От Банско до Кончето в Пирин – маршрут, съвети и препоръки

Кончето е един от най-труднодостъпните и опасни за преодоляване планински маршрути по пътя към връх Вихрен, който привлича любителите на високия адреналин през цялата година.

Кончето – едно от най-красивите и опасни места в Пирин

Скалният ръб, който носи чаровното име Кончето се намира на 2810 метра надморска височина. Той свързва втория и третия по височина върхове в Пирин – 2884-метровия връх Бански Суходол и Кутело (2908 метра).

Общата дължина на Кончето е около 400 метра, но това, което прави преминаването му толкова вълнуващо преживяване е тясната отсечка от 150 метра, която на места достига до ширина от едва 0,50 см.

От Банско до Кончето в Пирин - маршрут, съвети и препоръки

Източник на изображение: wikipedia.org

Ценни съвети преди да тръгнете към Кончето

Ако и вие планирате преход до Кончето и връх Вихрен трябва да се подготвите много внимателно.

Ето и някои ценни съвети за подготовката ви, които са със задължителен характер:

  • Преценете реално възможностите си. Ако нямате голям опит като планинари, става ви зле от големи височини или ако не сте в отлично физическо състояние е по-добре да пропуснете прехода.
  • Информирайте се за времето. Дори и прогнозата да е за краткотрайни и слаби валежи, отложете преминаването по този маршрут за друг път. Даваме ви този съвет, тъй като дори и най-лекия дъжд прави мраморното бѝло на Пирин изключително хлъзгаво и опасно.
  • Погрижете се за екипировката си. Облечете се на слоеве и задължително си осигурете водоустойчиво и ветроустойчиво яке и много удобни туристически обувки със здрава, дебела и най-вече стабилна подметка.
  • Носете достатъчно вода. Маршрутите до Кончето са доста дълги (7 – 8 часа), а по нито един от тях няма от къде да се снабдите с прясна питейна вода.
  • Носете слънцезащитен крем, слънчеви очила и шапка. Освен, че маршрутите са дълги, но и през повечето време ще вървите на открито, а слънцето в планината е изключително силно. Поради това е добре да защитите откритите части по тялото, очите и главата си от парещите слънчеви лъчи.

Не на последно място – информирайте близките си, че тръгвате по този маршрут. Добре е преди тръгване да се уверите още, че телефонът ви е зареден напълно, а и планинската застраховка няма да ви е никак излишна.

От Банско до Кончето в Пирин - маршрут, съвети и препоръки

Източник на изображение: unsplash.com

Опасно ли е преминаването на Кончето?

Преминаването по тесния скален ръб на Кончето крие известни рискове, но ако сте добре подготвени, разумни, действате внимателно и не се разсейвате, всичко ще е наред.

За допълнителна безопасност по цялото трасе на ръба е поставен метален парапет, през който преминава здраво стоманено въже, за което туристите се държат при преминаването на най-тясната част от Кончето.

Важното е да се държите здраво за въжето, да гледате в краката си и да не поглеждате надолу, за да не ви стане лошо и да не изгубите равновесие.

Маршрути за изкачване на Кончето от Банско и региона

Можете да атакувате скалния ръб както от юг, така и от север. Маршрутите за Кончето Пирин обаче са доста, затова ще се спрем само най-популярните и предпочитани от туристите.

Изкачване на Кончето от южната страна

Този маршрут е популярен сред любителите на планинските преходи и поради това е доста натоварен, тъй като тълпи от туристи го избират, за да атакуват връх Вихрен (2914 м) или близките върхове.

Все пак, ако решите да преминете по адреналиновия скален ръб на Кончето от южната страна, можете да го сторите или от хижа Вихрен, или от хижа Бъндерица.

Двете хижи се намират близо една до друга и до тях можете да стигнете от Банско с личния си автомобил.

От Банско до Кончето в Пирин - маршрут, съвети и препоръки

Източник на изображение: wikipedia.org

До Кончето от хижа Вихрен

Това е най-краткият маршрут и може би малко по-лесния, тъй като няма толкова стръмни участъци като при останалите маршрути.

Трасето следва червената маркировка, подсича връх Вихрен, преминава през Казаните, след това се изкачва към Премката и връх Кутело, но не стига до него, а пътеката е разклонена и го подсича.

