Ежегодни събития в Банско

Досега сте пропускали Банско като възможна дестинация за лятна почивка защото смятате, че градът е интересен само през зимния сезон и то само за скиорите?

Не спорим, че Банско е най-популярният ни ски курорт, но градчето има какво да предложи на своите гости и извън сезона.

Не вярвате ли? Да видим какво може да ви предложи Банско като забавления и събития, докато вие си почивате в града.

8-ми декември в Банско

Понеже е началото на декември и понеже наближава най-големия студентски празник, няма как да не започнем с най-голямото събиране на студенти от цяла България в Банско. Защо Банско? Ами защото точно на 8-ми декември в Банско стават най-големите и щури студентски купони. А няма студент, който би пропуснал подобен купон, нали?

Та, ако сте студенти и още не сте резервирали хотели в Банско, за да отпразнувате с колегите празника си… е, жалко, но вече ще е малко трудно да откриете свободен хотел за 8-ми декември.

Курортното градче е най-желаното място за празнуване на студентите не само от родните университети, но и на студенти от съседните страни. Хотелите в града се пукат по шевовете в началото на декември, а забавленията са безкрай. Механи, луксозни ресторанти, барове, дискотеки… всичко, което един студент иска за празника си го намира точно в Банско.

Супермодерен ски курорт Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Откриване на ски сезона в Банско

Няма как да не споменем и началото на ски сезона в градчето, тъй като това е събитие, което се чака с голямо нетърпение от всички, които обожават да се спускат по белите писти.

Да сте сред първите, които могат да вземат участие не само в празненствата по случай старта на ски сезона, но и да сте сред първите, които ще се спуснат по пистите е привилегия и огромно удоволствие.

Една кратка (или не толкова кратка) предколедна почивка в някой от хотелите в Банско в средата на декември мислим, че ще ви допадне изключително много. Дори и да не карате ски, само присъствието на това ежегодно събитие и еуфорията, която ще ви донесе ще остави незабравими спомени за цял живот у вас.

Бяла Коледа в Банско

Да, Банско е и сред най-желаните дестинации за почивка точно за Коледа. За Коледните празници, които ежегодно се организират от община Банско се носят легенди.

Ако не вярвате, организирайте си една коледна почивка в Банско 2017 и ще се убедите сами. По това време на годината в градчето всяка вечер се организират различни събития на открито, хотелите са окъпани в коледни светлини, а механите… механите предлагат толкова вкусни, домашни блюда, че ще си оближете пръстите.

Кукерско шествие

Ако пропуснете коледната почивка в Банско 2017, можете да посрещнете Нова Година в града и още на следващия ден да се насладите на кукерското шествие, което се провежда всяка година точно на 01.01.

В първия ден от новата година кукери от близко и далеч се събират в градчето, за да „прогонят злите духове”. Кукерският фестивал продължава през целия ден, а в края му винаги се извива кръшно хоро, на което можете да се хванете и да се забавлявате на воля.

За да не кажете, че до тук ви запознаваме само със зимни събития, ето какво предлага Банско през останалите сезони.

Български кукери на снимка | Lucky Bansko SPA & Relax

Джаз фестивал

Bansko Jazz Fest е едно от най-големите събития през летните месеци, на което можете да се насладите, докато си почивате тихо и спокойно в някой от хотелите в Банско. Международният джаз фестивал се провежда всяка година през месец август и се е превърнал в една от емблемите на градчето. В продължение на няколко дни, на открити сцени забиват родни и световни джаз изпълнители и формации, а Банско посреща любители на джаза от цял свят.

Банско опера фест

Ако пък искате да съчетаете две музикални събития в една почивка, веднага след джаз фестивала можете да се насладите на следващото ежегодно събитие – Банско опера фест. Дори и да не сте ходили на опера до сега, достатъчно е да посетите една от откритите сцени по време на оперното събитие в града, за да поискате още, и още, и още… Оперния фестивал се провежда вече за шеста поредна година в градчето и събитието събира на една сцена най-изтъкнатите оперни звезди на българското оперно изкуство.

Летни театрални празници

Мислите си, че юли е време за море и дори не помисляте, че и планината има какво да ви предложи? Е, ако обичате театъра, но все не ви остава време да посетите някоя театрална постановка, и ако сте през месец юли на почивка в някой от хотелите в Банско ще можете да вземете участие в ежегодните летни театрални празници, които се провеждат в града.

Едва ли ще откажете да се насладите на живо на играта на невероятните ни актьори и да изгледате някой от най-нашумелите през годината театрални постановки, нали?

