Знаменитата улица Пирин в Банско

Банско е най-популярния ни зимен курорт, поради което голяма част от хората го свързват основно с  многобройните  възможности за практикуване на зимни спортове и активности.

Но Банско е много повече от място, което предлага отлични условия за ски и други зимни забавления.

Знаменитата улица Пирин в Банско

Източник снимка: luckybansko.bg

Това е град, откърмил едни от най-великите личности на България и най-вече град, който си струва да посетите само, за да се разходите по калдъръмените му улички, да се запознаете с историята му и да разгледате някой от многобройните му забележителности.

Ако досега не сте посещавали Банско, но сте предвидили в най-скоро време да поправите това, предлагаме ви още с пристигането си да се разходите по една от най-емблематичните улици в Банско.

Къде се намира знаменитата улица Пирин? 

Улицата започва от площада пред Община Банско и продължава чак до началото на Национален Парк Пирин.

Любопитното обаче не е дължината ѝ, която в интерес на истината не е много голяма, а в това, че по цялото ѝ протежение се намират както едни от емблематичните за града забележителности, така и много места за шопинг и заведения, в които се предлага вкусна традиционна за региона кухня.

Какво можете да разгледате, докато се разхождате по нея?

Площад “Възраждане”

Първото, което ще видите още щом излезете в началото на улицата е площад “Възраждане”.

Това е съвсем мъничко, но много емблематично за Банско площадче, тъй като в средата му е издигнат паметник на Паисий Хилендарски.

Паметникът е издигнат през 1976 година, а негов създател е скулптура  Стойчо Тодоров.

Мястото, на което е издигнат паметника не е избрано случайно, а близо до мястото, на което най-вероятно се е намирала родната къща на Паисий Хилендарски.

Църква “Света Троица”

От другата страна на улицата, буквално срещу паметника на Паисий се намира един от най-големите символи на Банско, а именно черквата “Света Троица”.

Църквата е емблематична за Банско, тъй като строена в трудни за всички българи времена (1833 – 1835 година).

Това са времена, в които християните са нямали право да строят големи и високи църкви и още по-малко да ги издигат в центъра на града.

Е, с много желание, дарения и труд от цялото население банскалии са успели да издигнат своя храм.

И днес на централната улица Пирин в Банско църквата “Света Троица” се издига величествена, непоклатима и разказваща историята на града от времето на Възраждането.

Любопитна информация: Черквата е завършена през 1835 година. Представлява трикорабна псевдобазилика с дължина 35 м и ширина 22,5 метра. 

Стенописната украса и дърворезбованата украса на амвона е дело на Велян Огнев, а иконите са дело на една част от прочутата зографска фамилия Молерови – Димитър, Георги и Симеон.

Мястото за градежа е дарено от един от най-видните банскалии, дядо Лазко, който е и един от инициаторите за изграждането на църквата и един от основните дарители.

Знаменитата улица Пирин в Банско

Източник снимка: bg.wikipedia.org

Къща – музей на Неофит Рилски

Едва направили няколко крачки след посещението си в църквата и е време отново да отделите време, за да разгледате поредната забележителност, която се намира на емблематичната улица Пирин.

Къщата – музей Неофит Рилски “дели” една ограда с църквата и нашият съвет е да не пропускате да я посетите.

Казваме го, тъй като това е не само една от напълно запазените Възрожденски къщи, градени в характерния Бански стил, но и родната къща на един от видните просветители от епохата на Възраждането – Неофит Рилски.

Продължавайки разходката си по знаменателната улица Пирин, в посока Национален Парк Пирини и ски лифта, можете да разгледате и много други паметници на културата.

 Сред които:

  • Молеровата къща
  • Доюва къща
  • Хаджирусковите къщи и други

Къде можете да отседнете, хапнете и да се отдадете на шопинг?

Откровено казано, по протежение на цялата централна улица ще откриете много заведения за хранене, кафенета и малки магазинчета.

И повярвайте, където и да седнете ще си хапнете вкусно и сладко. Защото Банско, освен със забележителностите си се гордее и със своята автентична кухня. 

Само тук можете да опитате домашно приготвени ястия, рецептите, за които се предават от поколение на поколение.

Що се отнася до шопинга, магазинчета за изкуство, сувенири, облекла и за каквото още се сетите са толкова много, че можете са часове да се отдадете на любимия си шопинг, преди да се приберете уморени, но щастливи в апартхотел Лъки Банско.

Знаменитата улица Пирин в Банско

Източник снимка: leonardobansko.bg

Какви други забавления ви очакват?

Ако продължите разходката до края на улицата, малко преди началната станция на ски лифта, в отсечката между хотелите “Стражите” и “Кемпински” се намира една от големите атракции в града – Ледената пързалка.

Тя е отворена по време на зимния сезон и е с работно време от 12.00 до 21.00 часа (без почивен ден).

Пързалката е разположена на площ от 1200 кв. метра и наистина привлича огромен интерес и от страна на туристите, и от страна на местните.

Затова, имате ли възможност да посетите Банско през зимата съветваме ви да отделите време както, за да се разходите по емблематичната улица Пирин, така и да посветите два часа от времето си, за да се позабавлявате на пързалката. Повярвайте, няма да съжалявате.

Ако не сте сигурни, че ще откриете точната ѝ локация (макар, че в Банско всичко е на кратко пешеходно разстояние), ледената пързалка се намира на адрес: „Pirin“ Str. 89А

В самия край на улицата

Централната улица приключва почти до началната станция на ски лифта.

А това означава, че можете след спокойната разходка по централната улица и разглеждането на забележителностите не само да стигнете до лифта, но и да се качите на него и да си направите още една допълнителна и много приятна разходка.

Само трябва предварително да получите информация за лятното работно време и часа на тръгване на лифта нагоре и часа на слизане от Бъндеришка поляна към Банско.

Ако почивате през зимата в някой от многобройните хотели в Банско, лифтовете работят с пълна пара. 

Тоест, можете направо да се екипирате със ски оборудване, което да наемете от някой от многото ски гардероби, които се намират в близост до лифта и да се наредите на опашката за качване до Бъндеришка поляна.

Знаменитата улица Пирин в Банско

Източник снимка: luckybansko.bg

Как да стигнете до улица Пирин в Банско?

Както току-що споменахме, всичко в Банско е на кратко разстояние, така че, най-лесния начин е просто да попитате на рецепцията на апартхотел Лъки Банско за посоката, в която да поемете и да се разходите по централата улица пеш.

През зимата улицата е затворена за преминаването на моторни превозни средства, така че ще можете спокойно да се разхождате, спирате и разглеждате колкото ви се иска.

Разбира се, до централната улица можете да стигнете и с кола, която трябва да оставите на обособената Синя зона в началото на улицата (пред църквата) и оттам да продължите пеш.