Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Ски сезонът в Банско

Банско – и за елитни скиори, и за масов туризъм

Вече е традиция всеки ски сезон в Банско да привлича скиори от цял свят. При това не тава дума само за елитни спортисти и екипите им за световните първенства, които се провеждат тук, а и за силно развит за масов туризъм. Идеалните условия  – и в ски комплекса, и за настаняване в курорта, са международно извести от години.

Любители на ски пистите в Банско | Lucky Bansko

Те се отчитат от най-авторитетните институции и класации в бранша, а също и от редица влиятелни издания с анализи за курортите, предлагащи оптимални условия за семейна почивка. Показателно например е, че ноември 2017-а донесе на Банско за пети пореден път годишната статуетка на Световната академия за ски награди.

С това Банско стана един от деветте с пълен комплект призове от досегашните издания на Наградите и се нареди в звездната компания на Кицбюел, Вал Торенс във Франция, шведският Оре, руският Роза Хутор и др. Тук трябва да се каже, че в състезанието за статуетките участваха 202 курорта от цял свят, а в онлайн гласуването се включиха над 1,6 милиона клиенти и професионални състезатели от над 143 държави.

Освен като най-добър ски курорт в България, Банско традиционно води  потребителските класации за евтин курорт, изгоден за семейни ваканции. Изключително популярният британски сайт за туризъм Пост Офис го класира на първо място. Изследването е проведено не само за Европа, но и в Северна Америка, като са обхванати 26 известни дестинации.

Анализът е направен след решението за излизане на Великобритания от ЕС и беше цитиран от британския „Телеграф“ за миналия ски сезон в Банско. Съпоставени бяха пакетните цени с включена екипировка, влизат лифт карта, обучение по ски, храна, напитки. За 6 дни в Банско пакетът излизаше 271 паунда, след него беше Кранска Гора в Словения – 338 паунда.

Трети беше класиран  Сестриере  в Италия. В Северна Америка най-евтино е в канадския Банф – 702 паунда за 6 дни. Също непосредствено преди миналия ски сезон в Банско, известният „Дейли Мирър” постави курорта сред 10-те най-добри в света. Критериите са били както за ски условията, така за настаняване и услуги на разумни цени.

Всеки ски сезон в Банско стартира със суператракции и изненади

Ски сезонът в Банско е дълъг – обикновено от средата на декември до края на април и дори до май. Освен природните условия, за това „помагат“ и 230 машини за изкуствен сняг, които покриват всички трасета.

Спечелено Ауди в Банско | Lucky Bansko

Официалното откриване е в средата на декември, като точните дати могат да варират. Те обаче винаги се оповестяват предварително, а официалният старт неизменно е със суператракции, изненади, игри с големи награди, музикални програми, шоу.

В играта за лов на съкровища в снега например, която започва още в ранния следобед на Бъндеришка поляна, наградата е чисто нов автомобил. В ски сезон Банско 2017-2018, открит на 16 декември,  „Ауди“ се падна на благоевчанин.

Любен Шумерски изрови от снега сандъка с най-щастливия номер. Сандъчетата традиционно са общо 24, освен автомобила, има също така сребърни кюлчета, таблети, тонколони, карта за съоръженията. Играта е много популярна, в нея се включват туристи от най-различни държави по света.

От ски сезон Банско 2017-2018 в тържествата по откриването има и нова игра, при която всеки може да извади късмет и да намери злато, като се качи с лифт в планината. Друга традиционна атракция е включване на 20 зрители в игра с два отбора, водени от шампиони.

На откриването винаги присъстват и олимпийски, и световни легенди на зимните спортове. Те провеждат открити уроци, а после повеждат двата тима, като състезанието е скоростно за спускане. Последния път единият отбор бе воден от Кристиан Гедина, а другият – от Марк Жирардели. Спечели тимът на Гедина с по-добро общо време, а от участвалите българи най-бърз беше Александър Дурчов.

Откриването винаги е съпроводено с концерти на наши популярни изпълнители, като например Михаела Филева, изявяват се и известни фолклорни състави от региона. Има и шоупрограми, като например Ути Бъчваров да „спретне“ 100-метров суджук. Празненствата продължават до късно с дискотечен купон, на който гостуват популярни дисководещи.

Световните първенства в Банско

Банско трайно е влязъл в листата за Световни купи в зимните спортове. Зад гърба си от 2009-а насам има преведени пет световни първенства в алпийските ски и едно по сноуборд, което се проведе през 2017-а. Серията продължава: отново Световна купа по сноуборд от 26 до 28 януари 2018-а, както и „резервация“ на курорта до 2021 година за още 5 световни ски-старта в различни дисциплини за мъже и жени.

Сноубордист по ски писта в Банско | Lucky Bansko

В добавка може да се каже, че  състезателите по сноуборд Банско организира 10-дневен предварителен лагер, на който да се подготвят както за Световното първенства, така и за Пьончанг, където на 9 февруари стартира олимпиадата.

За първенството по сноуборд през ски сезон Банско 2017-2018 има нещо колкото любопитно, толкова и показателно за авторитета на курорта. Световно известна швейцарска фирма за луксозни часовници стана партньор на курорта и обвърза сноуборд първенството с представянето на лимитирана серия от 25 часовника.

Изработени са от титан, а цветовото им решение е в синьо и жълто – цветовете на курорта. Състоят се от 207 детайла, като механиката се вижда изцяло, каишката е от крокодилска кожа.

Извън любопитното около Световното по сноуборд през ски сезон Банско 2017-2018 трябва да се подчертае професионалната подготовка на организаторите. Тя започна още на 15 януари с участието на 150 човека, професионално обвързани с алпийските дисциплини. Това са военните от алпийския полк в Смолян и студенти от НСА в ски катедрата.

