Ски сезонът в Банско

Банско: дестинация за елитни скиори и масов туризъм

Вече е традиция всеки ски сезон в Банско да привлича скиори от цял свят. При това не става дума само за елитни спортисти и екипите им за световните първенства, които се провеждат тук, а и за все по-силно развит масов туризъм.

Любители на ски пистите в Банско | Lucky Bansko

В Банско, пистите днес са пригодени да паснат на предпочитанията и уменията на широк кръг от професионалисти и любители. С някои от най-добрите лифтове в България, с отлично развита инфраструктура и с реномирано ски училище, Банско добива международна популярност като дестинация за спорт, отмора и пълноценно планинско изживяване от най-ново поколение.

Какво точно представлява официалният Ски сезон в Банско?

Най-просто казано, активният зимен сезон представлява този период от годината, в който планинските условия са подходящи за каране на ски. Банско и другите големи български курорти реагират гъвкаво на атмосферните условия и динамичния климат през последните години, като се стараят да дават своевременни прогнози за началото и края на сезона, в зависимост от ситуацията.

Разбира се, машините за изкуствен сняг имат потенциала да удължат сезона и да подобрят изживяването на туристите в случаите, когато зимата се окаже твърде топла или твърде безснежна.

Феновете на зимните спортове от цял свят могат спокойно да следят всички последни новини от Банско – София както при нас, така и в новинарския поток на други релевантни източници – сайта на общината, туристическия център на курорта и т.н.

Началото и краят на зимния ски сезон винаги влизат в официалния бюлетин със ски новини от региона, така че посетителите да могат да планират своята почивка чрез наличното за Банско инфо.

Банско: ски, почивка, лукс и класа

Идеалните условия в ски комплекса и високият клас настаняване в курорта са международно извести от години. Те се отчитат от най-авторитетните институции и класации в бранша, а също и от редица влиятелни издания с анализи за курортите, предлагащи оптимални условия за семейна почивка.

Докато четем новините от Банско за последните години, можем да откроим няколко много сериозни признания, като например:

 • През ноември 2017-а, Банско печели годишната статуетка на Световната академия за ски награди за пети пореден път. В състезанието участват 202 курорта от цял свят, а в онлайн гласуването се включват над 1,6 милиона клиенти и професионални състезатели от над 143 държави. С това, курортът става един от деветте с пълен комплект призове от досегашните издания на Наградите и се нарежда в звездната компания на Кицбюел, Вал Торенс във Франция, шведският Оре, руският Роза Хутор и др.
 • Освен като най-добър ски курорт в България, Банско традиционно води потребителските класации за евтин курорт, изгоден за семейни ваканции. Изследването е проведено не само за Европа, но и в Северна Америка, като са обхванати 26 известни дестинации, a изключително популярният британски сайт за туризъм Post Office класира Банско на първо място. Съпоставени бяха пакетните цени с включена екипировка, влизат карта за използване на лифта, обучение по ски, храна, напитки и др.
 • Непосредствено преди миналия ски сезон в Банско, известният „Дейли Мирър” постави курорта сред 10-те най-добри в света. Критериите на оценката обхващат както ски условията, така и балансът между цена и качество що се отнася до настаняване и допълнители услуги.

В този ред на мисли е важно да споменем, че посетителите на планинското градче могат да се насладят на изключителни предимства в допълващото ценообразуване.

Това важи както за достъпните в Банско паркинг цени, така и за използването на различни услуги като специализиран превоз, ски учители, или ски под наем. Банско неслучайно се радва на международно признание, а логиката е проста: когато съчетаем прелестна природа с отлично обслужване и достъпни тарифи, получаваме абсолютното съвършенство.

Всеки ски сезон в Банско стартира със суператракции и изненади

Ски сезонът в Банско обикновено е дълъг – приблизително от средата на декември до края на април и дори до май. Освен природните условия, за това „помагат“ и 230 машини за изкуствен сняг, които покриват всички трасета.

Независимо коя е точната начална дата на сезона, официалният му старт неизменно е придружен от различни суператракции, изненади, игри с големи награди, музикални програми и специално изготвена шоу програма.

Игри с награди

“Играта за лов на съкровища” в снега, например,  започва още в ранния следобед на Бъндеришка поляна, а наградата е чисто нов автомобил. В нея се използват заровени в снега сандъчета – общо 24 на брой. Освен автомобила, в тях има също така сребърни кюлчета, таблети, тонколони, и карти Банско официал за безплатно използване на съоръженията. Играта е много популярна, като в нея се включват туристи от най-различни държави по света.