Летен театър в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Празници на Банската традиция

Празниците на банския фолклор, традиции и кухня се провеждат вече почти три десетилетия и повярвайте, ако сте в Банско по времето, когато се провеждат (от 17 до 24 май) ще преживеете нещо изключително.

В рамките на събитието ще можете да опитате от най-популярните ястия от прочутата банска кухня, ще чуете различни музикални изяви, ще можете да се запознаете с историята и забележителностите на града… По време на празниците се организират многобройни културни изяви, изложби, тематични вечери.

Лятна киномания

Събитието се провежда през втората половина на юли и е част от Международния Банско Филм Фест. По време на лятната киномания под звездите можете да се насладите на едни от най-добрите филмови ленти посветени на пътешествия, планини и екстремни спортове.

Представете си само, една (или няколко вечери), в които да се запознаете с най-популярните филмови продукции за планината, които да изгледате на открито, здраво прегърнали половинката си…

Bansko Beat

Ако сте любители на популярната музика, Bansko Beat ще ви допадне със сигурност. Събитието е ежегодно и се провежда през месец юли на централния площад в Банско. На Bansko Beat традиционно взимат участие популярни родни изпълнители, на които сигурни сме, че сте фенове.

Концерт в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Бански занаяти

Банско е град не само с древна история и красива природа, но и град, в който се пазят традициите. Затова и всички с голямо нетърпение очакват да започнат дните на Банските занаяти – местните, за да покажат какво са успели да съхранят като занаяти, а гостите на града – да се потопят в магията на занаятчийското изкуство.

Ако изберете да почивате в Банско през лятото (от юни чак до началото на септември) можете да се запознаете отблизо със занаяти като плетене на шушони, везане на гоблени, изработване на сувенири, дърворезба, плетене на една кука, тъкане и други.

Ако ви се прииска да се научите на някой от демонстрираните занаяти, можете да го направите без никакви усилия и да се приберете у дома не само отпочинали, но и усвоили някой от традиционните бански занаяти.

Бохеми – Фестивал на Балканската музика

Есента не само е един от най-хубавите сезони за почивка в планината, но и времето, когато в Банско се провежда Фестивала на Балканската музика.

Представете си само… Почивате си в някой от страхотните хотели в Банско, през деня разглеждате забележителностите, изкачвате върхове или просто отмаряте край басейна, а когато слънцето започне да залязва се отправяте към центъра на Банско, където специално за вас концерти изнасят най-изявените балкански изпълнители.

Къде другаде ще можете да се насладите на неравноделните ритми и да се забавлявате под открито небе от цялата си душа и сърце?

Денят на Банско

На 05.10.1912 година в черквата „Света Троица” Пейо Яворов обявява свободата на Банско… и оттогава всяка година на тази дата банскалии честват празника на града си. Събитието се отбелязва с тържества, концерти и много музика.

Банско Филм Фест

Още едно ежегодно събитие, което се е превърнало в емблема на Банско. Филмовият фестивал, посветен на планината, приключенията и екстремните спортове се провежда през месец ноември и на него могат да се видят най-добрите ленти, посветени на планината.

Банско Филм фест през ноември | Lucky Bansko SPA & Relax

Фестивал на изкуствата „Утринна звезда”

Международното събитие се провежда от 2008 година и на него присъстват младежи и възрастни от цялата страна и чужбина. Целта на фестивала е да насърчава творчеството във всичките му форми. Та, ако сте на почивка или сте планували да празнувате 8-ми декември в Банско, можете да посетите и фестивала на изкуствата „Утринна звезда”, който се провежда в началото на декември.

Да, Банско е най-популярният ни зимен курорт и интереса към него по това време на годината е огромен, но градчето може да предложи на своите гости много интересни и заслужаващи вниманието ежегодни събития.

Градчето е сред най-любимите и за отбелязване на големи празници като Великден, 8-ми декември, Коледа и Нова година.

Както споменахме още в началото, студентите обожават града и всяка година, щом наближи студентския празник се отправят да отпразнуват 8-ми декември в Банско.

Коледната ваканция в Банско пък е предпочитана и от българските и от чуждестранните семейства, които идват в града, защото той може да им предложи прекрасна атмосфера, страхотни хотели, невероятна храна и безкрайни бели писти.

Но дори и да имате планове за тази Коледа и Нова година и пропуснете почивката в Банско през зимата, града има какво да ви предложи през цялата година.

Избирайки Банско за своята пролетна, лятна или есенна почивка ще можете не само да се насладите на красотата и спокойствието на планината, но и на някой от ежегодните събития, които се провеждат в града.