Малко след това следва ново стръмно и на места хлъзгаво изкачване и следва последният етап, а именно преминаването на Кончето.

От Банско до Кончето в Пирин - маршрут, съвети и препоръки

Източник на изображение: wikipedia.org

Ако искате да съчетаете преминаването през  ръба с атакуване на Вихрен, имате няколко варианта:

  • Да се върнете обратно до Премката, да стигнете до мястото, на което се разклоняват пътеките и поемете по тази, която води до върха;
  • Да изкачите първо Вихрен, а на връщане да минете през Кончето към хижа Вихрен;
  • Да изкачите връх Вихрен през Кабата, да преминете по скалния ръб и заслон Кончето, да се върнете обратно по ръба и да слезете по пътеката от Джамджиев ръб до хижа Вихрен, или през Казаните до хижа Бъндерица.

До Кончето от хижа Бъндерица

При този маршрут туристическата пътека започва от северната страна на хижата, до която се стига по сравнително добър път от Банско.

От хижата пътеката в зелена маркировка тръгва към местност Казаните, преминава през Малкия и Големия Казан и излиза на разклон, след който зелената и червената маркировка се сливат.

Малко след това се стига до седловина Премката, следва едно доста стръмно изкачване към връх Кутело, който трябва да подсечете, за да излезете право на Кончето.

От Банско до Кончето в Пирин - маршрут, съвети и препоръки

Източник на изображение: luckybansko.bg

Изкачване на Кончето от северната страна

От тази страна маршрутите са малко по-екстремни, но пък по тях напливът на туристите е доста по-малък и е някак по-спокойно.

От хижа Яворов до Кончето

Пътеката тръгва от хижата, а маркировката, която трябва да следвате е червена.

Трасето преминава по мраморното било на Пирин, изкачва се до циркуса Разложки суходол, подсича Разложки суходол и Баюви дупки и излиза на заслона Кончето.

Стигнете ли до тук, остава да изкачите връх Бански суходол и да преминете по скалния ръб на Кончето.

От хижа Яворов тръгва и втори маршрут, при който  трасето преминава през циркуса Баюви дупки. Този маршрут е малко по-дълъг, но изкачването не е толкова стръмно. 

От Банско до Кончето в Пирин - маршрут, съвети и препоръки

Източник на изображение: wikipedia.org

От хижа Загаза до Кончето

Маршрутът от хижа Загаза е най-дълъг и поради това не е от най-популярните сред туристите. При него се следва маркировка в кафяво.

Първоначално пътеката върви предимно през гористи местности, след което се изкачва до връх Албутин. Оттам по билото слиза до Суходолски превал, където се слива с пътеката, идваща от хижа Яворов.

Кога е най-подходящото време, за изкачване на Кончето?

Въпреки, че можете да предприемете изкачване и през зимата, ние не го препоръчваме, тъй като, ако нямате достатъчно опит преминаването може да бъде много опасно.

През годините е имало смъртни случаи и няколко човека са изгубили живота си в опит да преминат по ръба на Кончето при тежки зимни условия.

Затова и препоръката ни  е да се подготвите добре и да предприемете прехода през лятото и по възможност с водач.

Къде можете да отседнете?

Ако идвате от София, Бургас, Пловдив или някой друг отдалечен град в страната и планирате да съчетаете преходите в Пирин с активна почивка, можете да отседнете в някой от хотелите в Банско като апартхотел Лъки Банско & СПА релакс.

Лъки Банско е семеен хотел, който разполага с над 100 луксозно обзаведени студиа и апартаменти, с ресторанти и уютни лоби и пура барове.

А най-хубавото е, че разполага с най-големия СПА център в Банско и региона.

От Банско до Кончето в Пирин - маршрут, съвети и препоръки

Източник на изображение: luckybansko.bg

Така, след тежките часове на преход, можете да отпочинете добре и да възстановите силите в СПА зоната, да се насладите на масаж на тялото и стъпалата в някое от масажните студиа на хотела или просто да се отпуснете с чаша в ръка в пура бара.

Разбира се, ако предпочитате хижите, можете да отседнете както в хижа Вихрен или Бъндерица, така и в хижа Яворов.