Природен феномен Стъпалата (Събиците)

Природен феномен Стъпалата (Събиците)

Източник снимка:pochivka.bg

Високи върхове, безкрайни горски масиви, дълбоки езера, буйни реки и красиви водопади – цялата тази природна красота ви очаква да ѝ се насладите, ако посетите района на Разлог и Банско. 

Едва ли ще се изненадате, ако ви кажем, че точно в този район се намира и един от най-причудливите и красиви природни феномени, с които искаме да ви запознаем сега.

Природен феномен Стъпалата (Събиците) Разлог

Местоположение

Стъпалата или Събиците е един от най-удивителните природни феномени в България. Разположен е в Северен Пирин и се разпростира по “реброто”, което се спуска от връх Каменитица към Разложката котловина. Целият масив попада в природен резерват Баюви дупки – Джинджирица. 

Наречен е Стъпалата, тъй като се състои от седем последователни, стърчащи мраморни зъбера, които са подредени един под друг и имат формата на стълба.

Природен феномен Стъпалата (Събиците)

Източник снимка:Опознай.bg

Геологижки данни

Масивът е изграден изцяло от мрамор, общата му дължина е 800 – 900 метра, а височината на “стъпалата” варира от 50 до 120 метра. 

Скалата е зърнеста и въпреки, че на места е ронлива и има неустойчиви блокове предлага доста добро сцепление за катерене в сравнение с повечето алпийски обекти в Пирин, изградени от мрамор.

Маршрути

Маршрутите, по които може да се достигне до седемте стъпала на феномена са 14, като най-много (общо четири) са по стъпало № 3.

Поради алпийския им характер, маршрутите, прокарани по природния феномен са от втора и трета категория.

Подходът или изходният пункт за скалния феномен Стъпалата е хижа Яворов. 

Природен феномен Стъпалата (Събиците)

Източник снимка: Уикипедия

Оттам, в посока централното било тръгва пътека, маркирана в жълто. Пътеката минава през гориста местност и води до обширна поляна, от която се вижда идеално целият масив с всичките му стъпала. (От самата хижа Яворов) стъпалата, които се виждат са само 5). 

От поляната маркираната пътека продължава вляво по посока основата на скалния масив. Преминава през каптаж и малка река, продължава по морената и след 30 метра катерене се излиза на още по-малка и тясна пътечка. 

Пътечката преминава през клек, навлиза във втора морена и след още малко катерене се стига до основата на Второто стъпало.

Друг известен маршрут започва от Северозападната част на връх Каменитица. Оттам опитните алпийски катерачи могат да изберат някой от трите маршрута, които се спускат към феномена. 

Северозападната стена е по-ниска от северната страна на връх Вихрен, но  е по-трудно преодолима чисто технически, тъй като скалата, по която се извършва катеренето е доста по-ронлива и мраморът е ерозирал.

Природен феномен Стъпалата (Събиците)

Източник снимка: Уикипедия

Други маршрути за алпийско катерене в близост

Връх Каменитица

Изкачването на вр. Каменитица е истинско предизвикателство пред алпийските катерачи. Това е върхът, от който се спуска ръбът, на който се намира скалния феномен Стъпалата  (Разлог).

Подходът към Каменитица започва от хижа Яворов и до Второто стъпало съвпада с него. След достигане на Второто стъпало се завива на дясно и се продължава към Седмото стъпало, от основата на което започва изкачването до върха.

Природен феномен Стъпалата (Събиците)

Източник снимка: Почивка.бг

Разложки Суходол – Северозападна стена

Връх Разложки Суходол е с местоположение Карстовото било на Северен Пирин. Стената му е изградена от мрамор, който обаче е ерозирал и ронлив, което прави катеренето особено през зимата доста опасно.

Подходите към върха отново са от хижа Яворов и за да се изкачи върха времето, което отнема е около 2 часа.

Ако трябва да бъдем напълно откровени, тогава ще споделим, че зимните изкачвания на връх Разложки Суходол са едни от най-трудните и опасни в България. Затова се препоръчва изкачването на този връх да се извършва единствено от много опитни и добре подготвени алпинисти.

