Що е фолклорен пикник в Пирин?

Да сте в Банско през зимата и дните ви да са изпълнени със спускане по белите писти и разходки, а вечерите – с чаша вино на светлината на камината с любимия човек или с шумни забавления с приятели в някоя банска кръчма е незабравимо изживяване. Зимно Банско е магия, очарование и обещание за още нещо…

Но да сте в Банско през лятото е още по-незабравимо и прекрасно! Лятото в градчето е време за приключения, забавления и куп интересни активности, в които можете да вземете участие и да се забавлявате до насита. 

Фолклорен пикник в Пирин

През лятото в Банско се организират безчет музикални събития, филмови фестивали, фолклорни конкурси, фестивали на традициите, обичаите и занаятите, и какво ли още не. Някои от тях са сред най-големите в България, а някои привличат и множество туристи от Европа и света. 

Лятната почивка в Банско е за разглеждане на многобройните архитектурни, природни и исторически забележителности, за каране на колело по тесните горски пътеки, за риболов, за първи опити в ездата или гЛятната почивка в Банско в разгара на лятото е за разглеждане на многобройните архитектурни, природни и исторически забележителности; за каране на колело по тесните горски пътеки; за риболов. За първи опити в ездата или голфа, за покоряването на някой връх, за скално катерене, за каякинг или рафтинг, за пейнтбол, каране АТВ и т. н., и т. н.

А най-хубавото е, че това е и времето, в което можете да посетите фолклорния пикник в Пирин планина – една от най-големите летни активности в Банско.

Предполагаме, че обичате пикници и често си ги организирате сами на различни места сред природата. В Банско и околностите също има много места, на които можете да си направите пикник напълно самостоятелно и да си изкарате добре.

Но фолклорния пикник в Пирин е малко по-различен от всички пикници, които сте си организирали или които някога ще организирате. Защото банския пикник през лятото е нещо, което никога няма да забравите!

Какво е „Бански пикник” в Пирин?

Представете си, че се намирате сред вековна гора. А там, в гората, заобиколена от високи, вековни дървета, скрита от любопитните погледи, се намира обширна зелена поляна. През поляната минава мъничка рекичка, тихият ромон на която ви пренася в друг свят…

Вие сте на тази поляна и усещате с цялото си същество всеки един горски аромат и звук. Долавяте падането на листенцето от върха на близкото дърво, чувате пукането на клонките, а ако се заслушате малко по-дълго, долавяте „тежките стъпки” на таралежчето, което ловко се шмугва в близките храсти.

Птичките пеят над вас, поляната е изпъстрена с красиви горски цветя, а тихият ромон на рекичката ви омагьосва с шепота си. Вие лека-полека се откъсвате от градския шум, забравяте за натрупаното напрежение и сте заредени с енергия и готови за забавление и вкусно похапване сред природата на Пирин. 

Докато си хапвате и пийвате, удобно разположени на дървени маси насред поляната, организаторите на пикника ви запознават с традициите и обичаите на Банско, България и региона. Фолклорни групи пълнят душата ви с песни от пиринския край, а народните хора се извиват през поляната.

След като си хапнете доволно и се почувствате изпълнени с енергия, можете да се включите в някоя атрактивна игра, да се разходите с каруца, да „пуцате” с пушка по мишени, да се хванете на хорото или просто да си полегнете на тревата и да се наслаждавате на прекрасния ден.

Ако идиличната картина, която току-що ви представихме ви е допаднала, най-вероятно вече търсите информация къде се намира атракцион Пикника, как да стигнете до него и как да вземете участие.

Не търсете повече, тъй като сега ще отговорим на всичките ви въпроси!

Къде се намира Пикника на Банско?

За да стигнете до фолклорния пикник, не се налага да правите сериозна организация или да пътувате с часове, защото туристическия летен атракцион се намира само на около 5 км. над град Банско в местността Чалин валог.

За да стигнете до атракциона, просто трябва да излезете от Банско и да следвате указателните табели, които ще ви изведат право до мястото, което носи звучното, пълно с обещания име „Пикника”.

Пред атракциона има добре поддържан паркинг, където можете да оставите автомобила си и да дадете „старт” на забавленията и изненадите. А те – изненадите – ще започнат още преди да сте стъпили на поляната, тъй като ще бъдете посрещнати с хляб и сол, по стар български обичай.

Какво ви очаква на фолклорния пикник в Пирин?

Първо, трябва да забравите всичко, което знаете за обичайните пикници сред природата. Трябва да Първо, трябва да забравите всичко, което знаете за обичайните пикници сред природата. Трябва да забравите кошниците с храна, които сте свикнали да си приготвяте за пикник, да не мислите как и къде ще изстудявате ракията и бирата, да не търсите място, на което ще разпънете одеялото за пикника и дали храната ще е достатъчна за всички.

Трябва да забравите всичките си притеснения и да се настроите за един ден, който ще бъде изпълнен с изключително приятни емоции и незабравими изживявания.