От ски сезон Банско 2017-2018 насам, в тържествата по откриването има и нова игра, при която всеки може да извади късмет и да намери злато, като се качи с лифт в планината. Друга традиционна атракция е включване на 20 зрители в игра с два отбора, водени от шампиони.

Официални гости

На откриването  на сезона винаги присъстват и олимпийски, и световни легенди на зимните спортове. Те провеждат открити уроци, а след това повеждат два тима в състезание по скоростно спускане.

Всяка година, на събитията са поканени различни официални лица и гости на града, които се ползват с уважението на присъстващите и участват по различни начини в организираната програма.

Концерти и шоупрограми

Откриването винаги е съпроводено с концерти на наши популярни изпълнители и известни фолклорни състави от региона. Има и шоупрограми, като например Ути Бъчваров да „спретне“ 100-метров суджук. Празненствата продължават до късно с дискотечен купон, на който гостуват популярни дисководещи.

Програмата се оповестява предварително в публикуваните за Банско новини, за да могат гостите да планират своето посещение и изживяване по възможно най-удобния начин.

Световните първенства в Банско през последните години

Банско намира своето заслужено място в листата за Световни купи в зимните спортове, и го намира дългосрочно. От 2009-а насам, в планинския ски курорт има проведени множество световни първенства в алпийските ски и едно по сноуборд, което се проведе през 2017-а. През същата година, Банско организира 10-дневен предварителен лагер за състезателите по сноуборд, на който да се подготвят както за Световното първенство, така и за Пьончанг, където на 9-ти февруари стартира Олимпиадата.

За първенството по сноуборд през ски сезон Банско 2017-2018 има нещо колкото любопитно, толкова и показателно за авторитета на курорта. Световно известна швейцарска фирма за луксозни часовници стана партньор на курорта и обвърза сноуборд първенството с представянето на лимитирана серия от 25 часовника. Моделите са изработени от титан, а цветовото им решение е в синьо и жълто – цветовете на курорта. Състоят се от 207 детайла, като механиката се вижда изцяло, а каишката е от крокодилска кожа.

Самата ски писта е дълга 330 метра и има 5 секции. Скоковете ѝ са 4, последният от които е около 50-метров. Пистата „гълта“ близо 40 000 кубика изкуствено произведен сняг, а с 10 000 кубика се подравнява около половин километър от „Томба“. Дизайнерът е швейцарец – Андерс Форсел – а Алберто Скиавон от Италия е отговорник, пратен от ФИС да съблюдава спазването на изискванията.

Пълният списък с редовни събития, провеждани в курорта можете да откриете надлежно описани в страницата на Банско – Уикипедия .

Писти, лифтове, карти, ски училища и Bansko Ski Rental

Освен световни първенства, в Банско се провеждат и редица други международни, регионални и национални състезания. Това обаче не бива да създава впечатлението, че курортът е само за състезатели. От 75-те километра отлично поддържани и обезопасени трасета, 75% са за масов спорт – 30% за начинаещи и 45% за напреднали, като има удобни участъци за обучение. Останалите 25% от пистите са за опитни майстори.

Разнообразни трасета

С помощта на удачни преплитания, скиорите и сноубордистите могат успешно да създадат свои собствени трасета с различна трудност. Това включва както леки, лесни маршрути, така и дълги, разнообразни, динамични и вълнуващи спускания с предизвикателства по много разклонения и продължения. Най-трудна е пистата „Томба“ – тя предизвиква много адреналин и емоции, но е само за майстори.

Бързи лифтове и влекове

Всички писти са покрити с мрежа от модерни лифтове и влекове, а от Банско до високите части има и удобен ски път от 7 километра, който е осветен и обезопасен. 8-местният кабинков лифт е 6233 метра и е втори по дължина у нас, като обслужва всички писти. Има и 8 седалкови лифта с различен брой места – от 4 до 6. Сред влековете има и такива, които са специално създадени за използване от деца.

Карти за всички възрасти

Традиционно, туристите могат да ползват различни ски карти, като например:

 • Карти за възрастни;
 • Карти за ученици и студенти;
 • Карти за пенсионери;
 • Карти за деца до 7 години;
 • Карти за деца между 7 и 12-годишни
 • Фамилни карти.

По продължителност, картите за използване на съоръженията също са разнообразни – с продължителност от 1 до 13 дни, сезонни, полудневни и др.

Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс | Открит лифт

Ски училище в Банско

Изборът измежду ски училищата в планинския курорт е повече от разнообразен. Учителите са квалифицирани, професионално свързани с алпийските спортове и с богат стаж зад гърба си.

Самото обучение, от своя страна, се провежда по гъвкава система. То може да е  индивидуално за един човек или съвсем малка група до трима души. Може също да е за по десетина души в група, семейно или специализирано само за деца. Продължителността може да варира от 1 до 13 дни, като се провежда целодневно, полудневно или почасово.

Ски хотел фасада | Lucky Bansko SPA & Relax

Bansko Ski Rental

В планинското градче се предлагат гъвкави и бюджетни варианти за наем на цялата необходима ски екипировка. Услугите започват от наем на самите ски и сноуборд, и достигат до малките детайли, които правят изживяването лесно и приятно – гардероби, сервиз, темпериране на ските и т.н.

Ски писти в Банско

Банско разполага със 70 километра перфектно поддържани и обезопасени писти, които, както вече спменахме, се разделят на 3 подвида:

 • 35% за начинаещи;
 • 40% за напреднали;
 • и 25% за опитни скиори и сноубордисти.

Над 90% от трасето е оборудвано с машини за изкуствен сняг – общо 230, което осигурява перфектни условия през целия ски сезон.

Най-дългата писта е с дължина 16 км, подходяща за средно напреднали, а в допълнение има и осветени писти с дължина 7 км, някои от които осигуряват страхотни условия за нощно каране до късно.

Според трудността им, ски пистите в Банско можем да групираме по следния начин:

Лесни ски писти

 • Банско (ски път) – с дължина 7 километра и кабинков лифт;
 • Плато 1 – широка писта с постоянен наклон и влек-паничка;
 • Шилингарник 1 – разнообразна писта за начинаещи и напреднали с 4- седалков лифт;
 • Шилингарник 2 – отново много просторна писта с 4- седалков лифт.

Средно трудни ски писти

 • Бъндерица – 4-седалков лифт;
 • Балканиада – 3-седалков лифт;
 • Тодорка – 3-седалков лифт;
 • Стара писта – влек-котва;
 • Юлен – влек-котва;
 • Плато 2 – влек-котва;
 • Стражите – 4-седалков лифт;
 • Чалин валог 1 – 4-седалков лифт;
 • Чалин валог 2 – 4-седалков лифт.

Трудни писти

 • Томба – най-голямото предизвикателство на ски-център Банско, оборудвано с 4-седалков лифт. За да се изправите срещу него, трябва да бъдете сигурни в уменията си и въпреки това – много внимавайте!

Общата дължина на ски-лифтовете е 22 километра.

Как да стигнем до Банско и кого да потърсим?

До Банско има редовен и удобен транспорт както за българските туристи, така и за чуждестранните гости. С всички по-големи градове в България има редовни автобусни връзки, като, разбира се, до курорта може да се стигне и с кола. Пътят от София до Банско е 150 километра. Толкова е и от Пловдив. Разстоянието от Варна е около 520 километра.

Между Истанбул и Банско има 600 километра, приблизително толкова има и между Банско и Букурещ, а пътят от Белград е 540 километра. От Солун се изминават 220 километра, малко по-малко е пътят от Скопие. За връзка по въздух, Софийското летище е най-близкото.

При пристигане в Банско, много лесно се стига до „Лъки Банско„. Това е луксозен хотелски комплекс с редица безплатни услуги по международните стандарти, който осигурява многобройни улеснения и удобства на скиорите.

„Лъки Банско“ е само на 450 метра от центъра на Банско, а GPS координати те му са N 41° 84.270′; E 23° 48.298′.

Разстоянието от хотела до Ски комплекса в Банско е 1600 метра, като за гостите си „Лъки Банско“ всяка сутрин осигурява директен безплатен транспорт до пистите на три курса – единият е в 08,30 часа, другият в 09,30 и третият – 10,30 часа.

През 15 минути има трансфер до първата лифтова станция. В безплатните услуги е и ползването на ски гардероб с подгреватели за обувките. От рецепцията може да се закупят стандартни и ВИП ски карти, за да се избегнат опашките. Хотелът също така съдейства за ски оборудване, ски обучение и други услуги за пълноценната зимна ваканция.

Останете с нас, за да научавате най-новите и най-интересните факти около ски сезона в Банско: новини, събития, програма и начини да прекарате една прекрасна ски почивка.