40 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Празници на банските традиции

Освен, че е най-популярният ни ски курорт, Банско е град, в който традициите са важна част от живота на хората. Гордите балканджии пазят живи банските традиции, предават ги от поколение на поколение и с удоволствие ги споделят с гостите на града.

Празници на банските традиции

Да се изброят всички традиционни празници, които банскалии честват ще е малко трудно, тъй като от първия ден на Новата година, та чак до Димитровден има поне по няколко големи празника, но ще се опитаме да ви запознаем с някой от най-тачените и обичани от всички банскалии празници.

Кукерски карнавал – 01.01

Първия ден от Новата година в Банско започва с прогонване на злите сили. Обичаят кукерство идва от дълбока древност и символизира отстъпването на зимата и настъпването на пролетта. За да „отворят” път на доброто, кукерите се обличат в страшни костюми от животинска кожа, слагат зловещи маски и изпълняват бойни танци, при които чановете, които са вързани на кръста им издават силен шум.

Кукери в Банско | Lucky Bansko

 

Страшните маски и силния шум, който вдигат имат за цел да прогонят злите духове и да донесат плодородие и благодат на всяко семейство в града.

Традиционно, в кукерския карнавал участват само мъже, които представят отделни махали на града. Всяка една група си има Цар, Поп, Булка (Баба) и Младоженец (Дядо).

В миналото кукерите, които в Банско се наричат „бабугери” са обикаляли от къща на къща, влизали са във всеки двор, за да прогонят злото и са танцували своите танци за берекет и щастие на стопаните. Малките деца мажели с пепел по бузките за здраве, а стопаните на домовете са ги гощавали за из път.

И днес банските традиции са живи и всяка година започва с кукерско шествие, което тръгва от махалите на града и завършва в центъра на Банско, където бабугерите се срещат и изпълняват старинен ритуал за плодородие.

Кукерският карнавал е сред една от най-големите зимни атракции на Банско и за да наблюдават шествието към града се стичат хиляди туристи всяка година.

Великден

Великден е празник, който се отбелязва от всички християни по света и разбира се и в Банско се боядисват яйца, пече се козунак и се празнува Възкресение Христово.

Освен познатите ни обичаи, с които отбелязваме Великден обаче, в Банско имат още една традиция, която се предава от баща на син от поколения наред. По време на Великденските празници в града се изпълнява една древна игра, наречена „ломада”. Легендите разказват, че играта е измислена от римските войници, които за да не заспят, докато охраняват тялото на Исус Христос започнали да запълват времето си хвърляйки камъни.

„Ломада” се играе в Банско от древни времена до днес и традицията се предава на всяко следващо поколение. В играта участват само мъже, които се състезават да хвърлят камък възможно най-близко до забитите в края на игралното поле дървени колове.

В древни времена, когато се е играела играта, жените не са били допускани дори да наблюдават. Днес традицията се е променила малко и всеки, които иска да се докосне до уникалния великденски обичай в Банско, може да присъства на играта.

Гергьовден – 06.05

В Банско Гергьовден се празнува три дни и се отбелязва с различни културни събития, кулинарни изложби и богата фолклорна програма.

През последните години в региона се възроди един много стар ритуал, който се нарича „Топене на китка”. Ритуалът се изпълнява само от млади, неженени момичета.

През нощта срещу Гергьовден (05.05) момите, пременени в народни носии поставят белязани китки в голям съд с вода. Съда се оставя да пренощува под розов храст и цяла нощ се пази, за да не го откраднат ергените. На другия ден съда с белязаните китки се изнася на площада и малко момиче вади всяка китка и я нарича за здраве и любов.  В миналото с този ритуал момите са разбирали за какъв момък ще се омъжат и дали ще се омъжат скоро.

Възобновяването на ритуала за наричане в Банско, Добринище и Разлог е още едно доказателство, че банските традиции няма да спрат да се помнят и честват.

Празници на банските традиции – 17 – 24 май

Идеята за честване на банските традиции идва от Възрожденско Банско, когато градчето се слави с многобройните си майстори кожари, зографи, дърводелци, тепавичари, сарачи, железари. Занаятите винаги са били на почти в Банско и до днес има немалко фамилии, в които определен занаят се предава от баща на син.

Традиции в Банско месец май | Lucky Bansko

 

Дните, в които се отбелязват празниците на банските традиции дават началото на летния сезон в Банско. От 17 – ти до 24 – и май всяка година в курортното градче могат да се посетят различни забележителности, тематични вечери, кулинарни изложби, конкурси, изложения на произведения на бански майстори и други.