Облечете си нещо удобно, не забравяйте усмивката и доброто си настроение и се отпуснете по течението! Бъдете готови да се насладите от душа и сърце и да разберете от първа ръка що е фолклорен пикник в Пирин!

Защото банският пикник не е просто пикник, а нещо много повече!

По цялата поляна, на която се организира пикника, са разположени дървени маси, около които могат да се съберат близо 200 души, които да се забавляват заедно.

Но преди да започнат забавленията, типично в духа на банските традиции и гостоприемство, домакините ще се погрижат да повишат настроението ви, като ви предложат голямо разнообразие от страхотни традиционни бански мезета, ястия и напитки.

Менюто е наистина много разнообразно и типично банско. Ястията се приготвят с домашни продукти и директно пред вас, а виното и ракията, които се леят, са приготвени по стари бански рецепти и се „точат” от бъчвите направо на поляната.

Докато си хапвате и се наслаждавате на прекрасния ден, фолклорните групи от региона ще повдигнат още повече градуса на настроението, а танцовите групи така ще ви завладеят с танците си, че – сигурни сме – ще се впуснете и вие във вихъра на хората, които се извиват на поляната.

Искате да се запознаете с традициите и обичаите на Банско и околностите?

Няма нищо по-лесно от това да опознаете банските обичаи на фолклорния пикник, тъй като наред с фолклорните и танцовите групи има и самодейци, които пресъздават обичаи, разказват анекдоти или пресъздават исторически сцени, оставили отпечатък в историята на Банско.

Иска ви се да участвате в нещо още по-динамично, забавно и нестандартно? Тогава можете да се включите в стрелбите по мишени с пушки за пейнтбол, да се качите на каруца и да обикаляте с нея по хайдушките пътеки или да се включите в надиграването и надпяването.

Традиции в Банско и Пирин

Кой може да се наслади на фолклорния пикник в Пирин?

Мястото, на което се провежда пикника е леснодостъпно така че всеки, който иска да усети магията на Пирин и да изкара един невероятен ден сред приятели и в много забавна и приятна обстановка сред природата да може лесно да го открие. Или казано иначе: На фолклорния пикник в Пирин всеки е добре дошъл.

Пикници се организират през цялото лято и вие можете да ги посетите както индивидуално, така и с група. Единственото, което трябва да сторите е да направите предварителна резервация или да се свържете с организаторите, за да заявите желанието си да присъствате на Пикника в града.

С какво още е популярен туристически атракцион Пикника на Чалин валог?

Освен с редовно организиране на пикници с много песни, танци и забавления, Пикникът е едно от най-популярните места в околностите на Банско за провеждане на тиймбилдинги и фолклорни събори. През последните години, пикникът край Банско е и едно от популярните места за организиране на рождени дни и сватбени тържества сред природата.

Защо все повече гости на Банско избират да изкарат един ден на фолклорния пикник в Пирин? Едва ли е нужно ние да ви казваме защо Пикникът е толкова популярна лятна активност, но ако държите да разберете и нашето мнение, ето го и него.

Да си на почивка в Банско през лятото е наистина уникално. Градът омагьосва с красиви гледки, грабва те с разнообразни забавления и те кара да искаш още и още, и още.

И някак си, почти неусетно, на гостите на града им се иска да бъдат на място, което съчетава красотата на Пирин, традициите и обичаите на Банско и вкусната банска кухня. Иска им се да бъдат с близките и приятелите си, да хапват сред природата заедно и заедно да се забавляват непринудено и истински.

Фолклорният пикник в Пирин им дава всичко това – красиви гледки, близост, нови запознанства с интересни хора, богата фолклорна програма, атрактивни забавления и няколко часа, в които да забравят напълно за останалия свят и да се забавляват от сърце и душа.

Затова през цялото лято Пикникът се пълни до пръсване от банскалии, родни и чужди туристи, които търсят едно невероятно изживяване сред горите на Пирин.

Туристите обожават фолклорния пикник в Пирин, защото единствено там могат да се потопят в автентична атмосфера, да се насладят на традиционната банска кухня на открито и да се забавляват истински и неподправено сред природата.

Традиции в горите на Пирин

Нещо интересно за местността…

Местност Чалин валог се намира на 1100-1600 м. надморска височина е част от парк Вихрен. Самата поляна, на която се провежда фолклорния пикник пък е едно от малкото места, които се намират под протекцията и защитата на Национален Парк Пирин.

Местността е популярна за посещение не само през лятото, но и през зимния сезон, тъй като тук се намират четири действащи ски писти с различна степен на трудност.

На територията на Чалин валог, освен междинната станция на лифта до Бъндеришка поляна, четирите ски писти и туристическия атракцион Пикника, се намират и няколко хотела, вили и бунгала, които можете да наемете, ако решите, че искате да отморите далеч от градската шумотевица.