Скулптурен обект Кръстът

Скулптурен обект Кръстът

Източник снимка:Уикипедия

Ако търсите място, на което да се отърсите от натрупаното напрежение и да се заредите с енергия, предлагаме ви да се отправите към местност Рупите край Петрич.

Местността се намира на 10 км от градчето и на 2 км от село Рупите. Разположена е в подножието на изгасналия вулкан Кожух и е силно енергийно място.

Тъкмо там, през 1970 година Баба Ванга строи своя дом и лекува в него всеки, дошъл при нея за помощ. С нейни средства е изграден и намиращият се в близост храм  – паметник “Света Петка Българска”. 

Скулптурен обект Кръстът

Източник снимка: visitpetrich.com

А точно срещу него, върху полегатите склонове на вулканичния хълм Кожух се издига величествен скулптурен обект, на който в този материал искаме да отделим малко повече внимание. 

Скулптурен обект Кръстът

“Кръстът” е скулптурен обект с размери 40 на 15 метра, съграден по случай 15 – годишнината от освещаването на храм – паметника “Света Петка” в местността Рупите.

Скулптурен обект Кръстът

Източник снимка: visitpetrich.com

Историята, която се крие зад изграждането скулптурната композиция малко позната, но много любопитна.

Всъщност, тя започва  няколко години преди смъртта на Баба Ванга. Малко преди да почине, пророчицата заръчва върху един от склоновете на вулкана да се постави някакъв знак, с който да се почетат жертвите, загинали при изригването му.

Желанието ѝ е взето присърце от съгражданите ѝ, които събират дарения за проекта и за изграждане на скулптурния обект. Взето е решение обектът да е във формата на кръст, но да е съграден така, че по него да могат да се изкачват хора.

Композицията и реализацията са поверени на скулптора Иван Русев, който не губи време и заедно с екипа си се захващат здраво за работа.

За да се реализира подобен мащабен проект не било никак лесно. Наложило се мраморните късове и камъните да бъдат изтегляни до мястото с помощта на импровизиран лифт и след това да се прехвърлят и пренасят на ръка от човек на човек. Въпреки всички трудности обаче, нито един участник в реализацията на проекта не се отказал и той бил изграден само за три месеца.

Забележителности и атракции, които се намират в близост 

Днес местността е благоустроена като парково място и е любимо място за разходки както за местните, така и за всички гости на Петрич. 

На територията на Рупите можете да разгледате къщата на Баба Ванга и да се разходите из малката градинка с цветни лехи, които се поддържат с много любов от Фондация “Ванга”. 

Само на няколко крачки от къщата се намира и храмът “Света Петка”, в който можете да запалите свещичка и да се помолите за здраве, а след това да се изкачите по стъпалата на “Кръстът” и да се насладите на спокойствието, тишината и невероятно красивите гледки, които се разкриват от там.

Скулптурен обект Кръстът

Източник снимка:visitpetrich.com

После можете да разгледате импровизирания мъничък зоопарк, да постоите край водите на горещите минерални извори, които извират от недрата на Кожух или да седнете в гостилницата и да опитате от вкусните домашни ястия, които се предлагат там.

Скулптурен обект Кръстът

Източник снимка:visitpetrich.com

А можете просто, след като разгледате основните забележителности да се отпуснете на тревата и се отдадете на пълен релакс.

Как да стигнете до Рупите и Скулптурен обект Кръстът?

Най-бързият и лесен начин е като пътувате с кола. Ако тръгвате до Петрич, след излизането си от града просто трябва да следвате табелите (както споменахме, местността се намира само на 10 км от града).

Ако началната ви точка е Сандански, тогава трябва да поемете в посока Кулата, при село Ново Делчево да завиете към Петрич и след това да следвате таблетите.

А ако сте гости на хотел Лъки Банско и решите да си организирате еднодневна разходка из забележителностите на Петрич и околностите, от Банско трябва да поемете в посока Разлог, да минете през Долно Осеново, Симитли, Струмяни, Сандански, при Ново Делчево да завиете към Петрич и останалото го знаете.