По време на празниците на банските традиции целият град се превръща в една невероятна феерия от музика, забавления и танци на открито.

Празниците се организират вече три десетилетия и имат за цел да представят на едно място всички традиционни за региона кухня, занаяти, музика и танци.

Кулминацията на празниците е откриването на кулинарната изложба, в която банскалии представят уникални, традиционни ястия от Банската кухня. Празниците завършват на 24 – и май с традиционен парад в чест на Деня на славянската писменост, култура и просвета.

По време на дните на банските традиции се провежда и фолклорния фестивал „Между три планини”, в който взимат участие самодейци от няколко града в района на Рила, Пирин и Родопи.

Джаз фестивал – 08 – 13.08

Началото на станалия вече традиционен за Банско Джаз фестивал е поставено през 1998 г. и първоначално се е организирал за гостите в клиниката на д-р Емил Илиев.

Стартирало като скромно музикално събитие за ограничен кръг от хора, много скоро джаз музиката излиза извън границите на клиниката и се превръща в Международен Джаз Фестивал, който всяка година посреща родни и световни величия на джаза.  Днес банскалии се гордеят, че тъкмо техния град всяка година дава поле за изява на толкова много популярни джаз изпълнители.

Празник на банската кухня – последната събота на месец май

Банската кухня е самобитна, уникално вкусна и без съмнение е популярна в цяла България. Но истинския ѝ вкус може да бъде опитан единствено тук, в Банско, където всяко семейство има своя рецепта за приготвянето на бански старец, чомлек, чекане, капама, кукурини, дропла, шупла и други ястия с причудливи имена.

Банскалии пазят ревниво тайните на приготвянето на ястията си, но нямат нищо против да нагостят с тях гостите на града си. Затова и всяка година, през последната събота на месец май в града се организира Празник на банската кухня, на който всяка домакиня, ресторант или механа в града представят свои ястия.

Празник на Банско – 05.10

Датата, на която банскалии честват празника на града си не е избрана случайно.  Преди 106 години, на тази дата Банско е освободено от турско робство. Градчето е първото селище в Пиринския край, което получава независимостта си, а още по-интересното е, че се е освободило напълно само.

На 05.10.1912 г. четата на Христо Чернопеев влиза в Банско и камбаните на църквата „Света Троица” известяват на населението да се събере в храма. В църквата, пред всички хора на града великият поет Пейо Яворов произнася прочувствено слово, което завършва с думите: „Долу фесовете българи, вие сте свободни!”.

От тогава до днес Банско чества празника си на тази паметна дата. Традиционно празникът на града започва със звука на камбаните на „Света Троица” и тържествена литургия.

През целия ден из цяло Банско се провеждат различни състезания, представят се традиционни за града и региона занаяти, хората си ходят на гости и се гощават с блага баница с ориз. Празникът на града завършва по традиция с голям концерт на открито, на който пеят популярни български изпълнители.

Откриване на ски сезона в Банско – средата на декември

Едно от най-големите събития в Банско е разбира се откриването на ски сезона в курорта. Всяка година в дните около средата на декември в Банско тече трескава подготовка за отпразнуване началото на новия ски сезон.

Събитието се организира официално повече от 20 – години и на него присъстват именити спортисти и ски легенди от свят. Откриването на ски сезонът е събитие, което банскалии чакат с огромно нетърпение и което отдавна е намерило своето място редом до пазените ревниво бански традиции.

Коледуване – нощта на Бъдни вечер преди Коледа

Коледуването е стара българска традиция, която и до днес се тачи в Банско. През нощта срещу Коледа млади мъже, облечени в народни носии се събират и обикалят дом след дом в цяло Банско.

Коледари в Банско | Lucky Bansko

 

Традицията повелява коледарите да благословят първо къщата на най-личния човек в града, а след това да влязат във всеки дом, за да го благословят. Момците пеят песни, наричат за здраве, берекет и благополучие, а стопаните ги даряват с домашно изпечени краваи, питки, вино, местни деликатеси, боб, пари.

След като благословят всеки дом в Банско, коледарите се събират на обща трапеза, за да хапнат и пийнат за здравето на всички.

В Банско подготовката на коледуването започва още от 20 – ти декември. Тогава мъжете се събират, за да подготвят носиите си, да пеят коледарски песни и да украсят калпаците си с китки и пуканки.

За разлика от немалко градове и села в страната, където коледуването вече не се практикува, в Банско традицията е жива и се предава от поколение на поколение.