Зоокът – Хаджидимово

Зоокът - Хаджидимово

Зоологическите градини са създадени от хора и представляват изкуствено местообитание за животните, които обикновено живеят в клетки с неподходящи размери за естествената им среда. 

За разлика от тях зоокътовете са естествени, големи пространства, които са оградени с цел да не избягат животните. Те предлагат един натурален хабитат за обитаващите ги животинските видове.

Ако сте привърженик на природата и различните животински видове, може да се насладите на една прекрасна разходка до град Хаджидимово и неговия небезизвестен зоокът. Мястото е перфектна дестинация за семейства с деца от всякаква възраст, тъй като малките винаги се впечатляват от горските представители и остават с един прекрасен спомен за посещението си.

Къде се намира Хаджидимово ?

Град Хаджидимово не е голям на площ. Намира се в югозападна България, на около 200 километра от столицата, между Гоце Делчев и Илинден и недалеч от южната ни съседка Гърция. 

Намира се на равнинна територия, като край него има и хълмисти местности. Равнината предлага прекрасни гледки към заобикалящите планини в далечината и е едно чудесно място за животинските видове. 

Въпреки че самия град не е много известен сам по себе си, ще забележите, че е силно препоръчана дестинация от местните хора в региона. Ако сте в близост до Гоце Делчев, Банско или посещавате китните селца Лещен и Ковачевица, Хаджидимово е един чудесен допълнителен избор за Вашия списък.

Любопитни факти

Зоокътът в Хаджидимово се появява на бял свят през 2007 година. Историята му започва неубедително, едва с 2 сърнички, които основателите са закупили от недалечното село Ново Лески. 

За да не са самотни сърничките, следващите обитатели на зоокъта били муфлони, отново закупени от региона. Така малко по малко населението на зоопарка се увеличава

Към момента Зоокът Хаджидимово е много популярна дестинация в югозападния регион и привлича туристи от цяла България и дори от чужбина. Това, което привлича посетителите е най-вече свободата на животните, които живеят щастливо едни сред други, независимо от различието във вида и големината си. 

По настоящем паркът предлага убежище и храна за много видове животни, от едри чифтокопитни до птици и гризачи.

Хората са претеглени от естествената среда, в която живеят животните, и от възможността да се докоснат до тях – в преносния и буквален смисъл на думата. Да, в парка имате възможност да се движите свободно с животните и дори да ги погалите, ако разбира се Ви позволят. 

Мястото е често посещавано и обитателите му са свикнали с човешко присъствие. Създадени са много блог статии от фенове на зоопарка. Дестинацията е популярна и в Инстаграм, където предишни посетители споделят красивите моменти, изживени в близост до природата. 

Зоокът - Хаджидимово

Отглеждани животни

Зоокът Хаджидимово предлага допир с разнообразие от животински видове в пределите си. Там може да намерите най-вече чифтокопитни и птици, като всички от тях живеят в хармония с другите видове.

Някои от едрите животни включват :

  • елени лопатари
  • муфлони 
  • сърни 
  • лами 
  • Понита
  • кенгурута 

Малките видове са повече и не всички са изредени тук, но може да очаквате патици, пауни, гъски, зайци, понита, кошути, кози, овце, лебеди, гълъби и катерици. 

Някои животински представители са отделени в странични пространства, с цел безопасност на всички обитатели. Въпреки това те отново имат предостатъчно пространство да живеят свободно и щастливо.

Много от по-едрите видове са доста игриви и често влизат в небрежни борби със събратята си. Ако решите да посетите зоопарка, почти сигурно е, че ще видите преплетени роги или игриво захапване на опашки. 

Всички представители на животинското царство са добре отглеждани и нахранени. При посещение може да носите храна, като е хубаво да се има предвид, че ако обитателите я надушат, трудно ще се отървете от вниманието им.

Екзотични и редки видове

Въпреки че повечето от видовете обитават по-големите горски територии на България, обикновено ние, хората, нямаме допир с тях. Рядко се случва някой да срещне един от превъзходните елени с царствени корони, срамежлива и пъргава сърничка, или голям, силен муфлон с дебелите си и извити рога. 

Тези видове са добре приспособени, имат невероятно обоняние, слух и зрение. Животните са много умни и избягват излишни контакти, като например тези с хората. Затова дори и да видим техните отпечатъци в почвата или снега в гората, рядко ще имаме щастието да ги зърнем. 

Освен изредените горе, в зоокът Хаджидимово може да срещнете и прелестни мъжки пауни с забележителни шарки, които могат да смаят всяка женска. В зоопарка има дори представители на кенгуру, които не са срещани по нашите земи. Тези животни се размножават естествено единствено в Австралия.

Понитата също са много атрактивни за посетителите и особено за децата. С гривите си, малките размери и сладкото си поведение, те могат да станат любимци на всеки.

В зоопарка има и лами – южноамерикански представители на семейство камилови. Ламите са най-често срещани в страни като Перу, Боливия, Аржентина и Еквадор. Въпреки че са домашни животни и не се срещат в дивото, братовчедите на камилите са екзотични за българското око и определено представят интерес за туристите.

Зоокът - Хаджидимово

Забележителности в близост

Манастир “Свети Георги Победоносец”

Другата най-посещавана забележителност в Хаджидимово, освен животинския кът, е манастирът “Свети Георги Победоносец”. Мъжкият манастир е част от гоцеделчевската духовна околия и е третият по големина в югозападна България. 