Други забележителности, които не бива да пропускате, докато сте в района

Хераклея Синтика

Хераклея Синтика е античен град, който в древността е бил централен град на областта Синтика. Руините му се разположени само на 2 километра от местността Рупите, по южното подножие на изгасналия вулкан Кожух.

Скулптурен обект Кръстът

Източник снимка: visitpetrich.com

Открит е съвсем случайно, след като през 2002 година доцент Георги Митрев открива голям надпис на латински, по който го локализира.

От последвалите находки става ясно, че Хераклея Синтика  е бил голям и много модерен за времето си град и е съществувал близо 800 години. (Археолозите датират неговото съществуване от IV в.пр.н.е до  IV сл. н.е.)

Според експертите, градът най-вероятно е основан и населяван от тракийското племе синти, които дават и името му.  Първоначално античният град се е наричал само Синтика, но след като от бащата на Александър Македонски – Филип II го превзема прибавя и “Хераклика” (от Херакъл).

По времето на своето съществуване Хераклея Синтика е бил важен икономически, търговски и културен център, в който са живели хора от различни националности. 

Градът е свързвал  Балканския полуостров с Егейското крайбрежие, с  Тракия и Македония и е бил отлично място за търговия и живеене.

Според археолозите в античния град са живеели над 40 000 души, което го прави не само един от най-космополитните градове по нашата територия, но и един от най-големите за времето си. 

Скулптурен обект Кръстът

Източник снимка: visitpetrich.com

За размерите на града може да се съди по разкритите досега два жилищни и занаятчийски квартала, части от римска стена, няколко просторни площада, най-впечатляващ от които е централният римски площад, римски форум, няколко базилики и християнски църкви и много останки от търговски помещения.

Как да стигнете до античния град?

Както вече споменахме, Хераклея Синтика се намира в землището на Рупите и няма да ви отнеме и 10 минути, за да стигнете до него.

През 2021 година до археологическия обект е изграден нов, двулентов път, който ще ви отведе право до портите на града.

Добре е да знаете обаче, че обектът е отворен за посетители всеки ден от 10.00 до 17.00 часа, а входната такса за посещението е 2.00 лв за възрастни и 1 лв за учащи и пенсионери.

Петрички манастир “Света Петка”

Манастирът е разположен в западните покрайнини на Петрич и е едно от най-почитаните и посещавани места и от местните, и от гостите на града.

Скулптурен обект Кръстът

Източник снимка: visitpetrich.com

Съграждането на светата обител започва през 1912 година, като мястото за градеж не е избрано случайно. 

Легендата разказва, че по турско време един овчар, който пасял овцете си в местността видял сияние в храстите, което озарявало цялата околност. Овчарят се приближил до източника на светлината и видял малка икона, а около нея трънливи клони били оплетени като венец. 

Изплашен от видяното, овчарят веднага разказал за сиянието на турския си началник, но той не повярвал и наредил бедният човек да бъде затворен в близкия затвор.

Но не щеш ли минало малко време и началника се разболял тежко. Тогава си спомнил какво му разказал овчаря. Освободил го и двамата отишли на мястото и открили иконата.

Щом я взел в ръце, турчинът оздравял и изпълнен с дълбока благодарност за изцелението си, започнал градежа на скромна църквица.

Малко по-късно около църквата се изградил и манастирския комплекс, който включва черквата “Света Петка”, жилищни и стопански постройки и параклис “ Света Мъченица Неделя”.

В двора на манастира и до днес се издига вековно дърво, което се извисява над манастирските постройки. Разперило клоните си, то сякаш стои на пост и бди над обителта и над всички, които престоят през прага ѝ.

Скулптурен обект Кръстът

Източник снимка: visitpetrich.com

Днес светата обител е действаща и всеки четвъртък и петък в еднокорабната, едноапсидна църква към манастира се извършва литургия, на която можете да присъствате, ако посетите обителта по това време.

Манастирският комплекс не е голям, но си струва да отделите от времето си, за да го посетите.

Как да стигнете до петричкия манастир “Света Петка”?

Манастирът се намира на около 2 км западно от Петрич и най-лесно до него можете да стигнете с кола. Просто трябва да поемете към западните покрайнини на града и да следвате указателните табели.