Петте Ощавски минерални извори

Разположение и местоположение на изворите

Ако никога не сте чували за Ощавските минерални извори, днес е щастливият ви ден ! Както подсказва тяхното наименование те се разполагат около едно от най-самобитните селища в Югозападна България – село Ощава. 

Макар и с не много голямо население, Ощава си остава прекрасно селище, което е обгърнато от смайващо красива природа в подножията на Пирин планина. То разполага с 15 махали, които са разпръснати сред борови гори и поляни около преминаващата река Дяволска, която е по-позната като Шейтан дере.

Благодарение на високата си надморска височина тук може да се насладите на следните върхове :

 • Вихрен
 • Пирин
 • Каменитица
 • Плешки
 • Албутин
 • Синаница

В землището на китното селце се разполагат така известните минерални извори, които годишно биват посещавани от хиляди българи. Ощавските минерални извори или познати под другото си наименование ‘’ Баните ’’ представляват група от пет лековити извори. 

Въпреки това обаче само два от тях имат практическо приложение и съответно се използват за лечение от посетителите. Също така хидротермалните басейни се разполагат на надморска височина от цели 600 м.

Изворите, в които ще можете и вие да се потопите са съответно :

 • Горещият извор ( Врялата баня)
 • Хладкият извор ( Хладната баня)

За да сте допълнително информирани преди да се отправите към тях е важно да знаете, че Врялата баня е с местоположение в село Ощава, докато Хладната баня се разполага в село Стара Кресна. Температурата на водата е от 30 до 65 градуса, което я прави повече от перфектна за общо укрепване на организма.

Слабо минерализираната, бистра и безцветна вода ще ви се отрази наистина добре. Независимо дали ще посетите Горещия или Хладкия извор ние ви гарантираме, че преживяването ще си заслужава, така че изобщо не се замисляйте.  

Защо хората ги посещават?

Минералните извори по света са известни с това, че са естествените лечители на редица различни заболявания. Преди изобщо науката да успее да го докаже, хората инстинктивно са знаели, че прекарването на известно време в тези горещи извори е било ползотворно за тях. 

В интерес на истината те се използват от хората в продължение на хилядолетия, като са най-широко приети в Европа и Япония. Според множеството научни изследвания се констатира, че те имат редица терапевтични ползи.

Това всъщност е основната причина, поради която всички хора масови ги посещават. Изворите в България обикновено достигат температури от 37 до 50 градуса, като водите се характеризират с ниско ниво на минерализация. Това важи със същата сила и за Ощавските минерални извори, които са доста предпочитана дестинация. 

Те от своя страна са напълно способни да помогнат при следните обстоятелства :

 • заболявания на опорно-двигателния апарат
 • сърдечно съдови заболявания
 • възпалителни-гинекологични заболявания 
 • кожни болести и много други

Също така не забравяйте, че в близост до Ощавските минерални извори има закрити калолечебници. Едни от най-големите предимства на калните бани е, че елиминират напълно стреса. Топлата и мека кал е способна да отпусне мускулите и да успокои ума, а когато комбинирате това с посещението на изворите, душата ви ще ви се отблагодари. 

За какво помагат ?

Балолеченията в минерални извори е доста нашумяла практика, която има много повече ползи, отколкото повече хора предполагат. Тази лечебна практика дори има специално наименование – фанготерапия. Всъщност подобни лечения имат доста богата история, която както казахме датира още от древността.

Трансдермалната абсорбция е главният виновник за това, че нашето тяло е способно да бъде лекувано от тези специални води. Въпреки че кожата е страхотна бариера, не трябва да забравяме, че тя също е способна да пропуска вещества. А това автоматично позволява преминаването на различни минерали.

По принцип лечебните извори съдържат във водите си следните вещества :

 • калий
 • магнезий
 • калций
 • натрий
 • сулфат
 • желязо
 • фосфат и много други

Всички притежават уникални лечебни свойства. Ето затова, когато се накиснете в тези извори, вие получавате една здравословна и безопасна доза. Дори да не го правите често вие отново ще можете да усвоите малки дози от минералите, благодарение на  трансдермалната функция. 

Научно доказано е, че накисването в горещите извори може да бъде чудесен начин за извършването на естествен детокс върху вашата кожа. Това е възможно, благодарение на наситеното количество силициев диоксид във водата. Освен това то може да омекоти сухата и груба кожа. 

Дори да страдате от трайни кожни заболявания, не губете надежда, защото лечебните басейни са напълно способни да ви помогнат в това отношение. Доказано е, че съдържанието на минерали в тях действа безотказно срещу акне, екзема и дори псориазис. 

Това включително важи и за други заболявания като болки в ставите или артрит. Потапянето в превъзходни води ще смекчи рецепторите за болка. Ето затова редица експерти препоръчват подобни терапии, но преди да предприемете това приключение ви съветваме да се консултирате с вашия лекар. 

Друг любопитен факт е, че сулфатите във водата могат да осигурят противовъзпалителни ползи за костите и ставите, а в някои случаи дори има ползи при самото поглъщане на водата – то предотвратява настинки и инфекции. 

За да бъде успешна тази практика се препоръчва да търсите водоеми, които са безопасни за консумация ( каквито са точно Ощавските минерални извори). Бъдете внимателни, тъй като силно натоварената минерална вода може да бъде опасна за вашето здраве. 

Как да стигнем до тях от хотел Лъки Банско?

Ако почивате в хотел Лъки Банско, но все пак искате да внесете малко разнообразие във вашата семейна ваканция ви препоръчваме задължително да направите разходка до Ощавски минерални бани. За целта обаче се пригответе с търпение, тъй като маршрутът ще отнеме около 1 ч. и 15 минути. 

Изворите могат да бъдат достигнати, както от село Ощава, така и от село Стара Кресна. В случай че, обожавате приключението ви препоръчваме да посетите и разгледате двете селища – когато тръгнете от Лъки Банско е необходимо да се насочите към Симитли и да следвате табелите за Стара Кресна.

Общото разстояние, което ще изминете е 68.6 км, но изживяването определено ще си заслужава, така че не се замисляйте изобщо. Потапянето в минералните извори е по-пълноценно отколкото си представяте и ще възнагради вашето тяло с редица преимущества.  

Наред с това докато пътувате може да се отбиете в редица местности и забележителности, които отново си заслужава да бъдат разгледани.  Типичен пример за такива са националният парк ‘’ Момина скала ’’ и комплексите за рафтинг, които ще ви докажат колко екстремна може да бъде екипната работа в буйните води на река Струма.