат да бъдат в помощ на състезателите при завоите.

Повечето ръкавици са изработени от въглеродни влакна на пръстите за повече сцепление с пистата и за контрол на посоката.

При спийд скейтинга, от друга страна, основните качества са бързина и сила и всичко това идва от краката.

Състезания

При шорттрека състезателите правят масов старт с четири или осем души в зависимост от дистанцията, докато при спийд скейтинга стартът е по двойки и всеки си има свой коридор. 

Освен това при спийд скейтинга няма няколко кръга от състезания, а само един, в който състезателите се опитват да дадат всичко от себе си. Тук няма значение кой ще завърши първи, а е важно времето, за което са изминали кръга.

Стратегията е много важна при шорттрека, тъй като бяганията са спечелени повече от по-умните състезатели, отколкото от по-бързите.

Разликата между шорттрек и спийд скейтинг

Къде могат да се практикуват шорттрекът и спийд скейтингът?

Сгушен в сърцето на Пирин, град Банско е един от най-добрите зимни курорти в България.

Ледената пързалка в Банско предоставя идеалната възможност да практикувате шорттрек и спийд скейтинг, докато се забавлявате.

От около 18 години, ледената пързалка е една от най-големите атракции както за туристите, така и за местните. Местоположението ѝ е в центъра на града, а размерите – над 1 декар.

Зимната пързалка разполага с трибуни, с кафене, където да се насладите на разнообразни топли напитки и с прекрасно музикално оформление за невероятно настроение.

Зимни спортове в Банско

През последните години Банско заема своето заслужено място в листата на Световната купа в зимните спортове. Там се проведе серия от световни първенства в алпийските дисциплини, както и едно по сноуборд.

Освен шорттрек и спийд скейтинг, в Банско може да се насладите на много други разнообразни и интересни зимни спортове, като:

  • Ски спускане;
  • Фрирайд;
  • Каране на мото шейни и ATV;
  • Сноуборд;
  • Биатлон;
  • Сноукайт и др.;

Ски пистите в Банско са 18 броя с обща дължина 75 км. Те са винаги идеално поддържани и обезопасени, което от своя страна позволява на всеки да се наслаждава свободно на разнообразните зимни спортове.

Разликата между шорттрек и спийд скейтинг

Често задавани въпроси

Кой е най-добрият български състезател по шорттрек в България?

Евгения Раданова е считана за една от най-великите спортистки на Българя. Тя е бивша състезателка по шорттрек и е носителка на два сребърни и един бронзов медал от Зимните Олимпийски Игри.

В какъв период работи зимната пързалка в Банско?

Зимната пързалка в Банско работи през целия зимен период (от средата на декември до април месец), всеки ден от 12:00ч до 21:00 ч.