По-големи от него в региона са единствено Рилският и Роженският манастир. Смята се, че манастирът е построен в края на V и началото на VI век. 

Манастирът е много приятно място за разходка. Разполага с красива и поддържана сграда, както и с обширен, чист и богат на растителност двор. Той е лесно видим от зоопарка, тъй като е разположен едва на 50 метра над него. Ако сте в района на Хаджидимово, непременно трябва да посетите зоопарка и манастира.

Ландшафтен исторически парк “Градище”

Градище е археологически обект в близост до село Долно Дряново. Състои се от природен парк с множество интересни скални формации, а археологически разкопки са открили, че на мястото е имало древнотракийско селище, което датира още преди Новата ера.  

Идеи за еднодневни и двудневни екскурзии

Районът на югозападна България е богат и предлага разнообразие от дейности, възможности за кратки и дълги разходки, планински маршрути, водопади, пещери и спиращи дъха гледки. Освен природните забележителности, може да се насладите на селски туризъм в китни селца, дегустация на вино, спа релакс и минерални бани, както и посещения на музеи, манастири и крепости.

Ето и няколко идеи за еднодневни и двудневни екскурзии в региона, за да направите престоя на Вас и Вашето семейство незабравим.

Спа уикенд и ски в Апартхотел Лъки Банско

Банско е чудесна дестинация през всички сезони и особено през студената, снежна зима. Апартхотел Лъки Банско предлага пакети, които съчетават зимни спортове с луксозен уют и СПА процедури.  

След като се насладите на снежните склонове на Пирин през деня, можете да се възползвате от нашите вътрешен или външен басейн, сауна, турска баня, детокс или терапии за тяло и още много други СПА процедури.

Зоокът - Хаджидимово

Балнеолечение – в търсене на комфорт и по-добро здраве

В югозападна България има многобройни минерални извори, доста от които са концентрирани в село Баня, село Ощава и село Огняново. 

Ако сте фен на минералните бани и техните лечебни свойства, Ви съветваме да организирате тридневна екскурзия за балнеолечение в района. В село Ощава ще откриете петте Ощавски минерални извори, като към момента само 2 от тях са използваеми на практика. Единият е горещият извор в самото село, а другият хладкият извор в село Стара Кресна.

Село Баня е минералният рай на България, с цели 75 минерални извора, бликащи изпод земите. В селото ще откриете множество открити и закрити басейни, с топли води и лечебни свойства.

Село Огняново е разположено между 4 планини – Пирин, Славянка, Родопи и Стъргач. Това място също става все по-популярна дестинация за СПА процедури поради множеството си минерални извори и красиви гледки.

Дегустация на вино и разходка до Мелнишките пирамиди

Мелник е най-малкият по големина град в България, но е известен с вкусното си руйно вино и пирамидите, които се издигат над него. Той е една чудесна дестинация за любителите на виното, като може да предложи различни сортове червено, бяло вино и розе. 

В Мелник ще намерите множество различни изби за вино, ресторанти, отрупани магазини и дори музеи на виното.

Съчетайте дегустацията на вкусно вино с разходка по калдаръмените улици и Мелнишките пирамиди. Те са скални образувания, покрити в пясък от външната си страна. На места достигат до 100 метра височина и са почти отвесни.

Еднодневна екскурзия до Мелник е перфектният начин да избягате от ежедневието. 

Летни планински маршрути в Пирин

Официалните туристически маршрути в Национален парк Пирин са 22 на брой, като всеки от тях е с различна дължина и трудност. Тук ще отбележим някои от по-леките възможни преходи, подходящи за начинаещи любители на планинските разходки. 

Важно е да имате предвид, че посочените маршрути са подходящи за начинаещи единствено в летни условия. През зимата съществува висока лавинна опасност във всички планински райони, а за зимни преходи е необходимо да разполагате с подходяща екипировка и планински водач.

Едни от най-популярните маршрути са следните :

  • Маршрут I: местност Попови ливади – връх Свещник
  • Маршрут II: х. Безбог – Попово езеро
  • Маршрут III: х. Вихрен – Муратово езеро

Може да се насладите и на безплатните организирани планински преходи, които апартхотел Lucky Bansko предлага за своите гости. 

Зоокът - Хаджидимово

Как да стигнем до Хаджидимово от хотел Лъки Банско?

Пътят от хотел Лъки Банско до зоокът Хаджидимово ще Ви отнеме около 1 час, ако пътувате с кола. Самият път не е дълъг – около 60 километра, но минава през планински пътища и долината на река Места, така че се подгответе за сценични гледки и чист въздух. 

Следвайки пътя, ще преминете през села и забележителности, които си струва да включите в листа си за посещения. Освен Банско, някои от тях са Добринище, крепост Момина Кула, Бел Камен и Гоце Делчев.

След като подминете Гоце Делчев, по пътя са селата Ново Лески и Копривлен, които подминавате, а за Хаджидимово завивате наляво преди да достигнете разклона за Садово.

И така, ако не сте спирали да разгледате другите места, след около 60 минути ще се намирате в оживения зоокът, който децата Ви ще обикнат, а от него ще се открие прекрасна гледка към извисяващия се манастир.