Природен феномен Стъпалата (Събиците)

Източник снимка: Почивка.бг

Хижа Яворов  – връх Баюви дупки

Баюви дупки е разположен на Карстовото било на Пирин. От едната му страна стръмен, остър ръб го свързва с връх Разложки Суходол, а в противоположната посока, в непосредствена близост се намира заслон Кончето.

Изкачването започва от хижа Яворов. Оттам се следва пътеката в червена маркировка, която е част от Международния туристически маршрут Е – 4. Първоначално пътеката се движи в гора, след което се преминава през каменист терен. 

После маршрутът преминава през улея между скалния феномен Събиците и Окаденския рид. Малко преди голямото изкачване има заслон, в който могат да се направят запази с вода.

След заслона, на по-малко от 500 метра се излиза на хребета, където отново трябва да се следва червената маркировка. Пътеката се движи по Карстовия ръб, подсича връх Разложки Суходол и излиза на място, на което се среща с пътеката, която минава през циркуса Баюви дупки.

Оттук до върха не остава много, но теренът е много стръмен и труден за преодоляване.

Природен феномен Стъпалата (Събиците)

Източник снимка:Уикипедия

Други интересни забележителности за посещение в района около Разлог

Макар, че изкачването по стъпалата на природния феномен или преминаването по някой от маршрутите, които ви представихме е изживяване, което не може да се сравни с нищо друго, за хора, които нямат опит в алпийското катерене това е мисия почти невъзможна.

На тези от вас, които не са на “Ти” с катеренето предлагаме няколко интересни, но по-малко екстремни забележителности, които можете да посетите, докато сте в района на Разлог и Банско.

Панорамна алея  Стъпалата Разлог

Една от новите атракции в Разлог е панорамната алея Стъпалата. Алеята започва малко извън града и по нея се стига до връх Голак. Наречена е на името на природния феномен Стъпалата, към който има идеална видимост от върха на 12 – метровата кула, която се извисява в края на алеята.

По пътя има много места за отдих, панорамни площадки и информационни табели, от които можете да узнаете всичко, което ви интересува историята на града и за флората и фауната на Пирин планина.

Мястото, на което да бъде изградена алеята е избрано много внимателно. Това е пътеката, по която  през 1912 година от връх Голак слиза българската армия и освобождава Разлог от османско иго.

Природен феномен Стъпалата (Събиците)

Източник снимка: Опознай.bg

Хижа Яворов

Ако сте любители на пешеходния туризъм, който не изисква големи натоварвания, един пешеходен преход до хижа Яворов ще ви зареди с положителни емоции и много енергия.

До хижата можете да стигнете по няколко маршрута, но като че ли най-популярния (и лесен за преодоляване) е с изходна точна местността Бетоловото.

Местността се намира югозападно от Разлог по пътя Банско – Симитли. Малко преди да стигнете до нея ще видите табела, така че няма опасност да я подминете.

Стигнете ли до местността трябва да продължите с автомобила си, докато стигнете до информационните табели на Национален Парк “Пирин”. Там някъде трябва да оставите колата и да продължите пеш.

В близост до табелите ще откриете пътека с жълта маркировка, по която трябва да тръгнете. Пътеката не се отклонява никъде, така че няма как да се объркате.

Преходът до хижата е около час (при среден ход). Теренът няма голяма денивелация, със средна степен на трудност е и освен няколко малко по-стръмни изкачвания няма да срещнете затруднения.

Стигнете ли до хижата можете да се подкрепите с вкусен обяд и чаша ароматен планински чай и да се насладите на красивите гледки, които се разкриват към скалния феномен Стъпалата.

Природен феномен Стъпалата (Събиците)

Източник снимка: Почивка.бг

А ако не ви се прибира, можете да пренощувате в хижата и на другия ден да си направите няколко немного натоварващи прехода из планината.

В непосредствена близост до хижата се намира Хайдушката чешма, до която можете да достигнете по  маркирана пътека за около 40 минути.

Ако тази разходка ви се струва прекалено кратка или лесна, тогава можете да достигнете до основата на скалния феномен Събиците или до извора на Бяла река.

А можете да се върнете по обратния път и вместо да се приберете до хотела си в Разлог или Банско да се отбиете до Пирин голф клуб и да се наградите с чаша кафе или питие.