Самата писта е 330 метра, има 5 секции. Скоковете пък са 4, последният от които е около 50-метров. Пистата „гълта“ близо 40 000 кубика изкуствено произведен сняг, а с 10 000 кубика се подравнява около половин километър от „Томба“. Дизайнерът е швейцарец – Андерс Форсел, а Алберто Скиавон от Италия е отговорник, пратен от ФИС да съблюдава спазването на изискванията.

Писти, лифтове, карти, ски училища

Освен световни, в Банско се провеждат и редица други международни, регионални и национални състезания. Това обаче не бива да създава впечатлението, че курортът е само за състезатели. От 75-те километра отлично поддържани и обезопасени трасета, 75 процента са за масов спорт – 30% за начинаещи и 45% за напреднали, като има удобни участъци за обучение. Останалите 25 на сто от пистите са за опитни майстори.

Скиори на лифта в Банско | Lucky Bansko

Освен това с удачни преплитания, може да се съчетае трасе с различна трудност. Така скиорите и сноубордистите могат да избират и леки, лесни маршрути, и дълги, разнообразни, динамични и вълнуващи спускания с предизвикателства по много разклонения и продължения. Най-трудна е пистата „Томба“ – тя предизвиква много адреналин и емоции, но е само за майстори.

Всички писти са покрити с мрежа от модерни и бързи лифтове, и влекове, от Банско до високите части има и удобен ски път от 7 километра, който е осветен и обезопасен. 8-местният кабинков лифт е 6233метра и е втори по дължина у нас, обслужва всички писти. Има и 8 седалкови лифта, от тях има с 6 и с 4 места, сред влековете има и детски.

И за ски сезон Банско 2017-2018 туристите могат да ползват различни ски карти – за възрастни, за ученици, студенти, пенсионери, за деца до 7 години, деца между 7 и 12-годишни, фамилни. По продължителност картите също са разнообразни – от 1 до 13 дни, има сезонни, също и полудневни, и др.

Изборът измежду ски училищата е голям. Предлага се екипировка за ски и сноуборд, гардероби, сервиз. Учителите са квалифицирани, професионално свързани с алпийските спортове и богат стаж. Обучението е по гъвкава система. Може да е  индивидуално за един човек или съвсем малка група до 3 души. Може също да е за по десетина души в група, семейно или специализирано само за деца. Продължителността също може да е различна – от 1 до 13 дни, като обучението може да е целодневно, полудневно или почасово.

Ски писти в Банско

Банско разполага със 70 км перфектно поддържани и обезопасени писти, като се разделят на 3 подвида: 35% за начинаещи, 40% за напреднали и 25% за опитни скиори и сноубордисти. Цялото трасе е оборудвано на 90% с машини за изкуствен сняг – общо 230, което осигурява перфектни условия през целия ски сезон.

Най-дългата писта е с дължина 16 км, подходяща за средно напреднали, а в допълнение има и осветени писти с дължина 7 км, някои от които осигуряват страхотни условия за нощно каране до късно.

Ето и разделение на пистите:

Лесни:

*Банско (ски път) – с дължина 7 км, кабинков лифт

*Плато 1 – широка писта с постоянен наклон, влек-паничка

*Шилингарник 1 – разнообразна писта за начинаещи и напреднали, 4- седалков лифт

*Шилингарник 2 – отново много просторна писта, 4- седалков лифт.

Средно трудни:
*Бъндерица – 4-седалков лифт

*Балканиада – 3-седалков лифт

Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс | Открит лифт

*Тодорка – 3-седалков лифт

*Стара писта – влек-котва

*Юлен – влек-котва

*Плато 2 – влек-котва

*Стражите – 4-седалков лифт

*Чалин валог 1 – 4-седалков лифт

* Чалин валог 2 – 4-седалков лифт

Трудни:

*Томба – 4-седалков лифт, най-голямото предизвикателство на ски-център Банско. За да се изправите срещу него, трябва да бъдете сигурни в уменията си и въпреки това – много внимавайте!

Общата дължина на ски-лифтовете е 22 км.

Как да стигнем и кого да потърсим

До Банско има редовен и удобен транспорт както за българските туристи, така и за чуждестранните гости. С всички по-големи градове в България има редовни автобусни връзки, като разбира се, до курорта може да се стигне и с кола. Пътят от София до Банско е 150 километра, толкова е и от Пловдив, разстоянието от Варна е към 520 километра.

Ски хотел фасада | Lucky Bansko SPA & Relax

От Истанбул пътят е 600 километра, приблизително толкова е и от Букурещ, от Белград е 540. От Солун се изминават 220 километра, малко по-малко е пътят от Скопие. За връзка по въздух, Софийското летище е най-близкото.

При пристигане в Банско, много лесно се стига до „Лъки Банско„. Това е луксозен хотелски комплекс с комфорт и редица безплатни услуги по международните стандарти, който осигурява многобройни улеснения и удобства на скиорите.

„Лъки Банско“ е само на 450 метра от центъра на Банско, GPS координати те му са N 41° 84.270′; E 23° 48.298′.

Разстоянието от хотела до Ски комплекса в Банско е 1600 метра, като за гостите си „Лъки Банско“ всяка сутрин осигурява директен безплатен транспорт до пистите на три курса – единият е в 08,30 часа, другият в 09,30 и третият – 10,30 часа.

През 15 минути има трансфер до първата лифтова станция. В безплатните услуги е и ползването на ски гардероб, има подгреватели за обувките. От рецепцията може да се закупят ски карти – може стандартни, може ВИП, за да се избегнат опашките, хотелът също така съдейства за ски оборудване, ски обучение и др. за пълноценната зимна ваканция.