Летен театрален фестивал Банско

Най-стойностното от постановките през годината в страната

Ежегодният театрален фестивал Банско се провежда в началото на юли – от 1 до 7-и.  Постановките се играят в салона на читалището.

Ремонтирано по най-новите изисквания и модерно оборудвано, читалище „Вапцаров“ предоставя удобство на зрителите по съвременните изисквания, има и добра акустика. Тук освен едноседмичния театрален фестивал Банско, се провеждат и редица големи международни празници на изкуствата – балет, фестивалът „Утринна звезда“, джаз, планинарско кино, а също и конкурси за стил и красота, изложения  и др.

Летен театър в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Традиционният театрален фестивал Банско  дава възможност за седмица да се изгледа подборка от най-актуалните, интересни, стойностни спектакли, представяни в страната. В програмата се включват доказали се постановки, събрали хиляди зрители, отличени с престижни награди.

Чрез тях публиката може да види разкошната игра на любими актьори, познати както от театралната сцена, така и от телевизионни, и игрални филми. Успехът на показваните спектакли не е случаен. Те са букет от постановки върху силна драматургична основа с удачни решения на водещи режисьори. Подбрани са и много добри актьорски екипи, които с лекота потапят публиката в театралната магия.

Не е нужно да се изброяват спектакли от всичките години на вече изключително популярния театрален фестивал Банско. Достатъчно е да се споменат някои заглавия от тазгодишното му издание. „Ножица –трепач“ например, представен от театралната трупа на „Българска армия” е хитов спектакъл, събрал в салоните повече от 6 000 зрители.

“Забранено за смях” пък, комедия, играна от търговищкия театър, е отличена с най-високата драматургична награда на Хърватия – “Марин Държич”. Друго заглавие – „Малко комедия“ на „Вива Арте” и Бургаския театър, е чудесно обединение на две пиеси на великия Чехов – „Предложение“ и „Мечка“. Разбира се, не са забравени и малките зрители – тази година при свободен вход деца и родители гледаха „Пепеляшка“. Спектакълът по Шарл Перо представиха кукловодите на държавния театър във Варна.

Звездни имена от летния театрален фестивал Банско

Летния театрален фестивал Банско е основан от Нона Йотова, а от 2012-а се организира от Общината в Банско. Всяка година фестивалът събира звездни имена – безспорни таланти, които се себераздават в сценичната игра.

През годините с театралните празници в Банско са свързани имената на Васил Михайлов, Татяна Лолова, Велко Кънев, Емилия Радева, Цветана Манева, Никола Анастасов, Стефан Цанев, Руси Чанев, Камен Донев, Герасим Георгиев и много други.

Известни театрални артисти в Банско | Lucky Bansko

В тазгодишния пъстър театрален фестивал Банско отново се събраха популярни актьори при това в изключително интересни спектакли с търсещи творчески решения. В „Ножица –трепач“ например играят Стефания Колева, Веселин Ранков, Александър Дойнов и Иван Радоев. А динамичното действие в пиесата никога не е едно и също – то има различен обрат всеки път, като зрителите могат да бъдат и сценаристи, и режисьори.

Не може да не се спомене специално и участието на „Искри и Сезони“. Дори само идеята на “Женско царство”е привлекателна –  Искра Радева, Елена Кънева и Мария Статулова да превземат властта, а върху Пламен Сираков, Теодор Елмазов и Веселин Цанев да паднат всички грижи по децата и домакинството…

Звезден екип, но изцяло от по-младото поколение актьори, тази година се представи в „Малко комедия“. В нея Асен Блатечки играе с Койна Русева и с Калин Врачански.

От различни постановки могат да се споменат още Йоана Буковска, Параскева Джукелова, Ива Папазова, Стефан Иванов и много, много други, които са показателни за „високата летва“ на летния театрален фестивал Банско. Която е традиционна и непоклатима – която и година от развитието на фестивала да се избере, ще се попадне на ярки творчески екипи и силни, вълнуващи спектакли.

Силата им е и в подбраната драматургия. Тя засяга общочовешки теми, в които всеки може в някаква степен да види себе си. Да „разпознае“ самотата, отношенията с другите, търсенето на ценностите в живота и да стигне до катарзис. Това е характерно дори и за комедиите, в които акцентът е върху забавлението – там смехът е малко тъжен, но пречистващ.

Банско – фестивалният град с изпълнители от цял свят

Театралните празници в Банско са много силен акцент в културния живот на града.

Те обаче са част от цялостна концепция за представяне на всички видове изкуства, съобразно предпочитанията на многобройните туристи от най-различни държави, които посещават курорта през всички сезони.

Филм фест в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

На практика Банско е фестивален град, в който през цялата година се провеждат културни форуми, много от които са международни. Освен седмицата на театъра, тук има оперен фестивал с водещи наши и чуждестранни изпълнители, едноседмичен джаз фестивал с музиканти от световна величина, етно от различни континенти, популярна съвременна музика, балет, балкански фолклор, изложби, безплатна международна „Киномания“ с изключително атрактивни филми за планинарството.

Особено интересни за туристите са празниците на местния фолклор и традиции, които представят танцово и песенно творчество, обичаи, старинни ритуали, художествени народни занаяти.

Гостите на града дори могат да се включат – през цялото лято! – в курсове по народни танци, пеене, свирене на гайда, тамбура и т.н.; да участват в  демонстрации на уникално тъкане, дърворезба и т.н.