Панаир на занаятите в Банско

Панаир на занаятите в Банско

Източник снимка:bansko.bg

Както всяко лято и лятото на 2021 – та в Банско бе наситено с много културни събития, едно от друго по-успешни. Но едно от тях беше малко по-различно и привлече изключително много интереса и на жителите, и на гостите на града.

Първи панаир на занаятите в Банско 2021

За пръв път в курортното градче се проведе панаир на занаятите, който се превърна в истински празник както за участниците, така и за многобройните му посетители.

В продължение на една седмица (от 28.06 до 04.07) жителите и гостите на курортното градче имаха възможност да се насладят на ръчно изработени изделия от майстори от цяла България. Организатор на събитието бе Регионалната занаятчийска камара в Банско със съдействието на Община Банско и читалище “Никола Вапцаров”. 

В панаира взеха участие над 30 занаятчии, които разположиха своите щандове на централния площад “Никола Вапцаров”, а посетителите в продължение на цяла седмица можеха да се насладят на майсторската ръчна изработка на плетени кукли, бижута, гайтани, бродерии, плетива, декоративни свещи, плъстени и рисувани дрехи и много други.

Панаир на занаятите в Банско

Източник снимка:bansko.bg

Зараждането на идеята

От края на миналата година Банско най-накрая може да се похвали със своя Регионална камара на занаятите. Това е мечта на банскалии от доста години, тъй като градчето грижливо пази своите традиции и се стреми да популяризира колкото се може повече вече позабравени занаяти.

За да отбележат подобаващо “раждането си”, от камарата взимат единодушно решение да се впуснат в организирането на първия Панаир на занаятите в Банско. 

Подготовката на събитието 

Само няколко месеца след зараждането на идеята събитието бе подготвено и организирано до най-малкия детайл. Датата бе определена, мястото на провеждането – също,   майсторите – занаятчии бяха поканени и всичко бе готово за началото.  

Панаир на занаятите в Банско

Източник снимка:bansko.bg

Провеждането

Още в първите часове на откриването на панаира на занаятите майсторите започнаха да разполагат своите щандове на централния площад “Никола Вапцаров” и най-нетърпеливите посетители се потопиха във феерията от цветове и аромати. 

За да представят своите занаяти на панаира пристигнаха майстори от Троян, Бургас, Варна, Благоевград и от много други градове на страната. Банскалии също не останаха назад и много местни занаятчии показаха как изпод умелите им ръце излизат истински произведения на изкуството.

Застанали пред своите щандове, занаятчиите не само бяха изложили своите ръчно изработени произведения, но и демонстрираха занаятите си, показвайки пред силно впечатлените посетители етапите, през които минава изработката на едно ръчно направено изделие. 

Специално за най-малките организаторите бяха подготвили и страхотна изненада. В рамките на седмицата на занаятите децата можеха да работят заедно с майсторите и да изработят свое изделие, което да занесат в домовете си за спомен.

Панаир на занаятите в Банско

Източник снимка:bansko.bg

Целите

Основната цел на организаторите, според думите на председателя на занаятчийската камара – Любен Чилев е колкото се може повече хора да се запознаят отблизо със старите и вече позабравени технологии на изработка на стъкло, плъстени плетива и дрехи, гайтани. 

Огромното желание на сдружението е и да предадат знанията и уменията си на младото поколение, за да останат традициите в изработката на ръчни изделия живи.

Плановете

След големия успех на първия панаир на занаятите в Банско организаторите се надяват събитието да се провежда всяка година. Според Регионалната камара на занаятчиите провеждането на подобни културни събития е начинът да се покаже разликата между масовото производство и ръчната изработка и да се привлече интереса на младото поколение към традиционните български занаяти.

Панаир на занаятите в Банско

Източник снимка:bansko.bg

Организаторите имат идея не само панаира да се провежда всяка година, но и да създадат различни работилици, чрез които старите и забравени занаяти да бъдат възстановени.

Според председателя на занаятчийската камара, предвижда се в града да отворят постоянни работилници – ателиета, в които майсторите да изработват своите изделия, а туристите и жителите на града да могат да наблюдават техниките на изработка. 

Предвижда се да има ателиета по дърводелство, иконопис, плъстене на дрехи, за изработка на бижута, тъкане, бродиране и много други.

От Община Банско пък се надяват, че популяризирането на старите техники и занаяти ще привлече интереса на младото поколение и все повече деца ще открият своя занаят, който да усвоят. 

От бранша на хотелиерите също подкрепят идеята за ежегодно провеждане на занаятчийския панаир, чрез който страната ни може да се популяризира в чужбина като дестинация с добре развит културен туризъм. 

Защо занаятчиите избраха 28 юни – 04 юли, за да проведат първия панаир на занаятите в Банско?

Изборът на период на провеждане на панаира организаторите не избират случайно. Събитието стартира на 28 юни, което е само ден преди големия християнски празник Петровден, на който се отбелязва и Деня на занаятчиите в България. 

Това е най-големият празник на всички, които пазят традициите и продължават да практикуват занаяти, предавани от поколение на поколение през вековете.

Панаир на занаятите в Банско

Източник снимка:bansko.bg

Традиционно празникът се отбелязва в цялата страна и точно на този ден всички Занаятчийски камари в страната, които са регистрирани като членове на Националната занаятчийска камара провеждат изпити сред занаятчиите за придобиване на степените майстор или калфа.

Калфа се нарича човек, който се обучава от майстор. Обучението му може да продължи с години, докато стане напълно готов да премине изпита успешно и да стане майстор. 

След успешното полагане на изпита майсторите и калфите се вписват в Регистъра на занаятчиите в България и получават диплом, който удостоверява, че съответното лице е пълноправен член на занаятчийската гилдия и може да упражнява занаята си.

Тъй като това е най-важният ден в годината за хората, които пазят културното ни наследство, опитвайки се да съхранят традиционните български занаяти за поколенията, напълно логично от Регионалната занаятчийска камара в Банско са взели решения да проведат панаира от 28 – и юни до 4 – ти юли.

Панаир на занаятите в Банско

Източник снимка:bansko.bg

Преди да се разделим

Ако това лято сте пропуснали панаира на занаятите в Банско, другото лято имате ли възможност, опитайте се да не го пропускате – няма да съжалявате. По време на панаира ще имате възможност да се насладите на невероятни изделия ръчна изработка, които да закупите и отнесете със себе си у дома.

А докато сте в Банско, можете да отседнете в някой от СПА хотелите на града и да се върнете вкъщи ободрени, заредени с енергия и доволни от покупките си от панаира на занаятчиите в Банско.